Τετάρτη 6 Απριλίου 2022 στις 10.30 πμ

14 καλέσματα : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

Απεργιακή συγκέντρωση

ΕΜΕΙΣ, που βυθιζόμαστε μέρα με τη μέρα στην ΑΝΕΡΓΙΑ, στην ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΑ, στις ΜΑΖΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, στην ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ της ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ, στις ραγδαίες ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ των τελευταίων χρόνων που οξύνονται από την ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ στην Ουκρανία.

ΕΜΕΙΣ, που βλέπουμε ΜΙΣΘΟΥΣ και ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ να μην αρκούν ούτε για τα στοιχειώδη και που ζούμε την ΑΡΓΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ/ ΤΑΧΕΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ της ΥΓΕΙΑΣ και της ΠΑΙΔΕΙΑΣ την ώρα που ξοδεύονται ΑΜΥΘΗΤΑ ΠΟΣΑ για να ταϊστούν οι διεθνείς ΕΜΠΟΡΟΙ ΟΠΛΩΝ, αλλά και οι ντόπιοι ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ, ΚΑΝΑΛΑΡΧΕΣ & ΚΛΙΝΙΚΑΡΧΕΣ.

ΕΜΕΙΣ, οι χαμένοι στον πόλεμο και τη ειρήνη τους, που με το αίμα και τον ιδρώτα μας αυξάνουμε τα ΚΕΡΔΗ τους: Δεν έχουμε άλλο δρόμο ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ από αυτόν που γεννά ο ΑΓΩΝΑΣ, δεν έχουμε άλλη ελπίδα από αυτή που γεννά η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ & η ΟΡΓΑΝΩΣΗ μας στα μέρη που τσακίζουν τις ζωές μας: Στους χώρους δουλειάς της εντατικοποιημένης ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ, στις γειτονιές της ΦΤΩΧΕΙΑΣ και της ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ.

Γιατί εμείς, ο καθένας από μας, κρατάμε μέσα στη γροθιά μας τους κινητήριους ιμάντες του σύμπαντος.

6 ΑΠΡΙΛΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΒΙΑ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ!

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ - ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΤΑΞΙΚΗΣ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗΣ

κάλεσμα : Ταξική Αντεπίθεση Θεσσαλονίκης


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

Πλαίσιο Ελευθεριακού Σχήματος Φιλοσοφικής Ιστορικό-Αρχαιολογικό

1 χρόνο πίσω βρισκόμασταν στην κατάληψη Πρυτανείες, σε μαζικές διαδηλώσεις κάθε Πέμπτη, ενεργές συνελεύσεις συλλόγων σε δεκάδες σχολές και καταλήψεις τμημάτων, σ' ένα πολύμορφο κίνημα ενάντια στις κρατικές απαγορεύσεις, τον νόμο 4777 και την καταστολή. Παρά τους βαυκαλισμούς ορισμένων δυνάμεων πως οι ανοιχτές σχολές θα φέρναν κίνημα, βλέπουμε να κυριαρχεί η εντατικοποίηση, αποπολιτικοποίηση και η ανάθεση.

Μεγάλο κομμάτι του νόμου 4777 τίθεται ήδη σε εφαρμογή:

-Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό 40.000 χιλιάδων εισακτέων και ταυτόχρονα σχολές χωρίς εισακτέους που οδηγούνται προς συγχώνευση ή κατάργηση,

-Εκκενώσεις καταλήψεων, όπως η πρυτανεία στο ΑΠΘ την περσινή άνοιξη και στέκια όπως το Βιολογικό, ασφαλίτες σουλατσάρουν στις σχολές, μπάτσοι εισβάλλουν και κάνουν συλλήψεις, στήνουν δικαστικές σκευωρίες. Ενώ η εκπαίδευση της ΟΠΠΙ έχει ξεκινήσει και «ορκίζεται» στις 15-20 Μάη, η βασική «φουρνιά» των 400 προσληφθέντων θα τοποθετηθούν στις σχολές καλοκαίρι-αρχές νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, σύμφωνα με τις εξαγγελίες θα εγκατασταθούν στο ΑΠΘ, το ΟΠΑ (ΑΣΟΕΕ), ΕΚΠΑ, ΕΜΠ και το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Η μόνιμη παρουσία της ΟΠΠΙ, χτίζει το έδαφος για περαιτέρω εφαρμογή του νόμου, όριο φοίτησης, πειθαρχικές διώξεις φοιτητ(ρι)ών και διαγραφές, σ' ένα πανεπιστήμιο ελέγχου κι αποστείρωσης με κάμερες, ελεγχόμενη είσοδο-έξοδο και τουρνικέ. Ταυτόχρονα η μόνιμη παρουσία της αστυνομίας περιφρουρεί την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και την περαιτέρω λεηλασία των κοινωνικών αναγκών για τα κέρδη των λίγων. Ήδη έχουν ξεκινήσει συζητήσεις για το νομοσχέδιο του «Πανεπιστημίου 2030» και επίσημα στη σύνοδο Πρυτάνεων μέσα από προτάσεις του Υπουργείου.

Βασικά σημεία του Πανεπιστημίου 2030:

-Η διοικητική αναδιάρθρωση των πανεπιστημίων, ίδρυση Συμβουλίων Ιδρύματος κι αξιολόγηση των σχολών από τεχνοκράτες και managers. Η αξιολόγηση είναι ιδιαίτερα γνώριμη πτυχή της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης, μάλιστα πρόσφατα ξεκίνησε η εφαρμογή της στα σχολεία. Επί της ουσίας αφορά την οικονομική οργάνωση βάση κριτηρίων ανταγωνιστικότητας, προσέλκυσης κεφαλαίων και μετακύληση της συντήρησης και χρηματοδότησης των ιδρυμάτων από το ιδιωτικό κεφάλαιο. Στα πλαίσια της αξιολόγησης βάση εταιρικών προτύπων, ορίζονται επί πληρωμή προπτυχιακά για ξένους φοιτητές και μεταπτυχιακά με σκοπό την εύρεση πόρων και αυτοχρηματοδότηση των σχολών. Τέλος θεσμοθετούνται βιομηχανικά μεταπτυχιακά κι έρευνες, δηλαδή πλήρης εξάρτηση από την εργασία και τα πορίσματα που έχουν ανάγκη τα αφεντικά.

-Αλλαγές στα προγράμματα σπουδών και διάσπαση του πτυχίου. Τα προγράμματα σπουδών αλλάζουν ριζικά στην κατεύθυνση δημιουργίας «ευέλικτου» εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα φοίτησης. Έτσι, λοιπόν, μιλάμε για ειδικά διαμορφωμένες ενότητες μαθημάτων, οι οποίες προσιδιάζουν σε σειρές σεμιναρίων. Το ενιαίο πτυχίο που ως τώρα εξασφάλιζε -τυπικά τουλάχιστον- ισότιμα επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους καταργείται από την πολυδιάσπαση του σε επιμέρους τίτλους και ειδικεύσεις. Ο φοιτητής θα «χτίζει» το πτυχίο του ανάλογα με τις επιλογές μαθημάτων και θα χαράσσει τον ατομικό του δρόμο στην αγορά εργασίας.

-Ενίσχυση κι εγκαθίδρυση Κέντρων Δια Βίου Μάθησης (ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) τα οποία στοχεύουν στην κατάρτιση των συμμετεχόντων σε αντικείμενα με άνοδο στην αγορά εργασίας. Τα προγράμματα αυτά ενισχύουν τους ταξικούς φραγμούς, αφού ως απαραίτητη προϋπόθεση έχουν τα δίδακτρα και αφετέρου δημιουργούν εργαζομένους πολλαπλών ταχυτήτων, αφού η περεταίρω κατάρτιση που δεν καλύπτεται από το πτυχίο καθίσταται απαραίτητη για την εύρεση εργασίας. Στην ίδια κατεύθυνση που προωθεί τη διασύνδεση της τεχνικής εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας υποτιμημένων και φθηνών εργατικών χεριών επαναφέρονται και τα Τμήματα Εφαρμοσμένων Επιστημών αντικαθιστώντας τα ΑΤΕΙ.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν κομμάτι της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης δηλαδή της μεθοδευμένης υποβάθμισης και πειθάρχησης της παιδείας σε σχολεία, τεχνική εκπαίδευση και σχολές. Μάλιστα, οι κατευθύνσεις της αναδιάρθρωσης έχουν κεντρικό χαρακτήρα βάση των προτύπων ανάπτυξης του καπιταλισμού και της επιβολής της κρατικής εξουσίας των αποκλεισμών. Στο εκπαιδευτικό σύστημα της αγοραίας γνώσης και των ταξικών φραγμών τα πτυχία δεν έχουν αξία και στο εξατομικευμένο περιβάλλον της «αριστείας» μόνη εργασιακή προοπτική είναι η «μαύρη» εργασία κι η επισφάλεια.

Η έρευνα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του σύγχρονου πανεπιστημίου, τόσο ως εργασιακή προοπτική για τους/ις φοιτητ(ρι)ες, όσο και ως πεδίο εκμετάλλευσης για τα αφεντικά και τους στρατιωτικούς και κατασταλτικούς σκοπούς του κράτους και των συμμάχων του. Η έρευνα παρότι αποτελεί εργασία βρίσκεται στην αφάνεια, "μαύρη" ανασφάλιστη, χαμηλά αμειβόμενη ή απλήρωτη. Τη συνθήκη αυτή εκμεταλλεύονται οι εταιρείες που χρησιμοποιούν τους/ις ερευνητ(ρι)ες και τους υποψήφιους διδάκτορες για να παράγουν έργο προδιαγραφών κι εξειδίκευσης, ανασφάλιστοι κι απλήρωτοι. Τέλος μέσω των αναδιαρθρώσεων προς το σύγχρονο πανεπιστήμιο φαίνεται να μετατρέπουν την έρευνα σε πεδίο χρηματοδότησης και εξυπηρέτησης των συμφερόντων.

Τα ερευνητικά που προωθεί το πανεπιστήμιο είναι εκείνα που ενισχύουν την κερδοφορία και τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η μελέτη, παρακολούθηση και κατασκευή Επιχειρησιακού Κέντρου Επιτήρησης Συνόρων με θερμικές κάμερες στα σύνορα του Έβρου το 2012, ενώ από το 2019 στο ΕΜΠ είναι ενεργά το πρόγραμμα ANDROMEDA, πάλι με θέμα την επιτήρηση των συνόρων χρηματοδοτούμενο από υπουργεία άμυνας και την ελληνική αστυνομία, το PREVISION εργαλείο επίλυσης δύσκολων εγκληματικών υποθέσεων κι αξιολόγησης κινδύνου όπως «κίνδυνος ριζοσπαστικοποίησης», το πρόγραμμα SIRIUS το οποίο συλλέγει κι επεξεργάζεται στοιχεία σχετικά με το εργασιακό προφίλ μεταναστών, προσφύγων και αιτούντων άσυλο μετά το 2014 ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα για την κοινωνική τους ένταξη και τις προοπτικές τους στην αγορά εργασίας.

Αντίστοιχα παραδείγματα ερευνητικών προγραμμάτων για τις ανάγκες του κράτους υπάρχουν και σε έρευνες με λιγότερη εφαρμογή στην άμεση παραγωγή, οι οποίες μάλλον εξυπηρετούν περισσότερο την εγκληματολογία και την αντιτρομοκρατική και μπορούν να βοηθήσουν στις αντι-αναρχικές πολιτικές του υπουργείου και στη νομική θωράκιση της δικαιοσύνης απέναντι στον αναρχικό αγώνα. Πιο συγκεκριμένα αναφερόμαστε στην έρευνα των Λ. Ρόρη και Β. Γεωργιάδου, "Policy Brief for the Hellenic Observatory Research Grant. Low-intensity violence in crisis-ridden Greece: evidence from the far right and the far left". Έχει ενδιαφέρον η σημειολογία στην πρώτη παρουσίαση της έρευνας η οποία έγινε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου να απευθύνει χαιρετισμό και τον τότε Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να δίνει τον πολιτικό τόνο λίγες μέρες μετά το τελεσίγραφο απέναντι στις καταλήψεις το 2019. Στην έκθεση γίνεται μια προσπάθεια «να παράσχει το αναγκαίο θεωρητικό υπόστρωμα, επενδεδυμένο με το κύρος της ακαδημαϊκής αυθεντίας…ώστε να λειτουργήσει ως νομιμοποιητική αρχή των κρατικών πολιτικών διαχείρισης των σωμάτων.» , συγκεκριμένα γίνεται η προσπάθεια μέσω της εννοιολογικής υπερέκτασης της «βίας χαμηλής έντασης» να στοιχειοθετήσει το αναρχικό κίνημα ως γέφυρα για τη στρατολόγηση τρομοκρατών κι άρα τη πολιτική οχύρωση του συστήματος απέναντι σε αυτό.

