τι; : πορεία θεματική : Εξάρχεια

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022 στις 18.00

24 καλέσματα : 1 3 5 7 9 11 13 15 17 19 21 23

Διαδήλωση για την υπεράσπιση των Εξαρχείων

ΌΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ ΕΧΟΥΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Τα ξημερώματα της 9ης Αυγούστου δυνάμεις καταστολής απέκλεισαν τη γειτονιά των Εξαρχείων και στρατοπέδευσαν στην πλατεία προκειμένου να εγκατασταθεί το εργοτάξιο κατασκευής σταθμού μετρό. Από εκείνη τη νύχτα η γειτονιά τελεί υπό κατοχή και κάθε διαμαρτυρία αντιμετωπίζεται με καταστολή, ενώ οι φραστικές παρενοχλήσεις και εκφοβισμοί, αλλά και τα επεισόδια κακοποίησης δε σταματούν. Αυτός τελικά είναι ο μόνος τρόπος που τους έμεινε για να επιβάλουν ένα έργο που κανείς δε θέλει.

Δε μας τρομάζουν. Θα είμαστε στον δρόμο για όσο χρειαστεί μέχρι να κερδίσουμε... Και ξέρουμε ότι αυτό θα γίνει!

Η πορεία στις 9 Σεπτέμβρη έδωσε ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Είμαστε χιλιάδες και δε μας τρομοκρατούν. Συνεχίζουμε!

Στις 24 Σεπτεμβρίου... Πλατεία, Στρέφης, Πολυτεχνείο.. πάνε στο Μουσείο! Δίνουμε το παρόν 6μ.μ. στο Αρχαιολογικό Μουσείο.

Θέλουμε μια πλατεία ζωντανή για όλους και όλες. Μια πλατεία με πράσινο και χώρο, μια πλατεία της συνύπαρξης, της αλληλεγγύης και της συντροφικότητας. Δε χαρίζουμε τα Εξάρχεια στο κέρδος και την τουριστικοποίηση.

πηγή : https://www.facebook.com/events/1446994475810…%7B%5C%22surface%5C%22%3A%5C%22newsfeed%5C%22%2C%5C%22mechanism%5C%22%3A%5C%22feed_story%5C%22%2C%5C%22extra_data%5C%22%3A[]%7D]%22%7D&__xts__[0]=68.ARDeSjfFwCE4jWL25UX5oTP_XTwUc5f4pyCSVwTJahSH9xEoNTY6tL2y2-4BACiqChw9Hl5PfmXxhKszInwgKkZooqr_RbCtuS6t3jZ-M5F-CdC0LrAqrUO9a52UX_3sYpbX6AwVfBsinPuwrk8dMxopx3GX3twkYKp46z_dNkD_9pW9f7SUmVZYOp5GoLw_c1Hp0zpzv8U9jfXih5stN_uWsfhsjpG-SS91qeVqEIaLMK-MTHR0rYyk6FmeRh760eV7sznyI3WbQvMRnrr3nuoQnaHGGhTBnXzAdYp7g2NOlR4qIEN2NLBymZQSFg5WPnkXl9U6c6VLeJSR


Από τις 9 Αυγούστου η πλατεία Εξαρχείων είναι αποκλεισμένη από τις λαμαρίνες προκειμένου να εγκατασταθεί το εργοτάξιο της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ. Ταυτόχρονα, αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται νυχθημερόν πάνω στην πλατεία και στα γύρω στενά, χτυπώντας τον κόσμο που αντιδρά, εκφοβίζοντας τους περαστικούς, φυλώντας λαμαρίνες.

Το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων σε ΜΚΟ (ΣΒΕΜΚΟ) είναι πρωτοβάθμιο, πανελλαδικό, κλαδικό σωματείο. Από την ίδρυσή του τον Απρίλιο του 2010 στεγάζεται σταθερά στα Εξάρχεια. Πολλά από τα μέλη του ΣΒΕΜΚΟ ζουν και εργάζονται στα Εξάρχεια, ενώ σε εβδομαδιαία σχεδόν βάση κάνουμε τις συνελεύσεις μας στα Εξάρχεια. Πολλά μέλη μας εργάζονται στις λεγόμενες ΜΚΟ του προσφυγικού και οι μετανάστριες και μετανάστες με τις οποίες καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή έβρισκαν καταφύγιο και αλληλεγγύη στις καταλήψεις και τις συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στα Εξάρχεια. Κυρίως, όμως, η γειτονιά είναι ένα μέρος όπου μπορούσαν να υπάρξουν χωρίς να ανησυχούν συνέχεια ότι θα γίνουν στόχος παρενοχλήσεων και ρατσιστικών συμπεριφορών από αστυνομικούς και ακροδεξιούς.

