Κυριακή 22 Μαίου 2022 στις 11.00

Μικροφωνική & φροντίδα του πάρκου Κύπρου & Πατησίων ενάντια στα σχέδια ανάπλασης...

Συγκέντρωση- Μικροφωνική και φροντίδα του πάρκου Κύπρου & Πατησίων ενάντια στα σχέδια ανάπλασης Δήμου και εταιρειών

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΤΗΣΙΩΝ!

Το Σάββατο 14/5, εντοπίσαμε στην είσοδο του πάρκου Κύπρου και Πατησίων αναρτημένη την τοπογραφική μελέτη για την ανάπλαση του από τον Δήμο Αθηναίων, γεγονός που προαναγγέλει πιθανότατα την άμεση έναρξη των εργασιών. Η ανάπλαση του πάρκου Κύπρου και Πατησίων δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο σχέδιο αλλά μέρος μιας συνολικότερης σύμβασης του Δήμου Αθηναίων και του δημάρχου Μπακογιάννη με την εταιρεία UNISON FACILITIES SERVICES. Στη συγκεκριμένη εταιρεία παραχωρείται η διαχείριση και ανάπλαση των δημόσιων χώρων πρασίνου, πάρκων, λόφων και πλατειών στην Αθήνα, σχέδιο που αποσκοπεί στην ιδιωτικοποίηση κάθε σπιθαμής του δημόσιου χώρου. Μεταξύ αυτών είναι και ο λόφος του Στρέφη και ο λόφος Φιλοπάππου, ο Λυκαβηττός, η Ακαδημία Πλάτωνος, το πάρκο Δρακόπουλου, στο οποίο πρόσφατα αναρτήθηκε αντίστοιχη μελέτη ανάπλασης του, καθώς και οι πλατείες Πρωτομαγιάς, Κυψέλης, Αμερικής και Βικτώριας, και οι πεζόδρομοι Αγίας Ζώνης και Φωκίωνος Νέγρη.

Οι δημοτικές αρχές αποκρύπτουν το γεγονός ότι το πάρκο Κύπρου και Πατησίων, στο οποίο έρχονται τώρα να πλασάρουν ένα έργο βιτρίνα, είναι αυτό που κατέστρεψαν δεκατρία χρόνια πριν, όταν το ισοπέδωσαν, κόβοντας τα δέντρα και καταστρέφοντας την παιδική χαρά, το δίκτυο ύδρευσης και τα παγκάκια του προκειμένου να το μετατρέψουν σε πάρκινγκ. Αποσιωπούν πως το πάρκο του οποίου την «εξυγίανση» προσχηματικά επικαλούνται, διασώθηκε και συνέχισε να υπάρχει αποκλειστικά χάρη στις προσπάθειες των αγωνιζόμενων κατοίκων της γειτονιάς και των αλληλέγγυων που το αναδημιούργησαν φυτεύοντας πάνω από 160 νέα δέντρα και θάμνους, ανακατασκευάζοντας παράλληλα την παιδική χαρά και τα παγκάκια του.

Η αντίδραση του Δήμου Αθηναίων στην αντίσταση των κατοίκων και την υπεράσπιση του πάρκου τότε, ήταν η διακοπή της υδροδότησής του επανειλημμένα με τελευταία φορά τον Αύγουστο του 2011 για δυόμιση ολόκληρα χρόνια. Η επιμονή, όμως, των αγωνιζόμενων απέναντι στις κατασταλτικές μεθοδεύσεις των δημοτικών αρχών που επιστράτευσαν κάθε μέσο ώστε να το οδηγήσουν στην απαξίωση, την εγκατάλειψη και την καταστροφή δεν έκαμψαν ποτέ τον κοινωνικό αγώνα που συνεχίζει να δίνεται για να το κρατήσει ζωντανό, ως πνεύμονα πρασίνου και χώρο αντίστασης.

