Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022 στις 21.00

Προβολή ταινίας: The French Dispatch

Ενα αισθητικό κομψοτέχνημα και ένας απροσδόκητα συγκινητικός φόρος τιμής στη δημοσιογραφία.

______________________________________

Το The French Dispatch μοιάζει με ένα ακόμα φυσικό βήμα στην καριέρα του Wes Anderson. Ο Αμερικανός δημιουργός, εξαιρουμένου θα έλεγα μόνο του Bottle Rocket που είναι και η πρώτη του ταινία, φαντάζει σε μια πολύ συγκεκριμένη πορεία αισθητικής έκφρασης και κάθε νέα του ταινία παρά μια ακόμα πιο ραφιναρισμένη εκδοχή της. Το French Dispatch είναι οπότε, φυσιολογικά, η πιο "Wes Anderson" ταινία του Wes Anderson. Μέχρι την επόμενη.

Η "χάρτινη" υφή του, με την απουσία του βάθους στο κάδρο, οι εκπληκτικές συνθέσεις παστέλ χρωμάτων, η συμμετρία, η επιτηδευμένη, χειροποίητη θεατρικότητα του κόσμου του, οι παιχνιδιάρικες νότες του Desplat. Όλα είναι εδώ και συντονίζονται από έναν μαέστρο που φαίνεται να έχει τον απόλυτο έλεγχο. Προσωπικά, το στυλ του μου αρέσει. Και όχι μόνο για την οπτική του ταυτότητα. Θα έλεγα πως για μένα, η "καρδιά" του χτυπά στους χαρακτήρες. Η συναισθηματική και επικοινωνιακή τους ευθύτητα που έρχεται σε αντίθεση με τις μετρημένες, φειδωλές εκφράσεις τους, τούς μετατρέπει σε ένα είδος ιδιαίτερου παραμυθένιου ήρωα, υπογραμμίζοντας σχεδόν ό,τι κάνουν με μια αμήχανη κωμική ενέργεια.

Η ταινία είναι ένα κολλάζ τεσσάρων μικρών αφηγήσεων που προέρχονται από την τελευταία έκδοση ενός περιοδικού. Κάθε άρθρο του εντύπου έχει μετατραπεί σε μια μικρή ιστορία με αφηγητή τον ίδιο τον αρθρογράφο, θίγοντας εν τέλει, μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων.

Η σύνδεση όλων αυτών των ιστοριών εντοπίζεται στον αρχισυντάκτη του περιοδικού (Bill Murray) ο οποίος παρά την γκρινιάρικη και στριφνή φιγούρα του, απλώνει την προστατευτική του ομπρέλα με βαθιά αγάπη πάνω από όλους αυτούς τους εκκεντρικούς συντάκτες, επιτρέποντάς τους να δημιουργούν ελεύθερα. Η ταινία δένει ως ένας υπέροχος, μετρημένος φόρος τιμής στην δημοσιογραφική ακεραιότητα και ηθική που… πεθαίνει. Και εκεί είναι που απροσδόκητα, τιμώντας ευλαβικά την απέχθεια του αρχισυντάκτη για μελοδραματισμούς, ο Anderson βρίσκει ένα λιτό αλλά αυθεντικά συγκινητικό φινάλε.

Ολοκληρώνοντας, νομίζω πως εδώ και κάμποσα χρόνια, το έντονο στυλ του Wes Anderson δεν αφήνει περιθώρια για αδιάφορες αντιδράσεις: είτε σου αρέσει, είτε όχι. Η ίδια συνθήκη ακριβώς ισχύει και για το The French Dispatch. Αν σε συνεπαίρνει η αισθητική, το σύμπαν, οι χαρακτήρες του, εδώ θα ανακαλύψεις, ενδεχομένως, και το πιο πλούσιο έργο της καριέρας του. Αν όχι, δεν νομίζω ότι αυτό είναι το φιλμ που θα σου αλλάξει γνώμη.

Απο: Γιώργος Πρίτσκας

______________________________________

Βοτανικός Κήπος Πετρούπολης
Πλατεία Αγ. Δημητρίου, Πετρούπολη

Πρόσβαση με τις λεωφορειακές γραμμές:

700 (απο το σταθμό του μετρό στην Ανθούπολη),
στάση «Παλαιό τέρμα».
Α11 και Β11 (απο το σταθμό του μετρό στην Αττική),
στάση «Παλαιό τέρμα».

πηγή : https://www.facebook.com/events/6905154056271…