Πέμπτη 19 Μαίου 2022 στις 19.30

Παρουσίαση του βιβλίου «Το αηδόνι του Τρένου»

Την Πέμπτη 19 Μαίου στις 7:30 μ.μ. η Εργατική Λέσχη Καλλιθέας θα φιλοξενήσει την Μαριάννα Τζιαντζή που θα μας παρουσιάσει το βιβλίο της «Το αηδόνι του Τρένου» από τις εκδόσεις «Καστανιώτη».

Λίγα λόγια από την συγγραφέα για την βιβλιοπαρουσίαση:

«Όταν πριν λίγες μέρες μού ζητήθηκε να γράψω λίγα λόγια ενόψει της εκδήλωσης στην Εργατική Λέσχη Καλλιθέας, στο νου μου ήρθαν δυο στίχοι από το «Υποκρίνεσαι», ένα τραγούδι του Στράτου Διονυσίου: «Εγώ πεθαίνω κάθε μέρα λίγο λίγο και απάνω στις πληγές πληγές ανοίγω». Θέλω να πω ότι όταν έγραφα τα διηγήματα του βιβλίου, τα τελευταία χρόνια της κρίσης, ούτε που φανταζόμουνα ότι πάνω στην πληγή της κρίσης θα ερχόταν να προστεθεί η πληγή της πανδημίας και, πιο πρόσφατα, η πληγή του πολέμου στην Ουκρανία με τις αφανέρωτες μέχρι στιγμής επιπτώσεις της. (Και βέβαια τις «πληγές» δεν τις ανοίγουμε εμείς οι ίδιοι, αλλά βλέπουμε, συνήθως παθητικά, να τις ανοίγουν στο σώμα της κοινωνίας αυτοί που κατέχουν πολιτική και οικονομική εξουσία).

Οι ιστορίες του βιβλίου αναφέρονται σε μια εποχή που οι άνθρωποι μιλούσαν μεταξύ τους στους δημόσιους χώρους και ιδίως όταν βρίσκονταν στα μέσα μαζικής μεταφοράς τα οποία κάποτε ήταν ένα παλλόμενο κοινωνικό κύτταρο και όχι ένα άθροισμα μοναχικών ψυχών (και συχνά σε ανταγωνισμό μεταξύ τους). Μέσα από την επαφή, την αλληλεπίδραση των ανθρώπων, τους κοινούς αγώνες και αγωνίες τους, ίσως να γεννηθεί κάτι νέο, ίσως στην πραγματική ζωή να γεννηθούν τραγούδια πιο όμορφα από εκείνα που έλεγε «το αηδόνι του τρένου».

πηγή : https://ergatikilesxikallitheas.wordpress.com…