Η δραστηριοποίησή μας στα Εξάρχεια δεν είναι τυχαία. Συνδέεται με το χαρακτήρα της γειτονιάς, χαρακτήρα για τον οποίο σταθερά μπαίνει στο στόχαστρο της ακροδεξιάς ρητορικής της εκάστοτε κυβέρνησης σαν «άβατο» και «άντρο ανομίας» (sic) που πρέπει να «καθαριστεί» ή μάλλον να εξευγενιστεί. Την περίοδο της καραντίνας δόθηκε η ευκαιρία στην κυβέρνηση να καταλάβει την πλατεία με συνεχή και αδικαιολόγητη παρουσία αστυνομικών εντός της και στους γύρω δρόμους. Τα περιστατικά ξυλοδαρμών, ρατσιστικών και σεξιστικών επιθέσεων από τους αστυνομικούς προς τα άτομα που κυκλοφορούσαν στη γειτονιά αυξήθηκαν δραματικά και, πλέον, μετά και την έναρξη των εργασιών για τη γραμμή 4 του μετρό, η γειτονιά αποτελεί πραγματικά «άντρο ανομίας», καθώς οποιοδήποτε δεν «αρέσει» στους φύλακες των λαμαρίνων παρενοχλείται συστηματικά, συλλαμβάνεται, κρατείται αυθαίρετα, ακόμη και εγκλωβίζεται εντός των λαμαρίνων και ξυλοκοπείται.

Για όλα εμάς που ζούμε, εργαζόμαστε, δραστηριοποιούμαστε συλλογικά και πολιτικά στα Εξάρχεια, είναι ξεκάθαρο ότι το μετρό δεν γίνεται για να εξυπηρετήσει κανένα άτομο που ζει και εργάζεται στη γειτονιά. Το ότι το μετρό γίνεται στην πλατεία ακριβώς για να αλλάξει ο χαρακτήρας της γειτονιάς, να προωθηθούν τα επενδυτικά συμφέροντα και να ισοπεδωθεί όποια μορφή αντίστασης επίσης γνωστό. Εκφράζεται άλλωστε και απροκάλυπτα από την κυβέρνηση.

Τα κτήρια αγοράζονται από εταιρίες, οι κάτοικοι και τα σωματεία εκδιώκονται από χώρους που νοικιάζουν για χρόνια, ενώ η γειτονιά γίνεται αργά και σταθερά πόλος έλξης τουριστών και ο χαρακτήρας της πλατείας χρυσωρυχείο για όσους θέλουν να πουλήσουν «εναλλακτικό» τουρισμό και την αντίσταση και την αλληλεγγύη σαν προïον προς κατανάλωση.

Στηρίζουμε τον αγώνα της Συνέλευσης «ΌΧΙ Μετρό στην Πλατεία Εξαρχείων» και το κάλεσμα για συγκέντρωση/πορεία στις 24 Σεπτεμβρίου.

κάλεσμα : ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ


Τα Εξάρχεια έχουν ιστορία.

Όλ@ στο δρόμο.

Όλ@ στην πλατεία.

Συλλογικές κουζίνες, κοινωνικά κέντρα με συνεχή πολιτική και πολιτιστική παρουσία, ένα εργαστήρι συλλογικής δράσης, μια γειτονιά, μία κοινότητα. Στα Εξάρχεια αναπνέουμε πάντα έναν αέρα ελευθερίας. Εδώ κανένα δεν είναι μόνο. Εδώ ζούμε μαζί και ότι φτιάχνουμε είναι από εμάς για εμάς. Στα Εξάρχεια, αν πεινάσεις ξέρεις που θα βρεις φαγητό, αν σου κόψουν το ρεύμα υπάρχουν άνθρωποι να σε βοηθήσουν, αν χρειαστείς βοήθεια, θα σου δοθεί με σιγουριά.

Τα Εξάρχεια της αντίστασης, της αυτοοργάνωσης, της αλληλεγγύης, ο τόπος μας.

Αυτό τους ενοχλεί. Και για αυτό θέλουν να καταστρέψουν την πλατεία μας και ότι αυτή συμβολίζει. Ναι, το μετρό εξυπηρετεί και μειώνει τη χρήση του αυτοκινήτου. Όμως στην περίπτωση της πλατείας Εξαρχείων δεν είναι αυτό το ζήτημά μας. Γιατί στα Εξάρχεια, αν και υπάρχουν εναλλακτικά σημεία, καταλληλότερα για το μετρό, έγινε η επιλογή της πλατείας, μία επιλογή με βάση ξεκάθαρες πολιτικές σκοπιμότητες και σκοτεινά σχέδια της εξουσίας για να καταστείλει, να εμπορευματοποίησει, να πλουτίσει.

Υπερασπιζόμαστε την πλατεία Εξαρχείων, υπερασπιζόμαστε τη γειτονιά μας.

Στηρίζουμε τη συγκέντρωση το Σάββατο 24 Σεπτέμβρη στις 18:00 στο Μουσείο (Πατησίων) και την πορεία στη γειτονιά.

Ομάδα αλληλεγγύης αστέγων

Συλλογικη Κουζινα El Chef

Η συλλογική κουζίνα Ελ σεφ μαγειρεύει καθημερινά εκτός Πέμπτης στην Τσαμαδού 15.

Η ομάδα αλληλεγγύης αστέγων μαγειρεύει από Δευτέρα έως Παρασκευή στο Κοινωνικό Κέντρο Βοξ, Θεμιστοκλέους και Αραχώβης.

