Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022 στις 11.30

Δίκη σχετικά με τις 43 συλλήψεις στο μετρο Ακρόπολη (4/3/2020)

Σχετικά με τις 43 συλλήψεις στο μετρο Ακρόπολη στις 4/3/2020 ύστερα από πορεία σε αλληλεγγύη με τις/τους μετανστριες/ες

Το δικαστηριο έχει οριστεί για την Παρασκευή 25/2, στις 11:30, στα δικαστήρια ευελπίδων στο κτήριο 8/αίθουσα 2

Στα τέλη Φεβρουαρίου του 2020 το τουρκικό κράτος με αφορμη τον θάνατο στρατιωτών του στο Ιντλίμπ προχωράει στο «άνοιγμα» των συνόρων του. Από την μεριά του το ελληνικό κράτος και η κυβέρνηση της ΝΔ εφαρμοζει αμεσα την σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική των κλειστών συνόρων και των βίαιων και δολοφονικών επαναπροωθησεων.

Στις αρχές Μαρτίου της ίδιας χρονιάς στα ελληνοτουρκικα σύνορα στον Έβρο εγκλωβίζεται μεγάλο πλήθος μεταναστριών/ων. Χρυσοχοΐδης και Μητσοτάκης φτάνουν στην περιοχή κι ο δεύτερος δηλώνει πως «η Ελλάδα κάνει αυτό που έχει το δικαίωμα να κάνει κάθε κυρίαρχο κράτος, να προστατεψει τα συνορα του για κάθε παράνομη είσοδο, αυτό κάνουμε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε». Συνοδοιπορος με τη φασιστική ρητορική του κράτους κι η εκκλησία με την παρουσία και του αρχιεπισκόπου στονΈβρο που θα δηλώσει: «Όλοι μαζί και οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας μια γροθιά. Μας υποστηρίζει ο λαός από πίσω, με πρωτεργάτη την Εκκλησία πάντα»

Έτσι μεσα σ ένα γενικευμένο κλίμα εθνικιστικού παροξυσμού και μισαλλοδοξίας ακολουθεί ένα μπαράζ εγκληματικών ενεργειων εναντια στους/ις αμάχους/ες μεταναστ(ρι)ες από κράτος, παραστρατιωτικες και φασιστικές ομάδες σε Έβρο, Χίο και Λέσβο.

Ακολουθούν κάποιες στιγμές εκείνης της περιόδου

* Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φτάνουν στον Έβρο. Η ΕΕ ανακοινώνει πακέτο στήριξης στην Ελλάδα ύψους 700 εκατομμυρίων για τη μεταναστευτική κρίση. Η FRONTEX ενισχύεται με περαιτέρω εξοπλισμό, ανθρώπινο δυναμικό και δημιουργία ομάδων ταχείας επέμβασης.* Οι ελληνικες αρχες ,αστυνομια και στρατός επιτίθενται στις μεταναστριες με δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες, μπλε μπογιές μέχρι και πραγματικά πυρά. Μέσα σε μια μέρα πραγματοποιούνται 100 συλλήψεις. Οι μετανάστες δικάζονται αμεσα και φυλακίζονται σαν ποινικοί κρατούμενοι.* Δευτέρα 3/4/2020, ο στρατός κανει ασκήσεις στην περιοχή με τη χρήση πολυβόλων όπλων, πιστολιων με πραγματικά πυρά καθώς και με ενέργειες καταστολής πλήθους.* Οπλισμένοι κάτοικοι και φασιστες που καταφθάνουν κι απ την υπόλοιπη Ευρώπη αποκτούν πλήρη νομιμοποίηση με τις ευλογίες της ελληνικής αστυνομίας και των ΜΜΕ και επιτίθενται στους μετανάστες.* Γίνεται προσπάθεια από συντρόφισσες κι αλληλέγγυους από την Ορεστιάδα για αντισυγκέντρωση αλλά δέχονται αμεσα επίθεση και λιντσάρισμα από μπάτσους και φασιστες. Επιθέσεις δέχονται και οι δημοσιογράφοι.* Αναστολή του δικαιώματος αίτησης ασύλου για όλους τους μετανάστες που περνάνε τα σύνορα.* 4/3/2020 αναφορές για δυο δολοφονημένους μετανάστες από τις ελληνικές αρχες. Υπάρχουν δημοσιεύματα στα ξένα μέσα αλλά τα ελληνικά ΜΜΕ αποκρύπτουν τα γεγονότα. Η ερευνητική ομάδα Forensic Architecture δημοσιεύει άρθρο με οπτικοακουστικό υλικό που αποδεικνύει το περιστατικό της δολοφονίας του μετανάστη Muhammad Gulzar (η ίδια ομάδα έχει αποδείξει με τον ίδιο τρόπο τις δολοφονίες του Παύλου Φύσσα και της Zakie oh).* Σε Χίο και Λεσβο μπάτσοι και φασιστες πραγματοποιούν συνεχεις επιθεσεις απο ξηρά και θάλασσα εναντίων μεταναστών. Εμπρησμός αποθήκης δομής αλληλεγγυης στη Χίο ενώ στην Θέρμη της Λέσβου πολίτες εμποδίζουν βάρκα με πρόσφυγες να δέσει στο λιμάνι.* Άνθρωποι που καταφέρνουν να περάσουν τα σύνορα αγνοούνται ενώ άλλοι βασανίζονται , ληστεύονται κι επαναπροωθουνται από τις αρχες.

