Τρίτη 5 Απριλίου 2022 στις 21.00

Προβολή ντοκιμαντέρ "Λεηλασία δίχως τέλος"

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΦΟΙΤΗΤ(ΡΙ)ΩΝ ΦΥΣΙΚΟΥ

Πρωτοβουλία φοιτητ(ρι)ών φυσικού είναι η συνάθροιση κάποιων φοιτητών/ φοιτητριών του φυσικού με σκοπό την κατάθεση και συζήτηση ιδεών και την συνδιαμόρφωση κάποιων δράσεων με σκοπό την αναζωπύρωση της πολιτικής δράσης εντός της σχολής. Απώτερος σκοπός των συγκεκριμένων ενεργειών είναι η ολοένα και αυξανόμενη συμμετοχή φοιτητ(ρι)ών του φυσικού σε συλλογικές διαδικασίες οι οποίες ωφελούν την πολιτικοποίηση των ατόμων αυτών εντός και εκτός της σχολής αλλά και την ανάπτυξη μίας ανταγωνιστικής ιδεολογίας απέναντι στις συνεχείς αυθαιρεσίες του κράτους τις οποίες βιώνουν όλα τα μέλη της εκπαιδευτικού συστήματος.

Σε ένα χρονικό διάστημα κατά το οποίο έχουν προταθεί και περάσει νόμοι καταστρεπτικοί για την παιδεία και οι συλλογικές διαδικασίες εντός των σχολών έχουν οριακά εκλείψει λόγω αδιαφορίας και περιορισμένης πολιτικής διάθεσης από τους φοιτητές, η σύσταση τέτοιου είδους πρωτοβουλιών δίνουν ένα πάτημα σε όποιον θέλει να αγωνιστεί. Ο στόχος της Γενικής συνέλευσης με μαζικούς όρους δίνει ζωή και νόημα σε τέτοιου είδους προσπάθειες, ώστε να δημιουργηθεί συλλογικά ένα ανάχωμα αντίστασης στις αναίσχυντες πράξεις των διοικούντων του κράτους και των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Κύριο θέμα απασχόλησης είναι ο νόμος Κεραμέως- Χρυσοχοΐδη (4777) με τις ποικίλες πτυχές του και το νέο νομοσχέδιο αναδιάρθρωσης της παιδείας. Αρχικά από τον Φεβρουάριο του 2021 έχει γίνει η ψήφιση του εν λόγω νόμου, ο οποίος φέρνει αστυνομικούς στα πανεπιστήμια (ΟΠΠΙ) επιβάλλοντας έτσι μακροχρόνια και την ελεγχόμενη είσοδο, επιβάλλει πειθαρχικές κυρώσεις για κάθε μη αποδεκτή κίνηση από τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, εισάγει το όριο φοίτησης στα ν+ν/2 έτη και αποκόπτει σημαντικό μέρος των μελλοντικών φοιτητ(ρι)ών από τις εκπαιδευτικές διαδικασίες μέσω της ΕΒΕ η οποία είναι και η πρώτη συνθήκη του νόμου που τέθηκε σε ισχύ. Το επόμενο νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί προβλέπει συγχωνεύσεις και κλείσιμο τμημάτων, δημιουργία συμβουλίων ιδρύματος στα οποία θα συμμετέχουν επιπλέον στελέχη εταιρειών και θα καθορίζουν αυτά τις διοικήσεις του Πανεπιστημίου. Έπειτα άλλα θέματα που απασχολούν είναι η αβίαστη είσοδος αστυνομικών δυνάμεων στο, μέχρι πριν λίγα χρόνια, άσυλο ήδη από τις πρώτες μέρες ψήφισης του νόμου, εκκενώσεις πρυτανείας και σημαντική αύξηση αστυνομικών δυνάμεων πέριξ του ΑΠΘ αλλά και εντός του campus (ασφαλίτες). Όλα τα παραπάνω οδηγουν στο να συγχρονιστεί πλήρως η τριτοβάθμια εκπαίδευση με τις ανάγκες της αγοράς, και κατ' επέκταση του κεφαλαίου. Τέλος αντίδραση πρέπει να υπάρξει και στην ισοτιμία των πτυχίων πανεπιστημίου με αυτά από ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα (ΙΕΚ), των οποίων τα προγράμματα σπουδών ως γνωστόν είναι σημαντικά φτωχότερα σε σχέση με αυτά των δημοσίων ιδρυμάτων τόσο σε χρόνια όσο και σε αντικείμενο ενασχόλησης.