Παρασκευή 27 Μαίου 2022 στις 9.00 πμ

Αντιφασιστικη Συγκεντρωση Τωρα Στα Δικαστηρια

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΡΑ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε, μέλη φοιτητικών συλλόγων δέχθηκαν επίθεση από φασίστες που είχαν οχυρωθεί στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης. Λίγες μέρες νωρίτερα, οι φοιτητές είχαν μοιράσει κείμενα για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, καλώντας τους μαθητές σε κοινό αγώνα ενάντια στον αντι-εκπαιδευτικό νόμο Κεραμέως που διευρύνει ακόμα περισσότερο τους ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση. Τότε φασίστες που βγήκαν από το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης επιτέθηκαν στους φοιτητές. Σε αυτήν ακριβώς τη φασιστική επίθεση ήρθαν να δώσουν απάντηση οι φοιτητές. Με τις πλάτες της αστυνομίας, την ευθύνη καθηγητών, διευθυντών και σχολικών φυλάκων, οι φασίστες μαθητές ενώθηκαν με ντόπιους φασίστες και ακροδεξιούς χούλιγκαν, οι οποίοι εισήλθαν ανενόχλητοι στο σχολείο και όντας βαριά εξοπλισμένοι επιτέθηκαν κατά των φοιτητών. Μάλιστα, ξυλοκόπησαν και μαθήτρια του σχολείου, η οποία εναντιώθηκε και καταδίκασε τις φασιστικές επιθέσεις.

Στον δημόσιο λόγο κυβερνητικά στελέχη αναπαρήγαγαν για ακόμα μια φορά τη θεωρία των δύο άκρων, μέσω της οποίας ξεπλένεται ουσιαστικά ο φασισμός στα πλαίσια του ιστορικού αναθεωρητισμού που θέλει να επιβάλλει μεθοδικά και τυχοδιωκτικά το νεοφιλελεύθερο καπιταλιστικό στρατόπεδο, τα καθεστωτικά ΜΜΕ παρουσίασαν τα γεγονότα ως απλή σύγκρουση μεταξύ μαθητών και φοιτητών, ενώ ακροδεξιοί υποστηρικτές και μέλη της Νέας Δημοκρατίας στήριξαν τις φασιστικές επιθέσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τα αντανακλαστικά του αντιφασιστικού κινήματος αποδείχτηκαν άμεσα και την επόμενη μέρα της επίθεσης, πραγματοποιήθηκε πολύ μαζική και δυναμική αντιφασιστική διαδήλωση (4.000 κόσμος) στη Σταυρούπολη με τη συμμετοχή φοιτητικών συλλόγων, συνελεύσεων γειτονιάς, αναρχικών και κομμουνιστικών οργανώσεων. Η διαδήλωση συσπείρωσε το αντιφασιστικό κίνημα και αποτέλεσε αφετηρία για την ανασύνταξη και τη μαζικοποίησή του. Η συνέχιση του αντιφασιστικού αγώνα με όρους μαζικούς, κοινωνικούς, αλλά και μαχητικούς είναι επιτακτική ανάγκη. Μέσα από τις καταλήψεις στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης και Ευόσμου οι φασίστες προσπάθησαν -ανεπιτυχώς μέχρι στιγμής- να χτίσουν ορμητήρια, να βγουν στο πεζοδρόμιο, να διασπείρουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο στις γειτονιές και τη νεολαία, να πυκνώσουν τις γραμμές τους με νέα μέλη. Τις φασιστικές επιθέσεις στήριξαν, άλλωστε, με ανακοινώσεις τους ακροδεξιές και νεοναζιστικές ομάδες.

Όποιος βλέπει απλά μια σύγκρουση μεταξύ ακραίων στοιχείων, είναι άμεσος συνένοχος για το θέριεμα του φασισμού. Μπροστά στην επιχειρούμενη ανάκαμψη των νεοναζιστικών παρακρατικών σχηματισμών δεν μπορεί να υπάρξει κανένας ανήξερος και αμέτοχος. Εν μέσω όξυνσης της οικονομικής κρίσης και της πολιτικής αποσταθεροποίησης, οι φασιστικές εφεδρείες αποπροσανατολίζουν την κοινωνική βάση από τα καθημερινά επίδικα της ταξικής πάλης. Είναι μια δεξαμενή, ακίνδυνης για τον καπιταλισμό, κοινωνικής εκτόνωσης με κανιβαλικά χαρακτηριστικά, που δεν μπορεί να θίξει την εξουσία και τα συμφέροντα των καπιταλιστών, διότι αποτελεί ανάγκη και δημιούργημα των αφεντικών, γι' αυτό και στηρίζεται και ενδυναμώνεται από τους θεσμικούς μηχανισμούς της αστικής τάξης. Πριν, λοιπόν, προλάβει να αναπτυχθεί, πρέπει να τσακίσουμε το φίδι του φασισμού, για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα της πολυεθνικής εργατικής τάξης, για να μη γίνει κομμάτι της καθημερινότητας η φασιστική-παρακρατική τρομοκρατία.