Τέλος δε μπορούμε να μην αναφερθούμε στο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) και Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΠΘ) με σκοπό την έρευνα, τον σχεδιασμό και στη συνέχεια την βιομηχανική παραγωγή ενός μη επανδρωμένου στρατιωτικού αεροσκάφους (UAV drone) σταθερής πτέρυγας με την επωνυμία του «Αρχύτας» με διάρκεια 2,5 χρόνια και δαπάνες περίπου 1,5 εκατομμύρια ευρώ. Η σχέση μεταξύ πανεπιστημίου, ερευνητικών προγραμμάτων και ΝΑΤΟ τονίστηκε στη σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στις 16-17 Φεβρουαρίου του 2022, λίγο πριν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, στην οποία ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ότι υπάρχει η ετοιμότητα να φιλοξενηθεί το Περιφερειακό Γραφείο του DIANA (Επιταχυντής Αμυντικής Καινοτομίας) στην Ευρώπη, καθώς διαθέτει σημαντικά Κέντρα Ερευνών που συμμετέχουν σε ερευνητικά προγράμματα, χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας.

Η αξία της ζωής υποβαθμίζεται καθημερινά, διάλυση της δημόσιας υγείας, γυναικοκτονίες, φαινόμενα κοινωνικού κανιβαλισμού, μετανάστευση και παρανομοποίηση, ανασφαλής κι επισφαλής εργασία, ακρίβεια, και ο πόλεμος αποτελεί πραγματικότητα που όλο και πλησιάζει. Ο κόσμος γύρω μας καταρρέει κι εμείς αμήχανα αδιαφορούμε ή παρακολουθούμε παθητικά. Στο ερώτημα ποιος οδηγεί ξανά και ξανά τους λαούς στο πολεμικό σφαγείο, η αυταρχικότητα του Πούτιν ή οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ εμείς απαντάμε ξεκάθαρα ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ. Γιατί αυτό που γεννάει τους πολέμους, τους νεκρούς, τη μετανάστευση και τη φτωχοποίηση είναι το κρατικό, καπιταλιστικό, ιμπεριαλιστικό σύστημα. Δε πρόκειται να πολεμήσουμε για τα συμφέροντα τους, να γίνουμε κρέας για τα κανόνια τους, να πεθάνουμε για τις πολυεθνικές τους. Καμία εμπλοκή στον πόλεμο. Ούτε με τη Ρωσία, ούτε με το ΝΑΤΟ.

Ζούμε σε συνθήκες ακρίβειας, με ανατιμήσεις βασικών αγαθών, «φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος και θέρμανσης, την αύξηση της ανεργίας και των ελαστικών μορφών εργασίας και μόνο σκοπό της εξουσίας να μετακυλήσει την κρίση στις πλάτες της κοινωνικής βάσης. Βλέπουμε την ίδια πολιτική να εφαρμόζεται και στη λέσχη του ΑΠΘ. Από τις 26/1 έγινε το άνοιγμα της τραπεζαρίας κι η είσοδος πλέον γίνεται μόνο με την επίδειξη πάσο και πιστοποιητικού και ταυτόχρονα με τις άθλιες εργασιακές συνθήκες και το μειωμένο προσωπικό δημιουργούνται τεράστιες ουρές. Οι ουρές αποτελούν αποκλεισμό στην πράξη για όσους/ες δεν έχουν τον χρόνο να περιμένουν. Πρόσφατο είδαμε το παράδειγμα των δύο άγονων διαγωνισμών, παρ' ότι υποχρέωση του δημοσίου ήταν η ανάληψη της σίτισης, η διοίκηση αρνούμενη να αναλάβει το κόστος, δέχεται προσφορές χαμηλότερου κόστους για την εργολαβία. Δηλαδή ενώ ο προϋπολογισμός παραμένει σταθερός, μειώνονται οι μερίδες, το κόστος πρώτων υλών κλπ. Ακόμα και η σίτιση λοιπόν αποτελεί πεδίο κερδοφορίας για τα αφεντικά τα οποία δε νοιάζονται παρά να μετακυλήσουν το κόστος της κρίσης στις πλάτες μας.

ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΠΑΤΣΟΙ & ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΘΑ 'ΝΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ

Άμεση αθώωση των 140 συλληφθέντων/είσσων από τις εκκενώσεις σε Κάτω Πολυτεχνείο (Αθήνα) Πρυτανείας ΑΠΘ και ΕΜΠ και τον αγώνα ενάντια στο νόμο 4777

Άρση της δικαστικής σκευωρίας σε βάρος 8 αγωνιστ(ρι)ών της ΑΣΟΕΕ, καμία υποχρεωτική λήψη DNA από τους 14 αγωνιστές της κατάληψης πρυτανείας ΕΜΠ

Αλληλεγγύη στην κατάληψη Στέκι στο Βιολογικό και στο στέκι στο χημικό, Αθώωση των 15 συλληφθέντων/είσων

Λευτεριά στον Π. Καλαιτζή καμία ποινικοποίηση των φιλικών σχέσεων, Αλληλεγγύη στους διωκόμενους για την Οργάνωση Αναρχική Δράση

Η ακρίβεια είναι βία ταξική, η αλληλεγγύη το όπλο μας. Λέσχη ανοιχτή για όλους/ες. Έξω οι εργολαβίες.

Προχωράμε σε:

Συγκέντρωση και πορεία ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση Πέμπτη 31/3, 12:00 στα Γρασίδια Φιλοσοφικής

Αντιπολεμική Συγκέντρωση Πέμπτη 31/3, 18:00 Καμάρα

Στηρίζουμε τις απεργιακές κινητοποιήσεις στις 6 Απρίλη 10.30 Καμάρα

Εκδήλωση/Συζήτηση Τετάρτη 6 Απρίλη, 18:00 Πολυτεχνείο για τους φοιτητικούς αγώνες

Διαδήλωση ενάντια στην Εκπαιδευτική Αναδιάρθρωση, Πέμπτη 7/4, 13:00 στην Καμάρα


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

Τον πόλεμο τον ζούμε κάθε μέρα εδώ [κάλεσμα στην απεργία 6 Απρίλη]

Τον πόλεμο τον ζούμε κάθε μέρα εδώ

Το τελευταίο τρίμηνο του 2021, η πετρελαϊκή BP ανακοίνωσε κέρδη ρεκόρ, με 4.1 δις $, στο σύνολο των 12.1 δις $ του 2021. Παράλληλα, εκείνη την περίοδο ξεκίνησε η καπιταλιστική επίθεση στα εισοδήματα μας με ραγδαίες αυξήσεις τιμών, με αποτέλεσμα ο πληθωρισμός να φτάνει το 7.9% στις ΗΠΑ και 5.6% στην ΕΕ. Είναι ξεκάθαρο ότι οι αυξήσεις στην ενέργεια και στα καύσιμα δεν είναι "τιμωρία από τον Θεό", όπως θέλουν να το παρουσιάσουν πολιτικοί και δημοσιογράφοι, αλλά η ακόρεστη όρεξη των αστών για όλο και περισσότερα κέρδη. Και αυτά τα κέρδη περνάνε μέσα από τα σώματά μας. Όσα είδαμε το βιωτικό μας επίπεδό να πέφτει το τελευταίο τρίμηνο, να μην την παλεύουμε οικονομικά, πρέπει να αποκτήσουμε καλό σημάδι για να χτυπήσουμε τον κόσμο που μας καταπιέζει, τον κόσμο των καπιταλιστών.

Εργατικά ατυχήματα και σφαίρες στο ψαχνό.

Από τον Μάρτιο του 2021 εώς τον Μάρτιο του 2022 έχουν σημειωθεί 47 εργοδοτικές δολοφονίες, κωδικοποιημένες ως "εργατικά ατυχήματα". Τα κάτεργα των αφεντικών, η δουλειά «ήλιο με ήλιο», τα μηδαμινά μέτρα προστασίας στους εργασιακούς χώρους δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα, που γίνονται οι τάφοι των προλεταρίων. Και αυτό όταν δεν είσαι μετανάστρια, κρατημένη σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα κράτησης του ελληνικού κράτους με πάντα την απειλή της απέλασης (ακόμα και αν έχεις όλα τα χαρτιά σου), ή Ρομά που είχες την ατυχία να σε κυνηγάνε οι μπάτσοι για ένα σαράβαλο αμάξι. Οι καταπιεσμένοι σε αυτό τον κόσμο δεν μπορούν να βρουν δηκεοσίνη. Η πραγματική υποτίμηση των ζωών μας, από περισσευούμενες σε αναλώσιμες σε δολοφονημένες, είναι η νέα σύγχρονη κανονικότητα του ελληνικού κράτους. Οι συνθήκες για λιγότερη δουλεία, καλύτερους μισθούς και πραγματική προστασία των ζωών μας είναι πιο ώριμες από ποτέ. Γι' αυτό πρέπει να φτιάξουμε κοινότητες αγώνα, πολυεθνικές, ταξικές και επαναστατικές, που να συμπεριλαμβάνουν όλα τα καταπιεσμένα υποκείμενα,.

Η Ελλάδα πολεμάει.

Το ελληνικό κράτος έχει, πρώτα και κύρια, σκοπό να κυριεύσει και να καταπιέσει τον εσωτερικό εχθρό. Ωστόσο, τα συμφέροντά του εκτείνονται και έξω από τα σύνορα, γι' αυτό τρέχει να βγει κερδισμένο σε κάθε αναμπουμπούλα. Η Ελλάδα πολεμάει στην ανατολική Μεσόγειο, τόσο εναντίων της Τουρκίας και της Λιβύης όσο εναντίων των μεταναστ(ρι)ών. Πολεμάει στην Υεμένη, στέλνοντας πολεμικό εξοπλισμό στη Σαουδική Αραβία για να συνεχιστεί η μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση του 21ου αιώνα, πολεμούσε και στη Σομαλία ενάντια στους πειρατές, προκειμένου να διασφαλίσει ασφαλές και εύκολο πέρασμα από τη διώρυγα του Σουέζ. Πολεμάει στο Μάλι και στη ζώνη του Σαχέλ, στη νέα διαμάχη για την Αφρική, αυτή τη φορά με την Ευρώπη και την Αμερική εναντίων της Κίνας. Ενώ, όπως βλέπουμε σε όλα τα ενημερωτικά μέσα εδώ και πάνω από έναν μήνα, πολεμάει στην Ουκρανία. Στέλνει πολεμικό εξοπλισμό, τρέχοντας πιο γρήγορα από το ΝΑΤΟ, κάνει δηλώσεις υπέρ του Ζελένσκι και ξεπλένει τα φασιστικά τάγματα της Ουκρανίας. Το εφοπλιστικό κεφάλαιο έχει μόνο να κερδίσει από αυτόν τον πόλεμο, γιατί θα σιγουρέψει την κυριαρχία του στη Μαύρη Θάλασσα και στα στενά του Βοσπόρου. Το κατασκευαστικό κεφάλαιο θα συνεχίσει την ιστορία του (όπως στη Γιουγκοσλαβία) και θα κερδίσει ξαναχτίζοντας τις κατεστραμμένες περιοχές, υπόσχεται νοσοκομεία στην Ουκρανία (την ίδια στιγμή που μετράμε 27.160 νεκρούς της τάξης μας από τον κορονοϊό, και κλείνει νοσοκομεία). Ταυτόχρονα, ποντάρει στον ξεριζωμό και στην προσφυγιά για να βρει νέο εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, μέσω των μεταναστ(ρι)ών από την Ουκρανία, ενώ το ελληνικό κεφάλαιο γκρινιάζει για το λεγόμενο brain drain.

6 Απρίλη αντιπολεμική απεργία.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, καλούμε το προλεταριάτο της ελλάδας, ανεξαρτήτου εθνικότητας και φύλου, να αρνηθεί αυτή την καθημερινότητα. Μαζί θα γκρεμίσουμε τον κόσμο των αστών, θα ακυρώσουμε τα σχέδια της Ελλάδας, θα φτιάξουμε νέες μορφές συλλογικής ζωής. Οι εξεγέρσεις του μέλλοντος θα φέρουν στο προσκήνιο τη ζωή που μας αξίζει.

Αντιπολεμική απεργία - πολιτική ανυπακοή.