πηγή : https://www.facebook.com/100405828537894/post…


Τα Εξάρχεια είναι από τις λίγες περιοχές του κέντρου της Αθήνας στις οποίες έχει επιβιώσει ο όρος γειτονιά. Ως αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της πλατείας, δε θα επιτρέψουμε την εφαρμογή καμίας παρανοϊκής ιδέας εις βάρος του Δημόσιου Χώρου, εις βάρος της ίδιας της κοινωνίας. Όλοι/ες στη συγκέντρωση/πορεία το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, στις 6μμ, στο Μουσείο.

Τα Εξάρχεια είναι από τις λίγες περιοχές του κέντρου της Αθήνας στις οποίες έχει επιβιώσει ο όρος γειτονιά. Είναι μια γειτονιά όπου οι κάτοικοι γνωρίζονται μεταξύ τους, συμμετέχουν στα κοινά, συναντιούνται, συνδιαλέγονται και συναποφασίζουν για θέματα που αφορούν τη γειτονιά και όχι μόνο. Είναι μία γειτονιά που κατοικείται από φίλους, από πολίτες.

Ντόπιοι, μετανάστες, πρόσφυγες ζουν, εργάζονται, δημιουργούν, σε μια κοινότητα. Κέντρο αυτής της κοινότητας, όπως και σε κάθε κοινότητα, είναι η πλατεία της γειτονιάς. Πλήθος εκδηλώσεων έχουν φιλοξενηθεί στην πλατεία, που λειτουργεί ως χώρος συνάντησης: συνελεύσεις, συζητήσεις, συναυλίες, παρουσιάσεις συλλογικοτήτων, σεμινάρια. Σε αυτήν την πλατεία παίζουν τα παιδιά των Εξαρχείων. Σε αυτήν την πλατεία κατασκευάστηκαν 2 παιδικές χαρές από τους ίδιους τους κατοίκους. Τι σημασία όμως έχει η ζωή των κατοίκων μπροστά στα οικονομικά συμφέροντα της Prodea και της Αττικό Μετρό;! Ειδικά όταν αυτά συνδυάζονται άριστα με τα σχέδια του κράτους για καταστολή οποιασδήποτε ελεύθερης σκέψης;

Το κράτος δεν επιθυμεί οι πολίτες του να ενημερώνονται, να συνδιαλέγονται, να αποφασίζουν (πού ακούστηκε), να συμμετέχουν σε συλλογικότητες, στα κοινά. Δε θέλει πολίτες. Θέλει ανθρώπους κλεισμένους στον εαυτό τους και στα μικρά τους διαμερίσματα, να ενημερώνονται από τους πληρωμένους εκπροσώπους τους, τα ΜΜΕ. Η έννοια του Δημόσιου χώρου πρέπει να χαθεί. Η μοναδική πλατεία στη γειτονιά πρέπει να δώσει τη θέση της σε ένα κέντρο διερχομένων αγνώστων μεταξύ αγνώστων που θα πηγαινοέρχονται προς άγνωστες κατευθύνσεις και για άγνωστους σκοπούς. Τι σημασία έχουν 70 δέντρα στο κέντρο της Αθήνας; Ο Δήμαρχος άλλωστε μας λάνσαρε προ μηνών την ωραιότατη συσκευή του που καθαρίζει τον αέρα και ισοδυναμεί με 30 δέντρα! Κάτι ήξερε φαίνεται.

Όλα αυτά ακούγονται σα φουτουριστική δυστοπία, αλλά δυστυχώς είναι η νέα πραγματικότητα που φαντασιώνεται ο Μπακογιάννης που, ως άλλος Νέρων, οραματίζεται και υλοποιεί την ολική καταστροφή της πόλης, πνίγοντάς την στο τσιμέντο. Θέλοντας να μας δείξουν ποιος κάνει κουμάντο στην τόσο δημοκρατική αυτή χώρα, έχουν φροντίσει ώστε τους τελευταίους μήνες οι κάτοικοι και οι επισκέπτες των Εξαρχείων να αντικρίζουμε καθημερινά τη σουρεαλιστική εικόνα μιας πλατείας κλεισμένης σε λαμαρίνες, που φρουρείται από πάνοπλους, ένστολους κηφήνες. Καθώς όμως, όπως προαναφέρθηκε, σε μια δημοκρατική κοινωνία τις αποφάσεις για τη ζωή μας τις παίρνουμε εμείς, δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την υλοποίηση του καταστροφικού έργου. Η σουρεαλιστική εικόνα που βλέπουμε σήμερα θα μείνει μια ηλίθια σκέψη στο μυαλό ενός παρανοϊκού δικτάτορα, που θα τη θυμόμαστε και θα γελάμε. Γιατί απλά δεν ανεχόμαστε τίποτα άλλο.

Η Αυτοοργανωμένη Δομή Υγείας Εξαρχείων (ΑΔΥΕ) λειτουργεί από το 2013 στο Κατειλημμένο Κοινωνικό Κέντρο Βοξ στην πλατεία Εξαρχείων. Στην ΑΔΥΕ έχουν δεχτεί ιατρική βοήθεια και ψυχολογική υποστήριξη χιλιάδες άνθρωποι ως σήμερα. Ως αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της πλατείας, δε θα επιτρέψουμε την εφαρμογή καμίας παρανοϊκής ιδέας εις βάρος του Δημόσιου Χώρου, εις βάρος της ίδιας της κοινωνίας.

Όλοι/ες στη συγκέντρωση/πορεία το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, στις 6μμ, στο Μουσείο.

