Σάββατο 2 Απριλίου 2022 στις 19.00

Μικροφωνική ενάντια στο μετρό και τον εξευγενισμό των Εξαρχείων & συζήτηση

Σάββατο 2 Απρίλη, πλατεία εξαρχείων

Από τα Εξάρχεια εως το Τορίνο, διαδιακασίες εξευγενισμού και αντίσταση

Μικροφωνική ενάντια στο μετρό και τον εξευγενισμό των Εξαρχείων στις 19.00

Συζήτηση με δύο συντρόφους από το ex Asilo Occupato σχετικά με την αντίσταση στον εξευγενισμό της γειτονίας Αurora στο Τορίνο στις 20.00

Στα σχέδια του κράτους για την κατασκευή του μετρό στην πλατεία Εξαρχείων θα έπρεπε να προσθέσει και την προσπάθεια να βάλει ένα τέλος στην ιστορία της αντίστασης στη γειτονιά. Μετά τον Δεκέμβριο του 2008, όταν ξέσπασε η εξέγερση στη γειτονιά και στη συνέχεια ξεχείλισε και εισέβαλε σε όλη την Αθήνα και την Ελλάδα, το κράτος και η αστική τάξη άρχισαν να εφαρμόζουν ένα αρθρωμένο σχέδιο για να προσπαθήσουν να καταστρέψουν την αντίσταση και την ιστορία των Εξαρχείων. Η αύξηση της παρουσίας της αστυνομίας και η πίεση στην οποία υπόκεινται σύντροφοι και συντρόφισσες, η αύξηση των ενοικίων λόγω των πολυάριθμων airbnbs που ξεπήδησαν σαν μανιτάρια τα τελευταία χρόνια, η μουσειοποίηση του Πολυτεχνείου, οι ναρκομαφίες και τέλος το έργο κατασκευής του μετρό είναι όλα φαινόμενα που ανταποκρίνονται στην ίδια λογική: να διαταράξουν κάθε μορφή συγκρουσιακής οργάνωσης, προσπαθώντας να δράσουν με αντεξεγερτικό τρόπο για να αποδυναμώσει εκ των προτέρων οποιαδήποτε αντίσταση, ένα έργο που είναι όλο και πιο απαραίτητο για το κράτος και κεφάλαιο εν μέσω πολέμων και κρίσης.

Τορίνο, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα. Περιοχή Aurora, εδώ μπορούμε να δούμε τις ίδιες δυναμικές να διαδραματίζονται, ακόμα κι αν τα κοινωνικά πλαίσια και τα εμπλεκόμενα μέρη είναι προφανώς διαφορετικά. Η αντίσταση που αρθρώθηκε με διάφορους συγκεκριμένους αγώνες (ιδίως αυτός κατά των εξώσεων και αυτός κατά της απέλασης μεταναστών) από μια ομάδα συντρόφων είχε κάνει άκρως δύσκολο το έργο του κοινωνικού ελέγχου τα τελευταία δέκα χρόνια. Έτσι, η διοίκηση της πόλης, οι αστυνομικές δυνάμεις, το ιδιωτικό κεφάλαιο (με πρωτεργάτη την εταιρία της Lavazza) και η νομική εξουσία κινητοποιήθηκαν για να προσπαθήσουν να καταπνίξουν αυτές τις εμπειρίες: τεράστιες επενδύσεις ιδιωτικού κεφαλαίου που προσελκύονται από τις ελαφρύνσεις των δημοτικών αρχών στην περιοχή, αύξηση των εξώσεων, τεράστιε αστυνομικές επιδρομές και συλλήψεις αστυνομικών, εκατοντάδες συλλήψεις και προληπτικά μέτρα σε συντρόφους που συμμετείχαν στους αγώνες. Μέχρι το τελευταίο σημαντικό βήμα, την εκκένωση του κατειλημμένου Asilo Occupato τον Φεβρουάριο του 2019. Αν και η εκκένωση του Asilo Occupato, που για χρόνια ήταν σημείο αναφοράς για τους αγώνες της πόλης και δεν είναι, βρήκε αποφασιστική και απάντηση με παρεμβάσεις, πορείες, συγκρούσεις και νυχτερινές δράσεις, το πρόσωπο της γειτονιάς από εκείνο τον Φεβρουάριο του 2019 έχει σίγουρα αλλάξει όψη.Θα μιλήσουμε με δύο συντρόφους από το ex Asilo Occupato για αυτήν παρατεταμένη διαδικασία εξευγενισμού και επίθεσης στις εμπειρίες του αγώνα στην πόλη του Τορίνο και στις πρακτικές αντίστασης που εφαρμόστηκαν.

Όχι ΜΕΤΡΟ στην πλατεία εξαρχείων - Τα εξάρχεια έχουν ιστορία

Ταξική Αντεπίθεση Αθήνας (ομάδα αναρχικών και κομμουνιστ(ρι)ών)

πηγή : https://efodos.net/2022/04/01/sav-2-4-1900-pl…