Τετάρτη 13 Απριλίου 2022 στις 19.00

Προβολή ντοκιμαντέρ και συζήτηση για την αλληλοβοήθεια

Σε καιρούς όπως αυτούς που διανύουμε τα τελευταία χρόνια, και ιδιαίτερα την τελευταία περίοδο, η φτωχοποίηση, ο πληθωρισμός, οι αυξήσεις των τιμών σε βασικά είδη τροφής και πρώτης ανάγκης, οι ανατιμήσεις στο ρεύμα και τα καύσιμα και οι εξοντωτικές πολιτικές του κράτους έχουν ανοίξει κατά πολύ την κοινωνική ψαλίδα. Οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι, πλουσιότεροι στις πλάτες των υπολοίπων. Η προσέλευση των ανθρώπων στις δομές αλληλεγγύης αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αδυνατούν να εξασφαλίσουν μία μερίδα ζεστού, ποιοτικού φαγητού και αυτό δεν αποτελεί παρά ντροπή για το κράτος και την κυβέρνηση που παρουσιάζονται ως φορείς πρόνοιας, κοινωνικής δικαιοσύνης και ισότητας. Άνθρωποι μένουν καθημερινά χωρίς φαγητό, θέρμανση, εργασία και σπίτι, αδυνατώντας να βρουν κάποια λύση σε όλα αυτά τα προβλήματα.

Το Συντονιστικό Ομάδων και Δομών Αλληλεγγύης Αττικής (Σ.Ο.Δ.Α.Α.) δημιουργήθηκε εν μέσω καραντίνας, ενώ όλο και περισσότεροι άνθρωποι ζούσαν -και συνεχίζουν να ζουν- υπό καθεστώς φτώχειας καταλήγοντας πολλές φορές στο δρόμο. Το συντονιστικό απαρτίζεται από συλλογικές κουζίνες και συλλογικότητες που διανέμουν φαγητό, ρούχα και είδη πρώτης ανάγκης σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Κύριο πρόταγμα της νέας αυτής διασυλλογικής προσπάθειας είναι η αλληλεγγύη. Η αλληλεγγύη που δεν μένει στα λόγια, αλλά προχωράει σε πράξεις και προσεγγίζει τα κοινωνικά θέματα προσπαθώντας να δώσει λύσεις εκεί που το κράτος εθελοτυφλεί και αδιαφορεί. Για να επιτευχθούν όλα αυτά, συνειδητοποιήσαμε ότι μόνο από κοινού μπορούμε να τα καταφέρουμε. Ως τώρα, το πεδίο δράσης μας αφορά τον συντονισμό, την αλληλοϋποστήριξη και αλληλοκάλυψη αναγκών των κουζινών και συλλογικοτήτων που απαρτίζουν το Σ.Ο.Δ.Α.Α, ενώ παράλληλα αγγίζουμε κοινωνικά θέματα μέσω στοχευμένων δράσεων, όπως η σίτιση ευάλωτων οικογενειών σε δημοτικά σχολεία, παράδοση ειδών ανάγκης και αυτοπροστασίας σε μέρη που επλήγησαν από τις πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2021, συλλογικά μαγειρέματα στην πλατεία Βικτώριας, και άλλα.

Παράλληλα με όλες αυτές τις δράσεις, γίνεται μεγάλη προσπάθεια για την αυτονομία στην τροφή μέσω της καλλιέργειας εκτάσεων γης από μέλη του συντονιστικού. Μέχρι στιγμής, αξιοποιείται το γυάλινο θερμοκήπιο στην κατάληψη του Βοτανικού Κήπου στην Πετρούπολη, ενώ σύντομα θα μας παραχωρηθεί προς καλλιέργεια ένα κομμάτι γης στη δυτική Αττική. Σκοπός του συντονιστικού είναι η επίτευξη αυτάρκειας και αυτονομίας στην τροφή, τόσο για τις συλλογικές κουζίνες, όσο και για τους ανθρώπους που εξυπηρετούνται από αυτές και, μελλοντικά, για κάθε άνθρωπο.

Το Συντονιστικό Ομάδων και Δομών Αλληλεγγύης Αττικής δεν θα πάψει στιγμή να βρίσκεται στο πλάι όλων αυτών των ανθρώπων. Στόχος δεν είναι να συντηρήσουμε αυτή την κατάσταση ανέχειας και να καλύπτουμε τα δομικά κενά του κράτους. Στόχος μας είναι να προτάξουμε την αυτοοργάνωση και την αλληλοβοήθεια στην πράξη, να κινητοποιήσουμε κόσμο και να συμπεριλάβουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους στις δράσεις μας, καθώς και γενικότερα στο όραμά μας για αυτονομία στην τροφή. Για να μην έχουμε ανάγκη κανένα κράτος και καμία κυβέρνηση.

Την Τετάρτη 13/04 σας προσκαλούμε στο καφενείο Παγκάκι, στο Κουκάκι, όπου θα πραγματοποιηθεί προβολή του ντοκιμαντέρ "Together We Grow" για την αλληλοβοήθεια ως πρόταγμα σε πείσμα των καιρών. Θα ακολουθήσει κύκλος συζήτησης γύρω από όλα τα παραπάνω θέματα.

Η συνάντηση θα κλείσει με live μουσική. Φέρτε όργανα και ελάτε να παίξουμε!

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ

πηγή : email που λάβαμε στις 7 Απριλίου 14h