Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022 στις 21.00

2 καλέσματα : 1 2

Αντικατασταλτική μικροφωνική-συγκέντρωση στην πλατεία Εξαρχείων

Καλούμε σε αντικατασταλτική μικροφωνική-συγκέντρωση στην πλατεία Εξαρχείων, την Παρασκευή 24 Ιούνη, στις 21.00

Όταν οι συμμορίες των δέλτα και των εταιρειών αλωνίζουν στα Εξάρχεια, τότε κινδυνεύει η ελευθερία όλων μας

Η στρατηγική της υποβάθμισης-αναβάθμισης ολόκληρων περιοχών στο κέντρο της Αθήνας από το κράτος και τις εταιρίες «αστικής μοντερνοποίησης», ειδικά, σε σχέση με τα Εξάρχεια, είναι ακόμα μία στρατηγική επίθεσης «εξευρωπαϊσμού», εξημέρωσης κι αποπολιτικοποίησης των κοινωνικών σχέσεων και συνάμα, των ιστορικών μαχητικών αγώνων, έτσι όπως αυτοί ανά τα χρόνια, έχουν εκφραστεί και ριζώσει με τίμημα κι αίμα.

Από τα βάθη του κράτους προέρχεται το όπλο που εφαρμόζεται μέσα από τη διαδικασία εισβολής κι αποσκοπεί στην αφομοίωση της αστικής κουλτούρας εκσυγχρονισμού κι εκπολιτισμού, στους κόλπους των αντιστάσεων. Τα airbnb, η τουριστικοποίηση και το εμπόριο του εναλλακτισμού, τα σάλια των επιχειρηματιών για χρήμα κι η μπατσοκρατία συγκροτούν μέρος του εξουσιαστικού σχεδίου -η μέθοδος βέβαια του «εξευγενισμού» είναι μια πρακτική της κυριαρχίας, κι όχι το αίτιο.

Το προαναφερθέν σχέδιο στοχεύει στη διόγκωση των ιεραρχικών κοινωνικών σχέσεων με την πολυτέλεια και το χρήμα, την επίθεση και την αποδόμηση των ανατρεπτικών ιδεών και πρακτικών, τη λεηλασία εδάφους και δέντρων, τη δημιουργία πρόσβασης σε έναν ανθρωπότυπο που θα καταναλώνει για την κερδοσκοπία και την εγκαθίδρυση επιχειρήσεων κι εταιρειών. Εταιρείες όπως οι Prodea, Αττικό Μετρό κι Άβαξ, πρωτοστατούν στις εκδουλεύσεις της εμποροκρατίας, στο όνομα της ανάπλασης της μητροπολιτικής δυστοπίας.

Όπως θα σημειωθεί στη συνέχεια, η υποβάθμιση των Eξαρχείων δεν είναι ένα τυχαίο φαινόμενο· το κράτος εδώ και δεκαετίες διεξάγει έναν πόλεμο θανάτου, βίας και τρομοκρατίας απέναντι σε ό,τι αντιστέκεται και δημιουργεί το ανεξούσια διαφορετικό ως στάση ζωής. Έναν πόλεμο απέναντι στην ελευθερία που γεννιέται και γεννάει τον αντιεξουσιαστικό κόσμο.

Από τη δεκαετία του '80 μέχρι και σήμερα, το κράτος δεν έχει σταματήσει να προωθεί το εμπόριο ναρκωτικών από την Ομόνοια και το Μεταξουργείο μέχρι και τα Εξάρχεια· δεν έχει σταματήσει με παρακρατικούς τρόπους, να στρώνει ένα δυστοπικό κλίμα που αντιτίθεται στις πραγματικές προσδοκίες των αγωνιζομένων· δεν έχει σταματήσει να αναβαθμίζει την αστυνομική παρουσία, με τη συμμορία των δέλτα να κυκλοφορεί καθημερινά ως στρατός κατοχής σε όλη τη γειτονιά. Παράλληλα, καταφέρνει να εξαντλεί την υπομονή σε ένα κομμάτι των κατοίκων και τελικά, να τους πείθει πως χρειάζονται την κρατική επέμβαση εν είδει σωτήρα, για τα προβλήματα που το ίδιο τούς δημιουργεί.

Τα Εξάρχεια αποτελούν κέντρο εξεργεμένων, σημείο αναφοράς επαναστατικών διεργασιών, ανήσυχων πνευμάτων δρόμου και ελευθερίας. Σταθμός αυτοοργάνωσης της συμμετοχικής εμπλοκής ατόμων, ομάδων και συλλογικοτήτων στους κοινωνικούς αγώνες. Μέσα από την αντικαθεστωτική παρουσία στεκιών και καταλήψεων, εδαφικοποιούνται κομμάτια του οράματός μας για την αντίσταση και την αλληλεγγύη.

Για δεκαετίες, από το '80, η πλατεία στεκόταν ζωντανό πεδίο συνάντησης του δρόμου, της νεολαίας και της ελευθερίας. Μετά από την τελευταία πολύπαθη δεκαετία, η διεκδίκησή της ως ζωντανού διασυλλογικού κόμβου, είναι επίδικο αγώνα. Το ίδιο και το Πολυτεχνείο, ως ζωντανό κύτταρο ιστορικής μνήμης κι αντίστασης στο εδώ και το τώρα.

Τα σχέδια κράτους και κεφαλαίου να συγκρουστούν

με τα σχέδια της εξέγερσης και της φωτιάς.

Η πλατεία Εξαρχείων, ο λόφος του Στρέφη, το Πολυτεχνείο, το Γκίνη, η Μεσολογγίου, οι αγωνίστ(ρι)ες, ο δρόμος κι ό,τι άλλο ενσαρκώνει τον αναρχικό αγώνα, δε χωράνε στη γυάλα της εμπορευματοποίησης και του πλαστικού κόσμου του χρήματος και της υποταγής.