Να μπλοκάρουμε τη μηχανή του πολέμου - Να μπλοκάρουμε τη μηχανή της παραγωγής

ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ 10.00 ΚΑΜΑΡΑ

κάλεσμα : Antiwar Διεθνιστική Κίνηση.

πηγή : https://antiwarproject.blogspot.com/2022/03/6…


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

Απεργιακή Συγκέντρωση

Δεν θα πληρώσουμε (και αυτήν) την κρίση του κεφαλαίου

Είτε στην Δύση είτε στην Ανατολή, είτε στις χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, είτε στη Ρωσία και στην Κίνα, μια νέα πολεμική συνθήκη επιβάλλεται στις υποτελείς τάξεις: Φτωχοποίηση, εξαθλίωση, καταστολή. Αντίστοιχα, το ελληνικό κράτος εντείνει την πολεμική του προετοιμασία μέσα από εξοπλιστικά προγράμματα δισεκατομμυρίων, την εμπλοκή του στους πολέμους στην Αφρική και στην Υεμένη, τον ανταγωνισμό για την νοτιοανατολική Μεσόγειο αλλά και την συμμετοχή του στον πόλεμο της Ουκρανίας. Στην πραγματικότητα η πιο σημαντική προετοιμασία που γίνεται είναι το χτίσιμο εκ νέου του εθνικού αφηγήματος απέναντι σε παλιούς και καινούργιους εχθρούς. Η εθνική ενότητα είναι ό,τι πιο κρίσιμο αυτή τη στιγμή για το κράτος καθώς μπορεί να δώσει την νομιμοποιήση να συνεχιστεί η υποτίμηση της εργατικής μας δύναμης, να συνεχιστεί η εμπλοκή του ελληνικού κράτους σε αυτόν τον πόλεμο.

Για εμάς ο εχθρός είναι εδώ. Τα αφεντικά μας που είτε νόμιμα, είτε παράνομα κλέβουν την υπεραξία που παράγουμε. Οι ιδιοκτήτες της ΔΕΗ, οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου οι οποίοι μας φέρνουν λογαριασμούς ίσα με ένα ολόκληρο ενοίκιο. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι μας έχουν ανεβάσει το ενοίκιο στα ύψη. Τα σούπερ μάρκετ, που από την αρχή της πανδημίας δεν έχουν σταματήσει να κερδοφορούν στις πλάτες μας. Οι μπάτσοι που μας δέρνουν στις πλατείες, στις πορείες και στις απεργίες.

Εχθρός μας, λοιπόν, είναι ένας, το κεφαλαίο και δεν θέλουμε, ούτε μπορούμε να πληρώσουμε και αυτή την κρίση του. Το κάνουμε εδώ και 15 χρόνια.

ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ

στη μετακύλιση της καπιταλιστικής κρίσης στο κόστος ζωης μας

στον πολεμο, στον μιλιταρισμο, στον εθνικισμό

Ανοιχτή αντιπολεμική συνέλευση


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

Συμμετέχουμε στη συγκέντρωση
στις 6 Απρίλη στις 10:30 στην Καμάρα
στα πλαίσια της γενικής απεργίας
με αιχμή την εναντίωσή μας στις απολύσεις και αναστολές του ανεμβολίαστου προσωπικού και στη διάλυση του Ε.Σ.Υ.

-------------------------------

Απολύσεις

Μετά τις αόρατες απολύσεις σε όλους τους κλάδους του ιδιωτικού τομέα λόγω μη εμβολιασμού (ακόμα και εναεριτών της ΔΕΗ!!!), τις απολύσεις συμβασιούχων στα νοσοκομεία, έρχονται και οι απολύσεις μονίμων υπαλλήλων της περίθαλψης.

Για το καλό μας

Με όχημα το καλό αυτού που αποκαλούν δημόσια υγεία (και παρά το φιάσκο του τείχους ανοσίας) κατέστρεψαν εδώ και 2 χρόνια την όποια δημόσια περίθαλψη και τα εργασιακά δικαιώματα. Με την κατάργηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, το κλείσιμο των εξωτερικών ιατρείων των νοσοκομείων, τη μετατροπή των νοσοκομείων σε μονοθεματικά, την αποψίλωση όλων των λειτουργιών για να λειτουργήσουν τα εμβολιαστικά κέντρα και τέλος το κλείσιμο νοσοκομείων για να γίνουν εμβολιαστικά κέντρα, όπως είδαμε όψιμα να συμβαίνει με το Παίδων Πεντέλης. Ενώ ταυτόχρονα σιωπή για τα φακελάκια, τα απογευματινά ιατρεία, τις λίστες αναμονής των χειρουργείων που στόμωσαν ακόμα περισσότερο. Σιωπή για το στίβαγμα στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σχολεία και στα εργοστάσια. Η κοινωνική αποστασιοποίηση κι αυτή για το καλό μας, εφαρμόστηκε μόνο στις διαμαρτυρίες και επιτεύχθηκε για τους κοινωνικούς αγώνες. Για το καλό μας όλα αυτά. Για το καλό μας και οι απολύσεις υγειονομικών.

Κανιβαλισμός

Έπεισαν συναδέρφους υγειονομικούς και εξυπηρετούμενους του συστήματος περίθαλψης να πιστέψουν ότι οι ανεμβολίαστοι φταίνε για όλα. Για την μετάδοση του ιού, τις μεταλλάξεις,για την κατάντια του συστήματος περίθαλψης, για την μη επιστροφή στην κανονικότητα και την οικονομική κρίση. Επέβαλαν έναν ακόμα διαχωρισμό (πέρα από εθνικούς, φυλετικούς,θρησκευτικούς,σεξιστικούς διαχωρισμούς) στους καταπιεσμένους αυτού του κόσμου κι έστρεψαν τον ένα απέναντι στον άλλο. Κι έτσι συνάδερφοι υγειονομικοί αλλά και μεγάλο μέρος της κοινωνίας ανέχεται -αν δεν χειροκροτάει- τα υγειονομικά πάσο, τους αποκλεισμούς, τους εκβιασμούς,τις αναστολές και τέλος τις απολύσεις. Ενορχηστρωμένος κανιβαλισμός από τα ΜΜΕ, τα κόμματα και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Οι απολύσεις είναι μόνο η αρχή...

Μα αν δεν καταλάβουμε πως αυτά τα μέτρα μας αφορούν όλες κι όλους, μας περιμένουν παραπάνω μέτρα, παραπάνω υποταγή, παραπάνω υποδούλωση στα δεσμά της οικονομίας. Σήμερα πληρώνουν πρόστιμο οι ανεμβολίαστοι ηλικιωμένοι άνω των 60 γιατί επιβαρύνουν λένε το σύστημα υγείας, αύριο θα πληρώνουν τη θεραπεία τους οι καπνιστές και τις αγωγές τους για το σακχαρώδη διαβήτη οι παχύσαρκοι. Σήμερα απολύονται οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, αύριο θα έρθει η σειρά των εκπαιδευτικών ή κάποιου άλλου κλάδου. Σήμερα περιθωριοποιούνται οι ανεμβολίαστοι πολίτες, αύριο κάποιος άλλος διαχωρισμός θα βρεθεί για να διχάσει την κοινωνία σε όφελος των αφεντών της, να ταπεινώσει και να εξοντώσει τους διαφορετικούς,τους αδύναμους, τους διαφωνούντες.

Ακηδεμόνευτοι ΑΓΩΝΕΣ υγειονομικών και εξυπηρετούμενων υπηρεσιών περίθαλψης

ΕΝΑΝΤΙΑ σε εθνικούς, φυλετικούς, θρησκευτικούς, έμφυλους διαχωρισμούς

ΕΝΑΝΤΙΑ σε παλιούς και νέους αποκλεισμούς από την περίθαλψη

ΟΧΙ στα ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΠΑΣΟ, τις αναστολές και τις ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

κάλεσμα : *Πρωτοβουλία υγειονομικών Θεσσαλονίκης ενάντια στους αποκλεισμούς


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

Κανένας πόλεμος μεταξύ των λαών! Καμία ειρήνη μεταξύ των τάξεων!

Ταξικό-διεθνιστικό μπλόκο στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την πολεμική μηχανή!

Απεργιακή πορεία: Τετάρτη 6/4, 11:00, Καμάρα

*Στηρίζουμε το μπλοκ της Ανοιχτής Αντιπολεμικής Συνέλευσης

κάλεσμα : Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης (μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας)


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

"Kαι στον πόλεμ' "όλα για όλα"

κουβαλούσα πολυβόλα

να σκοτώνονται οι λαοί

για τ' αφέντη το φαΐ."

Κ. Βάρναλης

Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες είμαστε αυτοί που βιώνουμε καλύτερα από όλους τι θα πει καπιταλιστική κρίση. Οι μισθοί μας δεν φτάνουν για να καλύψουμε τις βασικές μας ανάγκες, δουλεύουμε απλήρωτοι/-ες, πολλές φορές ανασφάλιστοι/-ες, με υπερωρίες και με τον συνεχή φόβο της απόλυσης ή της μη ανανέωσης της σύμβασής μας. Ακόμα χειρότερα πολλοί/πολλές από εμάς χύνουν το αίμα τους τραυματιζόμενοι/-ες ή δολοφονημένοι/-ες εξαιτίας των πλημμελών μέτρων ασφαλείας που αποτελούν για τα αφεντικά απλά ένα ακόμα πρόσθετο κόστος. Όλο το προηγούμενο διάστημα, δεν είχαμε να ανησυχούμε μόνο για το διαλυμένο σύστημα υγείας ή για τις σοβαρές ελλείψεις σε μέτρα προσωπικής προστασίας στους χώρους δουλειάς μας, αλλά και για την κλιμακούμενη επιδείνωση των όρων εργασίας μας, την οποία κυβέρνηση και αφεντικά, εκμεταλλευόμενοι την συνθήκη της πανδημίας, καθιέρωσαν σε γενικευμένη κλίμακα.

Σε συνθήκες υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, η κυβέρνηση, ενώ αδιαφόρησε προκλητικά για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και παιδείας, εξίσου προκλητικά, έφερε προς ψήφιση τον Ιούνιο του '21 ένα νομοσχέδιο που μοναδικό στόχο είχε να αυξήσει το κέρδος των αφεντικών και να τσακίσει τα όποια εργατικά δικαιώματα και κεκτημένα είχαν επιβιώσει από την επέλαση των μνημονίων την προηγούμενη δεκαετία. Το αντεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη ήρθε να νομιμοποιήσει με κρατική βούλα τις αυθαιρεσίες των εργοδοτών (κατάργηση του 8ωρου και των συλλογικών συμβάσεων, καθιέρωση των απλήρωτων υπερωριών -θα δίνονται ως άδεια-, κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας σε επιπλέον κλάδους κλπ) ενώ παράλληλα επιχείρησε μια ευθεία επίθεση στο δικαίωμα στην απεργία και την ίδια την ύπαρξη των εργατικών σωματεία και των συλλογικών μας οργάνων.

Σα να μην έφταναν τα παραπάνω, τους τελευταίους μήνες βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα τρομερό κύμα ανατιμήσεων σε όλα τα βασικά αγαθά (ρεύμα, βενζίνη, φυσικό αέριο, πετρέλαιο, τρόφιμα κλπ) που σε συνδυασμό με την εκτόξευση των ενοικίων και τους ήδη πετσοκομμένους μισθούς, αλλά και την άνοδο της ανεργίας, έρχονται να δημιουργήσουν μια συνθήκη ασφυκτική, θέτοντας πραγματικό ζήτημα επιβίωσης για πάρα πολλούς και πολλές από εμάς.

Την ίδια στιγμή όμως το ελληνικό κράτος έχει λεφτά για ξόδεμα. Συνεχίζει να επενδύει δισεκατομμύρια ευρώ σε καινούργια εξοπλιστικά προγράμματα (πάνω από το 2% του ΑΕΠ της χώρας, κρατώντας τη χώρα δεύτερη στη λίστα του ΝΑΤΟ μετά τις Η.Π.Α.) και αποκτά ενεργό ρόλο στους πολεμικούς σχεδιασμούς του οργανισμού αυξάνοντας και αναβαθμίζοντας τις νατοϊκές βάσεις. Όπως είναι εύκολα ορατό, η πρόσφατη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αναβαθμίζει το επίπεδο της σύγκρουσης μεταξύ των υπερδυνάμεων και φέρνει την πολεμική αντιπαράθεση όλο και πιο κοντά μας. Το ξαναμοίρασμα τις γης από τις υπερδυνάμεις (με στόχο προφανώς η κάθε πλευρά να εξυπηρετήσει τα δικά της συμφέροντα) και η όξυνση της πολεμικής αντιπαράθεσης που αυτή η συνθήκη συνεπάγεται, προμηνύει νέες εντάσεις στην περιοχή, καθιστώντας όλο και πιο πιθανό το ενδεχόμενο επέκτασης των πολεμικών εστιών.

