Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022 στις 17.00

2 ημέρες εκδηλώσεων: Από τη συντριβή της ΧΑ στη μάχη ενάντια στη ΝΔ

Να ρίξουμε την ακροδεξιά κυβέρνηση της ΝΔ

Η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση που κλιμακώνεται τα τελευταία δύο χρόνια, σπρώχνει τις κυβερνήσεις σε κάθε χώρα να προωθούν αντιλαϊκά μέτρα με σκοπό το ξήλωμα κάθε ίχνους κοινωνικού κράτους δημοκρατικών δικαιωμάτων. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη από την ώρα που εκλέχτηκε, προωθεί όλη την αντεργατική, αντικομμουνιστική ατζέντα του αστικού μπλοκ.

Πληθωρισμός - ακρίβεια κατατρώνε τα εισοδήματα. Σουπερμάρκετ - ρεύμα - θέρμανση γίνονται είδη πολυτελείας. Οι εργασιακές σχέσεις γίνονται λάστιχο προς όφελος των αφεντικών αλλά η ύφεση παραμένει. Η ΝΔ σπρώχνει λεφτά στα λαμόγια και στα ΜΜΕ για να καλύπτουν τη διάλυση των λεωφορείων, νοσοκομείων, σχολείων και πυρόσβεσης. Το κοινωνικό κράτος των Μητσοτάκηδων είναι οι κληρώσεις των vouchers και των διαφόρων pass.

Το κράτος που χτίζει η ΝΔ είναι αυτό των εκατοντάδων μπάτσων και της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Είναι το κράτος που απαγορεύει διαδηλώσεις και απεργίες. Είναι το κράτος που δολοφονεί πρόσφυγες στα pushbacks. Είναι το κράτος των RAFALE και της νατοϊκής βάσης στην Αλεξανδρούπολη που μετατρέπει το Αιγαίο σε επικίνδυνο χώρο ελληνοτουρκικής ανάφλεξης πολέμου.

Η αντίσταση στην πολιτική της καραντίνας ήταν και είναι απαραίτητο συστατικό για όποιον θέλει να αντισταθεί. Το σπάσιμο των απαγορεύσεων της Πρωτομαγιάς και του Πολυτεχνείου 2020, η μάχη της Ν. Σμύρνης το 2021, οι αγώνες ενάντια στα υγειονομικά πιστοποιητικά αλλά και στις συνεχιζόμενες αναστολές εργασίας υγειονομικών. Η μόνη πανδημία που κατέτρωγε τις πληβείες τάξεις ήταν αυτή της ακροδεξιάς και της πολιτικής «εθνικής ενότητας στον κοινό, υγειονομικό κίνδυνο».

Να εμπνευστούμε από τη συντριβή της ΧΑ

Η διάλυση της ναζιστικής συμμορίας της ΧΑ κατοχυρώθηκε με διπλό τρόπο: από τη μία η εξαφάνισή της από τον εκλογικό και κοινοβουλευτικό χάρτη το 2019 και από την άλλη μέσα από την καταδίκη της ως εγκληματική οργάνωση το 2020. Αποτελούν σημαντικά γεγονότα γιατί δημιουργούν θεσμικά προηγούμενα σημαντικά από όλες τις πλευρές. Τα δικαστήρια, όμως, και η δικαστική δίωξη της κυβέρνησης Σαμαρά το 2013 έφεραν τη διάλυση των Ταγμάτων Εφόδου; Η ΧΑ ακόμα και μετά τη δολοφονία Φύσσα και την προφυλάκιση της ηγεσίας της το 2015 έπαιρνε 7% στις εκλογές και η διάλυση του μηχανισμού της έγινε πριν την οριστική δικαστική καταδίκη. Τι συνέβη ανάμεσα στο 2015 και 2019; Μήπως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τελικά, διέλυσε τη ΧΑ;

Ούτε ο Σαμαράς, ούτε ο Τσίπρας, ούτε τα δικαστήρια πέταξαν τα Τάγματα Εφόδου από τις γειτονιές!

