Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022 στις 21.00

Προβολή ταινίας: Ο βασιλιάς

Βραδιές κινηματογράφου κάθε Πέμπτη του Σεπτεμβρίου στις 21:00 στον Ε.Κ.Χ. Βοτανικό Κήπο Πετρούπολης απο την ομάδα Cine De Vot. (New Season!)

Ξεκινάμε Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου με τον Βασιλιά του Νίκου Γραμματικού!

----------

« Ο Βασιλιάς» (2002) του Νίκου Γραμματικού στην οποία πρωταγωνιστεί με άρτιο και απλό συνάμα τρόπο ο Βαγγέλης Μουρίκης και βασίζεται σε αληθινά γεγονότα.

Event: https://www.facebook.com/events/4127684642828…

Η ταινία δομείται γύρω από τη σκακιστική πρακτική, τις κινήσεις που γίνονται για να αποφευχθεί η ήττα, αλλά και τις ύπουλες κινήσεις του αντιπάλου. Ο Βαγγέλης Φαρμακόρης φαίνεται να έχει ξεμείνει μόνο με τον βασιλιά του. Πιόνια υπάρχουν στην ταινία, αλλά μπορούμε με άνεση και αρκετά εύστοχα να αποδώσουμε το ρόλο αυτόν στους συγχωριανούς του Βαγγέλη που υπακούν τον πρόεδρο της κοινότητας. Ο τελευταίος είναι ο αντίπαλος βασιλιάς, που λίγες κινήσεις μπορεί να πραγματοποιήσει, αλλά και τι να τις κάνει όταν έχει όλα του τα πιόνια πιστά και στη θέση τους. Παράξενη είναι η μερίδα που αναλογεί στις βασίλισσες, καθώς από την πλευρά των αντιπάλων δεν υπάρχει, ενώ ο Βαγγέλης αργεί πολύ να την χρησιμοποιήσει - στην περίπτωσή του να την χαρεί - και όταν αυτό γίνεται, το παιχνίδι έχει χαθεί.

Το πρόβλημα του Βαγγέλη δεν είναι ότι χάνει το παιχνίδι. Υπάρχει κάτι πολύ χειρότερο από την ήττα, όπως και κάτι πολύ χειρότερο από το θάνατο. Αυτό ακριβώς περιγράφει ο όρος Τσούγκσβανγκ: όταν είναι η σειρά σου να παίξεις και δεν έχεις τι να παίξεις. Εν ολίγοις όταν όλες σου οι κινήσεις είναι κακές, λάθος. Όταν πνίγεσαι και δεν μπορείς να αναπνεύσεις. Όταν όλοι είναι εναντίον σου και εσύ μόνος σου επιχειρείς να απαντήσεις και ό,τι και να κάνεις είναι λάθος.

Το αφηγηματικό στοιχείο-κλειδί είναι η ανυπαρξία στήριξης στον Βαγγέλη. Έχει έναν μισό αξιωματικό - που και αυτός δεν έχει ξεμπλέξει από ατασθαλίες του παρελθόντος - και μια βασίλισσα που μάλλον αυτός πρέπει να προσέχει περισσότερο. Στο παρελθόν έχασε τα πάντα κι έτσι είναι ανυπεράσπιστος πια. Έτσι κι αλλιώς, δεν είναι από τους χαρακτήρες που θα είχε πιόνια στη διάθεσή του. Βασιλιάς χωρίς πιόνια όμως δεν νοείται. Γι' αυτό ο αντίπαλος βασιλιάς, που προσέχει τα πιόνια του, προσφέροντας τους τηλεόραση, ποτό, φρουτάκια που τους κλέβουν, κάλυψη στις βρωμοδουλειές τους, κάνει επίδειξη δύναμης. Όταν εντοπίζει και τον αποδιοπομπαίο τράγο για τα δεινά τους, η παρτίδα τελειώνει.

Δυστυχώς, Βαγγέλη, Τσούγκσβανγκ!

ΑΠΟ: Ανδρέας Άννινος

----------

Σκηνοθεσία: Νίκος Γραμματικός

Σενάριο: Νίκος Παναγιωτόπουλος, Νίκος Γραμματικός

Παίζουν: Βαγγέλης Μουρίκης, Μαριλίτα Λαμπροπούλου, Μηνάς Χατζησάββας, Γιάννης Ζουγανέλης

Παραγωγή: Ελλάδα - 2002

Διάρκεια: 2 ώρες 10 λεπτά

----------

Βοτανικός Κήπος Πετρούπολης

Πλατεία Αγ. Δημητρίου, Πετρούπολη

Πρόσβαση με τις λεωφορειακές

γραμμές:

700 (απο Ανθούπολη), στάση «Παλαιό τέρμα».

Α11 και Β11 (απο Αττική), στάση «Παλαιό τέρμα».

--

πηγή : https://el-gr.facebook.com/votanikoskipos2009…