Εναντια στις φρικαλεοτητες της βαρβαρότητας και του φασισμού η απάντηση ειναι πάντα η κοινωνική και ταξική αλληλεγγύη, η ανθρωπιά κι η υπεράσπιση των απόκληρων αυτού του εγκληματικού συστήματος και δίνεται από τον κόσμο του αγώνα. Γρήγορα, αυθόρμητες αντιφασιστικές, αντικρατικες και σε αλληλεγγύη με τους μεταναστες πορειες πραγματοποιούνται σε πολλες πόλεις της Ελλάδας όπως στην Μυτιλήνη, στο Ηράκλειο, στο Ρέθυμνο, στη Θεσσαλονίκη, στα Χανιά και στην Πάτρα. Επισης στο εξωτερικό πραγματοποιούνται μαζικές πορείες σε Γερμανία και Ισπανία.

Στην Αθήνα, στις 4/3/2020, αυθόρμητη πορεία περίπου 100 αλληλέγγυων λαμβάνει χώρα στην περιοχή της Ακρόπολης στο κέντρο. Ενα κέντρο υπό ασφυκτική επιτήρηση από κάμερες και κάθε είδους μπάτσους. Ενα κέντρο αποστειρωμένο παραδομένο στον άκρατο καταναλωτισμό και την εμπορευματοποίηση που ορατοί κι ευπρόσδεκτοι είναι μόνο οι πλούσιοι τουρίστες κι οι επενδυτές. Η πορεία αφού κινήθηκε γύρω απ την Ακρόπολη κατέληξε στο μετρο της ομώνυμης περιοχής. Κάποιος κόσμος φευγει απο τα γύρω στενά ενώ άλλος κατεβαινει στις αποβάθρες για να αποχωρήσει με το μετρο. Η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. σταματάει τους συρμους και καλεί τους μπάτσους. Αμεσα καταφθάνει η ομάδα δέλτα που κατεβαίνει μέχρι τις αποβάθρες και κυκλωνει τον κόσμο ενώ άτομα πηδουν στις γραμμές για να διαφύγουν. Η ενέργεια των μπάτσων είναι εγκληματική, όπως έχει αποδειχτεί και στο παρελθόν, καθώς θα μπορούσαμε να έχουμε τη χειρότερη κατάληξη.Στη συνέχεια γίνονται μαζικές προσαγωγες 56 ατόμων τα οποια και μεταφέρονται στη γαδα. Τελικά 43 μετατρέπονται σε συλλήψεις, με πέντε κατηγορίες πλημμεληματικού χαρακτήρα (υποβάθμιση περιβάλλοντος, απείθεια, παρακώλυση συγκοινωνιών, διατάραξη κοινής ειρήνης, φθορά ξένης ιδιοκτησίας). Τα 43 άτομα κρατιούνται συνωστισμενα για σχεδόν 24 ώρες κι ύστερα από δικη τους πίεση περνάνε από εισαγγελέα στην ευελπίδων στις 5/3/2020 αργά το απόγευμα οποτε και αφήνονται ελεύθερα.