Το αντιφασιστικό κίνημα εκμεταλλεύτηκε τις συνθήκες πολιτικής κρίσης που γεννήθηκαν από την πτώση της ΝΔ το 2014 και οργάνωσε την αντιφασιστική αντεπίθεση. Ένα αντιφασιστικό κίνημα που τα έβαλε σώμα-με-σώμα με τους δολοφόνους και δεν άφησε τη ΧΑ να χτίσει σε καμιά γειτονιά αντιαριστερή αντιπολίτευση. Ένα αντιφασιστικό κίνημα που συγκρούστηκε και σε «θεσμικούς» χώρους (Δ. Συμβούλια, συνδικάτα, Εφετείο κλπ) με τους ναζί. Ένα αντιφασιστικό κίνημα που ήταν και αντικαπιταλιστικό, όχι γιατί ταύτιζε τις δύο μάχες, αλλά γιατί αντιλαμβανόταν πως αν δεν τσακίσει ΠΡΩΤΑ τους φασίστες είναι αδύνατον να συγκρουστεί με νικηφόρους όρους με το αστικό κράτος.

Να στηρίξουμε τους αντιφασίστες κατηγορούμενους

Στις 26 Μάη 2018, παρέμβαση της ΟΡΜΑ στο Πέραμα δέχθηκε επίθεση με σιδηρολοστούς σε φασιστική ενέδρα στο Πέραμα. Στις 19/9 και 26/10 είναι να γίνουν οι δίκες των 6 αντιφασιστών που κατηγορούνται άδικα, καθώς και 5 από τη ναζιστική συμμορία του λακέδικου «σωματείου» που έχει στήσει η ΧΑ.

Η πολιτική αλλά και οικονομική στήριξη είναι σημαντική και απαραίτητη. Χρειάζεται να κόψουμε και την τελευταία παρανυχίδα που έχει αφήσει πίσω του το φασιστικό κίνημα της περασμένης δεκαετίας.

Να οργανωθούμε για την αντικαπιταλιστική ανατροπή

Η ανατροπή του καπιταλισμού δεν θα έρθει μέσα από εξαγγελίες και προσευχές! Η ανατροπή του καπιταλισμού δεν θα έρθει με την πολιτική αναμονής, περιμένοντας εβδομήντα χρόνια «να ωριμάσουν οι συνθήκες»! Η ανατροπή του καπιταλισμού δεν θα έρθει με ένα τυχαίο ξέσπασμα, με μια μαζική διαδήλωση που θα κάνει τους κυβερνώντες να λιποθυμήσουν από τρόμο. Η ανατροπή του καπιταλισμού δεν θα συμβεί «στους δικούς μας χώρους και στέκια». Η ανατροπή του καπιταλισμού δεν θα γίνει ψηφιακά με «κοινωνική αποστασιοποίηση για λόγους υγείας» στο facebook, στο twitter και στο instagram.

Η ανατροπή του καπιταλισμού θα έρθει μέσα από τη συγκρότηση Επαναστατικού Υποκειμένου. Η Κρίση θα διογκώσει τους εθνικιστικούς ανταγωνισμούς. Οι πιέσεις για οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά λοκντάουν θα μεγαλώνουν. Η επόμενη κοινωνική έκρηξη (όπως οι «πλατείες» του 2010) θα οργανωθεί από όποια πολιτική δύναμη προβάλλει ένα υπαρκτό σχέδιο διεξόδου.

Η ανατροπή της κυβέρνησης της ΝΔ, πρέπει να αποτελεί το συγκεκριμένο, σημερινό στόχο του ταξικού κινήματος. Προχωρώντας τη συγκρότηση αντιδεξιού - αντικυβερνητικού πολέμου το κίνημα σπάει το φόβο και δημιουργεί «ορατούς» πολιτικούς στόχους. Να χτίσουμε το κομμουνιστικό όραμα σήμερα! Να γίνουμε ρεαλιστές και να διεκδικήσουμε το αδύνατο!

Δυο μέρες στο ΕΜΠΡΟΣ

Στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο «ΕΜΠΡΟΣ» θέλουμε να μιλήσουμε, να οργανωθούμε, να εμπνευστούμε. Να προμηθευτούμε βιβλία - περιοδικά, να ακούσουμε μουσική, να δούμε παραστάσεις και ταινίες.

