Παρασκευή 8 Απριλίου 2022 στις 20.00

Εκδήλωση-συζήτηση: Αντιπολεμικές κραυγές αντίστασης από τη Μόσχα & το Κίεβο

Ομιλητές:

- Dimitri Okrest
Ανεξάρτητος δημοσιογράφος, Αντιφασίστας,
Ερευνητής που ειδικεύεται στη μελέτη της μετασοβιετικής εποχής

- Salem in Kyiv
Ελευθεριακος-σοσιαλιστής,
Ιδρυτής της Operation Solidarity (Επιχείρηση Αλληλεγγύη)

- Αντώνης Μπρούμας
Δικηγόρος (Βαβυλωνία)

--------

Μέσω Pavel Siostrzonek & Γιώργος Εγελίδης :

Η τρέχουσα ρωσο-ουκρανική στρατιωτική σύγκρουση έχει οδηγήσει σε μια άγρια έκρηξη του πιο αποτρόπαιου, βάρβαρου εθνικισμού και στις δύο πλευρές του μετώπου. Στη Ρωσία το κέλευσμα είναι να «αποτελειώσουν» τον εχθρό, στην Ουκρανία να πολεμήσουν για την «πατρίδα» μέχρις εσχάτων. Και στα δύο κράτη η προπαγάνδα προσπαθεί να «αποανθρωποποιήσει» τον εχθρό όσο το δυνατόν περισσότερο και δυστυχώς πολλοί απλοί άνθρωποι πέφτουν στην παγίδα που στήνουν οι κυβερνώντες. Ακόμη και πολλοί "αριστεροί" και "αναρχικοί" είναι πρόθυμοι να υποστηρίξουν την αιματοχυσία, μεθυσμένοι από το πατριωτικό αφιόνι.

Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει πάντα στην αρχή των πολέμων που διεξάγονται από κράτη. Αρκεί να θυμηθούμε τη μαζική υστερία που σάρωσε τις χώρες τις παραμονές και τις πρώτες εβδομάδες του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Λίγα χρόνια αργότερα, οι μάζες, εξαγριωμένες από τις κακουχίες, την απάτη και τον πόνο, ήταν έτοιμες να καταργήσουν τον κόσμο των κρατών και του κεφαλαίου που προκάλεσε τους πολέμους. Πράγματι, έτσι φαινόταν τον Αύγουστο του 1914...

Όμως αξίζει περισσότερη προσοχή και σεβασμός στις δράσεις των ανθρώπων στη Ρωσία και την Ουκρανία ενάντια στις στρατιωτικές «επιχειρήσεις», τις μάχες, την καταστροφή και την αιματοχυσία. Ο πρώτος μήνας από την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία επιτρέπει ήδη μια σύντομη ανασκόπηση των κύριων μορφών και μεθόδων των αντιπολεμικών κινητοποιήσεων.

Ας ξεκινήσουμε με τη Ρωσία. Εδώ οι μαζικές διαδηλώσεις κατά του πολέμου ξεκίνησαν από την πρώτη κιόλας ημέρα και δεν σταμάτησαν για δύο έως τρεις εβδομάδες. Στην αρχή, γίνονταν γενικά κάθε μέρα, σε όλη τη χώρα. Όλες τους ήταν παράνομες και διαλύθηκαν βίαια. Εκτός από τις συγκεντρώσεις και τις πορείες στους δρόμους, χρησιμοποιήθηκαν και άλλες μέθοδοι - ανάρτηση αφισών, γκράφιτι, εκτύπωση φυλλαδίων και αυτοκόλλητων, διανομή αντιπολεμικού υλικού.

Σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν παρατηρηθεί πιο ριζοσπαστικές μορφές δράσης. Για παράδειγμα, στις 24 Φεβρουαρίου στη Μόσχα η φοιτήτρια Αναστασία Λεβασόβα πέταξε κοκτέιλ μολότοφ εναντίον αστυνομικών- το δικαστήριο την καταδίκασε σε δύο χρόνια φυλάκιση (https://tass.ru/proisshestviya/14204409). Τη νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου, ένα γραφείο στρατολόγησης στρατιωτών στο Λουκοβίτσι κοντά στη Μόσχα πυρπολήθηκε (https://www.mk.ru/.../13/stalo-izvestno-kak-s…...). Ένας αστυνομικός στην Αγία Πετρούπολη ψεκάστηκε με σπρέι πιπεριού. Τη νύχτα της 1ης Μαρτίου, ένα αστυνομικό τμήμα στο Σμολένσκ πυρπολήθηκε (https://smolensk-i.ru/.../poyavilis-podrobnos…......). Τη νύχτα της 3ης Μαρτίου, ένα κοκτέιλ μολότοφ ρίχτηκε στα παράθυρα ενός κέντρου στρατολόγησης στο Βορονέζ (https://novostivoronezha.ru/2022/03/03/225927). Αναφέρθηκε επίσης ότι δύο βόμβες μολότοφ ρίχτηκαν στον τοίχο του Κρεμλίνου στη Μόσχα (https://libcom.org/.../two-weeks-russian-inva…......). Ένα αστυνομικό τμήμα στο Κρασνογιάρσκ πυρπολήθηκε. Στις 5 Μαρτίου έγινε απόπειρα εμπρησμού με κοκτέιλ μολότοφ στο γραφείο στρατολόγησης στο Μπερεζόφσκι (Περιφέρεια Σβερντλόφσκ) (https://www.e1.ru/text/criminal/2022/03/18/70…)...

Οι περισσότερες διαμαρτυρίες είναι αυθόρμητες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τις καλούσε η αστική φιλελεύθερη αντιπολίτευση, και στις 8 Μαρτίου, οι φεμινιστικές οργανώσεις. Δυστυχώς, δεν μπορούν όλοι οι διαδηλωτές να θεωρηθούν πραγματικά εναντίον του πολέμου, δηλαδή πραγματικά αντίθετοι σε όλα τα εμπόλεμα μέρη. Μεταξύ των διαδηλωτών (ιδίως εκείνων με φιλελεύθερη τοποθέτηση) υπάρχουν αρκετοί υποστηρικτές της Ουκρανίας- έχουν εμφανιστεί ακόμη και άτομα που συμπαθούν το ΝΑΤΟ.

Ο ακριβής αριθμός των διαδηλωτών είναι άγνωστος, αλλά τουλάχιστον ο αριθμός των πόλεων όπου πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις και ο αριθμός των ατόμων που συνελήφθησαν και διώχθηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων δίνουν μια ένδειξη του μεγέθους τους. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις σε περισσότερες από 100 πόλεις και κωμοπόλεις. Σύμφωνα με οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μόνο μέχρι τις 13 Μαρτίου, η αστυνομία είχε συλλάβει περίπου 15.000 άτομα σε αυτές τις διαδηλώσεις (https://ovdinfo.org/.../13/18-y-den-voyny-i-p…...).

Λίγοι μόνο αφήνονται ελεύθεροι απλώς «με μια σύσταση»- χιλιάδες έλαβαν χρηματικό πρόστιμο ή τέθηκαν υπό κράτηση. Μέχρι τις 25 Μαρτίου, μόνο στην Αγία Πετρούπολη, τα δικαστήρια είχαν εξετάσει 3.710 υποθέσεις: σε 861 άτομα επιβλήθηκε πρόστιμο, 2.456 τέθηκαν υπό διοικητική κράτηση και 123 καταδικάστηκαν σε καταναγκαστική εργασία (https://www.kommersant.ru/doc/5280512).

Ορισμένοι διαδηλωτές αντιμετωπίζουν ακόμη πιο σκληρές τιμωρίες και ποινικές κυρώσεις. Οι νέοι νόμοι για τη διάδοση «ψευδών πληροφοριών» και την «δυσφήμιση του στρατού» επισύρουν ποινές φυλάκισης έως και 15 έτη

--------

Βοτανικός Κήπος Πετρούπολης
Πλατεία Αγ. Δημητρίου, Πετρούπολη

Πρόσβαση με τις λεωφορειακές γραμμές:

700 (απο το σταθμό του μετρό στην Ανθούπολη),
στάση «Παλαιό τέρμα».

Α11 και Β11 (απο το σταθμό του μετρό στην Αττική),
στάση «Παλαιό τέρμα».

πηγή : https://www.facebook.com/events/1407773159738…