ΣΑΜΠΟΤΑΖ ΣΤΟΝ «ΕΞΕΥΓΕΝΙΣΜΟ»

ΕΞΩ Η ΜΠΑΤΣΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ

ΚΑΤΩ Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΜΑΣ

ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΣΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ

ΟΛΟΙ/ΕΣ/Α ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ

Άμεση απελευθέρωση του αναρχικού απεργού πείνας από την 23/5 Γιάννη Μιχαηλίδη

Νίκη στον αγώνα του απεργού πείνας μέχρι τη λευτεριά!

Ανοιχτή Συνέλευση Ⓐναρχικών

*από το κείμενο απόψεων και θέσεων της συνέλευσης (Αγώνας για την Αναρχία), και συγκεκριμένα, από το κεφάλαιο, «Το τέρας του «εξευγενισμού» κι η βιοτεχνολογική μητροπολιτική του τρόμου»:

[...] Άλλοτε οι «εξευγενιστές» (gentrifiers) είναι ιδιώτες που υπόσχονται την πλήρη αναγέννηση μιας περιοχής κι άλλοτε είναι οι ήδη υπάρχοντες ιδιοκτήτες που πιέζουν για την αναβάθμισή της· άλλοτε το κράτος ανοίγει τα χαρτιά του παίζοντας φανερά το παιχνίδι του «Μέγα Εξευγενιστή» με βίαιες εκτοπίσεις των κατοίκων, ανθρώπινων και μη, κι άλλοτε πάλι κρυμμένο πίσω από τους ιδιώτες, παίζει εξίσου βρώμικα. [...] Γι' αυτό το βρώμικο ξεκαθάρισμα, στην περίπτωση της ελληνικής επικράτειας κι αργότερα, με αφορμή την υγειονομική καταστολή, βρήκαν ανοιχτότερο το πεδίο κι έχουν μπει στο παιχνίδι διάφορες εταιρείες με απευθείας αναθέσεις από το κράτος. Η προμετωπίδα όλων φυσικά, είναι η ανώνυμη εταιρεία «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΘΗΝΑΣ Α.Ε.» που ιδρύθηκε το Μάιο του 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ, με πρόεδρο τον Ν. Μπελαβίλα, και συνεχίζει ακάθεκτη επί ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, με πρόεδρο τον Κ. Μπακογιάννη, έχοντας αναλάβει τον συντονισμό, τον σχεδιασμό, τον προγραμματισμό και την υλοποίηση αναπλάσεων εντός των ορίων του δήμου Αθηναίων, ιδίως στο κέντρο της πόλης, με έμφαση στις περιοχές του Εμπορικού Τριγώνου και των Προσφυγικών της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Ακολουθούν διάφορες ιδιωτικές εταιρείες, όπως η PRODEA Investments που έχει αναλάβει τη μελέτη και το έργο ανάπλασης του λόφου του Στρέφη, η UNISON, που είναι μια εταιρεία για όλες τις βρωμοδουλειές κι έχει αναλάβει το σύνολο των χώρων πρασίνου, ανάμεσά τους τον λόφο Φιλοπάππου, τον Λυκαβηττό και τα Τουρκοβούνια κ.ά. Φυσικά, αρκετές ακόμη στριμώχνονται στην πόρτα του Μπακογιάννη και του Μητσοτάκη, παρέχοντας εκδουλεύσεις, προκειμένου να πάρουν λίγη πίτα από το ταψί, όπως οι εταιρείες Αττικό Μετρό και ΑΒΑΞ που για τα εργοτάξια του μετρό ισοπεδώνουν 62.000 τ.μ. και ξεριζώνουν 2.500 δέντρα, κι η Politis Technologies, μέλος του Ομίλου Πολίτη, που μέσα από το πρόγραμμα «Υιοθέτησε την Πόλη σου» του δήμου Αθηναίων, «φύτεψε» συσκευές μείωσης ρύπων, θεωρώντας ότι η καθεμιά αντιστοιχεί σε 7,5 ώριμα δέντρα.

πηγή : http://athens.indymedia.org/event/87985/


Στήριξη του καλέσματος για την υπεράσπιση των Εξαρχείων | Παρ. 24/06, 9μμ.

Η Ανοιχτή Συνέλευση για την Υπεράσπιση του Λόφου Στρέφη στηρίζει το κάλεσμα της Ανοιχτής Συνέλευσης Αναρχικών για συγκέντρωση στην πλατεία Εξαρχείων την Παρασκευή 24/06 στις 9μμ. για τη στήριξη του αγώνα για τη γειτονιά των Εξαρχείων και της σημασίας της ως χώρος αγώνα και αυτοοργάνωσης.

Εναντιωνόμαστε έμπρακτα στη συνθήκη εξευγενισμού που προσπαθεί να ορίσει το κράτος στη γειτονιά μας, αντιστεκόμαστε στην προσπάθεια κανονικοποίησης της συνεχής και εντατικής αστυνόμευσης της γειτονιάς μας και τη διαρκή προσαγωγή και σύλληψη ατόμων στην περιοχή και αγωνιζόμαστε για τα Εξάρχεια της αυτοοργάνωσης και της αλληλεγγύης, για κοινότητες αγώνα σε κάθε γειτονιά.

ΠΛΑΤΕΙΑ, ΣΤΡΕΦΗΣ, ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ - ΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΜΟΥΣΕΙΟ

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΦΤΩΧΟΙ ΕΚΤΟΠΙΣΜΕΝΟΙ

κάλεσμα : Ανοιχτή Συνέλευση Υπεράσπισης Λόφου Στρέφη