Τετάρτη 18 Μαίου 2022 στις 21.00

Προβολή ταινίας: The Northman

Στο ζοφερό παραμύθι του The Northman, η προσωπική διαδρομή προς την αλήθεια και την λύτρωση πραγματοποιείται μέσα από ψυχεδελικές τελετουργίες, αναβίωση δοξασιών, φωτιές, ποταμούς λάβας, χάος, σφαγές, την κλαγγή των σπαθιών, άγρια ουρλιαχτά, φωτιά και τσεκούρι, φτάνοντας στα ποδοβολητά από ένα αγέρωχο φτερωτό άτι, πάνω στο οποίο καλπάζει μία ατρόμητη Βαλκυρία περνώντας μέσα από το αέναο πέπλο που διαχωρίζει τον κόσμο των νεκρών και των ζωντανών.

Event: https://www.facebook.com/events/3912563795716…

----------

Χωρίς αμφιβολία ένας από τους πιο λαμπρούς εκπροσώπους του σύγχρονου σινεμά, είναι ο Robert Eggers ο οποίος δείχνει να κρατάει γερά τα ηνία στο horror θέαμα, εξελίσσοντας πολύπλευρα και επιδέξια την γκάμα των φιλμ που σκηνοθετεί αφού επιλέγει να κινηθεί σε διαφορετικά, αλλά εξίσου συναρπαστικά και πολλά υποσχόμενα θεματικά μονοπάτια του είδους.

Ο φιλόδοξος, ταλαντούχος δημιουργός του Φάρου (2019) και της Μάγισσας (2015) ο οποίος αρέσκεται στο να μας ξεναγεί ευρηματικά στον καθαρόαιμο τρόμο όπου διασταυρώνονται δημιουργικά ποικίλα μυστηριώδη αρχετυπικά σύμβολα, η παράνοια, ο φόβος για το άγνωστο, το ανοίκειο και το ανεξήγητο, φέτος μας χάρισε μία ατμοσφαιρική epic ανθολογία με πρωταγωνιστή τον Alexander Skarsgård.

Το συγκεκριμένο του κινηματογραφικό εγχείρημα συνδυάζει τόσο τον μανδύα του μακάβριου, όσο και αυτόν της δράσης, της ιστορίας, αλλά και της μυθολογίας της σκανδιναβικής παράδοσης. Η υπόθεση εστιάζει στον θρύλο του 'Amleth'

Παίζουν επιπλέον, οι: Nicole Kidman, Claes Bang, Anya Taylor-Joy, Ethan Hawke, Björk, και ο Willem Dafoe. Στο εν λόγω project η nordic κουλτούρα συναντά την κατάρα ενός εν μέρει σαιξπηρικά σκιαγραφημένου ήρωα. Εδώ κυριαρχούν η μεσαιωνική αύρα, φολκλορικά στοιχειά των βόρειων λαών, πρωτόγονα ένστικτα, αρχέγονες μορφές και ισχυρή ροπή προς τη βία, η οποία πηγάζει από το ασίγαστο μίσος, την ανικανοποίητη δίψα για εκδίκηση και τις άκρως βάναυσες ορμές ενός ανθρώπου που γνώρισε την αδικία και τον πόνο από πολύ νωρίς. Όλα αυτά οδηγούν τον κύριο δρώντα σε μία σχεδόν βάρβαρη εκτόνωση και μία μαρτυρική κάθαρση κορυφώνοντας τα δεινά του σε ένα επώδυνα αλλά ταυτόχρονα ποιητικά δραματικό τέλος.

Παρόν και παρελθόν ενώνονται άρρηκτα μέσω της μνήμης, της αυτοδικίας και έντονων παθών σε ένα τραγικό παιχνίδι, του είναι και του φαίνεσθαι, την ώρα που εντείνεται ενδόμυχα του 'Amleth' η μάχη ανάμεσα σε συνειδητό και ασυνείδητο για να καταλήξει στην πολυπόθητη κρίσιμη αναμέτρηση με τον εχθρό του, η οποία του υπόσχεται έναν ένδοξο θάνατο και μία θέση ανάμεσα στους ηρωικά πεσόντες, στην αποκαλούμενη "Αίθουσα των σφαγιασθέντων".

Η εκπληκτική φωτογραφία του Jarin Blaschke και η μεγαλοπρέπεια που αποπνέει η μουσική των Robin Carolan και Sebastian Gainsborough εξασφαλίζουν αντίστοιχα ένα υπέροχο οπτικό, αισθητικό και ταιριαστό μελωδικό αποτέλεσμα, το οποίο σε παρασύρει σε ένα σύμπαν υποβλητικό και σχεδόν υπερβατικό.

Aπο: Στέλλα Παπασαραφιανού

----------

Director: Robert Eggers

Writers: Sjón, Robert Eggers

Stars: Alexander Skarsgård, Nicole Kidman, Claes Bang, Ethan Hawke, Anya Taylor-Joy, Willem Dafoe

Rating: R

Running Time: 2h 16m

----------

Βοτανικός Κήπος Πετρούπολης

Πλατεία Αγ. Δημητρίου, Πετρούπολη

Πρόσβαση με τις λεωφορειακές γραμμές:

700 (απο Ανθούπολη), στάση «Παλαιό τέρμα».

Α11 και Β11 (απο Αττική), στάση «Παλαιό τέρμα».

--

πηγή : https://el-gr.facebook.com/votanikoskipos2009…