Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022 στις 18.30

Κάλεσμα για την Ενίσχυση και Συνέχιση του ΣΒΕΜΚΟ – Ανοιχτή Γενική συνέλευση

Κάλεσμα για την Ενίσχυση και Συνέχιση του ΣΒΕΜΚΟ - Ανοιχτή Γενική συνέλευση

Το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων σε ΜΚΟ (ΣΒΕΜΚΟ) είναι πρωτοβάθμιο, πανελλαδικό, κλαδικό σωματείο και δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2010 στην Αθήνα, σε μια περίοδο που ο χάρτης των ΜΚΟ στην Ελλάδα λίγη σχέση είχε με τον σημερινό και όπου κάθε λόγος για συνδικαλιστικά δικαιώματα και οργάνωση συλλογικών αντιστάσεων των εργαζομένων σε ΜΚΟ έμοιαζε σχεδόν εξωπραγματικός.

Στο ΣΒΕΜΚΟ μπορούν να συμμετέχουν εργαζόμενες/οι σε κάθε φύσης ΜΚΟ (Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες, Σωματεία, Σύλλογοι) που έχουν έδρα και δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Η συμμετοχή είναι δυνατή σε εργαζόμενες/ους βάσης, άτομα δηλαδή που δεν έχουν τη δυνατότητα ή τη δικαιοδοσία να αποφασίσουν για την πρόσληψη, την απόλυση ή τους όρους εργασίας συναδέλφων τους.

Από την ίδρυσή του, το ΣΒΕΜΚΟ στέκεται απέναντι σε παραβιάσεις εργασιακών δικαιωμάτων που αποτελούν την καθημερινότητα όσων εργάζονται σε ΜΚΟ, αντιστεκόμενο σε αυτές με κάθε τρόπο. Συναδέλφισσες και συνάδελφοι συνδιαμορφώνουμε, στο πλαίσιο της ανοιχτής διαδικασίας, τους τρόπους δράσης που ταιριάζουν και επιδιώκουν στην κάθε περίπτωση.

Μερικά από τα εργασιακά ζητήματα που έχουμε αντιμετωπίσει και αντιμετωπίζουμε είναι τα παρακάτω:

  • Απόκρυψη σχέσης εξαρτημένης εργασίας με την εργοδότρια οργάνωση.
  • Διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενώ καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες του εργοδότη.
  • Καθυστέρηση καταβολής μισθού ή/και μη καταβολή δώρων και επιδομάτων.
  • Εξαιρετικά εντατικές συνθήκες εργασίας που συχνά συνεπάγονται και απλήρωτες υπερωρίες.
  • Εκδικητικές απολύσεις και ποινικοποίηση συνδικαλιστικής δράσης.
  • Επίθεση στο δικαίωμα στη μητρότητα με απολύσεις εγκύων και νέων μητέρων.

12 χρόνια μετά τη δημιουργία του σωματείου, βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να παρατηρήσουμε πως η συμμετοχή των συναδέλφων και των συναδελφισσών στις συνδικαλιστικές διαδικασίες βάσης είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Το ζήτημα της μειωμένης ή μη συνεπούς συμμετοχής από εργαζόμενα του κλάδου έχει συχνά απασχολήσει τη συνέλευση του ΣΒΕΜΚΟ, ως μέρος μιας διαδικασίας ανασκόπησης και αναζήτησης των εσωτερικών ζητημάτων που μπορεί να σχετίζονται με αυτή αλλά και άλλων, εξωτερικών παραγόντων, που ενδεχομένως επηρεάζουν την πρόσβαση των συναδελφισσών στο σωματείο. Παρά τις συχνές αυτές απολογιστικές συζητήσεις και διεργασίες μας, η κατάσταση αυτή παραμένει. Το ήδη περιορισμένο δυναμικό του σωματείου που έχει ενεργή συμμετοχή στη συνέλευση και τις παρεμβάσεις έχει βρεθεί ακόμα πιο αποδυναμωμένο μετά από 2μισι χρόνια περιορισμών που σχετίζονται με τον κορονοϊό αλλά και τη γενικότερη κοινωνικοπολιτική συνθήκη. Αξίζει να σημειώσουμε πως αυτή η περίοδος συνέπεσε και με μια σειρά αλλαγών εντός του κλάδου των ΜΚΟ, και κυρίως των ΜΚΟ του «προσφυγικού», από όπου προέρχεται ο μεγαλύτερος αριθμός μελών του ΣΒΕΜΚΟ τα τελευταία χρόνια. Έτσι, πολλά συνάδελφα αποχώρησαν από το σωματείο λόγω αλλαγής του κλάδου εργασίας τους (μετά από απόλυση ή οικειοθελώς) ή της ευρύτερης εργασιακής τους συνθήκης.

