Κυριακή 1 Μαίου 2022 στις 18.30

Απεργιακή μοτοπορεία

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ:
ΚΥΡΙΑΚΗ 01/05 ΣΤΙΣ 10.30 π. μ & 18:30 ΜΟΤΟΠΟΡΕΙΑ Και οι δυο συγκεντρώσεις θα ξεκινήσουν από το Εργατικό Κέντρο(Κουρμανιό)

ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ
ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΔΕ ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΟΥΤΙ!

Η 1η Μαΐου για μεγάλη μερίδα κόσμου αποτελεί μια μέρα χωρίς εργασία, μέρα εκδρομής για πικνίκ και μάζεμα λουλουδιών. Βέβαια υπάρχει και η μερίδα ανθρώπων που τη συγκεκριμένη ημέρα τιμά τη μνήμη αγωνιστών που πάλεψαν σθεναρά για τα δικαιώματά τους, σε απεργιακές κινητοποιήσεις και έδωσαν μέχρι και την ζωή τους για ένα καλύτερο αύριο. Το κράτος και το κεφάλαιο συνεχίζουν τον πόλεμο στην εργατική τάξη.
Το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει μάρτυρες έμμεσης μείωσης του μισθού μέσω των rapid tests που επέβαλε στους ανεμβολίαστους συναδέλφους. Αλλα όχι μόνο. Το κράτος κατά την διάρκεια της πανδημίας κατέβαλε τρομερές προσπάθειες για να μας πείσει ότι ενδιαφέρεται για την υγεία μας. Ωστόσο επί σειρά ετών κάνει τα στραβά μάτια στις μόνιμες και δίκαιες διεκδικήσεις του κλάδου για πλήρη ασφάλιση, βαρέα-ανθυγιεινά ένσημα και για τα αυτονόητα μέσα αυτοπροστασίας που τα αφεντικά πρέπει να παρέχουν. Στην φετινή όμως Πρωτομαγιά, καλούμαστε να υπερασπιστούμε διεκδικήσεις για τις οποίες εργάτες έχασαν την ζωή τους 136 χρόνια πριν. Φυσικά αναφερόμαστε στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη, ο οποίος έπιασε το νήμα από εκεί που το άφησε ο προκάτοχός του Βρούτσης. Το νομοσχέδιο αυτό σηματοδοτεί την κατάργηση του 8ωρου, ενώ ποινικοποιεί την απεργιακή περιφρούρηση και το αναφαίρετο δικαίωμα του εργαζομένου να προπαγανδίσει την απεργία στον εργασιακό του χώρο. Τέλος, με την ψηφιακή καταγραφή των μελών των σωματείων και την απαγόρευση οποιαδήποτε απεργιακής κινητοποίησης, αν δεν έχει περάσει από ψηφιακή ψηφοφορία, αποσκοπούν στο πάγωμα της συνδικαλιστικής δράσης.
Μέσα σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και το τελευταίο μεγάλο κύμα ακρίβειας και ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά. Σκας ένα σχεδόν μεροκάματο ψωνίζοντας στο σουπερμάρκετ και όταν κοιτάς το καλάθι βλέπεις ότι έχεις πάρει μόνο δύο τρία πράγματα. Οι "φουσκωμένοι" λογαριασμοί της ΔΕΗ σε συνδυασμό με την αύξηση και στο πετρέλαιο καθιστούν τη θέρμανση πλέον πολυτέλεια. Με τη βενζίνη να κοστίζει πάνω από 2€ το λίτρο σιχτιρίζεις ακόμα περισσότερο για τις μακρινές παραγγελίες σε περίπτωση που δεν έχεις διεκδικήσει να στην πληρώνει ο εργοδότης όπως ορίζει ο νόμος και συνεχίζεις και τη βάζεις από την τσέπη σου. Την ίδια ώρα τα αφεντικά ανεβάζουν τις τιμές στα προϊόντα διαμαρτυρόμενοι τάχα και οι ίδιοι για τις αυξήσεις, λες και δεν κέρδιζαν ήδη αρκετά κλέβοντας σου το ένσημο, τα δώρα, τα επιδόματα και τις βενζίνες, αυτά δηλαδή που δικαιούσαι με βάση το νόμο. Ακόμα μια φορά λοιπόν το αυξημένο κόστος ζωής επιβαρύνει τον εργαζόμενο τη στιγμή που η κυβέρνηση κοκορεύεται για την αύξηση κατά 7,5% του βασικού μισθού, δηλαδή από 663€ σε 713€, ώστε σύμφωνα με την ίδια να ισοσταθμιστεί με την αύξηση του πληθωρισμού και άλλα γελοία μέτρα στήριξης, όπως το ποσό των...13€ ως επιδότηση για τα καύσιμα.
Καμία κυβέρνηση και κανένα αφεντικό δεν βρέθηκε πότε πραγματικά δίπλα στον εργαζόμενο. Το μόνο μέσο που έχει ένας εργαζόμενος για να διεκδικήσει τα δικαιώματά του είναι η ΑΠΕΡΓΙΑ και αυτό γιατί τίποτα δεν χαρίζεται στην εργατική τάξη ιδίως στον Καπιταλισμό. Η συνδικαλιστική ελευθερία που «απολαμβάνουμε» εμείς σήμερα δεν μας χαρίστηκε, πλήθος ανθρώπων πλήρωσε ακριβά το τίμημα για αυτή. Συνεπώς, ο σημαντικότερος «σύμμαχος» στην προσπάθειά μας για καλύτερη ζωή είναι ο ΑΓΩΝΑΣ για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας.
Αυτή η Πρωτομαγιά όμως, έχει και μια άλλη σημασία. Είναι και μια Διεθνής κινητοποίηση του κλάδου των delivery-courier. Μαχητικά σωματεία διανομέων απ΄όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και το δικό μας, στα Γιάννινα, καθόρισαν την 1 Μαη του 22΄ ως Διεθνή απεργία του κλάδου. Από την Αργεντινή ως την Γερμανία και την Ελλάδα, οι ντελιβεράδες/ούδες, που δουλεύουν είτε σε ταχυμεταφορές, είτε στον επισιτισμό είτε στις ψηφιακές πλατφόρμες, απεργούν δυναμικά. Συμμετέχουμε στην απεργία και διεκδικούμε:
Βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα // ασφάλιση βάσει πραγματικού ωραρίου//καταβολή όλων των μισθών - επιδομάτων - δώρων
βάσει πραγματικών ωρών εργασίας // μηχανάκι, καύσιμα, service να παρέχονται από την επιχείρηση // Μέσα Υγιεινής και Ατομικής Προστασίας να βαραίνουν την επιχείρηση // ενιαία ειδικότητα για όλους τους ντελιβεράδες, courier, διανομείς//υπογραφή κλαδικής σύμβασης//
ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ:
ΚΥΡΙΑΚΗ 01/05 ΣΤΙΣ 10.30 π. μ & 18:30 ΜΟΤΟΠΟΡΕΙΑ Και οι δυο συγκεντρώσεις θα ξεκινήσουν από το Εργατικό Κέντρο(Κουρμανιό)

Σωματείο Βάσης Εργαζομένων Διανομέων Ιωαννίνων (Σ.Β.Ε.Δ.Ι.)

πηγή : https://www.facebook.com/permalink.php?story_…