Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022 στις 20.30

Amarcord (Θυμάμαι)

Δευτέρα 4 Ιουλίου στις 8.30 απέναντι από το στέκι μας Ι. Σούτσου 62 στο παρκάκι της Ευελπίδων προβολή Amarcord (Θυμάμαι) Felini φόρος τιμής στα θερινά σινεμά των εφηβικών μας χρόνων (για τους μεγαλύτερους) αλλά και μια ευκαιρία οι νεότεροι να δουν την ταινία (ελπίζουμε σε ανάλογο κλίμα) Το Άμαρκορντ είναι σύνθετη λέξη από το "πικρός" και το "θυμάμαι". Την κατασκεύασε ο Φελλίνι για να δείξει πως οι αναμνήσεις είναι πικρά νοσταλγικές και βάφτισε έτσι την ταινία του για την καθημερινή ζωή ενός μικρού χωριού της Ιταλίας την εποχή του Μουσολίνι.

Με ένα δεξιοτεχνικό πάντρεμα αναμνήσεων και φαντασίας, αναβιώνει μια ονειρική ατμόσφαιρα από την οποία ξεπηδούν μια σειρά από ετερόκλιτοι χαρακτήρες: ο αναρχικός πατέρας, η θρησκόληπτη μητέρα, ο φασίστας θείος, ο ζωηρός παππούς, ο επαναστάτης ξάδερφος και πολλές άλλες αξιαγάπητες φυσιογνωμίες που συνθέτουν ένα πολύχρωμο ανθρώπινο μωσαϊκό που αντανακλά από τη μια πλευρά το ιταλικό ταμπεραμέντο και από την άλλη την κοινωνική δομή και την οικογένεια ενταγμένη στα χρόνια του φασισμού.

ΦεντερΙκο ΦελλΙνι Το Άμαρκορντ σήμαινε αποχαιρετισμό σε μια συγκεκριμένη εποχή της ζωής, εκείνη την περίοδο της αθεράπευτης εφηβείας που καραδοκεί να μας παγιδεύσει για πάντα.

https://www.imdb.com/title/tt0071129/