Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022 στις 20.00

100 χρόνια Καστοριάδης | Βιβλιοπαρουσίαση «Η κοινωνία ενάντια στη γραφειοκρατία»

Ο ελευθεριακός ιστότοπος & εκδόσεις Αυτολεξεί σας προσκαλεί με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Κορνήλιου Καστοριάδη σε μία δημόσια συζήτηση-παρουσίαση του βιβλίου «Η κοινωνία ενάντια στη γραφειοκρατία - 3 συνεντεύξεις».

Το έργο του φιλοσόφου της ατομικής και κοινωνικής αυτονομίας Κορνήλιου Καστοριάδη, με το ασυνήθιστα πολύπλευρο εύρος του, τον καθιστά έναν από τους μεγαλύτερους στοχαστές του 20ού αιώνα. Ίσως ο κυριότερος λόγος για τους ανθρώπους που συμμετέχουν σε κοινωνικά κινήματα να ασχοληθούν ενεργά με τη σκέψη του Καστοριάδη να είναι η επαναστατική πολιτική του πρόταση.

Αντιπαρατιθέμενος στις κύριες σχολές σκέψης, ανέδειξε τον παράγοντα του φαντασιακού και της αυτοθέσμισης στον πυρήνα της ανθρώπινης κοινωνίας. Κατά τη διάρκεια του βίου του, ο Καστοριάδης ενεπλάκη ενεργά στους παγκόσμιους πολιτικούς αγώνες, διατηρώντας το κριτικό του βλέμμα απέναντι στις μεταλλάξεις των διάφορων μορφών κυριαρχίας στη Δύση και στην Ανατολή.

Η έκδοση αυτού του μικρού βιβλίου συνεχίζει τον διάλογο με τη διαχρονικά ριζοσπαστική σκέψη του φιλοσόφου. Πιστεύουμε ότι σε αυτές τις 3 σπάνιες συνεντεύξεις, όπως και στα περισσότερα άλλα έργα του, ο Καστοριάδης προσφέρει μία πολύτιμη τροφή για αναστοχασμό, που μπορεί να εμπλουτίσει και το δικό μας πολιτικό πράτττειν σήμερα. Σε μία εποχή όπου υποχωρεί η αδιαμεσολάβητη ενασχόληση με την πολιτική και το πάθος μιας ριζικά απελευθερωτικής προοπτικής, η σκέψη του μας προσκαλεί να σκεφτούμε πέρα από ιδεολογικά δόγματα, έτοιμα σχέδια και αυθεντίες. Μας προσκαλεί να αναζητήσουμε έμπρακτα τις δημοκρατικές διαδρομές της αυτονομίας.

ΘΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ:

》Harald Wolf* (μέσω τηλεδιάσκεψης - συγγραφέας, συνεργάτης του Καστοριάδη & μεταφραστής του στα γερμανικά)
》Αλέξανδρος Σχισμένος (συγγραφέας, εκ των συντελεστών του βιβλίου)
》Γιάβορ Ταρίνσκι (συγγραφέας, εκ των συντελεστών του βιβλίου)
》Σοφία Καναούτη (διδάσκουσα Πανεπιστημίου Κρήτης «Φύλο & πολιτική»)
》Γιώργος Παπαχριστοδούλου (μέλος πρωτοβουλιών & κινήσεων για την πόλη)
》Όλος ο παρευρισκόμενος κόσμος με τοποθετήσεις - ανοιχτή κουβέντα

ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΙΟΥΝΗ στον κοινωνικό χώρο Τρισέ (Κολοκοτρώνη 31, Σύνταγμα) στις 20.00

- Θα υπάρχει διάθεση του βιβλίου στον χώρο.

- Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην ταράτσα του Trise, με τη λειτουργία αυτοργανωμένου μπαρ και κινηματικού υλικού από τη συλλογικότητα 'Αυτενέργεια'.

Πληροφορίες για το βιβλίο και πώς θα το προμηθευτείτε: Κορνήλιος Καστοριάδης «Η κοινωνία ενάντια στη γραφειοκρατία - 3 συνεντεύξεις» - Aυτολεξεί (aftoleksi.gr)

* Ο Harald Wolf είναι ένας από τους κύριους προωθητές της σκέψης του Καστοριάδη στη Γερμανία. Αποτέλεσε συνεπιμελητής της σειράς βιβλίων «Πολιτικά και κοινωνικά κείμενα" του Καστοριάδη (9 τόμοι) στα γερμανικά. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Το φαντασιακό στο κοινωνικό. Για την κοινωνική θεωρία του Κορνήλιου Καστοριάδη». Από το 2018 εκδίδει τη γερμανική πολιτική επιθεώρηση «Στον λαβύρινθο - σημειωματάρια για την αυτονομία».