Τρίτη 17 Μαίου 2022 στις 12.00

3 καλέσματα : 1 2 3

Απεργιακή συγκέντρωση

17 Μάη Απεργία στην Έρευνα & την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Ποιοί είμαστε;

Το Πανελλαδικό Σωματείο στην Έρευνα και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αποτελείται από συναδέλφισσες/ους με διαφορετικούς ρόλους (Υποψήφιοι/ες Διδάκτορες/σσες, postdoc, τεχνικό προσωπικό, συμβασιούχοι σε project, έκτακτο διδακτικό προσωπικό κ.α.) και εργασιακές σχέσεις (συμβασιούχοι, υπότροφοι, "μπλοκάκια", αμισθί) το έργο των οποίων όμως είναι απαραίτητο για ερευνητική και διδακτική διαδικασία των Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων. Σε έναν κατακερματισμένο Κλάδο, που χαρακτηρίζεται από διαφορετικές εργασιακές σχέσεις και ειδικότητες, το Σωματείο μας, , επιχειρεί να ενοποιήσει τις διεκδικήσεις και να δώσει δύναμη στο συλλογικό αγώνα.

Η επισφάλεια δεν είναι καινοτομία!

Τα Πανεπιστήμια και οι Ερευνητικοί Φορείς υποχρηματοδοτούνται σταθερά, το μόνιμο προσωπικό μειώνεται συνεχώς και οι εργασιακές συνθήκες για τους/ις νέους/ες ερευνητές/ριες, το δυναμικό που παράγει τη νέα γνώση και έρευνα εντός των πανεπιστημίων και των ερευνητικών ιδρυμάτων, ελαστικοποιούνται συνεχώς. Στο "όνομα της επιστήμης" και για το "καλό της ανθρωπότητας" μας καλούν να επωμιστούμε τις τεράστιες απώλειες της κρίσης.

Η αύξηση της παραγωγικότητας στον κλάδο της έρευνας και η αύξηση των εργαζομένων δεν οδήγησε σε ανάκαμψη μισθών και δικαιωμάτων. Αντιθέτως! Παρά τις μεγαλοστομίες όλων των κυβερνήσεων για σχέδια ενίσχυσης της επιστημονικής έρευνας και το περίφημο brain gain, στην πράξη διαιωνίζεται ένα σύστημα ομηρίας χιλιάδων νέων επιστημόνων/ισσών σε εργασιακές συνθήκες απόλυτης επισφάλειας.

Η επισφαλής και μαύρη εργασία, η έντονη κινητικότητα και η εξάρτηση από την προκήρυξη νέων προγραμμάτων σκιαγραφούν την καθημερινότητα της πλειοψηφίας των εργαζομένων στην Έρευνα & Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Πολύμηνες καθυστερήσεις πληρωμών (χαρακτηριστικά παραδείγματα υπ.ΕΛΙΔΕΚ, Ακαδημαικοί Υπότροφοι κοκ), αμισθί και ανασφάλιστη εργασια, ανυπαρξία ωραρίου και αδειών - δώρων - αποζημιώσεων - επιδόματος ανεργίας, απουσία προστασίας από απολύσεις, τη "δίωξη" της γονεϊκότητας είναι μερικά από τα σημεία που περιγράφουν τη ζωή μας ως ερευνήτριες/ες.

Έρευνα πλήρως εξαρτημένη από ανταποδοτικά προγράμματα και διασυνδεδεμένη με τις επιχειρήσεις, σημαίνει εργασιακές συνθήκες μεσαίωνα για τους ερευνητές και το έκτακτο διδακτικό προσωπικό. Η εμπορευματοποίηση περνά αναγκαστικά μέσα από την υποτίμηση της εργασίας ως τέτοιας και της υποτίμησης του/της ερευνητή/ιας ως εργαζόμενου/ης. Η απουσία Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) εντείνει τη συμπίεση του μισθού προς τα κάτω στον κλάδο, επιδεινώνει τους όρους εργασίας και δημιουργεί κλίμα ανοχής στον εργασιακό εκφοβισμό (mobbing), ο οποίος φτάνει μέχρι τα όρια παραβιαστικών και κακοποιητικών συμπεριφορών.