Έχουμε φτάσει λοιπόν στο σημείο, όπου τα ενεργά μέλη του ΣΒΕΜΚΟ αδυνατούν να υποστηρίξουν τόσο την ουσιαστική και δυναμική λειτουργία του σωματείου - τη συμμετοχή δηλαδή σε ισότιμες, αλληλέγγυες διαδικασίες συνδικαλιστικής διεκδίκησης και παρέμβασης σε χώρους δουλειάς - όσο και τις οικονομικές διαστάσεις της. Για όσες και όσους συμμετέχουμε στο ΣΒΕΜΚΟ το επόμενο βήμα είναι το μόνο που μας έχει απομείνει.

Καλούμε συναδέλφισσες και συναδέλφους να στηρίξουν και να βοηθήσουν το σωματείο να γίνει ξανά ένας ζωντανός συνδικαλιστικός χώρος, ένας χώρος συνδιαμόρφωσης και αλληλοβοήθειας, που έχει τις δυνάμεις και τους πόρους να σταθεί δίπλα σε κάθε εργαζόμενη/εργαζόμενο του κλάδου που αντιμετωπίζει εργασιακά προβλήματα. Καλούμε τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους που εργάζονται σε ΜΚΟ κάθε λογής και κάθε αντικειμένου να συμμετάσχουν σε ανοιχτή συνέλευση στις 14/09/2022, με σκοπό να εξετάσουμε μαζί τα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε και να συναποφασίσουμε τον τρόπο δράσης του σωματείου σύμφωνα με τις ανάγκες μας.

Μέσα από αυτή τη συλλογική διαδικασία θα χρειαστεί να μετρηθούμε και να αποφασίσουμε αν και με ποιο τρόπο το ΣΒΕΜΚΟ θα συνεχίσει να παρεμβαίνει και να διεκδικεί για τα εργασιακά δικαιώματα των μελών του ή αν αυτή είναι η στιγμή για ολοκλήρωση της διαδρομής του και παύση της λειτουργίας του.

Η μικρή ομάδα ανθρώπων που απαρτίζει τη σημερινή σύσταση της συνέλευσης του ΣΒΕΜΚΟ, αναγνωρίζουμε ότι δεν είμαστε σύμβουλοι ούτε ειδικές/ειδικοί, αλλά εργαζόμενες/οι που έχουμε αντιμετωπίσει εργασιακά προβλήματα στο παρελθόν/παρόν και που βρισκόμαστε σε διαρκή διαδικασία αυτομόρφωσης και αλληλέγγυας στήριξης η μία προς τον άλλο. Μέσα από αυτό το κάλεσμα επιδιώκουμε, για μια τελευταία φορά, να συνομιλήσουμε με άλλες κι άλλους σαν κι εμάς και να παραμείνουμε συνεπείς και ειλικρινείς στον τρόπο λειτουργίας που θεωρούμε ότι χαρακτηρίζει ένα σωματείο βάσης. Επιδίωξή μας είναι να σταθούμε μακριά από διαδικασίες ανάθεσης και συνθήκες που προάγουν τυπικές και άτυπες ιεραρχίες. Οι διαδικασίες που επιδιώκουμε να ακολουθούμε περιλαμβάνουν μοίρασμα της πληροφορίας και αμοιβαιότητα, συμμετοχή - με φυσική παρουσία ή χωρίς - στο σωματείο, ώστε μέσα από τακτική επαφή να προσπαθούμε να βρίσκουμε μαζί τον καλύτερο δυνατό τρόπο διεκδίκησης.

Το φθινόπωρο που ξεκινάει μας βρίσκει σε μια συνθήκη πολλαπλής επίθεσης σε δικαιώματα και ελευθερίες. Ας δούμε μαζί αν μπορούμε να συνεχίσουμε να αρνούμαστε τη μοναξιά, την εξατομίκευση και τη συμμόρφωση και αν μπορούμε να προχωράμε η μία δίπλα στον άλλο στους εργασιακούς μας χώρους.

Τετάρτη 14/09/2022 (18.30) στο Πέρασμα (Ζ.Πηγής & Ισαύρων, Εξάρχεια)

πηγή : https://svemko.espivblogs.net/?p=1736