Αυτοοργανωμένη Δομή Υγείας Εξαρχείων

πηγή : http://athens.indymedia.org/post/1620771/


Ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα της Συνέλευσης Όχι Μετρό στην πλατεία κ κάλεσμα για συγκέντρωση/πορεία Σάββατο 24/9, 18:00 Πατησίων (Αρχαιολογικό Μουσείο)

ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΖΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΛΟΙ,

ΟΧΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΟΙ ΛΙΓΟΙ

Τα Εξάρχεια αποτελούν εδώ και χρόνια μια γειτονιά στο κέντρο της πόλης με ζωντανή ιστορία, με αναφορές που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαδρομή της σύγχρονης κοινωνικής και πολιτικής ζωής, της κριτικής σκέψης, των κοινωνικών και πολιτικών κινημάτων, της διακίνησης ιδεών, του ριζοσπαστικού λόγου, της αμφισβήτησης και της αντίστασης, χώρος γνήσιας έκφρασης καλλιτεχνικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων απέναντι και κόντρα στο κυρίαρχο ρεύμα.

Το σωματείο μας, εδώ και περίπου 30 χρόνια, ζει και αυτό στην περιοχή των Εξαρχείων. Σε κάθε τετράγωνό της υπάρχει ένα βιβλιοπωλείο, ένας εκδοτικός οίκος ή ένα τυπογραφείο. Συνελεύσεις, εκδηλώσεις, ομιλίες και προβολές ταινιών έχουν γίνει σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους της, ενώ επιπλέον τη διασχίζουμε για να πάμε (ή. ακόμα καλύτερα, να φύγουμε) από τη δουλειά μας. Ακόμα και συνάδελφοι που εργάζονται αλλού χρειάζεται να περάσουν τακτικά από αυτήν στην εργασιακή τους καθημερινότητα. Ο χώρος των Εξαρχείων είναι και χώρος δικός μας.

Ως εργαζόμενοι έχουμε βρεθεί πολλές φορές αντιμέτωποι με τη φρίκη της εκμετάλλευσης που τα αφεντικά μας προσπαθούν να κρύψουν με όμορφες φράσεις, όπως «μπόνους παραγωγικότητας», «ανταποδοτικότητα», «ευέλικτα ωράρια», «κινητικότητα». Με αυτή μας την εμπειρία, καμία εντύπωση δεν μας προκαλεί ούτε η «ανάπλαση», ούτε ο «εξωραϊσμός» ή η «αξιοποίηση» που εξελίσσεται στην περιοχή μας. Ξέρουμε ποιος θα επωμιστεί το κόστος και πού θα πάνε τα κέρδη.

ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ, ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΙΔΙΩΤΙΚΑ

Η καταστροφή της μοναδικής πλατείας της περιοχής, δεν είναι η αρχή, αλλά το τελευταίο (;) βήμα διάλυσής της. Με αφετηρία την άνοδο των ενοικίων και την «τουριστική αξιοποίηση» των κατοικιών από εταιρείες, ακολουθούμενη από τη συστηματική αδιαφορία όλων απέναντι στα παράπονα των κατοίκων, καταλήγουμε στη σημερινή καταστροφή.

Λίγη (ή και καθόλου) σημασία δεν δόθηκε στο προηγούμενο σχέδιο για τη δημιουργία του σταθμού, καθώς αντιβαίνει τον κεντρικό (για κράτος και επενδυτές) στόχο, που είναι η τουριστοκοποίηση και η εκμετάλλευση της περιοχής. Δέντρα ξηλώνονται, δημόσιοι χώροι αποκλείονται και η περιοχή γύρω από την πλατεία θα θαφτεί τα επόμενα χρόνια σε τόνους σκόνης, μέχρι να φύγουν όσοι άνθρωποι απέμειναν και να κλείσει και το τελευταίο μαγαζάκι, ώστε να μείνει το πεδίο ελεύθερο για «αξιοποίηση». Το μετρό στη συγκεκριμένη πλατεία δεν έρχεται να εξυπηρετήσει κοινωνικές ανάγκες, αλλά τους σχεδιασμούς πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων.

Παράλληλα, ο λόφος του Στρέφη υπό διωγμό και σειρά παίρνουν και άλλοι ανοικτοί και ελεύθεροι χώροι και πάρκα. Το ξήλωμα δέντρων και βλάστησης βαφτίζεται αντιπλημμυρικό έργο κόντρα σε κάθε λογική και πίσω από τα έργα βρίσκει κανείς κτηματομεσιτικές εταιρείες επενδύσεων που έχουν εργολαβικά αναλάβει το έργο, φυσικά χωρίς διαγωνισμό.

Συντονισμένες κινήσεις καταστροφής σε ζωντανό κομμάτι της πόλης, που συναντιέται, συζητά, οργανώνεται. Εδώ βρίσκονται εργασιακοί χώροι, κατοικίες, πανεπιστημιακές σχολές, φροντιστήρια, χώροι ψυχαγωγίας, αλλά και χώροι σωματείων, κοινωνικών-ταξικών συλλογικοτήτων, αυτοοργανωμένων εγχειρημάτων, πολιτικών ομάδων και οργανώσεων.

