Πέμπτη 7 Απριλίου 2022 στις 18.30

(εξ αναβολής) Συζήτηση για την αντιβία

Με αφορμή τους προβληματισμούς που έχουν τεθεί από τις πρώτες συναντήσεις μας σχετικά με τη φεμινιστική-κουηρ βία και τη μαχητικότητα πραγματοποιήσαμε ανοιχτή συζήτηση και καλούμε σε συνέχεια αυτής την Τετάρτη 6/4/22 στην ΑΣΟΕΕ.

Η θεσμική ρητορική καταδικάζει τη βία, κάτι που όμως φαίνεται να υποστηρίζει μόνο όταν αυτή ασκείται από τα καταπιεσμένα υποκείμενα με σκοπό να αντισταθούν και να υπάρξουν ενάντια στους καταπιεστές τους. Η βία που ασκεί καθημερινά η πατριαρχία, το κράτος, ο καπιταλισμός και κάθε μορφή εξουσίας είναι η μόνη που γίνεται αποδεκτή ως μέσο αναγκαίου ελέγχου, με την πρόφαση της ασφάλειας και της κοινωνικής συνοχής. Στην πραγματικότητα, όμως, αποσκοπεί στην αυτοσυντήρηση και τη διαιώνιση αυτών των εξουσιαστικών δομών.

Η βία που ασκούμε εμπεριέχεται στην ίδια μας την ύπαρξη, η οποία περιθωριοποιείται, καταπιέζεται ή και δαιμονοποιείται μέσα από τα κυρίαρχα cis ετεροπατριαρχικά αφηγήματα. Τη βλέπουμε στους τρόπους που αντιδρούμε και αντιστεκόμαστε σε αυτά: στην έκφραση φύλου, στην αυτοδιάθεση των σωμάτων μας, στο να μοιραζόμαστε βιώματα, στη φροντιστικότητα, στον αντισεξιστικό λόγο, στις συλλογικές διεκδικήσεις, στην αυτοπροστασία από και την επίθεση προς τα κοντινά μας και μη κακοποιητικά πρόσωπα και εν τέλει στις εξεγέρσεις μας.

Η άσκηση μαχητικής βίας συχνά αποτελεί σημείο προβλητισμού στους φεμινιστικούς κύκλους, καθώς εμπειρικά έχει συνδεθεί με τον σις στρειτ ματσο άντρα (και «σύντροφο»). Είναι σημαντικό όμως να μην ξεχνάμε πως βία και μαχητικότητα ιστορικά αποτελούσαν βασικά εργαλεία και σημαντικά προτάγματα των αντιπατριαρχικών αγώνων για ορατότητα, αντίσταση κι (αντ)επίθεση. Γι'αυτό προτάσσουμε φεμινισμούς συμπεριληπτικούς, μαχητικούς σε όλο τους το φάσμα, που φροντίζουν τα βιώματα και τα τραύματά μας και εκκινούνται από αυτά. Στεκόμαστε αλληλέγγυα και παράνομα, περήφανα φρικιά και τσούλες, σε όλα τα αντισυμβατικά σώματα που εμποδίζουν την σισετεροπατριαρχική κανονικότητα.

κάλεσμα : Ανοιχτή αναρχική αντιπατριαρχική συνέλευση

πηγή : email που λάβαμε στις 3 Απριλίου 19h