Η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά στην ταχεία εφαρμογή του ν. Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη. Θα γίνουμε ο πρώτος εργασιακός κλάδος στη χώρα που θα εργαζόμαστε υπό καθεστώς ειδικής αστυνόμευσης. Η εισαγωγή της αστυνόμευσης αποτελεί προϋπόθεση για την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των επιχειρηματικών σχεδίων που συνάπτονται από τις διοικήσεις των Α.Ε.Ι. και διάφορους φορείς επιχειρηματικής δραστηριότητας. Τα ΑΕΙ μετατρέπονται σε χώρο κερδοφορίας στον οποίο οι συλλογικές διεκδικήσεις δεν θα έχουν χώρο. Η πραγματική ανομία είναι η άμισθη εργασία, οι απλήρωτες υπερωρίες και το ανύπαρκτο ωράριο. Δε θα αφήσουμε τους χώρους που σπουδάζουμε και εργαζόμαστε να αστυνομεύονται. Η παραγωγή και μετάδοση της επιστημονικής γνώσης και σκέψης δεν επιτηρείται! Πολλές πτυχές της εργασιακής αυτής εκμετάλλευσης που ο κλάδος μας ήδη βίωνε θεσμοθετούνται από την πλευρά της κυβέρνησης με το νόμο Χατζηδάκη. Καταργούν το οκτάωρο και επιβάλουν 10ωρο/50ωρο, χτυπούν τις συλλογικές συμβάσεις, τη λειτουργία των σωματείων και το δικαίωμα στην απεργία, προάγοντας για τα πιο κρίσιμα ζητήματα την «ατομική διαπραγμάτευση».

Σταματάμε μια μέρα τη διάλεξη, το πείραμα, για να διδάξουμε ένα μάθημα!

17 Μάη προχωράμε σε 24ώρη αποχή από το ερευνητικό, διδακτικό και τεχνικό μας έργο, ως σταθμό μετά τον ένα χρόνο από την ίδρυση του σωματείου, ως βήμα για τη διεκδίκηση αξιοπρεπών όρων, συνθηκών και αμοιβών στο ύψος των πραγματικών αναγκών που θα κατοχυρώνονται από μια Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) και θα καλύπτει όλο το προσωπικό στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Η απεργιακή μέρα αποτελεί κορύφωση μιας πορείας μαζικής δημόσιας παρέμβασης του σωματείου.

Γνωρίζουμε πως η ΣΣΕ, δεν θα κερδηθεί σε μια μέρα. Εντάσσουμε την απεργία μας λοιπόν σ' ένα συνολικότερο πλαίσιο ανυπακοής και πίεσης της εργοδοσίας μας ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι τα projects θα πάνε πίσω, οι διαλέξεις δε θα αναπληρωθούν, θα χαθεί ένα deadline. Κλείνουμε τους υπολογιστές, τα λέιζερ και τα μικροσκοπία και αφήνουμε τα αρχεία και τις βιβλιοθήκες. Η διάλεξη και η έρευνα δε γίνονται χωρίς εμάς. Είμαστε απαραίτητες/οι για την ερευνητική και διδακτική διαδικασία των Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων.

Θυμίζουμε σε κάθε συνάδελφο/ισσα πως η απεργία είναι όπλο και δικαίωμα που προστατεύεται από τη συλλογική δράση του σωματείου, το οποίο θα λειτουργήσει ως ασπίδα απέναντι σε πιθανούς εκβιασμούς ή/και απειλές κυρώσεων. Σ' αυτή την προσπάθεια χρειαζόμαστε στο πλάι μας σωματεία και συλλόγους με αναφορά στο πιο πληττόμενο κομμάτι της έρευνας και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα επιμέρους αιτήματα των σωματείων αυτών είναι στο χέρι μας να ενταχθούν σε ένα συνολικότερο πλαίσιο διεκδίκησης για έναν κλάδο που αμφισβητείται η ύπαρξη του, για να συντηρεί την ανακύκλωση χιλιάδων εργαζομένων που τους στερούνται στοιχειώδεις αξιώσεις για εργασιακή ασφάλεια.

