Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022 στις 20.00

Προβολή με αφορμή την 25η Μαρτίου

Επινοημένες παραδόσεις και μακιγιαρισμένες εθνικές ιστορίες: τα παραδειγματα του χορού του Ζαλόγγου, της Μπουμπουλίνας, και των στολών Αμαλίας και Εύζωνα

Η ομάδα μαγειρικής/αποδόμησης/προβολών Ούρσουλα, με αφορμή την επικείμενη εθνική εορτή, οργανώνει σειρά μικρών προβολών με θέμα "*Επινοημένες παραδόσεις και μακιγιαρισμένες εθνικές ιστορίες*" την Παρασκευή 25 Μαρτίου από τις 20.00 στο χώρο της Λαμπηδόνας (άλσος Αγ. Τριάδας) και στο πλαίσιο του Κοινωνικού Πολιτιστικού Κέντρου Βύρωνα. Τα αποσπάσματα καλλιτεχνικών έργων που θα προβληθούν είναι από:

  • "Ζάλογγο, το κάστρο της λευτεριάς" (ελληνική κινηματογραφική ταινία του 1959)
  • "Εγώ η Λασκαρίνα" (θεατρική παράσταση του 1999 γραμμένη από και με πρωταγωνίστρια τη Μιμή Ντενίση).
  • Κομμένη σκηνή από την τηλεοπτική σειρά "Εγκλήματα" (ο Τάκης Ζαχαράτος παίζει τη Μιμή Ντενίση που παίζει την Μπουμπουλίνα).

Πριν από κάθε ενότητα αποσπασμάτων θα γίνεται σύντομη τοποθέτηση από μέλος της Ούρσουλας μεταμφιεσμένο σε εύζωνα, σχετικά με τον χορό του Ζαλόγγου, το σχετικό τραγούδι (Έχε γεια καημένε κόσμε κτλ.) και τις στολές του Εύζωνα και Αμαλίας ως επινοημένες παραδόσεις, αλλά και για τον εξωραϊσμό της πραγματικής βιογραφίας της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας Πινότση ώστε να είναι πιο κατάλληλη για το ελληνικό εθνικό αφήγημα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ η συγκεκριμένη εκδήλωση έχει καμπ https://thoughtsandtranslationsbykostis12345.… διάθεση, αλλά και αφορμάται από την έννοια της επινοημένης παράδοσης https://student.cc.uoc.gr/uploadFiles/1106-ΚΠ… που αρχικά προτάθηκε από τον Eric Hobsbawm, δεν είναι μέσα στις προθέσεις της να διακωμωδήσει αγώνες και γεγονότα που πράγματι συνέβησαν κατά τη διάρκεια της ελληνικής εθνικής επανάστασης. Ο πόνος, η πληγή, η ασθένεια, η φτώχεια, η εξορία, ο θάνατος, η ελπίδα για μια καλύτερη ζωή είναι όλα σοβαρά πράγματα, είτε εντάσσονται στο πλαίσιο ενός εθνικού κινήματος είτε όχι. Ομως, τα εθνικά παραμύθια δεν είναι σοβαρά πράγματα, ή καλύτερα ειπωμένο, γίνονται τέτοια μόνο όταν πιστεύουμε σε αυτά.

πηγή : mail received on 24 Μαρτίου 21h