Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011 στις 19.00

Πρώτος κύκλος αυτομόρφωσης για τα μανιτάρια

Πρωτοεμφανιστηκαν στη γηινη σουπα πριν ενα κ βαλε δις χρονια. Κ παρεμειναν στο υγρο της περιβαλλον, μαζι με τους υπολοιπους αρχαιους, μεχρι που πανω απο 400 εκατομμυρια χρονια πριν, αποικισαν και την ξηρα. Και απο τοτε δε σταματησαν να επεκτεινονται αποικιζοντας ολο τον πλανητη, το χωμα, την ατμοσφαιρα, τα σιντι, τα δεντρα και τα φυτα, τα τυρια (προς μεγαλη ικανοποιηση γαστρονομικων βιτσιοζων οπως οι γαλλοι), τα ανθρωπινα ποδια (προς μεγαλη απογοητευση των απανταχου ποδολαγνων ,πλην των ιαπωνων, περιβοητων για την αγνη ανωμαλια τους) και το ανθρωπινο φαντασιακο και δη το επιστημονικοφαντασιακο. Παραγουν αλκοολ απο τα σαπια φρουτα, ψωμι απο το δυσπεπτο σταρι, συμμαχιες με τα δεντρα επιταχυνοντας την αναπτυξη των δασων, φαρμακευτικες και ψυχοδηλωτικες (κ ενιοτε ψυχοδιολοσταλτικες) ουσιες σε αφθονια, προσδιδουν μια μαγικη, αλλοκοτη χροια στην υπαιθρο.

Καποιοι επεμεναν για την εξωγηινη προελευση τους. Καποιοι αλλοι τα θεωρησαν υπευθυνα οχι μονο για την ταχεια εξαπλωση των δασων, αλλα και για την εξελιξη του ανθρωπου (μια βαρια και καπως ανυποστατη κατηγορια). Οι συγγραφεις και οι κινηματογραφιστες εμπνευστηκαν απο αυτα ως το αρχετυπο τρομου, η μαζα που επεκτεινεται αφομοιωνοντας τα παντα, πριν βεβαιως εφευρεθουν τα ζομπι τα οποια εξοντωνονται πολυ πιο θεαματικα και με ακομα λιγοτερες τυψεις. Διεισδυσαν βαθια στις ανθρωπινες τελετουργιες, εγιναν συμβολο των παραμυθιων.

Κοντολογης, ζουν αναμεσα μας. Και τωρα που αρχισαν και οι πρωτες βροχες, ειπαμε να ασχοληθουμε λιγο πιο σοβαρα μαζι τους. Ο λογος φυσικα για τους μυκητες και πιο συγκεκριμενα τα μανιταρια, που αρχισαν ηδη να ξεπεταγονται στα δαση. Και μια και εμεις στον Ντουλαπι, δικτυου για την τροφοσυλλογικη δραση, διακατεχομαστε απο πληθος εμμονων βεβαιως, διοτι ανθρωπος χωρις εμμονες, ξυλο απελεκητο, ή ακομη χειροτερα ολλανδος τεχνοκρατης, με κυριαρχη αυτων το μοιρασμα της γνωσης και των φαντασιοπληξιων, τη διασπορα και τη συσκοτιση της αληθειας, ναι, ολα αυτα συν τη συγχιση, ναι και σε αυτην πιστευουμε, πλην ομως επι της παρουσης θα στηριχτουμε σε επιστημονικη προσεγγιση του θεματος, ας το παρουμε αλλιως, δε βγαινει ετσι.

Πρωτος κυκλος αυτομορφωσης για τα μανιταρια.

Τριτη 11 οκτωβρη, 19:00-22:00 Εισαγωγη στους μυκητες, στη φυσιολογια και αναπαραγωγη τους, βασικες αρχες ταξινομησης και αναφορα στα συνηθισμενα ειδη και τροπους διαχωρισμου τους

Τριτη 18 οκτωβρη, 19:00-22:00 αναφορα στη αγρια συλλογη τους τροπους διαχωρισμου τους, παρουσιαση των πλεον κοινων ειδων, δηλητηριωδων και φαγωσιμων. Βασικες αρχες καλλιεργειας.

Ενδιαμεσως, θα διοργανωθουν και δυο εκδρομες για αγρια συλλογη και αγρια περισυλλογη ισως.

Τα μαθηματα θα γινουν απο τον Ηλια Πολεμη, διπλωματα δε διδονται, ενα καλο συλλογικο μαγειρεμα ειναι ωστοσο εγγυημενο. Η τιμη συμμετοχης ειναι δικη σας και το καλο που σας θελουμε να ειναι ασπιλη.

Ολα αυτα, στο Ντουλαπι, δικτυο μπλα μπλα κτλ κτλ να μην τα λεμε παλι, που βρισκει μια ευγενικη και πονοψυχη στεγη (και ταυτογχρονως υγρη υπογεια και μανιταροφιλη) στο Αυτονομο στεκι, Ζωοδοχου Πηγης και Ισαύρων.

πηγή : email που λάβαμε στις 9 Οκτώβριος 15h