Πέμπτη 21 Απριλίου 2022 στις 21.00

Προβολή ταινίας: Life of Brian

Μια πολιτικο-θρησκευτική αποδόμηση από τους τρομερούς Βρετανούς που παραμένει επίκαιρη.

Event: https://www.facebook.com/events/5144366502134…

______________________________________

Οι έξι τρελοί Βρετανοί (Graham Chapman, John Cleese, Eric Idle, Terry Jones, Terry Gilliam, Michael Palin), γνωστοί ήδη με το Flying Circus και το Monty Python and the Holy Grail, εμφανίζονται, μετά από διαμεσολάβηση ενός Σκαθαριού - του George Harrison, στις βρετανικές και αμερικάνικες οθόνες το 1979.

Oχι σε όλες, μην φανταστείς, και σε όσες προβλήθηκε το Life of Brian συνοδεύτηκε από τις έντονες αντιδράσεις των θρησκόληπτων. Έπρεπε να περάσουν σχεδόν είκοσι χρόνια για να προβληθεί (το 1997) σε όλες τις βρετανικές αίθουσες.

Στο Life of Brian οι έξι κωμικοί αποδομούν -μέσα από απίστευτα gags βγαλμένα από σλάπστικ κωμωδίες και σουρεαλιστικές σκηνές- τη θρησκεία, η οποία υπάρχει εξαιτίας των ανθρώπινων φόβων, και στρέφονται κατά του κομφορμισμού. Εδώ οι Monty Python δεν αφήνουν τίποτα όρθιο στο διάβα τους και, πέρα από τη θρησκεία, δεν διστάζουν να σατιρίσουν ακόμα και την πολιτική εξουσία, τις διαμάχες ανάμεσα σε διάφορα κόμματα και την κοινωνική υποκρισία.

Oμως, το ουσιαστικό επίτευγμα της ταινίας δεν είναι τα παραπάνω. Είναι το ότι η ταινία έχει στο επίκεντρό της τον πιστό - θεατή, και όχι τον Χριστό. Μιλάει για (και σε) όλους αυτούς που φανατίζονται ενώ προσπαθούν να πιαστούν από τα λόγια κάποιου Μεσσία. Και που, αν δεν τους κάνουν τα λόγια Του, δεν θα διστάσουν να ψάξουν κάποιον καλύτερο.

Το Life of Brian είναι μια βλάσφημη ταινία μόνο για τους στενόμυαλους. Για μένα (και για πολλούς άλλους) είναι μια ταινία που μου άλλαξε τον τρόπο σκέψης, με έκανε να γελάσω μέχρι δακρύων και που μου έμαθε το εξής: "Always look on the bright side of life".

Αισιόδοξο μήνυμα, δεν συμφωνείς;

Απo: Φωτεινή Δαϊλά

______________________________________

Σκηνοθεσία: Τέρι Τζόουνς

Σενάριο: Γκράχαμ Τσάπμαν, Τζον Κλιζ,

Τέρι Γκίλιαμm, Eρικ Αϊντλ, Τέρι Τζόουνς, Μάικλ Παλίν

Με τους: Γκράχαμ Τσάπμαν, Τζον Κλιζ,

Τέρι Γκίλιαμ, Eρικ Αϊντλ, Τέρι Τζόουνς, Μάικλ Παλίν

Παραγωγή: 1979

Διάρκεια: 94 λεπτά

______________________________________

Βοτανικός Κήπος Πετρούπολης

Πλατεία Αγ. Δημητρίου, Πετρούπολη

Πρόσβαση με τις λεωφορειακές γραμμές:

700 (απο το σταθμό του μετρό στην Ανθούπολη),

στάση «Παλαιό τέρμα».

Α11 και Β11 (απο το σταθμό του μετρό στην Αττική),

στάση «Παλαιό τέρμα».

πηγή : https://el-gr.facebook.com/votanikoskipos2009…