Οι 43 συλλήψεις αποδεικνυουν ποσο ενοχλεί το κρατος οταν πολιτικες δρασεις σπάνε την ασφάλεια της κανονικότητας και τσαλακώνουν την αστραφτερή εικόνα της αλλοτριωτικης καταναλωτικής ροής μέσα στην πιο επικερδή τουριστικη ζώνη της μητρόπολης. Αυτό συνέβη και πρόσφατα στις 6/2/2022 όταν μεταναστριες και αλληλέγγυοι ξεκίνησαν πορεία εναντια στα pushbacks απ την Ομόνοια. Τα ΜΑΤ με φραγμό έκοψαν την πορεία στην οδό Αθηνας για να μη φτάσει στο Μοναστηράκι.

Μεσα στην γενικευμενη καταστολή και την προληπτική αντιεξεγερτικη πολιτική της νέας δημοκρατίας, οι 43 αυτες συλλήψεις φαίνεται να ανοίγουν από εκείνη την περιοδιο κι έπειτα μια στρατηγική μαζικών συλλήψεων του κράτους σε δράσεις του α/α χώρου με σκοπο το φακέλωμα, την οικονομική και φυσική εξόντωση και την τρομοκράτηση οσων αντιστέκονται σε πείσμα των καιρών. Μαζικές συλλήψεις που ακολούθησαν έκτοτε: 15/3/2020 αντιφασιστική πορεία στο Ρέθυμνο με 90 συλλήψεις, 16/9/2020 αντιφασιστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη με 51 συλλήψεις, 12/11/2020 κατάληψη στην πρυτανεία του ΕΜΠ ως άμεση απάντηση στο lock out του ιστορικού χώρου του "κάτω" Πολυτεχνείου από την σύγκλητο του ΕΜΠ ενόψει του τριημέρου της 17 Νοέμβρη με 92 συλλήψεις, 18/2/2021 καταληψη υπουργείου υγείας σε αλληλεγγύη με τον απεργο πείνας Δ.Κ. με 65 συλλήψεις, 20/2/2021 παρέμβαση στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ στο Μοσχάτο για τον ίδιο λόγο με 115 συλλήψεις, 25/2/2021 κατάληψη σε παράρτημα του υπουργείου πολιτισμού με 35 συλλήψεις επισης για τον ίδιο λόγο.

Δυο χρόνια μετά από εκείνα τα γεγονότα τίποτα δεν έχει αλλάξει. Αντιθέτως ακόμα μεγαλύτερα τειχη υψώνονται, η κρατική βία οξύνεται με δολοφονικές επαναπροωθήσεις, άτυπες απελάσεις και τη μη δυνατότητα υποβολής αίτησης ασύλου. Η κρατική και παρακρατική βία έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων στα ελληνοτουρκικα σύνορα. Στο Αιγαίο πολύνεκρα ναυάγια διαδέχονται το ένα το αλλο όπως αυτά σε Πάρο με τουλάχιστον 17 νεκρους, στη Φολεγανδρο με τουλάχιστον 3 και στα Αντικύθηρα με 11. Μόνο το Δεκέμβριο του 2021 πάνω από 30 άνθρωποι πέθαναν, ανάμεσα τους και παιδιά. Δεκαδες άλλοι αγνοούνται ενώ η αλληλεγγύη κι η διάσωση από εθελοντές στοχοποιούνται.

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΕΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΚΡΑΤΗ

ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΓΗΣ ΟΙ ΚΟΛΑΣΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΞΕΝΟΙ

Πρωτοβουλια ατόμων απ'τα συλληφθέντα

πηγή : http://athens.indymedia.org/post/1617129/