Στο ενδεχόμενο ενός πολέμου όμως γνωρίζουμε πολύ καλά πως όλοι εμείς, οι εργάτες και οι εργάτριες από κάθε χώρα, θα είμαστε οι πρώτοι που θα καλεστούν για να πεθάνουν ή μένοντας στα μετόπισθεν να δουλέψουν με ακόμα πιο εξευτελιστικούς όρους, προκειμένου να συνεχίσουν τα αφεντικά μας να πλουτίζουν. Να συνεχίζουν να κερδίζουν δηλαδή αυτοί που είναι υπεύθυνοι για το τσάκισμα των ζωών μας, αυτοί που σπέρνουν εθνικισμούς και προκαλούν εντάσεις και αντιπαραθέσεις μεταξύ των λαών για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα. Έχοντας επίγνωση που βρισκόμαστε και τις δυσκολίες που οφείλουμε να ξεπεράσουμε για να ξανακερδίσουμε ακόμα και τα "αυτονόητα", αλλά έχοντας και επίγνωση του που πηγαίνει το πράγμα με την κρίση που συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, οφείλουμε να κάνουμε κτήμα όλων μας το ότι η πάλη ενάντια στον πόλεμο -και τον εθνικισμό που τον νομιμοποιεί-, η πάλη για ειρήνη μεταξύ των εκμεταλλευόμενων, είναι και αυτή εργατική υπόθεση και μονόδρομος, για να σταματήσουν τα σφαγεία που στήνονται στον πλανήτη, για να σταματήσει η εκμετάλλευση και η φτώχεια.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ & ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ, ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ - ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ:

Τετάρτη 6/4, 10.30, ΚΑΜΑΡΑ

Σωματείο Βάσης Εργαζόμενων στο Χώρο της Ψυχικής Υγείας και της Κοινωνικής Πρόνοιας (ΣΒΕΨΥΚΟΙ)

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6976044591

E-mail επικοινωνίας: psyxexoswmateiexo@riseupex.net

πηγή : email που λάβαμε στις 3 Απριλίου 14h


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ, ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ, ΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ, ΤΑΞΙΚΗ, ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΛΑΩΝ
ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ, ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΤΗΝ ΟΞΥΝΣΗ ΤΗΣ ΤΑΞΙΚΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ, ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΑΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΩΝ, ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ.

ΟΛΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
ΤΡΟΦΗ, ΥΓΕΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΣΤΕΓΑΣΗ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ,
ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ- ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΑΠΡΙΛΗ
Αθήνα: Συγκέντρωση, Προπύλαια, 11.00 & Διαδήλωση με το μπλοκ της Συνέλευσης Αναρχικών για την Κοινωνική και Ταξική Χειραφέτηση
Θεσσαλονίκη: Διαδήλωση, Καμάρα, 10.30

κάλεσμα : Αναρχική Πολιτική Οργάνωση- Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων

πηγή : email που λάβαμε στις 3 Απριλίου 22h


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

Συγκέντρωση στην απεργιακή κινητοποίηση 6 Απριλίου στις 10:30, Καμάρα.

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ & ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ

Αυτό που ονομάζεται «κρίση» σοβεί στον κόσμο τουλάχιστον μετά το 2008 και εξακολουθεί παίρνοντας ανεξέλεγκτες και απρόβλεπτες διαστάσεις. Με απλά λόγια όταν ακούμε για κρίση σημαίνει ότι τα αφεντικά, οι κατέχοντες τεράστια μερίδα του κοινωνικού πλούτου δεν είναι ικανοποιημένοι από το ποσοστό και τον ρυθμό αύξησης των κερδών τους -όταν μια καπιταλιστικού οικονομία καταρρέει λόγω των εγγενών αντιφάσεών της- ετοιμάζοντας έναν νέο κύκλο επίθεσης, στους μισθούς, τα δικαιώματα και τη ζωή μας, στις ζωές δηλαδή των φτωχών, των εργαζόμενων, των ανέργων.
Αν από το 2008 η κρίση εμφανίστηκε στην Ελλάδα εξαιτίας της θέσης της ως αδύναμου κρίκου της Ε.Ε., σήμερα αυτή βαθαίνει και εξαπλώνεται σε όλο και περισσότερα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Η εμφάνιση της πανδημίας του Covid-19 επιτάχυνε την διαδικασία ανάπτυξης της κρίσης, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο το χάσμα μεταξύ των κοινωνικών τάξεων, με τις κυρίαρχες εξ αυτών να βρίσκουν άλλη μια ευκαιρία για περαιτέρω αύξηση των κερδών τους και τους ανθρώπους των κατώτερων, πληβειακών τάξεων να πεθαίνουν κατά εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο και οι ζωές τους να υποτιμούνται εκ νέου. Στην χώρα μας περίπου 27.500 άνθρωποι έπεσαν θύματα της συνδυασμένης οικονομικής και υγειονομικής κρίσης, η οποία χαρακτηρίστηκε από την πανθομολογούμενη απροθυμία του κράτους και της κυβέρνησης να λάβει οποιοδήποτε ουσιαστικό μέτρο υπεράσπισης της κοινωνικής βάσης, πλην του σημαντικού -μα όχι αρκετού από μόνο του- μαζικού εμβολιασμού.
Οι παρατεταμένες κρίσεις του καπιταλιστικού συστήματος, οι ενδοκαπιταλιστικοί ανταγωνισμοί για τη νομή των φυσικών ενεργειακών πόρων, τη διαχείριση και την επιβολή σε διάφορες αγορές, σε συνδυασμό με την παντοτινή λαιμαργία των κατά τόπους αφεντικών για όλο και μεγαλύτερα κέρδη, οδηγούσαν πάντα στις πολεμικές συγκρούσεις. Όσο οι κοινωνίες βρίσκονται δέσμιες του λεγόμενου «εθνικού συμφέροντος», του ιδιωτικού κέρδους και της καπιταλιστικής συσσώρευσης ο πόλεμος θα αποτελεί τον μονόδρομο των αυτοκρατοριών σε σύγκρουση. Έτσι η παρατεταμένη καπιταλιστική κρίση κορυφώνεται γι' ακόμη μια φορά με τον τωρινό πόλεμο στην Ουκρανία.
Η τεχνητή ενεργειακή κρίση που προηγήθηκε και συνδέθηκε άμεσα με ότι ονομάστηκε στροφή στον «πράσινο καπιταλισμό» και την «καθαρή ενέργεια» απηχούσε ουσιαστικά στην εφαρμογή μιας νέας ενεργειακής στρατηγικής των αφεντικών στη Δύση, με σκοπό την επαναχάραξη των γεωστρατηγικών συσχετισμών, στοχεύοντας μακροπρόθεσμα στην απόκτηση μεγαλύτερων κερδών και την εξασφάλιση αυτάρκειας ενεργειακών πόρων. Το αποτέλεσμα είναι και πάλι το ίδιο για την κοινωνική βάση: υποτίμηση των ζωών μας μέσα από την ραγδαία αύξηση της τιμής ενέργειας εν μέσω χειμώνα. Οι λογαριασμοί στα νοικοκυριά και το κόστος παραγωγής αυξήθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα -όσο ποτέ άλλοτε- φτάνοντας έως και το εξωφρενικό 300% για την ίδια ποσότητα κατανάλωσης σε κιλοβατώρες. Το ρεύμα και το αέριο -όπως επίσης και το πετρέλαιο- εκτοξεύτηκαν, συμπαρασύροντας ασφαλώς και όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μαζί τους. Ακόμα και την η τιμή του ψωμιού έφτασε σε ασύλληπτα μέχρι πρότινος ύψη... Με αυτό το τρόπο υποτιμάται και υποβαθμίζεται με γρήγορες διαδικασίες η οικονομική και κατ' επέκταση η καταναλωτική δυνατότητα των φτωχών, εξαθλιώνοντας ακόμη περισσότερο τις ζωές τους. Εν τω μεταξύ, οι μισθοί είτε παραμένουν στα ίδια επίπεδα, είτε αυξάνονται κατά γελοίο βαθμό (αυξήσεις της τάξεως των 13€), πράγμα που σημαίνει στην ουσία πως μειώνονται, αφού δεν ανταποκρίνονται ούτε ως κλάσματα στην αύξηση του κόστους ζωής. Η προηγούμενη ενεργειακή κρίση, ανατέλλει τώρα στον εφιαλτικό ορίζοντα της πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία. Βασικά προϊόντα όπως το ψωμί, το ηλιέλαιο κ.ά. αυξάνονται ακόμη περισσότερο, ενώ οι τιμές των καυσίμων και εν γένει των υδρογονανθράκων ορυκτών διαμορφώνουν μια πραγματικότητα στην οποία τα κατώτερα στρώματα αδυνατούν να εξασφαλίσουν ακόμη και τα βασικά, με όρους επιβίωσης. Η επονομαζόμενη ''πραγματική οικονομία'' φλερτάρει εκ νέου με μια ολοκληρωτική κατάρρευση.
Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση, πιστή στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ντόπιων ολιγαρχών, αποποιείται όποιας ευθύνης, μεταφέροντας το φταίξιμο στη διεθνή συγκυρία, τον πόλεμο κ.λ.π. Ωστόσο, αυτή η δήθεν αληθοφανής δικαιολόγηση αποκρύβει, πέρα ως πέρα, την ενσυνείδητη επιλογή της να μην λάβει κανένα απολύτως ουσιαστικό μέτρο ανακούφισης των εργαζομένων και πραγματικής στήριξής της κοινωνίας μέσα σε αυτήν τη δυσμενή συνθήκη. Το μοντέλο διαχείρισης που εφαρμόστηκε εναντίον της πανδημίας επανέρχεται ανανεωμένο, οδηγώντας σε απόγνωση τους εργαζόμενους και τα ευρύτερα πληβειακά στρώματα.
Το μόνο πιο γελοίο από την ίδια την πολιτική που ασκούν οι ελίτ μοιάζει να είναι οι φωνές των υπαλλήλων τους στα ΜΜΕ, από τους δέκτες των οποίων διατείνονται ότι όλα βαίνουν καλώς σε ευθεία αντιπαράθεση με την πραγματικότητα που βιώνουν ολοένα και μεγαλύτερα κομμάτια του πληθυσμού. Έφτασαν αυτοί οι γελωτοποιοί του βασιλιά να λένε ξεδιάντροπα ότι τα καύσιμα και η ενέργεια είναι ούτως ή άλλως είδη πολυτελείας και αφορούν την ''παραγωγική'' ελίτ που τα χρειάζεται και όχι τη βάση της κοινωνίας.
Αυτή είναι η πραγματικότητα αυτή που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και μέσα στην οποία οφείλουμε να δράσουμε. Είναι ο δυστοπικός μονόδρομος που έχει να μας υποσχεθεί η καπιταλιστική βαρβαρότητα. Η κρατική διαχείριση της πανδημίας, αλλά και γενικότερα η προσπάθεια αναδιάρθρωσης μέσω περαιτέρω καταπίεσης και εξαθλίωσης των πληβείων του καπιταλισμού, κάνει ακόμα πιο εμφανή τα αδιέξοδα του και την αδυναμία του ίδιου του συστήματος να επιτρέψει στους καταπιεσμένους να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Ενόσω οι πολεμικές εμπλοκές και συρράξεις σε διάφορα σημεία του πλανήτη φέρνουν το τέρας του πολέμου όλο και πιο κοντά.
Απέναντι στο σύγχρονο ολοκληρωτισμό είναι για ακόμη μια φορά η στιγμή να προτάξουμε την αξιοπρέπεια, την αντίσταση, την αλληλεγγύη. Από τις πιο δύσκολες μέρες της πανδημίας έγινε σαφές πως μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό. Απέναντι στην ακρίβεια, την υποτίμηση των ζωών, τη φτωχοποίηση και την καταπίεση, απέναντι σε πολέμους και εθνικισμό, απέναντι σε κράτη και αφεντικά που καταδυναστεύουν τις ζωές μας να εντείνουμε τους κοινωνικούς και ταξικούς αγώνες. Να σταθούμε όλοι και όλες μαζί στο δρόμο και τους αγώνες της κοινωνικής αντίστασης και της ταξικής αλληλεγγύης.

ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΖΩΗΣ: Αναλαμβάνουμε μια πρωτοβουλία κινητοποίησης δυνάμεων του αναρχικού/ελευθεριακού κινήματος για την επικέντρωση της κίνησης μας στην κατεύθυνση της ενεργοποίησης της κοινωνίας αναφορικά με το ζήτημα της ακρίβειας και την άσκηση πολιτικής πίεσης ενάντια στην αύξηση του κόστους διαβίωσης των πληβείων, των εργαζομένων, των ανέργων, των φτωχών, των φοιτητών και των μαθητών. Στοχεύουμε στην διάχυση της αναρχικής πολιτικής στα κατώτερα στρώματα του πληθυσμού, εκεί όπου είναι η φυσική της θέση, ώστε να συσπειρωθούν ευρύτερες δυνάμεις σε μια κατεύθυνση εργατικών διεκδικήσεων, μέσω της συνδικαλιστικής οργάνωσης σε σωματεία, την απόπειρα δημιουργίας νέων εργατικών συλλογικοτήτων και πρωτοβουλιών, την αύξηση της κοινωνικής αλληλεγγύης, την όξυνση της ταξικής αντιπαράθεσης με το κράτος και τα αφεντικά.

Πρώτο σταθμό αυτής της κίνησης αποτελεί η ΑΠΕΡΓΙΑ της 6ης Απρίλη.


Καλούμε σε συγκέντρωση στην Καμάρα στις 10:30 π.μ..

κάλεσμα : Τοπικός Συντονισμός Θεσσαλονίκης της Αναρχικής Πολιτικής Οργάνωσης - Ομοσπονδία Συλλογικοτήτων


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

Απεργιακή συγκέντρωση

Καμπάνια δράσεων ενάντια στην ακρίβεια:

- Στηρίζουμε τις απεργιακές κινητοποιήσεις την Τετάρτη 06 Απριλίου

- Καλούμε σε μικροφωνική συγκέντρωση την Πέμπτη 07/04 στις 18:00 στον ΕΚΧ Σχολείο

- Καλούμε σε πορεία στην γειτονιά του Φαλήρου την Τρίτη 12 Απριλίου στις 18:30 στο Πεδίον του Άρεως (έναντι ΕΡΤ3)

ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΚΟΣΤΟΣ ΖΩΗΣ, ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ, ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Μετά από 10 και πλέον χρόνια οικονομικής κρίσης και εξαθλίωσης η ελληνική κοινωνία έρχεται αντιμέτωπη με μία ακόμα επίθεση στα φτωχότερα στρώματα της κοινωνίας, μέσω του νέου κύματος ακρίβειας που εκτυλίσσεται από το καλοκαίρι του '21, και το οποίο έχει πλέον αρχίσει να διογκώνεται ραγδαία, επηρεάζοντας βασικές ζωτικές ανάγκες και αγαθά. Η νέα παγκόσμια καπιταλιστική κρίση πυροδοτήθηκε, μεταξύ άλλων, από την πανδημία και προκάλεσε τεράστια αύξηση των τιμών διαφόρων προϊόντων με βασικότερο την ενέργεια (φυσικό αέριο, πετρέλαιο, ρεύμα, καύσιμα). Η αύξηση των τιμών στην ενέργεια, όπως και σε πρώτες ύλες, τα οποία ακολούθως ώθησαν σε αύξηση πολλά άλλα βασικά προϊόντα, έρχεται να χτυπήσει την κοινωνική βάση με μια σειρά τεράστιων ανατιμήσεων, που αυξάνουν δραματικά το κόστος ζωής, μειώνοντας εμμέσως το εισόδημα.

Ο κρατικός σχεδιασμός των μεγάλων αφεντικών και του νεοφιλελευθερισμού έχει να καταδείξει μέσα από τα δύο χρόνια πανδημίας, αλλά και το νέο κύμα ακρίβειας, ότι προτεραιότητα δεν είναι η επιβίωση των οικονομικά ασθενέστερων κομματιών της κοινωνίας, που έχουν αφεθεί στην εξαθλίωση, αλλά η διασφάλιση ή/και η αύξηση των κερδών των καπιταλιστών (χρηματοδοτήσεις, συμφωνίες δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για την υγεία, την ενέργεια κτλ). Όλα αυτά συμβαίνουν ενόσω το μέσο νοικοκυριό αδυνατεί να αγοράσει τα απαραίτητα αγαθά και τρόφιμα από τα σούπερ μάρκετ προκειμένου να καλύψει τις βασικές βιοτικές του ανάγκες, αδυνατεί να βάλει πετρέλαιο ή να ανάψει την θέρμανση, όσο χρειάζεται, καταδικασμένο σε συνθήκες κρύου επικίνδυνες για την υγεία του και τέλος αδυνατεί να πληρώσει ένα υπέρογκο νοίκι ή τις δόσεις του δανείου, με κίνδυνο να χάσει το σπίτι του σε πλειστηριασμό και να μείνει στο δρόμο. Μολονότι, λοιπόν, εν έτει 2022, η ανθρωπότητα παράγει ποσότητες αγαθών ικανές να εξασφαλίσουν ποιοτική ζωή για όλους/ες, όλα τα παραπάνω προβλήματα μπορεί ακόμα και να φαντάζουν προνόμιο για κάποιον που μένει στο δρόμο και στερείται φαγητού και στέγης.

Όμως η ακρίβεια και ειδικότερα η ακρίβεια στην ενέργεια, δεν είναι ακριβώς ένα παγκόσμιο φαινόμενο που το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει γιατί το υπερβαίνει. Το ελληνικό κράτος έχει τεράστια ευθύνη για την ανεξέλεγκτη κατάσταση στο εσωτερικό του. Η (πλήρης) απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, η οποία αντί να φέρει καλύτερες τιμές στο κοστολόγιο της ενέργειας έφερε ακριβώς το αντίθετο, η στρατηγική της πράσινης ανάπτυξης που εκτόξευσε το κόστος παραγωγής, όπως και οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί (που το ελληνικό κράτος προσπαθεί να συμμετέχει ενεργά), συντελούν στις υπέρογκες τιμές της ενέργειας. Την ίδια στιγμή λοιπόν που το κράτος αγοράζει πανάκριβα όπλα για να συμμετέχει σε επεκτατικούς πολέμους και διεθνείς ανταγωνισμούς (όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία) που ανεβάζουν, και προβλέπεται να ανεβάσουν ακόμα περισσότερο, την τιμή της ενέργειας, αφήνει το δημόσιο σύστημα υγείας υποστελεχωμένο και υποχρηματοδοτούμενο απαξιώνοντας έτσι την υγεία της κοινωνικής βάσης.

Γίνεται λοιπόν σαφές, ότι και αυτή η οικονομική κρίση έρχεται για να πλήξει μόνον τα οικονομικά ευάλωτα στρώματα - χαμηλόμισθους, συνταξιούχους, φοιτήτ(ρι)ες, μετανάστ(ρι)ες - με τις ανατιμήσεις να τοποθετούνται σε κοινωνικά αγαθά πρώτης ανάγκης. Προκειμένου δε να ελαχιστοποιηθεί το σοκ της ακρίβειας και να ελεγχθεί η αντίδραση των πληττόμενων, δίνονται επιδόματα - τυράκια, όπως αυτό του επιδόματος θέρμανσης, τα οποία σαφώς θα πάψουν πολύ σύντομα να υφίστανται. Με άλλα λόγια, μπορεί φαινομενικά το κράτος να ανακοινώνει «μέτρα στήριξής» που απορροφούν, εν μέρει, τα υπέρογκα κόστη στην ενέργεια, αλλά στην πραγματικότητα βάζει το χέρι στην τσέπη μας και μας τα δίνει πίσω για να τα δώσουμε στους μεγαλοπαραγωγούς ενέργειας, τους οποίους η ίδια δημιούργησε υπό το πρόσταγμα της Ε.Ε. και το πρόταγμα της Ευρωπαϊκής πορείας του Ελληνικού κράτους. Η εξαθλίωση πλέον αποτελεί μία καθημερινότητα. Το περιστατικό της υπερήλικης που αναγκάστηκε να πάρει λίγα τρόφιμα χωρίς να πληρώσει, για να μπορέσει να φάει, να κυνηγείται αδυσώπητα από την αλυσίδα - κολοσσό - σούπερ μάρκετ ή οι άνθρωποι που χάνουν την ζωή τους από αναθυμιάσεις μέσα στον χειμώνα πάνω στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν σκιαγραφούν την βάρβαρη πραγματικότητα που ζούμε.

Επιπρόσθετα, η εν λόγω οικονομική κρίση, δεν ήταν ένας κεραυνός εν αιθρία για την κοινωνική βάση, μιας και η οικονομική και εργασιακή εξαθλίωση είχαν ήδη ξεκινήσει με κυβερνητική εντολή, από τους πρώτους μήνες της περασμένης χρονιάς. Το κύμα ακρίβειας, έρχεται να επικαθίσει σε μία ζοφερή εργασιακή πραγματικότητα που εγκαθιδρύεται με τον αντιεργατικό Ν.Χατζιδάκη, που ψηφίστηκε την περασμένη άνοιξη. Ο συγκεκριμένος νόμος εδραιώνει μία ολομέτωπη επίθεση σε σύσσωμη την εργατική και χαμηλόμισθη μερίδα της κοινωνίας, αφού, μεταξύ άλλων, νομιμοποιεί την 10ωρη εργασία, αποδεσμεύει τους εργοδότες από την υποχρέωση δήλωσης των υπερωριών των εργαζομένων, ποινικοποιεί τις απεργιακές κινητοποιήσεις και αποδυναμώνει το θεσμικό κύρος των σωματείων, τα οποία είναι οι μοναδικοί μοχλοί πίεσης των εργαζομένων προς το κράτος, για διεκδίκηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Ενώ, λοιπόν, το κύμα ακρίβειας δεν φαίνεται να κοπάζει, πλέον με την ευχή της κυβέρνησης οι μισθοί παραμένουν εξευτελιστικά χαμηλοί, τα ευέλικτα ωράρια, οι απλήρωτες υπερωρίες και οι ατομικές συμβάσεις εργασίας δίνουν και παίρνουν, οι συλλογικοί αγώνες για διεκδίκηση των πλέον αυτονόητων εργασιακών κεκτημένων αποτελούν δικαιολογία για νομικές διώξεις όσων αντιδρούν και η μόνη έγνοια της κυβέρνησης είναι να αυξήσει τους, ήδη υπέρογκους, μισθούς των υψηλόβαθμων στελεχών σε κρατικές υπηρεσίες.

Η εξαθλίωση των ζωών μας έχει λόγο και αιτία. Δεν είναι άλλος από τον καπιταλισμό, τους οικονομικούς ανταγωνισμούς που χωρίζουν τους λαούς, τις ιδιωτικοποιήσεις των κοινών αγαθών όπως η ενέργεια, που θα έπρεπε να είναι δημόσια και να ελέγχονται από την κοινωνία και όχι από ένα μάτσο κερδοσκόπους. Απέναντι λοιπόν στο νέο κύκλο επίθεσης που έχουν εξαπολύσει κράτος και αφεντικά και μας έχουν καταδικάσει να δουλεύουμε μια ζωή για να επιβιώσουμε και όχι για να ζούμε, οφείλουμε να οργανώσουμε την αντεπίθεση μας. Δίπλα ο ένας στην άλλη να χτίσουμε δίκτυα αλληλοβοήθειας και να αγωνιστούμε συλλογικά μέσα στις γειτονιές μας, στους χώρους δουλειάς, στα πανεπιστήμια για τα κοινά αγαθά, όπως η υγεία, η παιδεία, η στέγαση, η τροφή, η ενέργεια και το νερό, να βάλουμε φρένο στην ακρίβεια και στην υποβάθμιση των ζωών μας, να διεκδικήσουμε όσα μας ανήκουν, ένα αξιοπρεπές παρόν και μέλλον για όλους και όλες.

ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΚΟΣΤΟΣ ΖΩΗΣ, ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ, ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

ΥΓΕΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΤΡΟΦΗ, ΣΤΕΓΗ, ΝΕΡΟ, ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΓΑΘΑ

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΟΠΟΥ ΟΛΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΛΕΣ/ΟΛΟΥΣ

Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Σχολείο

@ekxsxoleio


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

Απεργιακή συγκέντρωση/ πορεία

Μετά την απόφαση της γενικής συνέλευσης της 31/3 ο φοιτητικός σύλλογος προχωρά σε:
-Κινητοποίηση για την πολεμική έρευνα στο ΑΠΘ στην Κοσμητεια του Πολυτεχνείου
- Απεργιακή Κινητοποίηση στις 6/4 11:00 καμαρα ενάντια στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη και την ακρίβεια
-Παρέμβαση στην λέσχη
-Πορεία ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση 7/4 13:00
-Παρέμβαση στη ΔΕΗ
-Συγκρότηση συντονιστικής Επιτροπής αύριο 1/4 Στις 16:00 στο καμαρακι του συλλόγου για την υλοποίηση της απόφασης

ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Πόλεμος στην Ουκρανία

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανίας την 24 Φεβρουαρίου αποτελεί κλιμάκωση ενός διακρατικού πολέμου που διεξάγεται χρόνια στην περιοχή. Σε μία περίοδο όπου όλοι πασχίζουν να κάνουν μια δημοσιογραφική περιγραφή του πολέμου και του θανάτου ,αναζητώντας επιχειρήματα για το ποιο κράτος έχει δίκιο και ποιο άδικο,για εμάς η κατάσταση είναι ξεκάθαρη. Αντιλαμβανόμαστε πως σε έναν οποιοδήποτε πόλεμο μεταξύ κρατών ο οποίος γίνεται είτε για ενεργειακές πηγές ,είτε για γεωστρατηγική κυριαρχία και γενικότερα για την απεμπλοκή των κρατών από τις καπιταλιστικές κρίσεις στο εσωτερικό τους εμείς δεν έχουμε να κερδίσουμε τίποτα. Εμείς οι άνθρωποι της εργατικής τάξης και οι φοιτητές που δουλεύουμε για την επιβίωση μας σε μια χώρα με όλο και αυξανόμενη ακρίβεια σε βασικά αγαθά και ενέργεια η οποία ενάντια σε ότι προβάλλεται από το ελληνικό κράτος υπάρχει χρόνια και δεν ευθύνεται εξ' ολοκλήρου στον πόλεμο όπως προσπαθούν να μας πείσουν για την αποποίηση των ευθυνών,οι άνεργοι που όλο και περισσότερο χάνουμε τις δουλειές μας,οι μετανάστριες που αποκλείονται συνεχώς από το ελληνικό κράτος και βρίσκονται δολοφονημένοι στα σύνορα και στο Αιγαίο. Όσο κράτη και αφεντικά πολεμάνε για κυριαρχία τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα επωμίζονται τις συνέπειες. Δολοφονίες ,κατεστραμμένες περιοχές ,όξυνση της ταξικής εκμετάλλευσης και περαιτέρω καταστολή στο εσωτερικό των χωρών για να μην συναντήσουν εμπόδιο στην επιβολή σκληρότερων μέτρων. Παράλληλα οι διακρατικοί ανταγωνισμοί αφήνουν ένα εύφορο έδαφος για την δημιουργία εθνικών αφηγημάτων που με την σειρά τους θα θρέψουν τους νέους πολέμους.

Ανάμεσα στην "ενημέρωση " τους για την κατάσταση στα media ,ανεξαρτήτως από ποια πλευρά προέρχονται βλέπουμε την μεταναστευτική ροή στις γύρω χώρες. Η αλληλεγγύη μας σε αυτούς που πλήττονται πραγματικά από τον πόλεμο είναι αναγκαία και αυτονόητη . Όμως οφείλουμε να αναδείξουμε πως τα κράτη που διατυμπανίζουν μια πλασματική αλληλεγγύη ανθρωπιστικής υφής στους μετανάστες της Ουκρανίας το μόνο που επιθυμούν είναι η προσωρινή προβολή τους ως θύματα-πρότυπα ευρωπαίου πολίτη,αφού είναι λευκοί και δεν διαρρηγνύουν την εθνική ομοιογένεια , που αναζητούν άσυλο. Ένα αφήγημα που επιχειρεί να δημιουργήσει μια βιτρίνα ανθρωπισμού υπέρ των δυτικών κρατών, ξεχνώντας τις τεράστιες μεταναστευτικές ροές που έχουν δημιουργήσει οι πολεμικές τους επιχειρήσεις ανά τον πλανήτη. Αντίστοιχα από την άλλη πλευρά προτάσσονται παρόμοια επιχειρήματα σε έναν διαρκή πόλεμο επικοινωνίας και fake news. Μεγαλώνοντας σε μια χώρα που βλέπουμε συνέχεια τις μετανάστριες να δέχονται καθημερινά pushbacks-καταστροφές λέμβων και αφήνοντας τους να πεθαίνουν στην θάλασσα,να εργαλειοποιούνται μεταξύ των ανταγωνισμών Ελλάδας - Τουρκίας ,να βιάζονται και να δολοφονούνται στον Έβρο γνωρίζουμε πολύ καλά πως πραγματικά διαχειρίζονται τα κράτη την οποιαδήποτε μεταναστευτική ροή . Ακόμη ,στην Ελλάδα μέσα στον Απρίλη επιχειρούν να λήξουν τα προγράμματα στέγασης διώχνοντας πολλές οικογένειες και να παρατείνουν τον εγκλεισμό τους μέσα σε camps - φυλακές όπου με τις νέες νομοθεσίες κάθε μετανάστης χωρίς χαρτιά( η πλειοψηφία) είναι κυριολεκτικά εγκλωβισμένος δίχως δυνατότητα μετακίνησης.

Μέσα σε όλη αυτήν την κατάσταση οφείλουμε να δηλώσουμε πως δεν διαλέγουμε την πλευρά κανενός κράτους και διακρατικής συμμαχίας. Ούτε της Ρωσίας ούτε του Νάτο. Έχουμε ευθύνη να αναδείξουμε την άμεση επιθετική εμπλοκή του ελληνικού κράτους στον πόλεμο με την αποστολή πολεμικού εξοπλισμού στην προσπάθεια του να ενισχύσει την επιρροή του ίδιου και του ελληνικού κεφαλαίου στην γύρω περιοχή όπως χρόνια συμβαίνει σε πολεμικές αποστολές στην Συρία ,το Μάλι της Αφρικής ,το Αφγανιστάν και τον Έβρο. Με στόχο το άμεσο μπλοκάρισμα της πολεμικής μηχανής του ελληνικού κράτους ως φοιτήτριες του Σ.Φ Ηλ/Μηχ δεν χρειάζεται να κοιτάξουμε μακρυά. Στις ίδιες μας τις σχολές διεξάγεται έρευνα για drones που θα επιχειρούν στο αιγαίο για τον έλεγχο μεταναστριών και την αξιοποίηση τους σε "εσωτερικές κρίσεις" έναν χαοτικό ορισμό που εμπεριέχει από πυρκαγιές μέχρι πορείες και απεργίες .Παρόμοια προγράμματα ελέγχου/επιτήρησης ,καταστολής και δημιουργίας όπλων για πολεμικές συρράξεις διεξάγονται στο ΕΜΠ, το Δημοκρίτειο,το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και άλλα . Παράλληλα το ελληνικό πανεπιστήμιο με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΑΠΘ ως δομικό κομμάτι του ελληνικού κράτους το οποίο είναι ενεργό μέλος του ΝΑΤΟ κλείνει συμφωνίες με αυτό και τον Ελληνικό Στρατό για την διεξαγωγή κοινών σεμιναρίων και ερευνητικών προγραμμάτων. Πρώτο βήμα για το μπλοκάρισμα των πολεμικών μηχανών των κρατών και την συγκρότηση ενός μαχόμενου αντιπολεμικού διεθνιστικού κινήματος είναι να ανοίξει ενεργά η συζήτηση μέσα στους συλλόγους για το μπλοκάρισμα της πολεμικής έρευνας και των αυξανόμενων πολεμικών εξοπλισμών στην χώρα και το πανεπιστήμιο μας.

Ακρίβεια

Τους τελευταίους μήνες ερχόμαστε αντιμέτωπες-οι με ένα κύμα ακρίβειας. Οι υπερφουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος- θέρμανσης που αδυνατούμε να πληρώσουμε, τα νοίκια που έχουν φτάσει στον θεό, οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά και όχι μόνο, δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο την επιβίωση μας. Την ίδια στιγμή που ακούγαμε δηλώσεις από κυβερνητικούς εκπροσώπους που μόνο ως εμπαιγμός μπορούν να ερμηνευτούν, οι όροι που ζούμε και σπουδάζουμε γίνονται ολοένα και χειρότεροι.

Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά το κράτος και το πανεπιστήμιο έχουν υποβαθμίσει τη λειτουργία δομών όπως η λέσχη. Κακή ποιότητα και μικρή ποσότητα φαγητού, υποστελέχωση, ουρές και αποκλεισμοί είναι η καθημερινότητα στη λέσχη του ΑΠΘ. Η εργολαβία και το πανεπιστήμιο ακολουθούν μια πολιτική υποταγής της φοιτητικής μέριμνας στο κέρδος, αποκλείοντας φοιτητές-τριες και υποβαθμίζοντας την ποιότητα. Την ίδια στιγμή, το μέσο νοίκι για φοιτητική στέγη είναι στα 400 ευρώ ενώ εισδοχές στις εστίες έχουν γίνει μόνο μια φορά από τότε που ξεκίνησε η πανδημία.

Το ζήτημα της ακρίβειας δεν οφείλεται σε κάποιου είδους «αντικειμενικές συνθήκες», δε λιγόστεψε το αέριο, το φαϊ και τα άλλα αγαθά. Συγκεκριμένα ο έλεγχος των τιμών γίνεται από μια χούφτα ανθρώπους που ελέγχουν την παραγωγή και διανομή ενέργειας.Γι αυτό το λόγο, αντιμετωπίζουμε την ακρίβεια ως μια πολιτική επιλογή της κυβέρνησης και του κεφαλαίου, την οποία θα ανατρέψουμε με αγώνες από τα κάτω. Ξεκινώντας από τη φοιτητική μέριμνα και τους όρους ζωής μας ως φοιτητές-τριες και ενώνοντας τους αγώνες μας με τον υπόλοιπο λαό, για να μην υπάρχει κανένα σπίτι χωρίς θέρμανση-ρεύμα-νερό, για να μην μένει κανένας άνθρωπος χωρίς σούπερ μάρκετ και βασικά αγαθά.

Εκπαιδευτική αναδιάρθρωση

Ο νόμος 4777 που ψηφίστηκε πέρσι βρίσκεται στη φάση της προσπάθειας εφαρμογής του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Εσωτερική Βάση Εισαγωγής στα σχολεία που εφαρμόστηκε αποκλείοντας δεκάδες χιλιάδες μαθητές-τριες από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, στέλνοντάς τους στην τεχνική εκπαίδευση και στα ιδιωτικά κολλέγια, εντείνοντας του ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση. Η πανεπιστημιακή αστυνομία, από την άλλη, πηγαίνει από αναβολή σε αναβολή με την τελευταία εξαγγελία να ανακοινώνει την είσοδό της το Σεπτέμβρη. Παρ' όλα αυτά, η πρυτανεία ήδη έχει δώσει αρκετές φορές τη συγκατάθεσή της για την είσοδο της αστυνομία στο ΑΠΘ, με κορυφαία στιγμή την εκκένωση του στεκιού του Βιολογικού παραμονή Πρωτοχρονιάς. Οι προσπάθειές τους για την καταστολή πολιτικών χώρων εντός του ασύλου και για την είσοδο της αστυνομίας στα πανεπιστήμια θα πέσουν στο κενό και το φοιτητικό κίνημα θα φροντίσει γι αυτό. Τα πειθαρχικά και οι διαγραφές δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμα, όπως και όλα τα υπόλοιπα μέτρα καταστολής, αποκλεισμών ή πειθάρχησης που αφορούν τα πανεπιστήμια. Συνολικά, μέσα από τους αγώνες μας μέσα στις σχολές και με καύσιμο το μεγαλειώδες περσινό φοιτητικό κίνημα, διαφαίνονται οι δυνατότητες για τη συνολική ανατροπή του νόμου.