Καλούμε σε συγκέντρωση στο Υπ. Ανάπτυξης στις 12 μμ και κατάθεση στον Υφ. Έρευνας κ. Δήμα τα αιτήματά μας!

Επιδιώκουμε σύσκεψη με τα επιχειρησιακά και τοπικά σωματεία του κλάδου για να συντονίσουμε τη δράση μας το επόμενο διάστημα για την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων μας!

Τι ζητάμε!

  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία και Έρευνα. Αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση της έρευνας. Εδώ και τώρα να δοθεί έκτακτο κονδύλι στα Πανεπιστήμια & Ερευνητικά Κέντρα για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες!
  • Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με βάση τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες (διδακτικές, ερευνητικές, διοικητικές, τεχνικές κλπ.) των Πανεπιστημίων και ερευνητικών Κέντρων. Όχι στο προσοντολόγιο. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες/ους/α. Αυξήσεις στους μισθούς για να καλύπτονται οι σύγχρονες ανάγκες. Δραστική μείωση των ορίων συνταξιοδότησης και των ωρών εργασίας, όπως επιτρέπει η αλματώδης άνοδος της παραγωγικότητας της εργασίας, για να εξαλειφθεί η ανεργία.
  • Υπογραφή συμβάσεων εργασίας για τους εργαζομένους στην έρευνα (ΥΔ, post-doc, έκτακτο διδακτικό, ερευνητικό, διδακτικό και διοικητικό προσωπικό) που θα εξασφαλίζουν τα σύγχρονα δικαιώματα μας.
  • Ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των εργαζομένων στην έρευνα, ανεξαρτήτως τρόπου αμοιβής, με ευθύνη του εκάστοτε εκπαιδευτικού ιδρύματος και του κράτους, που να επεκτείνεται και στα προστατευόμενα από αυτούς μέλη των οικογενειών τους.  Τα χρόνια του διδακτορικού να είναι συντάξιμα και να προσμετρώνται στην προϋπηρεσία. Άδειες εγκυμοσύνης και γονεϊκές άδειες.
  • Κάλυψη από τα ιδρύματα των απαραίτητων εξόδων για συμμετοχή σε συνέδρια και άλλες δραστηριότητες πάνω στο ερευνητικό αντικείμενο.
  • Κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας (Συμβάσεις έργου, τίτλοι κτήσεις, υποτροφίες). Μέχρι τότε καταβολή του ΦΠΑ και κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από τα ιδρύματα και το κράτος.
  • Κατάργηση του σημερινού «επικουρικού διδακτικού έργου», του θεσμού του «πανεπιστημιακού υποτρόφου» και των προγραμμάτων απόκτησης διδακτικής εμπειρίας που έρχονται να καλύψουν πάγια διδακτικά κενά. Οι διδακτικές ανάγκες των ιδρυμάτων δεν μπορούν να καλυφθούν με πρόσθετο επικουρικό διδακτικό έργο και υποτροφίες-χαρτζιλίκι σε ΥΔ και μεταπτυχιακούς φοιτητές.  Αντί αυτού, να γίνουν προσλήψεις σε ειδικευμένο διδακτικό και εργαστηριακό προσωπικό. Ως τότε, κανονικές πληρωμές κάθε ώρας επικουρικού (επιτηρήσεις, επιβλέψεις, διορθώσεις, εργαστηριακές ασκήσεις) ή διδακτικού έργου με υπογραφή συμβάσεων εργασίας στην αρχή κάθε έτους.
  • Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη και κάθε αντεργατικής νομοθεσίας.
  • Κατάργηση των βαθιά ταξικών και αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη.

