Σάββατο 28 Μαίου 2022 στις 21.30

2 καλέσματα : 1 2

Συγκέντρωση/Πορεία ενάντια σε τρομονομους 187/187Α, διώξεις, στοχοποιησεις αγωνιστών

Ως "Συνέλευση αλληλεγγύης στους 4 διωκόμενους/η αναρχικούς/η για την υπόθεση 'Σύντροφοι-Συντρόφισσες' " και "Συνέλευση Αλληλεγγύης στους 2 προφυλακισμένους συντρόφους, Φώτη Δ. Ιάσονα Ρ.", καλούμε όλο τον κόσμο του αγώνα σε 2 μέρες ενάντια στις κρατικές διώξεις αγωνιστ(ρι)ών και τους τρομονόμους 187/187α. Καλούμε συνελεύσεις, συλλογικότητες και ατομικότητες να στηρίξουν πολιτικά και έμπρακτα το διήμερο.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ/ΠΟΡΕΙΑ - 28/05, 21:30, Πλ. Εξαρχείων

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΑΓΩΝΙΣΤ(ΡΙ)ΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΥΣ

*θα ακολουθήσει ανακοίνωση του πολιτικού πλαισίου/κάλεσμα της πορείας τις επόμενες ημέρες

Συνέλευση αλληλεγγύης στους 4 διωκόμενους/η αναρχικούς/η για την υπόθεση 'Σύντροφοι-Συντρόφισσες'

Συνέλευση Αλληλεγγύης στους 2 προφυλακισμένους συντρόφους, Φώτη Δ. Ιάσονα Ρ.


Καλούμε το Σάββατο 28/05 στις 21:30 στη Πλατεία Εξαρχείων σε Συγκέντρωση- Πορεία ενάντια στις κρατικές διώξεις αγωνιστ(ρι)ών και τους τρομονόμους. Κράτος και δικαστικές αρχές εντείνουν με όλα τα μέσα την κατασταλτική εκστρατεία εναντίον του αναρχικού χώρου και των κοινωνικών-ταξικών κινημάτων. Οι εκστρατείες αυτές καταγράφονται μέσα σε ένα κοινωνικό- πολιτικό πλαίσιο φτώχειας, πολέμου, ακρίβειας , κατάρρευσης των συστημάτων υγείας και η ανάγνωσή τους παρά μόνο ως μέρος του πλαισίου αυτού μπορεί να πραγματοποιηθεί. Η έννοια της έμπρακτης αλληλεγγύης αποτελούσε ανέκαθεν εχθρό του συστήματος και η συνεχής αναβάθμιση των κατασταλτικών οπλοστασίων αποδεικνύει ότι ο αδιάκοπος αγώνας , τους προκαλεί τρόμο. Αναρχικοί και αναρχικές αγωνίστ(ρι)ες διώκονται και προφυλακίζονται με κατασκευασμένα στοιχεία και "επανεμφανιζόμενες" τακτικές, όπως ανώνυμα τηλεφωνήματα, ψευδείς αναγνωρίσεις, μίγματα DNA. Δεν πρόκειται για επανάληψη της ιστορίας αλλά για τη συνέχειά της. Ο αγώνας δεν σταματάει και δεν αποσιωπείται καθώς οι παρακαταθήκες των ανταγωνιστικών κινημάτων είναι αυτές που στο τέλος χαράσσουν την ιστορία.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΑΓΩΝΙΣΤ(ΡΙ)ΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΥΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 28/05 21:30 ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ

Αγωνιστές και αγωνίστριες από το ευρύτερο ανταγωνιστικό κίνημα βρίσκονται όλο και πιο συχνά αντιμέτωποι με κατηγορητήρια, προφυλακίσεις, εκδικητικά καθεστώτα εξαίρεσης.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησε από την προεκλογική περίοδο του 2019 μια πολιτική εκστρατεία εναντίον του κινήματος, βασισμένη στο πρόταγμα νόμος και τάξη, στον φόβο και την τρομοκρατία. Με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να έχει κάνει την αρχή κλείνοντας καταλήψεις, η καταστολή αναβαθμίστηκε με την εκλογή της Ν.Δ. . Δελτάδες στη γειτονιά των εξαρχείων, ψαξιματικές. απροκάληπτα πεσίματα, επιχειρήσεις "σκούπα", συλλήψεις/ προσαγωγές, το λεγόμενο "gentrification" (εξευγενισμός) των Εξαρχείων, αυξήσεις ενοικίων, ένας τουρισμός που επιχειρεί να εκμεταλλευτεί κερδοσκοπικά τον επαναστατικό ιστορικό χαρακτήρα της περιοχής και η λίστα δεν τελειώνει ποτέ. Με αφορμή την εξάπλωση της πανδημίας του covid- 19 εφαρμόστηκαν μέτρα, παράλογα, όπως απαγορεύσεις συναθροίσεων και απαγορεύσεις κυκλοφορίας. Με τη σειρά τους, τα μέτρα αυτά ήταν αφορμή είτε για ακραία καταστολή ( όπως έγινε με τις κινήσεις αλληλεγγύης στον τότε απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα) είτε για να περάσουν νόμοι χωρίς..."πολλά πολλά" (αντιεργατικό νομοσχέδιο Χατζηδάκη, νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη για τις πορείες).

Η επιλογή του Κάτω Πολυτεχνείου για τη πραγματοποίηση της εκδήλωσης στις 27/05 και η πορεία στη γειτονιά των Εξαρχείων, αποσκοπούν στη συνέχεια και στήριξη του αγώνα που πραγματοποιείται ενάντια στον εξευγενισμό των Εξαρχείων, στο μετρό, στην ιδιωτικοποίηση του Λόφου Στρέφη και τη μουσειοποίηση του Κάτω Πολυτεχνείου.

Σε αυτό το χρονικό πλαίσιο, έρχονται να προστεθούν οι συλλήψεις και προφυλακίσεις συντρόφων και συντροφισσών με στημμένα κατηγορητήρια.

Μια από τις πρώτες θεαματικές επιχειρήσεις της κυβέρνησης για εφαρμογή του δόγματος «νομός και τάξη» με παραποίηση ή κατασκευή στοιχείων έναντι της πραγματικότητας ήταν αυτή του Β. Σταθόπουλου τον Οκτώβριο του 2019. Η συνταγή γνωστή: ανύπαρκτα ανώνυμα τηλεφωνήματα, υποδεδειγμένες και μεθοδευμένες καταθέσεις, φαιδρά μείγματα DNA, στοχοποίηση συντροφικών σχέσεων, απομόνωση αγωνιστών ενώ τα ΜΜΕ να προωθούν το σύνηθες κλίμα τρομοϋστερίας, στοχοποιώντας αγωνιστές με φανταστικές αφηγήσεις μελλοντικών χτυπημάτων. Σε μια δίκη χωρίς στοιχεία ο Β. Σταθόπουλος καταδικάζεται σε 19 χρόνια κάθειρξη για την έμπρακτη αλληλεγγύη του.

Λίγο αργότερα παρουσιάζεται ο νέος ποινικός κώδικας ( το ΦΕΚ με τις τροποποιήσεις δημοσιεύθηκε το 2021) ο οποίος μοιάζει σαν το φυσιολογικό συμπλήρωμα του 187Α: εκεί που ο 187Α στοχεύει στην συντριβή των ενόπλων οργανώσεων, ο νέος ΠΚ επεκτείνεται στο σύνολο των δράσεων αντίστασης και απευθύνεται τόσο σε όσους και όσες αγωνίζονται, αλλά και σε αυτούς και αυτές που σκέφτονται να το κάνουν.

Το Μάρτιο του 2020, λίγο πριν την έναρξη της καραντίνας, γίνεται η σύλληψη των 3 συντρόφων και της συντρόφισσας οι οποίοι κατηγορούνται αρχικά για συγκρότηση τρομοκρατικής οργάνωσης με το όνομα "Σύντροφοι/ συντρόφισσες" . Επιβάλλονται σκληροί περιοριστικοί όροι με τους οποίους τα συντρόφια εκτοπίζονται από τον α/α χώρο (κάποιοι από τους περιοριστικούς που έχουν επιβληθεί και στα 4 συντρόφια απαγορευουν την είσοδο στην περιοχή των εξαρχείων και την συμμετοχή σε πορείες και πολιτικές συγκεντρώσεις), ενώ ο σύντροφος Γ.Ι. εκτοπίζεται γενικά από τη πόλη της Αθήνας και του επιβάλλονται στο σύνολο 9 περιοριστικοί όροι. Μέχρι το 2022 δεν έχει πραγματοποιηθεί άρση σε κάνεναν από τους αυτούς.

