Τρίτη 28 Ιουνίου 2022 στις 23.00

1ο Αυτοοργανωμένο Pride στα Γιάννενα: diy drag show και τζέρτζελο

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΜΕ ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟ 1ο ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ PRIDE ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ!

Δραστηριότητες:

- Πέμπτη 23/6 από τις 12 το μεσημέρι στην κατάληψη Αντιβίωση: Queer Arts & Crafts Workshop. Φτιάχνουμε μαζί τα συλλογικά και ατομικά υλικά μας για το Pride. Θα φτιάξουμε πανό, στένσιλ, θα ράψουμε, θα ζωγραφίσουμε και ο, τι άλλο τύχει! Oρισμένα υλικά θα διατεθούν απο εμάς, όπως χρώματα κλπ αλλά εννοείται το καθένα ειναι ελεύθερο να φέρει και το ίδιο ό,τι θέλει, όπως παλιές ακτινογραφίες για τα στένσιλ του.

- Πέμπτη 23/6 στις 7 μ.μ. στην Περιφέρεια Ηπείρου μικροφωνική προπαγάνδισης του Pride. Οριζόντιες συλλογικότητες που έχουν βγάλει καλέσματα μπορούν να τα διαβάσουν.

- Δευτέρα 27/6 στις 7:30 μ.μ. στο Άλσος ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ: "Pride: Προς την queer απελευθέρωση". Στην εκδήλωση θα γίνει αναφορά στην ιστορία των Pride από το Stonewall μέχρι σήμερα και σχολιασμός της εξέλιξής τους μέσα στον χρόνο. Επίσης θα υπάρξει ανάλυση γύρω από τους αγώνες και τη στοχοθεσία του queer κινήματος. Μετά το τέλος της εκδήλωσης θ' ακολουθήσει συζήτηση και στη συνέχεια μπαρ οικονομικής ενίσχυσης για τα έξοδα της διοργάνωσης.

- Τρίτη 28/7 στις 7:00 μ.μ. από την Περιφέρεια Ηπείρου ΠΟΡΕΙΑ

- Τρίτη 28/7 από τις 11 μ.μ. στο Θεατράκι της Σκάλας diy drag show και τζέρτζελο με μουσική και ποτά. Άτομα που επιθυμούν να κάνουν drag ας επικοινωνήσουν με τη διοργάνωση: pridexe.ioanniexna@espivex.net.

Κείμενο καλέσματος:

Το πρώτο αυτοοργανωμένο Pride στα Γιάννενα οργανώνεται από μια οριζόντια συνέλευση με αντιεξουσιαστικά χαρακτηριστικά που συγκροτήθηκε για αυτό το λόγο. Τα Pride λαμβάνουν χώρα τον Ιούνιο στην μνήμη της εξέγερσης στο Stonewall στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ που ξεκίνησε στις 28 Ιουνίου του 1969 από μέλη της queer κοινότητας ως απάντηση σε στοχευμένη επιδρομή των μπάτσων και την συστηματική καταστολή, διεκδικώντας την ελεύθερη έκφραση της ταυτότητας φύλου και του σεξουαλικού τους προσανατολισμού χωρίς τον φόβο της σύλληψης. Η εξέγερση διήρκησε αρκετές μέρες και την επόμενη χρονιά οργανώθηκαν στην ίδια ημερομηνία οι πρώτες πορείες Pride σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ. Πήραν το όνομα «υπερηφάνεια» (pride) ως ένδειξη αντίστασης ενάντια στην κανονικότητα που επιβάλλεται από την κυριαρχία γύρω από ζητήματα φύλου και σεξουαλικότητας και δημιουργεί μη αποδεκτές ταυτότητες που ζουν κάτω από τον φόβο και το κοινωνικό στίγμα.

53 χρόνια μετά οι πολιτικές αιχμές που έβαζαν τα πρώτα Pride παραμένουν επίκαιρες. Το φύλο και η σεξουαλικότητα συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται ως μοχλός καταπίεσης από το κράτος, η πειθάρχηση των σωμάτων μας είναι δομικό κομμάτι της κυριαρχίας, ο φόβος και το στίγμα αποτελούν σταθερές για άτομα με «μη συμβατικές» ταυτότητες. Όλα αυτά είναι μια απόρροια της δυτικής θεώρησης του φύλου που αποτελεί ένα συνονθύλευμα πατριαρχικών και αποικιοκρατικών αρχών στις οποίες στηρίζονται οι σύγχρονες κοινωνίες με αποτέλεσμα να βλέπουμε απαρχαιωμένες τεχνικές όπως η αστυνόμευση των σωμάτων (και ειδικά των μη αρρενωπών, μη λευκών και μη δυικών ατόμων) και ο πουριτανιστικός κώδικας ηθικής που περιορίζει την έκφραση μας.

Από την άλλη πλευρά, η ψευτοϋπεράσπιση και υποκριτική αποδοχή της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφιφυλόφιλοι, Τρανς, Κουίρ, Ίντερσεξ, +) από κόμματα, εταιρείες και άλλους εξουσιαστές έχουν διττό στόχο. Επιδιώκουν αφενός την αφομοίωση και τη μείωση της ριζοσπαστικοποίησης αναλύσεων που τους αντιλαμβάνονται ως κομμάτι του προβλήματος, καθώς και αγώνων που μπορεί να φέρουν ψήγματα ανατροπής του υπάρχοντος, και αφετέρου τη διεύρυνση του φάσματος των ψηφοφόρων, την κερδοφορία και το ξέπλυμα του σεξισμού τους

Από την πλευρά μας, δεν αντιλαμβανόμαστε το pride σαν γιορτή, αλλά σαν μια μέρα αγώνα κατά τις καταπίεσης μας και δεν διεκδικούμε υπερηφάνεια και ορατότητα για μία μόνο μέρα, καθώς κουβαλάμε τις «μη-συμβατικές» υπάρξεις μας όλο τον χρόνο. Οραματιζόμαστε έναν κόσμο χωρίς έμφυλες και σεξουαλικές καταπιέσεις, όπου το καθένα από εμάς θα μπορεί να ζει και να εκφράζεται ελεύθερα. .....

ΓΚΕΪ ΤΡΑΝΣ ΛΕΣΒΙΕΣ, ΙΕΡΕΙΕΣ ΤΟΥ ΑΙΣΧΟΥΣ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΕΡΗΦΑΝΑ Η ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ

Αγώνας μέχρι την ολική απελευθέρωση

Ανοιχτή συνέλευση για το 1ο Αυτοοργανωμένο Pride στα Γιάννενα

πηγή : http://athens.indymedia.org/event/88039/