Η πραγματικότητά μας βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα που λυσσαλέα επιδιώκουν να δημιουργήσουν οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ, χρησιμοποιώντας τους μηχανισμούς τους (καθεστωτικούς και κατασταλτικούς) εδώ και παρά πολλά χρόνια προκειμένου να κάμψουν κάθε φωνή συλλογικής αντίστασης και διεκδίκησης που δεν εντάσσεται στη δική τους λογική.

«ΚΑΝΕΤΕ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΗΝ ΑΣΠΙΔΑ ΣΑΣ ΝΑ ΜΠΩ ΝΑ ΠΑΡΩ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ;»

Το πράσινο των δέντρων έχει αντικατασταθεί από το πράσινο των ΜΑΤ, καθώς κράτος και αφεντικά προσπαθούν να επιβάλουν με τη βία τον σχεδιασμό τους. Κάθε μέρα η περιοχή κατακλύζεται από πλήθος πάνοπλων αστυνομικών, με πρόσχημα τη φύλαξη των λαμαρινών. Οι προκλητικές συμπεριφορές και οι εκφοβιστικοί έλεγχοι στους ανθρώπους που απλώς ζουν στον τόπο τους γίνονται καθημερινό φαινόμενο. Μια ολόκληρη γειτονιά σε επιτήρηση, επειδή διεκδικεί το αυτονόητο: το δικαίωμά της στην πόλη.

Η κατάσταση είναι εξοργιστική και σαν κερασάκι στην τούρτα συνειδητοποιεί κανείς το υπέρογκο κόστος της ενέργειας αυτής, την ίδια στιγμή που οι μισθοί μας αδυνατούν να μας εξασφαλίσουν τα βασικά και το κράτος μάς εμπαίζει με επιδόματα. Ωστόσο, για τα κέρδη των ιδιωτών φαίνεται πως δεν λυπάται να βάλει το χέρι στην τσέπη.

ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΜΙΑ ΠΛΑΤΕΙΑ

Αυτό που εξελίσσεται είναι προφανές ότι δεν αφορά μόνο την περιοχή και δεν σταματά εδώ. Κάθε δημόσιος χώρος είναι γι' αυτούς ευκαιρία εμπορικής εκμετάλλευσης, κι αν αυτό δεν είναι δυνατό, όπως στην περίπτωση των ελεύθερων χώρων των πανεπιστημίων, επιθυμούν τον πλήρη έλεγχό του. Αυτές οι ενέργειες δεν είναι ασύνδετες και άσχετες μεταξύ τους, αλλά αποτελούν την υλοποίηση του νέου σχεδιασμού. «Αν όχι εμείς, κανείς», αυτό φαίνεται να είναι το νέο δόγμα και δεν στερούνται αυταρχισμού και βαναυσότητας για να το καταστήσουν πραγματικότητα.

Ως εργατικό σωματείο, θεωρούμε ότι η συζήτηση αυτή μας αφορά, και όχι μόνο επειδή έτυχε να στεγαζόμαστε στην περιοχή. Οι ζωές μας δεν είναι μια διαδρομή «σπίτι-δουλειά», οι χώροι στους οποίους κινούμαστε είναι και δικοί μας, επειδή ζούμε μέσα σ' αυτούς.

Για εμάς είναι εξίσου επιβαρυντικό το καθημερινό μας «ξεζούμισμα» στη δουλειά, όσο και το επιχειρούμενο «ξεζούμισμα» του δημόσιου χώρου. Και τα δυο καταλήγουν, από διαφορετικές διαδρομές, στην απαξίωσή μας. Με αυτές τις διαδικασίες αυτό που στην πραγματικότητα γίνεται είναι να μετατρέπεται το δικαίωμα όλων στην αναψυχή σε προνόμιο για λίγους.

Απέναντι σε αυτή τη ζοφερή κατάσταση οι εργαζόμενοι και τα σωματεία μας δεν θα μείνουμε απαθείς και φοβισμένοι.

Καλούμε τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους να συμμετάσχουμε ενεργά στην προγραμματισμένη διαδήλωση για την υπεράσπιση της πλατείας. Παράλληλα, απευθύνουμε το κάλεσμα και στα υπόλοιπα εργατικά σωματεία. Η υπόθεση δεν αφορά μόνο τους κατοίκους, αλλά όλους. Η αλληλεγγύη θα νικήσει.

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

ΣΑΒΒΑΤΟ 24/9, στις 18:00 ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ (ΠΑΤΗΣΙΩΝ)

ΟΧΙ ΜΕΤΡΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου - Χάρτου - Ψηφιακών Μέσων Αττικής (ΣΥΒΧΨΑ)

πηγή : https://bookworker.wordpress.com/2022/09/21/ψ…


ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΛΟΦΟΥ ΤΟΥ ΣΤΡΕΦΗ, ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΤΑΘΜΟΥ ΜΕΤΡΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ, ΤΗ ΜΟΥΣΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ, ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ, ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ

ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ - ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ

Το αμέσως προηγούμενο διάστημα, ο Δήμος Αθηναίων και ιδιωτικές εταιρείες προχώρησαν τους επιθετικούς τους σχεδιασμους θέτοντας στο στόχαστρο τους το σύνολο των δημόσιων πράσινων χώρων στην Αθήνα, από την πλατεία Εξαρχείων και τον Λόφο του Στρέφη ως το πάρκο Δρακοπούλου, το πάρκο Κύπρου και Πατησίων, το πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος, τον λόφο Φιλοπάππου κ.α.