πηγή : https://unionresearchers.wordpress.com/2022/0…


1 2 3

Η διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας δεν είναι χόμπι, είναι εργασία: 17 Μαϊου απεργία στον κλάδο της έρευνας και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Όσο η κυβέρνηση μεριμνά να αφιερώσει κονδύλια για τους μπάτσους στα πανεπιστήμια, οι ερευνητές και οι ερευνήτριες συνεχίζουν ν' αφήνονται στη λήθη. Με υποψήφιους/ες διδάκτορες/ίσες ανασφάλιστους/ες, χωρίς ένσημα, χωρίς μισθό. Με αμοιβές-χαρτζιλίκια, με υποτροφίες που καταβάλλονται όποτε οι αρμόδιοι θεσμοί το θυμηθούν, με την απαίτηση να λένε και ευχαριστώ που αμείβονται κατ' εξαίρεση. Με μαύρη, ή και απλήρωτη ερευνητική και εκπαιδευτική εργασία. Με μεταδιδακτορικούς/ες ερευνητές/ριες να δουλεύουν με ολιγόμηνες συμβάσεις, που ανανεώνονται ανάλογα με το αν οι επιστημονικά υπεύθυνοι έλαβαν χρηματοδότηση ή όχι. Έτσι αντιμετωπίζει το Kράτος άτομα που επέλεξαν να δουλέψουν στα ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά ινστιτούτα για να παράξουν νέα γνώση.

Το Ελληνικό κράτος αντιμετωπίζει το ερευνητικό δυναμικό σαν χομπίστες, που παράγουν όλη την έρευνα την ίδια ώρα που οι επιβλέποντες τους μετατρέπονται σταθερά σε μηχανή παραγωγής προτάσεων για χρηματοδότηση από ιδιωτικούς και ευρωπαϊκούς φορείς, μήπως ανανεώσουν και καμία σύμβαση αν περισσέψουν χρήματα. Έτσι, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα υποβιβάζονται από χώρους παραγωγής πρωτότυπης και θεμελιώδους έρευνας, σε καλλιέργεια φθηνών εργατικών χεριών προς εκμετάλλευση από τ' αφεντικά και το κεφάλαιο. Σε αυτό το καθεστώς, πολλοί/ες ερευνητές/ριες ανακαλύπτουν πως οι συμβάσεις τους δεν θα ανανεωθούν, πως δε θα αρχίσουν να πληρώνονται αν δεν ικανοποιήσουν τον/την επιβλέπων/ επιβλέπουσα, και πως δεν εργάζονται για να αμείβονται, αλλά για να φουσκώσουν το βιογραφικό τους.

Οι 'χομπίστες' όμως ξυπνάνε, οργανώνονται, και διεκδικούν. Καταλαβαίνουν πως όποια έρευνα γίνεται, γίνεται χάρις σ' εκείνες και εκείνους κάτω από αντίξοες συνθήκες. Πως οι εργασίες δε δημοσιεύονται με το να ξέρει κανείς να γράφει δελεαστικές προτάσεις προς τους ιδιώτες τάζοντας τον ουρανό με τ' άστρα, αλλά με σκληρή δουλειά που, έστω και τώρα, οφείλει να αναγνωριστεί και θεσμικά ως εργασία. Τα Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ( Σ.ΕΡ.Ε.Τ.Ε.) και ο Σύλλογος Ερευνητών/Ερευνητριών και Εργαζόμενων στην Έρευνα Ηρακλείου (Σ.Ε.Ε.Ε.Η) καλούν, στις 17 Μάη, στην πρώτη πανελλαδική κλαδική απεργία των εργαζομένων στην έρευνα και τη τριτοβάθμια εκπαίδευση, διεκδικώντας τα θεμελιώδη: να αντιμετωπίζονται ως εργαζόμενες και εργαζόμενοι.

Η κλαδική ένωση εκπαίδευσης της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε στηρίζει τις δράσεις του Σ.ΕΡ.Ε.Τ.Ε. και του Σ.Ε.Ε.Ε.Η., καλώντας συλλόγους (προπτυχιακών, μεταπτυχιακών-Υπ. Διδακτόρων, εργαζομένων-ερευνητών) και σωματεία/συλλόγους εργαζομένων από Ερευνητικά Κέντρα και ΑΕΙ καθώς και από άλλους εργασιακούς κλάδους, να στηρίξουν τον αγώνα των εργαζομένων στην έρευνα, διεκδικώντας:

-Υπογραφή κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας για όσους και όσες εργάζονται στην έρευνα και τη τριτοβάθμια εκπαίδευση
-Στελέχωση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και ερευνητικών ινστιτούτων με μόνιμο προσωπικό
-Την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προς αυτούς τους φορείς
-Θεσμική εξασφάλιση αμοιβών για υποψήφιους/ες διδάκτορες/ρισες, με πλήρη ασφάλιση και ένσημα που αναλογούν στο χρόνο εργασίας τους.