Τον Σεπτέμβριο του 2020 συλλαμβάνεται ο σύντροφος Πολύκαρπος Γεωργιάδης και κατηγορείται για κατοχή εκρηκτικών μηχανισμών και πυρομαχικών (η κατηγορία έχει αναβαθμιστεί σε κακούργημα με το νέο ΠΚ) ενώ προφυλακίζεται με μόνο στοιχείο ένα ανώνυμο τηλεφώνημα. Το Μάρτιο του 2022 αποφυλακίστηκε με αναστολή.

Το 2021 στιγματίζεται από την απεργία πείνας του αγωνιστή Δημήτρη Κουφοντίνα και τις κινήσεις αλληλεγγύης σε αυτόν. Παρά τις 66 μέρες απεργίας πείνας και 20 δίψας , η κυβέρνηση επέμεινε στη σκληρή και αντίθετη ακόμα και στους δικούς της νόμους στάση που μαθηματικά οδηγούσε τον σύντροφό στον θάνατο. Η απεργία πείνας μετα από μακρύ και εξουθενωτικό αγώνα σταμάτησε απο δικιά του επιλογή θέλοντας να δωσει χώρο στο ευρύτερο κίνημα αλληλεγγύης που είχε δημιουργηθεί και εξελίχθηκε σε μαζικό κύμα αντίστασης κατά των μέτρων του covid, θεωρώντας ότι το ζήτημα είχε πάρει τεράστιες κοινωνικές διαστάσεις οι οποίες τον ξεπερνούσαν.

Τον Οκτώβριο του 2021 γίνεται προσαγωγή του Χάρη Μαντζουρίδη. Ένα «ανώνυμο τηλεφώνημα» και ένα «μείγμα γενετικού υλικού» γίνονται τα στοιχεία για να στηθεί μια δικογραφία κομμένη και ραμμένη κατά το δοκούν από την αστυνομία, προκειμένου να εγκλωβίσει και εξαντλήσει σωματικά και ηθικά τον σύντροφο. Το DNA επανέρχεται στο προσκήνιο καθώς το ίδιο όπλο χρησιμοποίησε το κράτος εις βάρος των 14 συντρόφων της κατάληψης του Πολυτεχνείου, αλλά και εναντίον του αγωνιστή Κώστα Κ. και ανακινεί υποθέσεις ακόμα και 15ετίας (Ο Κώστας Κ. κατηγορούνταν για επίθεση με μολότοφ στο υπουργείο πολιτισμού το 2007).

Το Νοέμβριο του 2021, αποφασίζεται η προφυλάκιση των συντρόφων Φώτης Δ. και Ιάσονα Ρ. έπειτα από τη σύλληψή τους η οποία συνδέθηκε με επίθεση που δέχτηκε η τροχαία Πειραιά. Πρόκειται για την πρώτη προφυλάκιση για μολότοφ στην Ελλάδα μετα την αλλαγή του ΠΚ που μετατρέπει σε κακούργημα τη κατοχή μολότοφ. Και σε αυτή την υπόθεση χρησιμοποιήθηκαν αθέμιτα μέσα όπως οι ψευδομάρτυρες και η ποινικοποιηση προσωπικών τους αντικειμένων σε μια προσπάθεια στήριξης του κατηγορητηρίου που έστησαν.

Στις 8/02 του 2022 συλλαμβάνονται οι Γεωργία Βούλγαρη, Πάνος Καλαιτζής και Θάνος Χατζηαγγέλου και κατηγορούνται για συμμετοχή στην οργάνωση Αναρχική Δράση. Ακόμη μια σκευωρία που στήθηκε από την αντιτρομοκρατική πάνω σε φιλικές, συντροφικές και συναδελφικές σχέσεις προφανώς με σκοπό να επιτευχθεί ο μαγικός αριθμός των 3 συλληφθέντων έτσι ώστε να στηθεί καλύτερα η δικογραφία για τρομοκρατική οργάνωση.