Η γειτονιά των Εξαρχείων βρέθηκε στο επίκεντρο της επίθεσης, με επανειλημμένες εισβολές μηχανικών και εργολάβων με τη συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων στον λόφο του Στρέφη και την περικύκλωση της πλατείας Εξαρχείων με λαμαρίνες και συρματοπλέγματα και την εγκατάσταση ενός αστυνομικού στρατού κατοχής, προκειμένου να προχωρήσουν την κατασκευή του σταθμού μετρό. Έτσι από τις 9 Αυγούστου κάθε λογής κατασταλτικές δυνάμεις επιστρατεύτηκαν για να τρομοκρατήσουν τη γειτονιά, κατοίκους, εργαζόμενους και θαμώνες και για καταπνίξουν κάθε συλλογική έκφραση κοινωνικής αντίστασης απέναντι στα σχέδια ανάπλασης, εμπορευματοποίησης και ιδιοποίησης του δημόσιου χώρου. Επίσης τα ξημερώματα της 20ης Σεπτεμβρίου αστυνομικές δυνάμεις με εντολή του δήμου Αθηναίων και του δημάρχου Μπακογιάννη, περικύκλωσαν το πάρκο της Κύπρου και Πατησίων προκειμένου να επιβάλλουν με την τρομοκρατία τα σχέδια ανάπλασης του χώρου. Οι αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν άγρια στους συγκεντρωμένους, προκαλώντας τους τραυματισμούς, με έναν εκ των οποίων να μεταφέρεται στο νοσοκομείο με χτυπήματα στο σώμα και στο κεφάλι. Έξι συναγωνιστές και συναγωνίστριες συνελήφθησαν με τις κατηγορίες της απείθειας, της βιας κατά αστυνομικών και της εξύβρισης.

Τα Εξάρχεια παραδοσιακά αποτελούν μια γειτονιά που είναι ταυτισμένη τόσο με την ανάπτυξη μιας κοινωνικής κουλτούρας ανοιχτής στη διαφορετικότητα όσο και με τους αγώνες πολιτικής αμφισβήτησης και αντίστασης, με ένα πλήθος πολιτικών, κοινωνικών και ταξικών εγχειρημάτων και δομών αυτοοργάνωσης. Εδώ στα Εξάρχεια ξέσπασε η σπίθα της μεγάλης εξέγερσης του Δεκέμβρη το 2008 που εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα. Και αυτή η γειτονιά, με τα ιδιαίτερα κοινωνικο-πολιτικά χαρακτηριστικά της και την αγωνιστική της ιστορία, στάθηκε ένας από τους στόχους της ευρύτερης αντι-εξεγερτικής πολιτικής του κράτους που εξελίσσεται από το 2009 μέχρι και σήμερα, χωρίς να έχει καταφέρει ακόμα να εξαφανίσει τους χώρους, τα υποκείμενα και το πνεύμα της εξέγερσης που παραμένουν πάντα ζωντανά.

Διαχρονικά, στρατηγικής σημασίας εργαλείο (συμπληρωματικά των επίσημων κατασταλτικών μονάδων) για την επιβολή της κρατικής πολιτικής καταστολής στα Εξάρχεια αποτέλεσε σε βάθος χρόνου το ναρκεμπόριο, πάντα υπό την πλήρη καθοδήγηση και εποπτεία της αστυνομίας, ώστε να συκοφαντηθεί και να απονοηματοδοτηθεί ο ανοιχτός, δημόσιος, ελεύθερος χώρος που διαμορφώνεται από την έμπρακτη κοινωνική αμφισβήτηση και εντέλει για το παραδειγματικό χτύπημα των αγωνιστών, του κινήματος και των δομών του. Ιδιαίτερα μετά την κοινωνική εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008, στο κοινωνικό έδαφος των Εξαρχείων γειώθηκαν και αναπτύχθηκαν ακόμα περισσότερο τα προτάγματα της κοινωνικής αυτοοργάνωσης, της ταξικής αλληλεγγύης και της μαχητικής αντίστασης, αποκτώντας κοινωνική επιρροή, σε ανταγωνισμό με τις κυρίαρχες αξίες και σχέσεις του κράτους και του καπιταλισμού. Έτσι, οι ναρκομαφίες και τα φαινόμενα κοινωνικού κανιβαλισμού επιχείρησαν να καταλάβουν αυτό το έδαφος για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των ιδιοτελών σκοπών τους: έλεγχος, κέρδος και εξουσία. Οι ναρκέμποροι αποτέλεσαν το μακρύ χέρι του κράτους στα Εξάρχεια, αφού τόσο οι ίδιοι όσο και η κουλτούρα της επιβολής και του νόμου της ζούγκλας που φέρνει μαζί της η επικράτηση του ναρκεμπορίου σε μια περιοχή αναπτύσσονται ευθέως εχθρικά προς τις αξίες της ελευθερίας, της αλληλεγγύης, της ισότητας. Πρόκειται για παρακρατικές συμμορίες που αποτελούν αξιοποιήσιμη δύναμη για το κράτος, το οποίο εμφανίζεται ως φύλακας της νομιμότητας, καταγγέλλοντας με τη συστράτευση των ΜΜΕ την «ανομία» στα Εξάρχεια, στοχοποιώντας αυτούς που αγωνίζονται από τα κάτω απέναντι τους, ενώ ταυτόχρονα το ίδιο καλύπτει, ελέγχει και χρησιμοποιεί το ναρκεμπόριο για να υλοποιήσει τις επιδιώξεις του.