Το πρόγραμμα δράσεων:

-Αθήνα 17/05/2022, 12 μ.μ. συγκέντρωση στο Υπουργείο Ανάπτυξης
-Ηράκλειο 17/05/2022, 10.30 π.μ. συγκέντρωση έξω από Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (Ι.Τ.Ε.)

Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε

πηγή : http://rocinante.gr/i-diexagogi-epistimonikis…


1 2 3

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Απεργία στην έρευνα στις 17 Μαΐου

Η πρωτοβουλία είναι του νεοσύστατου Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΣΕΡΕΤΕ) - Στο Ηράκλειο κάλεσμα για συμμετοχή απευθύνει ο Σύλλογος Ερευνητών/τριών και Εργαζομένων στην Έρευνα Ηρακλείου (ΣΕΕΕΗ)

«Η απεργία στον κλάδο της έρευνας είναι υπόθεση όλων μας». Με αυτό το σύνθημα όπως τονίζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στις 17 Μαΐου, οι συμβασιούχοι ερευνητές και ερευνήτριες από Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα της χώρας, απευθύνουν κάλεσμα στην πρώτη πανελλαδική κλαδική απεργία στην έρευνα.

Η πρωτοβουλία είναι του νεοσύστατου Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στην Έρευνα και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (ΣΕΡΕΤΕ) και στο Ηράκλειο καλεί ο Σύλλογος Ερευνητών/τριών και Εργαζομένων στην Έρευνα Ηρακλείου (ΣΕΕΕΗ).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:

Τα Πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα, μέσα από την ολοένα και πιο οργανική τους θέση στη διαδικασία της παραγωγής, απασχολούν έναν αυξανόμενο εργασιακό κλάδο που αρχίζει να διεκδικεί τα δικαιώματά του. Η μόνιμη εργασιακή επισφάλεια, η συχνά άμισθη και ανασφάλιστη εργασία, το μπλοκάκι και το ελαστικό ωράριο είναι μόνο κάποια από τα προβλήματα των εργαζομένων στην έρευνα. Πίσω απ' αυτά όμως, κρύβονται η ελλιπέστατη κρατική χρηματοδότηση και η εξάρτηση της έρευνας από ανταγωνιστικά προγράμματα. Βασική επιδίωξη των σωματείων είναι η υπογραφή κλαδικής σύμβασης εργασίας για όλους και όλες τις εργαζόμενες στην έρευνα.

Η απεργία είναι μια κίνηση για να ακουστούν τα προβλήματα και τα αιτήματα του κλάδου. Είναι μια κραυγή τόσο προς την κυβέρνηση που αγνοεί επιδεικτικά τα χρόνια προβλήματα στην έρευνα, όσο και προς τις διοικήσεις των ιδρυμάτων που βολεύονται σε έναν μηχανισμό δημιουργίας αναλώσιμων εργαζόμενων. Είναι μια προσπάθεια να γίνει γνωστό στην κοινωνία ότι πίσω από τις θετικές αξιολογήσεις των πανεπιστημιακών και ερευνητικών ιδρυμάτων είναι αυτοί και αυτές που πραγματικά λειτουργούν τα εργαστήρια, αυτοί και αυτές που δουλεύουν με τρίμηνες και εξάμηνες συμβάσεις. Ως ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ηρακλείου στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις το Σύλλογο Ερευνητών/τριών και Εργαζομένων στην Έρευνα Ηρακλείου (ΣΕΕΕΗ) και καλούμε το εργατικό κίνημα της πόλης να ενωθεί με τους εργαζόμενους στην έρευνα.

Όλες και όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση στις 17 Μάη, στις 10.30 στην είσοδο του ΙΤΕ.

Τα αιτήματα του κλάδου:

Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για εκπαίδευση και έρευνα. Μόνιμες θέσεις εργασίας. Συλλογικές συμβάσεις εργασίας για όσους και όσες δουλεύουν στην έρευνα. Έρευνα για τις ανάγκες της κοινωνίας. Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ηρακλείου Κρήτης

πηγή : https://www.facebook.com/groups/1576547265891…