Από την άλλη, στην τελευταία σύνοδο πρυτάνεων η Κεραμέως εξήγγειλε πιο συγκεκριμένα τον νέο νόμο-πλαίσιο που θα καταθέσει. Ουσιαστικά, θα περιέχει όλα όσα θα ερχόταν να περιφρουρήσει η πανεπιστημιακή αστυνομία. Καταρχάς, από την αρχή της χρονιάς όλα τα πανεπιστήμια στην Ελλάδα έχασαν μικρότερο ή μεγαλύτερο τμήμα της χρηματοδότησής τους επειδή δεν πήραν άριστα στην αξιολόγηση. Πλέον, με το νέο νόμο θα διορίζονται συμβούλια ιδρύματος και ΓΓ ΑΕΙ, με στόχο την αποδοτικότερη υποταγή του πανεπιστημίου στα κριτήρια της αξιολόγησης, της αγοράς εργασίας και την επιχειρηματικοποίησης. Παράλληλα, γίνεται ένα μεγάλο χτύπημα στα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχίων και την εργασιακή μας προοπτική. Συγκεκριμένα, θα εγκαθιδρυθούν τα δίπλα πτυχία και η ρευστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών με μαθήματα επιλογής από άλλες σχολές, κίνηση που εντείνει τη δημιουργία αποφοίτων πολλών ταχυτήτων. Επίσης, μέσω του ΔΟΑΤΑΠ θα αποσυνδεθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα από τα πτυχία, δίνοντας αβάντα στα ιδιωτικά κολλέγια αλλά και τα σεμινάρια επί πληρωμή. Τέλος, θα γίνουν νέες συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολών στο βωμό των logistics και θα επαναφερθούν τα ΤΕΙ, εντείνοντας τον κατακερματισμό των αντικειμένων και των αποφοίτων.

Δίνουμε τελεσίγραφο: ο νέος νόμος δε θα κατατεθεί! Στη σχολή μας, η χρηματοδότηση είναι μηδαμινή και προέρχεται κυρίως από τον ΕΛΚΕ και τα ματωμένα ΕΣΠΑ της έρευνας για εταιρίες και το στρατό. Δεν ανεχόμαστε την περαιτέρω μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, πόσο μάλλον τη στιγμή που εξαιτίας της υποχρηματοδότησης η καθημερινότητά μας μέσα στη σχολή γίνεται όλο και δυσκολότερη επειδή φορτώνονται τα βάρη στις πλάτες μας. Εντωμεταξύ, το τμήμα μας παίρνει άριστα στην αξιολόγηση τη στιγμή που επικρατεί η κατάσταση που περιγράψαμε. Επίσης, η εργασιακή μας προοπτική ήδη πλήττεται και δεν παίρνει άλλα χτυπήματα. Από μαθήματα της σχολής που έχουν γίνει μεταπτυχιακά με δίδακτρα μέχρι τα υποχρεωτικά σεμινάρια επί πληρωμή στο ΤΕΕ, αναδεικνύεται η ανάγκη να υπάρχουν όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα στο πτυχίο μας και αυτό να είναι η μόνη προϋπόθεση για δουλειά. Τέλος, οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις ιδρυμάτων θα φέρουν νέα πολυδιάσπαση στον κλάδο μας, τη στιγμή που υπάρχουν ήδη σχολές μηχανικών 5-6 διαφορετικών ταχυτήτων (5ετείς, 4ετείς, ΙΕΚ, ΕΠΑΛ και άλλα). Οπότε εναντιωνόμαστε στον νέο νόμο-πλαίσιο γιατί εκφράζει την πολιτική που ακολουθούν κυβερνήσεις-ΕΕ-ΟΟΣΑ εδώ και τουλάχιστον 3 δεκαετίες: πλήττει την εργασιακή μας προοπτική, επιχειρηματικοποιεί το πανεπιστήμιο και δίνει αβάντα στην ιδιωτική και τεχνική εκπαίδευση.

Απεργία 6 Απρίλη

Μετά από χρόνια συνδικαλιστικού λοκντάουν από τον αστικοποιημένο συνδικαλισμό των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, καλείται απεργία του ιδιωτικού τομέα στις 6 Απρίλη. Η απεργία αυτή πρέπει να πάρει χαρακτηριστικά αντιπολεμικά, ενάντια στην ακρίβεια και στο νόμο Χατζηδάκη. Συγκεκριμένα, ο νόμος Χατζηδάκη κατάργησε το 8ωρο και τα εργασιακά δικαιώματα, χτυπώντας παράλληλα τα σωματεία με το φακέλωμα των συνδικαλιστών και τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες. Απέναντι σε μια τέτοια επίθεση, έχουν εκφραστεί τάσεις αμφισβήτησης από εργατικούς αγώνες όπως της Efood, της Cosco, των Εκπαιδευτικών και άλλοι. Παρ' όλα αυτά το υπάρχον κίνημα στην πλειοψηφία του δεν είναι εξοπλισμένο να αντιμετωπίσει τον νόμο Χατζηδάκη και μένει σε μια στάση αναμονής και παρατήρησης. Είναι πιο αναγκαίο από ποτέ το ανεξάρτητο εργατικό-φοιτητικό κίνημα να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, προσπερνώντας τους αγώνες χαμηλής έντασης και να αμφισβητήσει το νόμο στην πράξη, με Ανεξάρτητο Ταξικό Κέντρο Αγώνα κόντρα στον αστικοποιημένο συνδικαλισμός ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

Παλεύουμε για:
• Αλληλεγγύη σε όλα κατώτερα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται από τους πολέμους του κεφαλαίου σε κάθε χώρα. Αλληλεγγύη σε μετανάστ(ρι)ες .
• Δεν διαλέγουμε καπιταλιστικό στρατόπεδο. Ούτε με Ρωσία ούτε με το Νάτο. Δεν πολεμάμε για κανένα αφεντικό και κράτος.
• Να μπλοκάρουμε τις πολεμικές μηχανές τους και την επιθετική εμπλοκή της Ελλάδας και του ΝΑΤΟ στους διακρατικούς πολέμους. Ενάντια στους πολεμικούς εξοπλισμούς.
• Καμία έρευνα για Ελληνικό Στρατό και Αστυνομία. Καμία συμφωνία Ελλάδας-ΝΑΤΟ-Πανεπιστημίων.
• Ανατροπή του νόμου Κ-Χ και της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης. Ούτε σκέψη για πανεπιστημιακή αστυνομία. Όχι σε πειθαρχικά και διαγραφές, κανένας αποκλεισμός από τις εξεταστικές. Να καταργηθεί η ΕΒΕ στα σχολεία.
• Ούτε σκέψη για κατάθεση νέου νόμου-πλαισίου. Καμία αποστοίχηση επαγγελματικών δικαιωμάτων από τα πτυχία, έξω οι μάναντζερ από τις σχολές. Καμία αξιολόγηση. Κρατική χρηματοδότηση στο ύψος των αναγκών μας.
• Όχι στη διάλυση των φοιτητικών συλλόγων. Ούτε σκέψη για ενιαία ψηφοδέλτια και ηλεκτρονικές ψηφοφορίες.
• Όχι στην ακρίβεια. Κανένας άνθρωπος χωρίς φαϊ, ρεύμα, θέρμανση.
• Να τρώμε όλοι-ες στη λέσχη του ΑΠΘ. Κανένας έλεγχος, άνοιγμα της πάνω λέσχης και όλων των διανομών, προσλήψεις εργαζομένων με αξιοπρεπείς συνθήκες για όλους-ες, ποιοτικό φαϊ και επαρκείς μερίδες.
• Μέτρα προστασίας για όλους-ες. Δωρεάν ράπιντ και μάσκες για όλους-ες, κέντρα ράπιντ στο πανεπιστήμιο. Προσλήψεις και ενίσχυση στο ΕΣΥ.
• Όχι στο συνωστισμό. Περισσότερες αίθουσες για να κάνουμε μάθημα.

ΣΦ Ηλ-Μηχ


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

Αύριο απεργούμε! Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα:

Αθήνα, Προπύλαια 11:00 πμ

Θεσσαλονίκη, Καμάρα, 11:00 πμ

Γιάννενα, Εργατικό Κέντρο, 10:30 πμ

Χανιά, Πλατεία Αγοράς, 10:30 πμ

Image

Αναμέτρηση

πηγή : https://twitter.com/anametrisi/status/1511280…


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 6/4 ΚΑΜΑΡΑ 11:00

στηρίζουμε το μπλοκ του σφ ηλ-μηχ

Καθημερινά βιώνουμε τι σημαίνει καπιταλιστική κρίση. Από το 2008 και μετά -τουλάχιστον- ακούγαμε και συνηθίσαμε να ζούμε στην οικονομική κρίση, μειώσεις μισθών, απολύσεις κι ανεργία, μαύρη κι επισφαλής εργασία, φουσκωμένοι λογαριασμοί, κομμένα «ρεύματα», απλήρωτα νοίκια, αποκλεισμοί από κοινωνικές παροχές όπως παιδεία και υγεία, ακρίβεια σε βασική είδη. Η φτώχεια, η ανισότητα, η λεηλασία κι η εξαθλίωση είναι ο βασικός τρόπος για να περιγράψουμε την κρατική-καπιταλιστική πραγματικότητα. Ήδη από τις προ-κόβιντ εποχές είχαν ξεκινήσει οι συζητήσεις για την οικονομική κρίση που έρχεται σ '΄έναν κόσμο που καταρρέει.

Δύο χρόνια μετά, με την πανδημία του κόβιντ να 'χει στοιχήσει τη ζωή σε τουλάχιστον 27.500 ανθρώπους μόνο στον ελλαδικό χώρο, αρχίζουμε και βιώνουμε ακόμα πιο έντονα την κρίση τα αποτελέσματα της υγειονομικής κρίσης. H κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα, λόγο του κόβιντ, η αισχροκέρδεια των βιομήχανων, των κλινικαρχών και των αλυσίδων εμπορίου, έχουν δημιουργήσει ενεργειακή φτώχεια. Τα κράτη κατηγορούν την κοινωνική βάση για υπερκατανάλωση ενέργειας που μολύνει το περιβάλλον, μετακυλώντας το κόστος της μετάβασης σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε εμάς. Την ίδια στιγμή οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, εφοπλιστικές κι αεροπορικές εταιρείες ξεζουμίζουν τους φυσικούς πόρους του πλανήτη για να πλουτίζουν οι πλουσιότεροι αυτού του κόσμου. Ακόμα πιο έντονα τα κράτη σπαταλούν πόρους κι ενέργεια για να ενισχύσουν την πολεμική βιομηχανία και τις ένοπλες δυνάμεις για να αναβαθμίσουν τον γεωπολιτικό τους ρόλο σε βάρος των λαών αυτού του κόσμου.

Όσο λοιπόν η οικονομική, υγειονομική, ενεργειακή, περιβαλλοντική -κι οποιαδήποτε άλλη- κρίση αποτελούν απλά ένα συμπλήρωμα της κρατικής-καπιταλιστικής πραγματικότητας το βασικό ερώτημα για τα αφεντικά και την εξουσία είναι πως θα μετακυλήσουν την κρίση στις πλάτες της κοινωνικής βάσης. Πώς αλλιώς θα συνεχίσει το κράτος να αναπαράγεται και να επιβάλλεται, αν δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της κυρίαρχης οικονομικής ελίτ που το συντηρεί και το επιβάλλει; Πώς αλλιώς θα συνεχίσουν τα αφεντικά να πλουτίζουν, να συντηρούν τα προνόμια τους και το καπιταλιστικό σύστημα να αναπαράγεται και να κερδοφορεί σε κάθε πεδίο της κοινωνικής ζωής, σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας;

Από τις αρχές του φθινοπώρου του 2021 βρίσκεται σε εξέλιξη ένα κύμα ανατιμήσεων σε καταναλωτικά και βιομηχανικά είδη, ένα νέο κύμα ακρίβειας που επηρεάζει βασικά αγαθά, όπως ρεύμα, φυσικό αέριο, καύσιμα, τρόφιμα. Με αυτόν τον τρόπο συντελείτε έμμεση μείωση μισθών και αναδιανομή του πλούτου προς τα αφεντικά, αφού ο βασικός μισθός δεν φτάνει καν να καλύψει αυτές τις ανάγκες. Την ίδια στιγμή η κοινωνική βάση συμπιέζεται και αποκλείεται από όλο και περισσότερα πεδία επιβαρύνοντας την καθημερινότητα της, ενώ τα αφεντικά καρπώνονται τον πλούτο ιδιωτικοποιώντας και ενισχύοντας την κερδοφορία τους.

Το παράδειγμα της πανδημίας ανέδειξε με τον χαρακτηριστικότερο τρόπο τις προθέσεις των αφεντικών. Από την αρχή της υγειονομικής κρίσης το κράτος αδιαφόρησε για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, αντί να ενισχύει το ΕΣΥ, να προσλάβει προσωπικό, να πάρει μέτρα για την πρόληψη της μετάδοσης του ιού επέλεξε να αναπαράγει το αφήγημα της «ατομικής ευθύνης», να απολύσει, να σπρώξει χιλιάδες ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα, να συγχωνεύσει κλινικές και νοσοκομεία και να βοηθήσει το ιδιωτικό κεφάλαιο να κερδοφορεί σε κοινοπραξίες κι εργολαβίες.