Στις 23/05/22 ανακοινώνεται η έναρξη απεργίας πείνας του Γιάννη Μιχαηλίδη , ο οποίος βρίσκεται αιχμάλωτος αορίστου χρόνου στις φυλακές Μαλανδρίνου. Το αίτημά του, η άμεση αποφυλάκισή του καθώς έχει εκτίσει 8,5 χρόνια κράτησης και πληροί τις τυπικές προϋποθέσεις αποφυλάκισης για όλες τις ποινές του. Το δικαστικό συμβούλιο της Άμφισσας αρνείται την αποφυλάκιση του με το πρόσχημα, ότι δεν πληροί τις ουσιαστικές προϋποθέσεις αποφυλάκισης.Χαρακτηρίζοντας τον "ασωφρόνητο" και αμετανόητο στοχοποιώντας την αναρχική του δράση και ταυτότητα.

Κράτος και δικαστικές αρχές εντείνουν με όλα τα μέσα την κατασταλτική εκστρατεία εναντίον του αναρχικού χώρου και των κοινωνικών-ταξικών κινημάτων. Οι εκστρατείες αυτές καταγράφονται μέσα σε ένα κοινωνικό- πολιτικό πλαίσιο φτώχειας, πολέμου, ακρίβειας , κατάρρευσης των συστημάτων υγείας και η ανάγνωσή τους παρά μόνο ως μέρος του πλαισίου αυτού μπορεί να πραγματοποιηθεί. Η έννοια της έμπρακτης αλληλεγγύης αποτελούσε ανέκαθεν εχθρό του συστήματος και η συνεχής αναβάθμιση των κατασταλτικών οπλοστασίων αποδεικνύει ότι ο αδιάκοπος αγώνας , τους προκαλεί τρόμο. Αναρχικοί και αναρχικές αγωνίστ(ρι)ες διώκονται και προφυλακίζονται με κατασκευασμένα στοιχεία και "επανεμφανιζόμενες" τακτικές, όπως ανώνυμα τηλεφωνήματα, ψευδείς αναγνωρίσεις, μίγματα DNA. Δεν πρόκειται για επανάληψη της ιστορίας αλλά για τη συνέχειά της. Ο αγώνας δεν σταματάει και δεν αποσιωπείται καθώς οι παρακαταθήκες των ανταγωνιστικών κινημάτων είναι αυτές που στο τέλος χαράσσουν την ιστορία.

Παραμένουμε «ασωφρόνητοι/ες» εχθροί ενός κόσμου που ποινικοποιεί τις ανθρώπινες σχέσεις γιατί "οι καλύτερες μέρες δεν θα έρθουν αλλά θα τις φέρουμε" (Φώτης Δ, Ιάσονας Ρ.) .

Μέχρι το γκρέμισμα της τελευταίας φυλακής, μέχρι να πάρουμε τα συντρόφια μας πίσω.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ/ΕΣ ΤΟΥΣ/ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ/ΕΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ/ΕΣ

ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ ΤΟ ΑΤΥΠΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΟΜΗΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ Γ.Ι. ΠΟΥ ΔΙΩΚΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ/ΙΣΣΕΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΦΩΤΗ Δ. ΚΑΙ ΙΑΣΟΝΑ Ρ.

ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥ ΑΠΕΡΓΟΥ ΠΕΙΝΑΣ ΓΙΑΝΝΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ

"Ο αγώνας για την ελευθερία ενός, αγώνας για την ελευθερία όλων…

…μέχρι την καταστροφή του τελευταίου κλουβιού"

Γιάννης Μιχαηλίδης

Συνέλευση Αλληλεγγύης στους 2 προφυλακισμένους συντρόφους, Φώτη Δ. Ιάσονα Ρ.

Συνέλευση αλληλεγγύης στους 4 διωκόμενους/η αναρχικούς/η για την υπόθεση 'Σύντροφοι-Συντρόφισσες'


Κάλεσμα στην ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ/ΠΟΡΕΙΑ -ενάντια στις κρατικές διώξεις αγωνιστ(ρι)ών και τους τρομονόμους

Απέναντι στις κρατικές διώξεις και τους τρομονόμους είμαστε όλες και όλοι Σύντροφοι και Συντρόφισσες

Αλληλεγγύη στους Φωτη Δ. και Ιάσωνα Ρ.

Ως"Συνέλευση Αλληλεγγύης στους φυλακισμένους, φυγόδικους και διωκόμενους αγωνιστές" καλούμε στην "ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ/ΠΟΡΕΙΑ -ενάντια στις κρατικές διώξεις αγωνιστ(ρι)ών και τους τρομονόμους", το Σάββατο 28/05 στις 21:30, στην Πλατεία Εξαρχείων.