Απέναντι στο φόβο, στην εξατομικοποίηση, στην απογοήτευση αναζητούμε, προβάλλουμε και στηρίζουμε τη δυναμική, ρεαλιστική αισιοδοξία για την Αντικαπιταλιστική Αντεπίθεση.

Το Σάββατο 24/9 θέλουμε να διευρύνουμε την πολιτική συζήτηση μέσα στο ταξικό κίνημα για την αντικαπιταλιστική στρατηγική με σκοπό την παραγωγή σχεδίου ανατροπής της Ακροδεξιάς. Ποιά ήταν η κεντρική πολιτική μάχη εν μέσω κορονοϊού; Οι ασθένειες και οι πόλεμοι είναι αιτίες ή αποτέλεσμα της κρίσης που βιώνουμε; Τι έχει να προτείνει η Αριστερά σήμερα; Αγώνες δικαιωματικούς και κινηματικούς ή την στράτευση για την πολιτική εξουσία; Ρεφορμιστική διαχείριση ή επανάσταση και ξήλωμα του αστικού κράτους; Πότε και με ποιον τρόπο η Αριστερά θα πάρει την εξουσία και θα ξαναφέρει το πρόταγμα του σοσιαλισμού στο λαό; Στις 7μμ θα ξεκινήσει η κεντρική πολιτική συζήτηση με τίτλο «Για μια αντικαπιταλιστική στρατηγική ενάντια στην ακροδεξιά κυβέρνηση της ΝΔ», όπου συμμετέχουν ως ομιλητές ο Σπύρος Μαρκέτος, ιστορικός στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών στο ΑΠΘ, που ασχολείται με την ιστορία του φασισμού και της ακροδεξιάς τα τελευταία 20 χρόνια και ο Σωτήρης Δρούλιας, Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ικαρίας, το οποίο τον τελευταίο χρόνο εναντιώθηκε στην πολιτική των απαγορεύσεων, της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού και της καταστολής των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

Την Κυριακή 25/9 στις 6μμ θα προβληθεί το αντιφασιστικό ντοκιμαντέρ της σκηνοθέτριας Ανζελίκ Κουρούνη με τίτλο «Χρυσή Αυγή: Υπόθεση όλων μας». Η ταινία προσεγγίζει την δίκη των ηγετικών στελεχών του ναζιστικού μορφώματος και ερευνά τους τρόπους αντιμετώπισης του φασισμού στην κοινωνία και την πολιτική. Αμέσως μετά την ταινία θα ακολουθήσει συζήτηση για τον αντιφασιστικό αγώνα ενάντια στην Χ.Α. με ομιλητές την σκηνοθέτρια Ανζελίκ Κουρούνη και τον Αντώνη Νταλακογεώργο, Πρόεδρος ΠΕΝΕΝ, που αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα σωματείου με συνεπή στάση και δράση στον αντιφασισμό.

Επίσης, την Κυριακή 25/9 στις 5μμ θα έχουμε την δυνατότητα να παρακολουθήσουμε, σε πρώτη παρουσίαση, από δύο νέους καλλιτέχνες - ηθοποιούς, τον Δημήτρη Σαγιάννη και την Δάφνη Νικητοπούλου, θεατρικό δρώμενο βασισμένο στο έργο "Ιστορίες του κ. Κόυνερ" του Μπέρτολτ Μπρεχτ, γραμμένο γύρω στο 1927. Στις ιστορίες αυτές ο Μπρεχτ σατιρίζει τη μικροαστική ζωή και ασκεί σκληρή κριτική στη συμπεριφορά της κοινωνίας σε θέματα διαβίωσης και καθημερινότητας.

Το βράδυ του Σαββάτου 24/9 μετά την πολιτική συζήτηση θα πραγματοποιηθεί πάρτυ με DJs για την οικονομική ενίσχυση των δικαστικών εξόδων για τις δίκες του Περάματος.

Σε όλη τη διάρκεια του διήμερου θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας στον χώρο του ΕΜΠΡΟΣ προβάλλοντας στιγμιότυπα με δύο θεματικές: τον νικηφόρο αντιφασιστικό αγώνα καισ ημαντικές ημερομηνίες αγώνα ενάντια στην ακροδεξιά πολιτική της ΝΔ.

https://ormantifa.org/2imero-orma-septemvrios…