Ενάμιση χρόνο μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής από την αστική δικαιοσύνη όσοι ήλπιζαν ότι το κράτος και οι αστικοί θεσμοί θα αντιμετωπίσουν τον φασισμό έχουν πλήρως διαψευσθεί. Και πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς, άλλωστε, αφού ο φασισμός ως γέννημα του καπιταλιστικού συστήματος συνεισφέρει τα μέγιστα στην επιβίωσή του, ερχόμενος πάντοτε σε αντιπαράθεση με τις ταξικές μας διεκδικήσεις. Γιατί ο φασισμός πάντοτε ήταν και είναι η χρήσιμη εφεδρεία του κεφαλαίου, που όταν το απαιτούν οι ανάγκες διάσωσης του καπιταλιστικού συστήματος, ανασύρεται από την αναμονή και την παρακρατική του δράση, για να αναλάβει ρόλο κεντρικού ρυθμιστή της πολιτικής ζωής, να επιβάλλει τη στρατιωτικοποίηση της εργασίας, τους ρατσιστικούς κοινωνικούς διαχωρισμούς, την υπαγωγή της κοινωνικής ζωής στον μιλιταρισμό, πάντοτε για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των καπιταλιστών. Η δικαστική καταδίκη της Χρυσής Αυγής ήταν μια ενδοαστική νουθεσία μεταξύ οικονομικά αδελφικών τμημάτων του κεφαλαίου, που απλώς ανταγωνίζονται για την πολιτική εκπροσώπηση των καπιταλιστικών συμφερόντων στο αστικό κοινοβούλιο. Γνωρίζουμε, όμως, ότι η ταξική καταδίκη του φασισμού μπορεί να υλοποιηθεί μόνο με την οριστική επικράτηση της παγκόσμιας κοινωνικής επανάστασης και της ανατροπής του καπιταλιστικού συστήματος.

Ο αντιφασιστικός αγώνας είναι αγώνας ενάντια στο κράτος και το κεφάλαιο, είναι συλλογική υπόθεση και καθήκον της εργατικής τάξης. Είναι ένας αγώνας που απαιτεί οργάνωση, ταξική αλληλεγγύη, κοινωνική μαζικοποίηση και ενεργή συμμετοχή, μαχητική ισοπέδωση των φασιστών.

Το πρωί της Παρασκευής 27/5 ο φασιστικός εσμός θα επιχειρήσει να συγκεντρωθεί μπροστά στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, υποστηρίζοντας μέλος τους που κατηγορείτε για συμμετοχή στις φασιστικές επιθέσεις. Το κάλεσμα έχει απευθύνει η φασιστική γκρούπα "Ε.ΝΕ.Θ.", που μετά από τα απανωτά στραπάτσα που υπέστη από το αντιφασιστικό κίνημα, ευελπιστεί να βγει ξανά από την τρύπα της. Το αντιφασιστικό κίνημα οφείλει να σταθεί ανάχωμα με μαζικούς και μαχητικούς όρους και να αποτρέψει στον δρόμο κάθε επιχειρούμενη κινητοποίηση των φασιστών.

ΟΥΤΕ ΣΠΙΘΑΜΗ ΓΗΣ ΣΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ

ΥΓ. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής φοιτητικής αντικατασταλτικης πορείας πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις. Οι συλληφθέντες περνάνε εισαγγελέα σήμερα. Η παρουσία μας στα δικαστήρια σήμερα έχει ένα διπλό χαρακτήρα: τόσο αντιφασιστικό όσο και σε ένδειξη αλληλεγγύης στους συλληφθέντες της χθεσινής πορείας.

ΕΞΩ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονικη- μέλος της Αναρχικής Ομοσπονδίας