Για την υπόθεση "σύντροφοι/συντρόφισσες"

Στις 9 Μαρτίου του 2020 συλλαμβάνονται τρεις σύντροφοι και μία συντρόφισσα από την κρατική ασφάλεια. Αρχικά κατηγορήθηκαν σύμφωνα με τον 187Α για «συγκρότηση τρομοκρατικής οργάνωσης» ενώ στην πορεία η κατηγορία έπεσε σε ένταξη στην υποτιθέμενη «τρομοκρατική» οργάνωση με το ευφάνταστο όνομα «σύντροφοι/συντρόφισσες» (αναφέρεται και δεύτερη υποτιθέμενη οργάνωση με όνομα «αναρχικοί, αναρχικές», η οποία υπάγεται στη «σύντροφοι/συντρόφισσες»), καθώς και μία σειρά ενεργειών κακουργηματικού χαρακτήρα που έχουν αναληφθεί με τη συγκεκριμένη υπογραφή, οι οποίες αρχικώς ανέρχονταν σε 57(!). Τελικώς, από τις 57 αυτές επιθέσεις έμειναν μόνο τρεις: συγκρούσεις με μπάτσους στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο την ημέρα της ομιλίας του φασίστα Κασιδιάρη, καθώς και τον Σεπτέμβριο του 2019 στα Εξάρχεια και η επίθεση στο Ίδρυμα Μητσοτάκη, τον Ιανουάριο του 2020.

Μετά την προανακριτική διαδικασία τον Μάρτη του 2020, αφέθηκαν «ελεύθεροι/η» με περιοριστικούς όρους που, πλην των τριών παρόν το μήνα και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, έφτασαν να απαγορεύουν την επικοινωνία μεταξύ τους, την είσοδό τους στα Εξάρχεια, καθώς και τη συμμετοχή τους σε πορείες και πολιτικές συγκεντρώσεις. Κι αν οι παραπάνω περιοριστικοί όροι μοιάζουν ήδη ακραίοι, στην περίπτωση του Γ.Ι. λαμβάνουν χαρακτήρα εξόντωσής του, με την υποχρέωση μόνιμης μετεγκατάστασης στην πόλη που γεννήθηκε και, από τον Νοέμβριο του 2020, την απαγόρευση εξόδου από την πόλη, εισόδου στην Αττική και χρήσης οποιουδήποτε δίκυκλου οχήματος. Όλα τα παραπάνω δε, συνοδεύονται και με την δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων και των τεσσάρων συντροφιών.

Είναι σαφές ότι οι παραπάνω περιοριστικοί όροι στοχεύουν στο να αποκόψουν τα τέσσερα συντρόφια από το ευρύτερο κίνημα στο οποίο ανήκουν, διαγράφοντας τη μνήμη των αγώνων τους και δυσχεραίνοντας την επίδειξη αλληλεγγύης προς αυτά. Η παρεμπόδιση της παρουσίας τους σε πολιτικές συγκεντρώσεις αποτελεί ένα είδος φρονηματικής ποινικοποίησης που επιχειρεί να τους εξαλείψει ως πολιτικά υποκείμενα με αντάλλαγμα την «ελευθερία» τους. Η απαγόρευση της μεταξύ τους επικοινωνίας έχει ως στόχο την περαιτέρω αποκοπή τους από το κίνημα, την ποινικοποίηση των συντροφικών σχέσεων αλλά και τη συναισθηματική και ψυχολογική τους εξόντωση. Ταυτόχρονα, μέσω της απαγόρευσης εισόδου στα Εξάρχεια, το κράτος από τη μία αναγνωρίζει την αγωνιστική ιστορία της περιοχής και από την άλλη επιχειρεί να τη διακόψει αποκλείοντας αγωνιστές και αγωνίστριες από αυτή, επιχειρώντας να διασπείρει ένα κλίμα φόβου μέσω του στιγματισμού της περιοχής ως εστία ανομίας, την ώρα που προχωράει στον εξευγενισμό της.

