Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022 στις 20.30

ΣινεΠ - Ο Μεγας Δικτάτωρ

Συνεχίζουμε το αντιπολεμικό αφιέρωμα μας με μια ταινια που από ιστορικής πλευράς είναι εξαιρετικά σημαντική. Ο Chaplin αισθανόμενος την ανάγκη να γυρίσει ένα φιλμ το οποίο θα καυτηριάζει τις ναζιστικές ιδέες και τις ασαφείς -ως εκείνη την χρονική στιγμή- προθέσεις του παρανοϊκού γερμανού δικτάτορα, αποδεικνύει ότι διέθετε μία τρομακτική οξυδέρκεια, που τον βοήθησε να ερμηνεύσει τις τρέχουσες ιστορικές παραμέτρους, πριν ακόμη η φρίκη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ξεδιπλωθεί στα μάτια του.
Αν σκεφτεί κανείς ότι ο Chaplin ξεκίνησε τις προετοιμασίες των γυρισμάτων το 1937 όταν ο Χίτλερ δεν είχε καν εισβάλλει στην Πολωνία .Ολα αυτά του έδωσαν την ιδέα να κατασκευάσει μία ταινία αντιθέσεων. Μία κωμωδία που θα έλεγε τα πιο σοβαρά πράγματα. Μία σάτιρα φαντασίας που η πραγματικότητα θα την ξεπερνούσε σε υπερβολή.
Ο Τσάπλιν όμως δεν σταματά εδώ. Δεν του αρκεί να δείξει απλώς ότι γεννιέται μία μαύρη σελίδα στην ιστορία της ανθρωπότητας μέσα από το φασισμό. Είναι καλλιτέχνης και θα παρέμβει. Με έναν 6λεπτο αριστουργηματικό αντιρατσιστικό λόγο, που αποτελεί ένα από τα πιο διάσημα φινάλε στο σινεμά, θα πάρει το μικρόφωνο και θα καλέσει τους ανθρώπους να ξυπνήσουν και να μην ακολουθούν το μίσος, αλλά την αγάπη. Ο Τσάπλιν μάς απευθύνει την προσωπική του έκκληση. Και τη βεβαιότητα ότι η κωμωδία μπορεί να πει τα πιο σοβαρά πράγματα. Κι ότι η καλοσύνη θα νικήσει.
Πάντα τηρώντας τα μέτρα προστασίας υγείας , εχουμε δανειστικη βιβλιοθήκη και ταινιοθήκη , χαριστικό παζάρι , παγκο ΒΙΟΜΕ κ.α.Συλλέγουμε πρώτες υλες και τρόφιμα για την συλλογική κουζίνα El Chef .

πηγή : https://www.facebook.com/events/2088112861395…
πηγή : email που λάβαμε στις 18 Μαρτίου 19h