Πέμπτη 14 Απριλίου 2022 στις 19.00

Πορεία κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας

Προσυγκέντρωση στις 18:00 στον χώρο του Θόλου για την συλλογική δημιουργία του πανού

ΕΞΩ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ,
ΖΗΤΑΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ.

Αυτό που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια ως φοιτήτριες και φοιτητές αλλά και ως μελλοντικοί επιστήμονες και πολίτες είναι η συνεχής κατακρεούργηση της παιδείας και του εκπαιδευτικού συστήματος. Ο τρόπος που λειτουργεί σήμερα το εκπαιδευτικό σύστημα σε όλες τις βαθμίδες διαπιστώνουμε καθημερινά πόσο αναποτελεσματικός και ελλιπής είναι σε σχέση με όλα όσα εκείνα προσπαθούμε να διεκδικήσουμε για ένα καλύτερο και πιο δίκαιο αύριο. Το νομοσχέδιο Κεραμέως προβλέπει (και) την πρόσληψη 1.000 ειδικών φρουρών, οι οποίοι θα κληθούν να στελεχώσουν το σώμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας στα ΑΕΙ. Σύμφωνα με την προκήρυξη, από τις 400 προκηρυσσόμενες θέσεις (ποσοστό 80%) θα καλυφθεί από υποψήφιους που κατέχουν οποιοδήποτε απολυτήριο τίτλο όλων των τύπων λυκείου. Η εκπαίδευση τους θα ολοκληρωθεί τον Μάιο και κατόπιν θα αρχίσει η τοποθέτηση τους στα μεγάλα ΑΕΙ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Στο σημείο αυτό να σημειωθεί η δήλωση του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη (το 2019 με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου) ότι δεν επιθυμεί να μπαινοβγαίνει η ελληνική αστυνομία στα ΑΕΙ. Ένα από τα βασικά ερωτήματα που γεννιούνται με αυτή την πολιτική τακτική είναι γιατί να υπάρχει η ανάγκη για καλύτερη προστασία των πανεπιστημιακών χώρων αφού σύμφωνα με στατικές έρευνες τα ποσοστά παραβατικότητας στα πανεπιστήμια είναι σχεδόν μηδαμινά? Τι είναι αυτό το οποίο αποτελεί κίνδυνο για τους πανεπιστημιακούς χώρους? Είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί επίσης ότι στην προκήρυξη, η οποία δεν έχει νομοθετική εξουσιοδότηση, δεν προσδιορίζονται τα καθήκοντα του προσωπικού που θα προσληφθεί. Θα λογοδοτούν στους Πρυτάνεις ή στις αρχές της ελληνικής αστυνομίας? Θα οπλοφορούν? Ποιες είναι οι χρηματικές απολαβές αυτών των θέσεων εργασίας? Μήπως θα έχουν το δικαίωμα να πραγματοποιούν συλλήψεις και να διενεργούν προανακριτικές πράξεις ακόμη και στους πρυτάνεις των ΑΕΙ? Ερωτήματα τα οποία αναμφισβήτητα η κυβέρνηση θα αρνηθεί να απαντήσει και να λογοδοτήσει.

Γι' αυτό εμείς οφείλουμε να σταθούμε απέναντι στα "αιμοδιψή" υποχείρια του κράτους και να αποτρέψουμε κάθε σχέδιο φίμωσης και στεγνού ελέγχου. Όσο κατακρεουργούν τα όνειρα μας και όσο αδιαφορούν για την ανάγκη μας να αναπνεύσουμε τόσο πιο πολύ θα ισοπεδώνουμε ό,τι φαντάζει "δημοκρατικό" στα σάπια κεφάλια τους. Άλλωστε πως θα γυρίσουν τα πανεπιστήμια πίσω στους φοιτητές και στους καθηγητές, αν τα αφήσουμε να γίνουν φυλακές; Όντας "άνομοι", "παράνομοι" , πρέπει να τσακίσουμε άμεσα την κάθε αυταρχικότητα που υποβάλλουν πριν καθηλωθούμε στην κανονικότητα που επιβάλλεται.
Καλούμε, λοιπόν, την φοιτητική κοινότητα του Βόλου σε ανοιχτή συζήτηση για γνωριμία και ανταλλαγή ιδεών για δράσεις που μπορούμε να πραγματοποιήσουμε ενάντια στην είσοδο της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Πέμπτη 14/4 στον χώρο του Θόλου 19:00 ώρα

Ό, τι έχουμε είμαστε εμείς.

Ελευθεριακό Φοιτητικό Σχήμα Βόλου

πηγή : email που λάβαμε στις 12 Απριλίου 14h