Με την επιβολή των συγκεκριμένων περιοριστικών όρων, το κράτος επιχειρεί να ασκήσει ασφυκτικά επίπεδα ελέγχου πάνω στις ζωές των διωκόμενων πριν καν πραγματοποιηθεί η δίκη τους. Το σύνολο των περιοριστικών όρων δημιουργεί ένα φουκωικό Πανοπτικό μέσα στο οποίο λαμβάνει χώρα ένα συνεχές καθεστώς επίβλεψης που επιβάλει αυτοπειθαρχία σε κάθε πιθανότητα διασταλτικής ερμηνείας και εφαρμογής των όρων αυτών. Ειδικά στην περίπτωση του Γ.Ι., όλα τα μέχρι τώρα αιτήματα εκ μέρους του για την αναστολή επιμέρους περιοριστικών όρων έχουν απορριφθεί. Πλέον μένει μία τελευταία δυνατότητα, κατά τον ορισμό της δικασίμου τους, που εκτιμάται ότι θα γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα. Αν απορριφθεί και αυτή η αίτηση, οι περιοριστικοί όροι θα έχουν ισχύ μέχρι και τη δίκη τους.

Ως προς την υπογραφή "σύντροφοι, συντρόφισσες" (και "αναρχικοί, αναρχικές"), η οποία, παρά την παραδοχή του συμβουλίου πλημμελειοδικών ότι πρόκειται για μια προσφώνηση που χρησιμοποιείται στο ανταγωνιστικό κίνημα, σύμφωνα με το βούλευμα χρησιμοποιείται σκόπιμα ώστε να αποκρυφτούν οι ταυτότητες των συντρόφων αλλά και για να μην είναι εύκολο να τους καταλογιστούν όσες επιθέσεις κατηγορούνται πως διέπραξαν. Η ευρεία χρήση της υπογραφής ωστόσο σημαίνει ότι σχηματίζεται μια τεράστια δεξαμενή εν δυνάμει υπόπτων που μπορούν ανά πάσα στιγμή να βρεθούν κατηγορούμενοι. Σε περίπτωση καταδικαστικής απόφασης δε, θα λυθούν τα χέρια του κράτους που θα έχει πλέον διαθέσιμη μια υπόθεση-ομπρέλα στη βάση της οποίας θα μπορεί να στοχοποιεί ολόκληρο τον ανταγωνιστικό χώρο ψάχνοντας για υποτιθέμενα μέλη. Ενδεικτικό του τι προμηνύεται είναι ότι κατά το σχηματισμό της δικογραφίας κλήθηκαν για ανάκριση δεκάδες άτομα με βάση το στίγμα του κινητού τους το οποίο τους ταυτοποίησε στην περιοχή των Εξαρχείων ύστερα από άρση του τηλεφωνικού απορρήτου. Η στρατηγική αυτή των διωκτικών αρχών δηλώνει ξεκάθαρα την πρόθεσή τους να χρησιμοποιήσουν την υπόθεση αυτή για να στείλουν ένα προειδοποιητικό μήνυμα στα άτομα του κινήματος ότι θα πρέπει να προσέχουν προληπτικά που πάνε, ενώ ταυτόχρονα ενοχοποιεί περαιτέρω τα Εξάρχεια.

Η χρήση τέτοιας γενικής υπογραφής για σχηματισμό κατηγορητηρίου που άπτεται της "αντιτρομοκρατικής" νομοθεσίας, θεωρούμε πως ενισχύει καθοριστικά το πλαίσιο εφαρμογής του 187Α. Ο τρομονόμος λειτούργησε εξαρχής ως ο άσος στο μανίκι της εκάστοτε κυβέρνησης για τη διατήρηση του κρατικού μονοπωλίου της βίας. Σε περιόδους κρίσης, η αντιτρομοκρατική νομοθεσία επιστρατεύεται ως το υπέρτατο όπλο καταστολής οποιασδήποτε βίαιης αντίστασης και εξάλειψης του «εσωτερικού εχθρού». Ταυτόχρονα, επιχειρεί να σπείρει τον τρόμο ανάμεσα στα αγωνιζόμενα στρώματα στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα στοχοποίησης κάθε εστίας αγώνα και αντίστασης ενάντια σε κράτος και κεφάλαιο. Κι ενώ μέχρι τώρα, η εφαρμογή του αφορούσε την ειδική ποινική μεταχείριση των πολιτικών κρατουμένων, με σημαντική αύξηση των ποινών τους και ειδικές συνθήκες κράτησης, το κράτος μοιάζει να δοκιμάζει την επέκταση του καθεστώτος εξαίρεσης στο οποίο εμπίπτουν οι έγκλειστοι/ες και εκτός των φυλακών.