Απέναντι σε αυτήν τη διαχρονική κρατική επιχείρηση ιδιοποίησης του δημόσιου χώρου από την κρατική καταστολή, το ναρκεμπόριο, την εμπορευματοποίηση, την ανάπλαση, τα φαινόμενα κοινωνικού κανιβαλισμού και τις αντικοινωνικές συμπεριφορές, εμείς δεν ήμαστε απόντες ή και κατήγοροι των αντιστάσεων που προβλήθηκαν, αλλά με πολλούς ακόμα, αγωνιστές και αγωνίστριες, κατοίκους, θαμώνες και εργαζόμενους/ες στη γειτονιά, ορθώσαμε συλλογικά αναχώματα στους κρατικούς σχεδιασμούς, σηκώσαμε τη σημαία της μαχητικής αντίστασης, της κοινωνικής αυτοοργάνωσης και της ταξικής αλληλεγγύης, και κρατήσαμε ανοιχτό το δρόμο για τον αγώνα σήμερα. Από τις συγκεντρώσεις, τις καταλήψεις, τις περιφρουρήσεις των χώρων αγώνα και τις διαδηλώσεις στους δρόμους της γειτονιάς ενάντια στην αστυνομική κατοχή, τις μαφίες, τις εκκενώσεις καταλήψεων, τις κανιβαλικές και σεξιστικές επιθέσεις και τους βιασμούς, μέχρι τις εκδηλώσεις κοινωνικής και ταξικής αλληλεγγύης στην πλατεία και τους δρόμους των Εξαρχείων. Και αντιλαμβανόμαστε τα Εξάρχεια ως ένα πεδίο ιστορικής σημασίας για τον αναρχικό/αντιεξουσιαστικό αγώνα, έχοντας ως παρακαταθήκη την εμπειρία των κινητοποιήσεων που προηγήθηκαν για την επανοικειοποίηση της γειτονιάς και γνωρίζοντας πως η πολιτική αξιοπιστία του αγώνα αυτού μπορεί να στηρίζεται σε σταθερές θέσεις μάχης μέσα στον χρόνο, που να προωθούν τα προτάγματα της αυτοοργάνωσης και της αλληλεγγύης ενάντια σε κάθε μορφή της κρατικής επιβολής και απέναντι σε αντιλήψεις που προωθούν είτε την παραίτηση είτε τη διαμεσολάβηση.

Η σημερινή ακροδεξιά διαχείριση, λαμβάνοντας τη σκυτάλη από την προηγούμενη σοσιαλδημοκρατική, ήρθε να ανταποκριθεί και αυτή πλήρως στις επιταγές του σύγχρονου ολοκληρωτισμού και της αντι-εξέγερσης. Το εργαλείο της αφομοίωσης, που έδωσε ένα συντριπτικό αφοπλιστικό χτύπημα στα κινήματα, αντικαταστάθηκε από αυτό της ωμής καταστολής. Η δουλειά που επιτέλεσε η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση στα Εξάρχεια, δηλαδή η γιγάντωση του ναρκεμπορίου και η διαμόρφωση μιας αντικοινωνικής συνθήκης -που στάθηκαν απέναντι στην ανάπτυξη των κοινωνικών και ταξικών αγώνων στη γειτονιά και αποσάθρωσαν την περιοχή-, επιχειρείται εδώ και δύο χρόνια να συμπληρωθεί. Έτσι, η τωρινή πολιτική διαχείριση, εκμεταλλευόμενη τους τόνους μιντιακής προπαγάνδας -μέσω της οποίας χρόνια επιχειρούνταν να ταυτιστούν οι αγώνες και η γειτονιά των Εξαρχείων με τις συμμορίες που τη λυμαίνονται και που στόχευε στην άντληση κοινωνικής νομιμοποίησης για εισβολή στην περιοχή- εξαπέλυσε τις δυνάμεις καταστολής στα Εξάρχεια, εγκαθιστώντας έναν στρατό κατοχής, εκκενώνοντας καταλήψεις προσφύγων/μεταναστών, τρομοκρατώντας εργαζόμενους και κατοίκους, χτυπώντας αγωνιστές και όσους αντιστέκονται στην κρατική και καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Στρατηγικός στόχος του κράτους δεν ήταν και δεν είναι άλλος από την πλήρη κοινωνική αποσάθρωση της περιοχής, την αλλοίωση των κινηματικών και αγωνιστικών χαρακτηριστικών των Εξαρχείων, την αποστέρηση της αγωνιστικής ιστορίας τους και τη μετατροπή τους σε ελεγχόμενη ζώνη κερδοφορίας. Αλλά η καταστολή ποτέ δεν ήταν αρκετή, όσο σφοδρή κι αν ήταν εδώ και δεκαετίες, όπως και οι συμμορίες των ναρκέμπορων και τα φαινόμενα κοινωνικού κανιβαλισμού τα προηγούμενα χρόνια, για να κάμψουν τις αντιστάσεις στην περιοχή και να αλλοιώσουν αποφασιστικά τα χαρακτηριστικά της, διαμορφωμένα σε όλη την περίοδο της μεταπολίτευσης μετά την πτώση της χούντας. Και με την αστυνομική εισβολή και κατοχή της γειτονιάς ξεδιπλώθηκαν ευρύτεροι σχεδιασμοί ανάπλασης κι «εξευγενισμού» της, εντάσσοντάς την στο ευρύτερο σχέδιο ανάπλασης και ελέγχου του κέντρου της πόλης.

