Σάββατο 9 Απριλίου 2022 στις 16.00

Ανοιχτή Συνέλευση Ελευθεριακού Σχήματος Δασολογίας

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΕΣΤΙΕΣ ΑΓΩΝΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟΥ ΣΧΗΜΑΤΟΣ ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 16:00 ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΦΠ

Το Ε.Σ Δασολογίας και ΦΠ είναι μια συλλογικότητα αποτελούμενη από φοιτητές/τριες του τμήματος δασολογίας και ΦΠ του ΑΠΘ. Στην απόφασή μας να συγκροτήσουμε αυτό το σχήμα συνέβαλαν πολλοί παράγοντες, όπως η αισχρή διαχείριση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ιδιαίτερα στα μέσα της πανδημίας από το κράτος και η αναδιάρθρωσή της γενικότερα (Νόμος 4777, διαγραφές, έλεγχος σε σχολές, κλπ.). Επίσης έχει παρατηρηθεί μια ανεπάρκεια δομών και για αυτό κρίνουμε ότι είναι αναγκαίο να συλλογικοποιήσουμε τους ανθρώπους που ανήκουν στην ίδια κοινωνική και ταξική θέση, αυτή δηλαδή των μη προνομιούχων και των εκμεταλλευόμενων με σκοπό την επίλυση προβλημάτων και να δημιουργηθεί επιτέλους μια βάση πολιτικής δράσης μέσα στη σχολή μας. Τέλος, η επικράτηση της κινηματικής αδράνειας, η παράλυση των συλλογικών διαδικασιών και η προώθηση του καριερισμού και του ανταγωνισμού αποτέλεσαν ένα ακόμη κίνητρο για τη δημιουργία του σχήματος.

Στον χώρο εντός του πανεπιστημίου: Ως συλλογικότητα με κύριο σημείο αναφοράς το Πανεπιστήμιο, απευθυνόμενοι σε μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενους οργανωνόμαστε με βάση 2 χαρακτήρες:

1) Συνδικαλιστικός χαρακτήρας

2) Ελευθεριακός χαρακτήρας

Συνδικαλιστικός χαρακτήρας διότι κατακρίνουμε τον βάρβαρο καπιταλισμό και όλες τις εξουσιαστικές σχέσεις και μεθόδους που τον αναπαράγουν και τον χαρακτηρίζουν ως κύρια βάση της αδικίας, της ανισότητας και της καταπίεσης και ως αυριανοί εργαζόμενοι αγωνιζόμαστε απέναντι του για τα συμφέροντα της τάξης μας, εντός και εκτός του πανεπιστημίου. Ταυτόχρονα βρισκόμαστε στο πλευρό των εργαζόμενων, στηρίζοντας τον αγώνα και τις δράσεις τους. Αδιαμφισβήτητα η λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτή του οικονομικού, καθώς στοχεύει στη συντήρησή του μέσα από τη συνεχή παραγωγή εργατικού δυναμικού και την αναπαραγωγή της κυρίαρχης κουλτούρας. Έτσι αγωνιζόμαστε πρωτίστως για την άρση των ταξικών φραγμών στην εκπαίδευση αλλά και για μία ελευθεριακή κοινωνία η οποία θα έχει εξαλείψει κάθε μορφή καταπίεσης ώστε να προωθηθεί η ελευθεριακή παιδεία.

Ελευθεριακός χαρακτήρας διότι αγωνιζόμαστε για τον μετασχηματισμό της κοινωνίας και την επανάσταση. Ως ομάδα δρούμε προβάλλοντας την αλληλεγγύη και την αυτοοργάνωση και εναντιωνόμαστε απέναντι σε ιεραρχικές αντιλήψεις και λογικές ανάθεσης ( πχ εκλογές). Δημιουργούμε έναν κόσμο ισότητας απέναντι σε μία κοινωνία που βασίζεται στην εκμετάλλευση ανθρώπου σε άνθρωπο και τρέφεται με εξουσιαστικές αντιλήψεις. Παράλληλα αντιλαμβανόμαστε την κουλτούρα του καριερισμού και του ατομικισμού και τοποθετούμαστε εναντίον τους καθώς θεωρούμε ότι μόνο μέσα από τη συλλογικοποίηση μπορούμε να μπούμε σε μία διαδικασία αγώνα για την υπεράσπιση των ίδιων των ζωών μας απέναντι στα αφεντικά και στο κράτος για την απελευθέρωσή μας.

Έτσι σε μία κοινωνία λήθαργου όπου μαχόμαστε για τα αυτονόητα, οραματιζόμενοι μία ελευθεριακή κοινωνία, προσπαθούμε να την κάνουμε πράξη εντός του σχήματος μας. Δηλαδή λειτουργούμε αντιιεραρχικά, αντιεξουσιαστικά, με οριζόντιες δομές και με αδιαμεσολάβητη μορφή οργάνωσης. Βασιζόμαστε στην αυτοοργάνωση και με όπλο την αλληλεγγύη και τον αλληλοσεβασμό αντιτιθόμαστε σε κάθε είδος φασισμού, ρατσισμού, σεξισμού και οποιαδήποτε άλλη μορφή διαχωρισμού, ενώ αναδεικνύουμε και παρεμβαίνουμε σε ζητήματα που σχετίζονται με εξουσιαστικές αντιλήψεις. Τέλος όσον αφορά τις συνελεύσεις , όλες οι αποφάσεις θα βγαίνουν μέσω αυτών έπειτα από ομοφωνία και εφόσον λαμβάνονται συλλογικά θα πρέπει να υλοποιηθούν επίσης συλλογικά.

Στον χώρο εκτός του πανεπιστημίου: Έξω από το πανεπιστήμιο, στηρίζουμε τους αγώνες που σχετίζονται με την υπόθεση των καταπιεσμένων και διεκδικούμε την σύνδεσή τους με τον δικό μας χώρο.