Δεκατρία χρόνια μετά ο Δήμος Αθηναίων επιστρέφει με ένα σχέδιο ανάπλασης του πάρκου Κύπρου και Πατησίων προκειμένου να επιβάλλει τον έλεγχό του σε αυτό. Ένα σχέδιο, μάλιστα, που το μόνο που έχει να υποσχεθεί είναι η κάλυψη μεγάλου μέρους της επιφάνειάς του με νέα στρωμένα μονοπάτια, η συντήρηση της πέργκολας που εγκάτεστησαν οι αγωνιζόμενοι και η τοποθέτηση καλλωπιστικών θάμνων και φυτών, προκειμένου να δικαιολογήσουν εν μέρει, τα πάνω από 35 εκατομμύρια ευρώ που παρέδωσε ο δήμος στην εταιρεία UNISON, ενώ αφήνεται πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο να φέρουν security και περίφραξη σε επόμενη φάση. Για άλλη μια φορά, ο δήμος Αθηναίων κατά τη συνήθη του πρακτική, παραδίδει τα πάρκα και τους ελάχιστους χώρους πρασίνου της Αθήνας προς εκμετάλλευση από ιδιώτες σα να είναι τσιφλίκι του, επιχειρώντας μάλιστα να παρουσιάσει ως ιδιαίτερο όφελος της επιχειρούμενης ανάπλασης, το πότισμα και το κλάδεμα των δέντρων και τις στοιχειώδεις εργασίες συντήρησης που έχει την υποχρέωση να παρέχει σε κάθε δημόσιο χώρο πρασίνου.

Το πάρκο Κύπρου και Πατησίων, αλλά και κανένας άλλος δημόσιος χώρος, δεν αποτελεί τσιφλίκι κανενός δημάρχου και καμιάς δημοτικής αρχής ώστε να το παραχωρούν κατά το δοκούν σε κάθε λογής κερδοσκόπους. Ανήκει σε όλους και όλες, σε εκείνους και εκείνες που το δημιούργησαν, που κατασκεύασαν την παιδική του χαρά, σε εκείνους που το φρόντισαν, σε εκείνους που το επισκέπτονται, σε όλο τον λαό. Δεν θα επιτρέψουμε στις δημοτικές αρχές και κάθε λογής ιδιωτικά συμφέροντα να μετατρέψουν το πάρκο από έναν ζωντανό δημόσιο πράσινο χώρο, ανοιχτό και προσβάσιμο από όλους και όλες, σε έναν χώρο κοινωνικά και ταξικά αποστειρωμένο και ελεγχόμενο. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν φορέα και καμία αρχή να αλλοιώσει τον χαρακτήρα του ως εστία αυτοοργανωμένης κοινωνικής και ταξικής αντίστασης και να σβήσει από τη συλλογική μνήμη τον συνεχή και αδιάλειπτο αγώνα για τη δημιουργία και την υπεράσπισή του απέναντι στα δικά τους καταστροφικά σχέδια.

Αντιλαμβανόμαστε πως οι σημερινές κοινωνικές συνθήκες είναι αρκετά διαφορετικές από εκείνες που υφίσταντο δεκατρία χρόνια πριν και πως η επίθεση που δεχόμαστε είναι ολομέτωπη και γενικευμένη. Ωστόσο, έχοντας βαθιά πίστη στις δυνατότητες των αυτοοργανωμένων κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε με τις υπάρχουσες δυνάμεις μας τον ανοιχτό, δημόσιο χαρακτήρα του πάρκου Κύπρου και Πατησίων, απέναντι στους αντικοινωνικούς σχεδιασμούς δήμου, κράτους και αφεντικών, απέναντι στις λογικές του κέρδους, της λεηλασίας και των αποκλεισμών. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ελεύθερους δημόσιους πράσινους χώρους ανοιχτούς σε όλους/όλες, ως κομμάτι του ευρύτερου αγώνα για ζωή και αξιοπρέπεια.

Συγκέντρωση - Μικροφωνική και φροντίδα του πάρκου Κύπρου και Πατησίων ενάντια στα σχέδια ανάπλασης Δήμου και εταιρειών

Κυριακή 22 Μαΐου, 11 π.μ.

κάλεσμα : Συνέλευση Αντίστασης και Αλληλεγγύης Κυψέλης/Πατησίων

sakakp.blogspot.com

πηγή : http://athens.indymedia.org/event/87669/