Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022 στις 21.00

Προβολή: 2001: A space Odyssey

Ενα άγνωστο αντικείμενο γίνεται αντιληπτό από μια αποικία ανθρώπων στο φεγγάρι. Μια αποστολή ξεκινά για το Διάστημα, με σκοπό να εξακριβωθεί η προέλευσή του με τη βοήθεια του υπερεξελιγμένου υπολογιστή HAL.

Event: https://www.facebook.com/events/7516872591966…

Το 1968, ο Κιούμπρικ διεύρυνε ένα διήγημα του Άρθουρ Κλαρκ σε μια «Οδύσσεια» υπνωτιστική. Αποτελεί τομή στο είδος της επιστημονικής φαντασίας και ασκεί επιρροή σε σκηνοθέτες κάθε είδους μέχρι και σήμερα. Η ταινία θίγει την την ιστορία της εξέλιξης του ανθρώπου ξεκινώντας από τους πιθήκους και φτάνοντας στο εξελιγμένο μέλλον του 2001. Προσπαθεί να δώσει το νόημα και την θέση του ανθρώπου στο σύμπαν και να περάσει ανησυχίες για την τεχνητή νοημοσύνη .

Τα ειδικά εφέ που χρησιμοποιήθηκαν χάρισαν στον Κιούμπρικ ένα Όσκαρ και επάξια εφόσον μιλάμε για πρωτοπορία. Χρησιμοποιήθηκε η μπροστινή προβολή αντί της οπίσθιας για το προσκήνιο -κάτι που είχε χρησιμοποιηθεί και στο Dawn of Man. Έγινε χρήση πολλών διαφορετικών μεθόδων με αρνητικά φιλμ και slit-scan για την αναπαράσταση της περίφημης σκηνής του Star Gate που έμεινε στην ιστορία. Πρόκειται, επίσης, για μια από τις ταινίες με την μεγαλύτερη επιστημονική ακρίβεια στα όσα δείχνει.

Ένα ακόμη στοιχείο που κάνει το «2001: Οδύσσεια του Διαστήματος» τόσο ξεχωριστή ταινία, είναι η εξαιρετική χρήση της μουσικής επένδυσης. Τα πιο χαρακτηριστικά κομμάτια που ακούμε είναι ο Γαλάζιος Δούναβης του Γιόχαν Στράους και το Τάδε Έφη Ζαρατούστρα του Ρίχαρντ Στράους.

----------

- Rating: G

- Genre: Sci-fi

- Director: Stanley Kubrick

- Producer: Stanley Kubrick

- Writer: Arthur C. Clarke, Stanley Kubrick

- Cast: Keir DulleaGary LockwoodWilliam Sylvester

- Runtime: 2h 19m

----------

Βοτανικός Κήπος Πετρούπολης

Πλατεία Αγ. Δημητρίου, Πετρούπολη

Πρόσβαση με τις λεωφορειακές

γραμμές:

700 (απο Ανθούπολη), στάση «Παλαιό τέρμα».

Α11 και Β11 (απο Αττική), στάση «Παλαιό τέρμα».

--

πηγή : https://el-gr.facebook.com/votanikoskipos2009…