Αντίστοιχη διαχείριση γίνεται και στο κομμάτι της εκπαίδευσης. Η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση επιταχύνθηκε στα χρόνια της πανδημίας, κλείνοντας τον μεταπολιτευτικό κύκλο, καταργείται το άσυλο, περνάνε νόμοι για όριο φοίτησης και διαγραφές φοιτητ(ρι)ών, η αστυνομία αποκτά ειδικό «σώμα» για τα πανεπιστήμια, τα σχολεία κι οι σχολές συγχωνεύονται, λειτουργούν με κριτήρια ανταγωνισμού και στόχους εταιρείας, οι εξετάσεις είναι διαρκείς κι αυξανόμενες, «ανεβάζοντας» το κόστος φοίτησης κι αποκλείοντας δεκάδες χιλιάδες από την τριτοβάθμια. Την ίδια στιγμή προωθείται η επαγγελματική εκπαίδευση, η οποία αντανακλά με τους πιο χυδαίους όρους την καπιταλιστική πραγματικότητα, της μαύρης κι επισφαλής εργασίας που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της.

Η επιβολή διδάκτρων σε παροχές που μέχρι πριν θεωρούνταν δωρεάν, είναι απλά η επιτομή μιας αέναης διεργασίας κέρδους κι αποκλεισμών. Ήδη ορισμένες σχολές ξεκινούν προπτυχιακούς κύκλους σπουδών με αντίτιμο, ενώ τα μεταπτυχιακά και τα ενισχυτικά εκπαιδευτικά προγράμματα, απαραίτητα για την αγορά εργασίας, είναι σχεδόν κανονικοποιημένα με αντίτιμο. Παρ' όμοια η άλλοτε μέριμνα για τους/ις φοιτητ(ρι)ές είναι απλά πεδίο κερδοφορίας για εργολάβους. Τα νοίκια ακριβαίνουν σε όλες τις πόλεις και η αξιοπρεπής στέγαση απομακρύνεται όλο και περισσότερο. Την ίδια στιγμή οι φοιτητικές εστίες βαράνε διάλυση και οι θέσεις είναι ελάχιστες. Οι εστιακοί/ες φοιτητ(ρι)ές αντιμετωπίζουν καθημερινά προβλήματα όπως η έλλειψη ζεστού νερού, θέρμανσης, ίντερνετ και σίτισης. Με τις σχολές απομακρυσμένες, τις εστίες μακριά από τα ιδρύματα και τα αυξημένα ενοίκια ακόμα και η μετακίνηση των φοιτητ(ρι)ών αποτελεί ένα επιπρόσθετο βάρος για το κόστος φοίτησης.

Η ίδια κατεύθυνση, δηλαδή της κερδοφορίας των αφεντικών και του αποκλεισμού με ταξικά κριτήρια, υπάρχει κι όσον αφορά την σίτιση. Ήδη από το 2013 γίνονται κοινοπραξίες ή εξ ολοκλήρου αναλήψεις από εργολαβίες, φυσικά δε μιλάμε για «φιλάνθρωπες» εταιρείες αλλά για αφεντικά που επιθυμούν να κερδοφορούν. Αποτέλεσμα είναι η μείωση της ποιότητας και της ποσότητας του φαγητού, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις ο προϋπολογισμός παραμένει σταθερός. Επιπλέον ιδιαίτερα στα χρόνια της πανδημίας είδαμε προσπάθειες περιορισμού της σίτισης με κάρτες εισόδου, ελέγχους πιστοποιητικών και πάσο. Αποτελεί διαχρονική επιδίωξη των εργολάβων και των διοικήσεων η μείωση των εξυπηρετούμενων από την λέσχη παρά την ολοένα και μεγαλύτερη φτωχοποίηση. Επιπλέον μειώσεις γίνονται και στο προσωπικό με αποτέλεσμα τεράστιες ουρές, ελλιπή εξυπηρέτηση κι αποκλεισμό για όσους/ες δεν έχουν τον χρόνο να περιμένουν.

Η εργασία είναι σχεδόν υποχρεωτική, οι μόνες επιλογές είναι η μαύρη εργασία κι η επισφάλεια, οι μόνες προοπτικές. Με τις προαναφερθείσες συνθήκες τόσο στις ανατιμήσεις βασικών αγαθών αλλά και στην αύξηση του κόστους φοίτησης - κυρίως με την μείωση της μέριμνας- καθίσταται η εργασία υποχρεωτική και για τους/τις φοιτητ(ρι)ές.

Ενάντια στην ολοένα αυξανόμενη επίθεση στην τάξη μας να εντείνουμε την ταξική σύγκρουση με το κράτος και τα αφεντικά. Με όπλα μας την αυτοοργάνωση και την αλληλεγγύη οργανωνόμαστε σε κάθε κοινωνικό πεδίο για να οργανώσουμε την κοινωνική και ταξική αντεπίθεση. Με μαζικές γενικές συνελεύσεις, ανοιχτά πλαίσια, οργάνωση στην βάση, καταλήψεις, συγκρούσεις και διαδηλώσεις να υπερασπιστούμε το δημόσιο έξω και πέρα από το κράτος ενάντια στους αντεργατικούς νόμους και την εντεινόμενη φτωχοποίηση της κοινωνικής βάσης.

Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΒΙΑ ΤΑΞΙΚΗ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΒΑΣΗ ΑΓΩΝΕΣ ΤΑΞΙΚΟΙ

ΠΑΙΔΕΙΑ ΥΓΕΙΑ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΝΕΡΟ

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΝ ΛΑΟ

ΟΥΤΕ ΜΕ ΡΩΣΙΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΝΑΤΟ

ΖΗΤΩ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟ

κάλεσμα : Αναρχική συνέλευση φοιτητών/τριων Quieta Movere


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

Απεργία ενάντια στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες, τη ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, τους αντεργατικούς νόμους, το πόλεμο, την αύξηση του κόστους διαβίωσης.

Είναι προφανές, αλλά πρέπει να το πούμε: Οι τιμές όλων των
προϊόντων/εμπορευμάτων που χρειαζόμαστε για να ζήσουμε διαρκώς ανεβαίνουν ενώ
οι μισθοί μας (στην καλύτερη) μένουν ίδιοι. Με τα ίδια χρήματα μπορούμε να
αγοράσουμε λιγότερα, άρα η πραγματική αξία των μισθών μας μειώνεται.

Για ακόμα μια φορά καλούμαστε να πληρώσουμε μια οικονομική κρίση ενώ
τα αφεντικά προσπαθούν να βγουν λάδι. Το κράτος έχει δώσει το ελεύθερο στα
αφεντικά να κάνουν ότι γουστάρουν κόβοντας και ράβοντας συνεχώς νόμους (πχ
νομοσχέδιο Χατζηδάκη) στα μέτρα τους. Την ίδια στιγμή ζούμε στην επισφάλεια με
αμέτρητες εργοδοτικές αυθαιρεσίες. Τα αφεντικά βρίσκουν ευκαιρίες για να
αυξήσουν τα κέρδη τους ή προσπαθούνε να τα διαφυλάξουν με κάθε τρόπο. Ο μισθός
μειώνεται είτε άμεσα (μισά ένσημα, απλήρωτες υπερωρίες κλπ) είτε έμμεσα όταν τα
ενοίκια αυξάνονται ή επωμιζόμαστε τις ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά διαβίωσης.
Όπως για παράδειγμα, για να γλιτώσουνε τα αφεντικά τη χασούρα στις εταιρίες
ενέργειας το κόστος των αυξήσεων του πετρελαίου, αερίου, ρεύματος πέφτει όλο στις
πλάτες μας. Έτσι ερχόμαστε αντιμέτωπες με εξωφρενικά ποσά που πολλές φορές
μπορεί και να ξεπεράσουν ένα μισθό.

Τη στιγμή που η πανδημία ακόμη μαίνεται το ελληνικό κράτος δεν έχει δώσει
φράγκο για την ενίσχυση του ΕΣΥ, την προστασία και την περίθαλψη των
εργαζομένων. Αντίθετα απολύει υγειονομικούς με πρόσχημα των εμβολιασμό,
υποβαθμίζει το σύστημα υγείας και κάνει όλο και πιο δύσκολη την πρόσβαση στην
περίθαλψη. Είναι ολοφάνερο όμως πως μια χαρά έχει χρήματα να δώσει εκεί που
θέλει. Γι αυτό και στα χρόνια που πέρασαν έδωσε εκατομμύρια για πολεμικούς
εξοπλισμούς, μπάτσους και στρατό.


Το ελληνικό κράτος επέλεξε το προηγούμενο διάστημα να πάρει ενεργό ρόλο
στον πόλεμο που μαίνεται, στέλνοντας πολεμικό εξοπλισμό στην Ουκρανία. Όμως για
τους εργάτες και τις εργάτριες κάθε χώρας οι πόλεμοι μόνο θάνατο, εξαθλίωση,
φτώχεια, προσφυγιά έχουν να δώσουν. Εμείς είμαστε αυτοί που θα καλεστούμε στην
πρώτη γραμμή του πολέμου, να σκοτωθούμε για τα συμφέροντα των αφεντικών ενώ
αυτοί θα συνεχίσουν να πλουτίζουν σκορπώντας θάνατο. Εμείς είμαστε αυτοί που αν
δεν πεθάνουμε, θα γίνουμε φτηνά εργατικά χέρια όπως οι μετανάστες εργάτες γης
στη Μανωλάδα, προσφύγισσες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.


Ταυτόχρονα το κράτος θέτει σε εφαρμογή ολοένα και πιο αντεργατικές
νομοθεσίες, οι οποίες όχι μόνο εντείνουν και νομιμοποιούν την εκμετάλλευση που
θέλουν τα αφεντικά να μας επιβάλλουν (10ωρο - 50ωρο/βδομάδα, απλήρωτες
υπερωρίες) αλλά και τη δυνατότητα μας να οργανωθούμε και να αντιδράσουμε σ'
αυτήν (ποινικοποίηση απεργιών και αγώνων, φακέλωμα σωματείων κλπ).

Από την άλλη τα αφεντικά προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα κλίμα εθνικής
ομοψυχίας και μέσα σε αυτό να ξεχάσουμε την εκμετάλλευση και την καταπίεση που
δεχόμαστε μεταφράζοντας την απεργία των εργατριών σε μια πανεθνική εργοδοτική
απεργία. Με αιτήματα περισσότερες κρατικές ενισχύσεις, μειώσεις φόρων,
δημοτικών τελών κτλ ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων δουλεύουμε χωρίς (τα ήδη μειωμένα) «νόμιμα» σε μισθό. Δεν γίνεται όμως κάτω από αυτή την ομπρέλα
να χωρέσουμε και εμείς. Δεν θα απεργήσουμε χέρι-χέρι με τα αφεντικά, με αυτούς
που κλέβουν από την εργασία μας, με μισά ένσημα και μισθούς που δεν φτάνουν ούτε
για να ζήσουμε.

Η απεργία δεν είναι περίπατος στη πόλη για εμάς, ούτε προεκλογική καμπάνια
αλλά μέσω διεκδίκησης και αγώνα. Γι αυτό όπως και τώρα συνδέεται άμεσα με τους
αγώνες που δίνουν οι εργαζόμενοι/ες στους χώρους της δουλειάς. Κάθε αγώνας όπως
αυτόν που δίνουν οι τρεις πρώην εργαζόμενες στο beer garden και pastel είναι
κομμάτι ενός αγώνα για να αλλάξουμε τους όρους των αφεντικών στις πιάτσες, για να
μην είμαστε αναλώσιμοι στα κάτεργα τους, για να αποδομήσουμε την ηθική των
συμφωνιών τους και να παλέψουμε για τις δικές μας ανάγκες και συμφέροντα.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΙΣ 10:30 ΣΤΗΝ ΚΑΜΑΡΑ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΕΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ
(13:00) ΙΚΤΙΝΟΥ ΜΕ ΖΕΥΞΙΔΟΣ

ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ

ΚΑΜΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΜΟΝΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ στον εκφοβισμό των αφεντικών,

ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ σε όλους τους χώρους εργασίας,

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ μεταξύ των εργαζομένων.

Σωματείο Σερβιτόρων-Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων
στον κλάδο του επισιτισμού Θεσσαλονίκης
Επικοινωνία με το σωματείο:
Site: ssmthes.espivblogs.net
e-mail: swmaexteioservexitorwn@yexahoo.gr
fb: Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων Θεσσαλονίκης