Η υπόθεση «σύντροφοι/συντρόφισσες» θεωρούμε πως είναι ιδιαίτερης σημασίας για το ανταγωνιστικό κίνημα. Η εφαρμογή του τρομονόμου για την δημιουργία ενός εμφανώς στημένου κατηγορητηρίου, βασισμένο σε μια από τις πιο κοινές υπογραφές του αναρχικού χώρου, με αποτέλεσμα την επιβολή ενός ιδιότυπου καθεστώτος εξαίρεσης εκτός των τειχών στα κατηγορούμενα συντρόφια, αποτελεί ένα αναβαθμισμένο κατασταλτικό "πείραμα" από την πλευρά του κράτους. Ένα "πείραμα" που θεωρούμε κρίσιμης σημασίας να αποτύχει, τόσο για τις ζωές των συντρόφων και της συντρόφισσάς μας, όσο και ευρύτερα για το ανταγωνιστικό κίνημα.

Για την υπόθεση των προφυλακισμένων συντρόφων Φώτη Δ. και Ιάσωνα Ρ.

Οι σύντροφοι Φώτης Δ. και Ιάσωνας Ρ. βρίσκονται προφυλακισμένοι στις φυλακές Κορυδαλλού και ανηλίκων Αυλώνας αντίστοιχα, κατηγορούμενοι για απόπειρα ανθρωποκτονίας, εμπρησμό κατά συναυτουργία, έκρηξη, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών και εμπρηστικών υλών, βάσει και του νέου ποινικού κώδικα. Η δίωξη αυτή γίνεται εκδικητικά, με αφορμή επίθεση που δέχτηκε η τροχαία Πειραιά το βράδυ που συνελήφθησαν οι σύντροφοι, παρά την ανυπαρξία στοιχείων που να υποδεικνύουν τους συντρόφους μας. Μετά από σχεδόν 5 μήνες από την προφυλάκιση τους καλούνται ξανά για συμπληρωματική ανάκριση με το πρόσχημα της επιπλέον απολογίας πάνω στα "ευρήματα", οι δικαστικές αρχές (ανακρίτρια και εισαγγελέας) πραγματοποίησαν μια εξ ολοκλήρου ανάκριση πάνω στην υπόθεση. Μια διαδικασία που κράτησε συνολικά πάνω από 4 ώρες (και τις δύο μέρες) και είχε σκοπό να εξουθενώσει ψυχολογικά τους συντρόφους μας. Με ερωτήσεις που έδειχναν ότι είχε προαποφασιστεί η ενοχή τους και τους ζητούσαν την συνεργασία τους για να έχουν καλύτερη "τύχη". Φυσικά οι σύντροφοι μας παρέμειναν ανεπηρέαστοι από όλο αυτό και συνεχίζουν με αξιοπρέπεια τον αγώνα εντός των φυλακών μέχρι την αποφυλάκιση τους.

Μας είναι σαφές ότι η χρονική περίοδος που πραγματοποιήθηκαν αυτές οι προφυλακίσεις δεν είναι τυχαίος. Το κράτος, με τον νέο ποινικό κώδικα, αναβαθμίζει το κατασταλτικό του οπλοστάσιο και το εφαρμόζει στο κίνημα, τόσο για απενεργοποιήσει συντρόφους και συντρόφισσες που βρίσκονται στο στόχαστρό του, όσο και για τρομοκρατήσει ευρύτερα τον κόσμο του αγώνα. Με την πανεπιστημιακή αστυνομία προ των πυλών, χρησιμοποιεί τα ΜΜΕ για να κανονικοποιήσει τον νέο ποινικό κώδικα στην κοινή γνώμη, στήνοντας άλλο ένα επικοινωνιακό success story των μπάτσων, με κορώνες για γιάφκες και κατασχεμένα πολεμοφόδια και κατασκευάζοντας ενόχους.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΦΩΤΗ Δ. και ΙΑΣΩΝΑ Ρ.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΜΑΣ

ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΡΟΦΙΣΣΕΣ

κάλεσμα : Συνέλευση Αλληλεγγύης στους φυλακισμένους, φυγόδικους και διωκόμενους αγωνιστές