Κυριακή 3 Ιουλίου 2022 στις 18.00

Άνοιγμα κινητού κινηματικού βιβλιοπωλείου Άγρωστη

Άνοιγμα κινητού κινηματικού βιβλιοπωλείου "Άγρωστη" στη Ρόδο.Την Κυριακή 3/7 η Άγρωστη θα βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου από τις 18:00 μέχρι τις 20:30. Ακολουθεί το αυτοπαρουσιαστικό μας κείμενο:

ΚΙΝΗΤΟ ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ "ΑΓΡΩΣΤΗ"

Άγρωστις η έρπουσα: η άγρωστη είναι ένα άγριο χόρτο, ένα αυτοφυές ζιζάνιο το οποίο έχει την τάση να βαθαίνει τις ρίζες του επίμονα μες το χώμα, να εξαπλώνεται και να κατακλύζει το έδαφος φτιάχνοντας ένα «ενοχλητικό» και δύσκολο στην αφαίρεσή του ριζικό πλέγμα.

Η Άγρωστη επίσης είναι ένα κινηματικό αντιεξουσιαστικό βιβλιοπωλείο που επιδιώκει να σπείρει στους κόλπους της τοπικής κοινωνίας τους σπόρους για την ανατροπή της κυρίαρχης κανονικότητας, του κράτους και του καπιταλισμού. Απλώνοντας πάνω σ' έναν πάγκο τα νήματα τις ιστορικής μνήμης, τα πολιτικά μας εργαλεία, τις θέσεις και τις αντιθέσεις μας, καλλιεργούμε το έδαφος για την άνθιση της αγωνιστικής συνείδησης που χρειαζόμαστε και επιδιώκουμε. Ανακαλύπτουμε έτσι τη σημασία του ρόλου και της δυναμικής μας, αυτομορφωνόμαστε, ενισχύουμε το θεωρητικό μας οπλοστάσιο, τις θέσεις και τα προτάγματά μας. Η συλλεγμένη κινηματική εμπειρία και οι αξίες της αντίστασης, της αυτοοργάνωσης και της αλληλεγγύης που αναδύονται μέσα από αυτή εμπνέει τις δράσεις μας που με τη σειρά τους τροφοδοτούν εκ νέου τις θεωρητικές μας δεξαμενές. Δημιουργούμε ρήγματα σε ένα εξουσιαστικό οικοδόμημα θεμελιωμένο στη βία, την πειθάρχηση και την καταστολή. Γινόμαστε κομμάτι του διαρκούς και πολύμορφου αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση, την πατριαρχία, τον ρατσισμό και την περαιτέρω υποβάθμιση των ζωών μας.

Λαμβάνοντας υπόψιν την γεωγραφική απομόνωση της περιοχής και την ανάγκη μας να έχουμε συνεχή πρόσβαση στον πλούτο του κινηματικού λόγου, προτιμάμε να φέρνουμε βιβλία, μπροσούρες και zines από διάφορες εκδόσεις, ακόμα και αν δεν βρίσκουμε πλήρως τα εαυτά μας σε αυτά. Η Άγρωστη προσβλέπει στην αμοιβαία επικοινωνία και εμπλοκή με το αντιεξουσιαστικό κίνημα και πέραν των ορίων του έντυπου υλικού. Το υλικό του βιβλιοπωλείου διακινείται με αντίτιμο, με ελεύθερη συνεισφορά ή και χωρίς αντίτιμο, ακολουθώντας τον τρόπο που οι ίδιες οι εκδόσεις επιλέγουν να διακινούν το υλικό τους. Παρόλο που μας προβληματίζει η μεσολάβηση αντιτίμου στις σχέσεις, επιλέξαμε να προσφέρουμε τα βιβλία στην τιμή που τα αγοράζουμε, χωρίς κάποιο κέρδος για το βιβλιοπωλείο, με σκοπό την συνεχή απόκτηση καινούργιου υλικού, καθώς και τη στήριξη κινηματικών εκδοτικών εγχειρημάτων.

Τα άτομα της συνέλευσης που διαχειριζόμαστε το βιβλιοπωλείο, λειτουργούμε συντροφικά και αντι-ιεραρχικά. Όπου φυτρώνει η Άγρωστη λιπαίνουμε το έδαφος με αντι-σεξιστικά, αντι-εξουσιαστικά χαρακτηριστικά, διότι μονάχα έτσι οι όροι που επικοινωνούμε και συνυπάρχουμε, γίνονται ανάχωμα επιθετικής αλληλεγγύης, αυτό-οργάνωσης και συνεχούς αμφισβήτησης της κυρίαρχης δομής του σύγχρονου κόσμου.

agroexsti@riseexup.net

πηγή : email που λάβαμε στις 30 Ιουνίου 22h