Κυριακή 19 Ιουνίου 2022 στις 21.00

Θερινό Σινεμά Αντικλείδι: Orfeas2021 μια Queer Opera

Θερινό Σινεμά Αντικλείδι: Orfeas2021 μια Queer Opera | Κυριακή 19/6 στις 21:00

Μια ρετρό-φουτουριστική ιστορία ουτοπικών οραμάτων, ιδεολογικών συγκρούσεων, υπερφυσικών ηγετών και απολυταρχικού θεάματος. Κυβερνοπάνκ κουήρ πειρατές ενάντια σε αφομοιωμένα γκέι μεγαλοστελέχη. Επανάσταση και ρεφορμισμός. Λογική και ενσυναίσθηση. Οι πολιτικές των ταυτοτήτων αναμετριούνται με τα όρια τους στο επισφαλές πεδίο της μετα-διαδικτυακής εποχής μέσω μιας σύγχρονης διασκευής του μύθου του Ορφέα.

Ο πρώτος (ανοιχτά) ομοφυλόφιλος πρωθυπουργός της Ελλάδας αγωνίζεται να διατηρήσει την κληρονομιά της ιστορίας των ΛΟΑΤΚΙ κινημάτων στην εποχή της μετά-αλήθειας και της alt-right δυστοπίας. Ο παράλογος αλγόριθμος του συλλογικού ασυνείδητου και η αβάσταχτη παρακαταθήκη του 'Live Your Myth in Greece' αποδεικνύονται ακλόνητα εμπόδια. Θα παρέχει άραγε μια εναλλακτική λύση η φιλελεύθερη Ευρώπη με την λεγόμενη «ελευθερία του λόγου» της ή θα αντιπροτείνει απλά ένα νεοσυντηρητικό αφήγημα περί 'σύγκρουσης πολιτισμών';

Ταλαντευόμενη ανάμεσα στο οπερατικό μελόδραμα, το queer DIY κολάζ, τα φαντάσματα των 80s και την αισθητική της εικονικής πραγματικότητας, η ταινία επιχειρεί την καλειδοσκοπική αποτύπωση ενός αναστοχασμού πάνω στην πολιτική καθαρότητα, τις εναλλακτικές ιστορικές αφηγήσεις και τη θεσμική κριτική. Το αναπόφευκτο της τεχνο-ουτοπίας φαίνεται ότι έχει μετατραπεί από μετα-ανθρώπινη αντι-ουσιοκρατική ελπίδα σε deepfake αποκάλυψη. Στο τέλος, η μελαγχολία, το τραύμα και η απελπισία είναι τα μόνα υπολείμματα (και ίσως όπλα) στο μελανιασμένο σώμα των πολιτικών κινημάτων.

Η όπερα είναι επηρεασμένη από και αφιερωμένη στη μνήμη τ@ Ζακ Κωστόπουλου / Zackie Oh, περφόρμερ και ακτιβιστή, που δολοφονήθηκε το 2018 στο κέντρο της Αθήνας.

Μια παραγωγή της ΕΛΣ.

πηγή : https://solidaritywithrosanera.wordpress.com/…