Κομβικά στοιχεία για την ανάπλαση της γειτονιάς, τον «εξευγενισμό» και την αλλαγή χρήσης της, καθώς και την ανασύνθεση του πληθυσμού της, είναι η προγραμματιζόμενη ανάπλαση του λόφου του Στρέφη, η μετατροπή της πλατείας Εξαρχείων σε σταθμό του μετρό και η μουσειοποίηση του Πολυτεχνείου. Το Πολυτεχνείο, κεντρικό σημείο εξεγέρσεων, πολιτικών και κοινωνικών εκδηλώσεων, συναντήσεων και ζυμώσεων σε όλη την περίοδο της μεταπολίτευσης, ουσιαστικά είναι ήδη κλειστό. Όσον αφορά τον Στρέφη, έναν λόφο άρρηκτα συνδεδεμένο με τη γειτονιά και έναν από τους ελάχιστους δημόσιους πράσινους χώρους στο κέντρο της πόλης, τον Γενάρη του 2021 ανατέθηκε από το Δήμο στην εταιρεία Prodea και την UNISON Facilities Services τόσο η ανάπλαση και οικονομική εκμετάλλευσή του όσο και η φύλαξη, η περίφραξη και ο έλεγχος της πρόσβασης σε αυτόν. Όσο για την πλατεία Εξαρχείων, αναμένεται η καταστροφή και η εκσκαφή της, ενταγμένη ως σταθμός σε μία γραμμή του μετρό για την οποία έχουν αρχίσει ήδη οι εκσκαφές στις πλατείες Κολωνακίου και Κυψέλης, την Ευελπίδων και το Γαλάτσι.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που επιχειρείται η ανάπλαση της περιοχής (έστω κι αν αυτή τη φορά έχει γενικευμένο χαρακτήρα), με κορυφαίο παράδειγμα τα έργα στην πλατεία Εξαρχείων το 2003, πριν τους ολυμπιακούς αγώνες, τα οποία σε μεγάλο βαθμό ματαιώθηκαν, χάρη στη δυναμική και μαζική αντίσταση που προβλήθηκε, τότε που πρωτογράφτηκε και το σύνθημα «Σήμερα τα Εξάρχεια - αύριο όλη η πόλη». Και σήμερα καλούμε και εμείς με τη σειρά μας, όλους και όλες, συλλογικότητες και ατομικότητες, κατοίκους, θαμώνες και εργαζόμενους της γειτονιάς, που έδωσαν το παρών στους αγώνες που προηγήθηκαν, να πλαισιώσουν και πάλι τον αγώνα για την υπεράσπιση των Εξαρχείων της αυτοοργάνωσης, της αντίστασης και της αλληλεγγύης.

Ενάντια στη συνολική κατασταλτική και ιδεολογική επίθεση του κράτους που στοχεύει τις κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις, μέσα από τις συλλήψεις και διώξεις αγωνιστών/τριών, τα στημένα κατηγορητήρια και τις σκευωρίες που μεθοδεύονται από τα κρατικά επιτελεία, τις εκκενώσεις κατειλημμένων χώρων αγώνα, την αστυνομοκρατία, τις απαγορεύσεις διαδηλώσεων και τους ξυλοδαρμούς διαδηλωτών/τριών, με σκοπό την επιβολή τρομοκρατίας και σιωπής.

Ενάντια στην επιχείρηση του κράτους να επιβληθεί και να ιδιοποιηθεί τους δημόσιους χώρους στο κέντρο της Αθήνας και τα Εξάρχεια, στα οποία ο κρατικός μηχανισμός πριμοδότησε τις ναρκομαφίες, με σκοπό τη συντριπτική εισβολή των κατασταλτικών δυνάμεων, την εγκατάστασή τους στη γειτονιά, τις επιθέσεις σε αγωνιστές και δομές αγώνα, την τρομοκράτηση εργαζόμενων και κατοίκων, επιδιώκοντας την πλήρη κοινωνική αποσάθρωση της περιοχής και την αποστέρηση της αγωνιστικής ιστορίας της.

Συγκέντρωση-πορεία: Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022, 18:00 | Μουσείο (Πατησίων)

Ανοιχτή συνέλευση της Κατάληψης Λέλας Καραγιάννη 37

πηγή : email που λάβαμε στις 22 Σεπτεμβρίου 16h


00 CUISINE COLLECTIVE, DANSANT AVEC LA MUSIQUE D'AGIA FANFARA ET MAVRI OMIXLI MANIFESTATION DE MUSÉE CONTRE LA CONSTRUCTION DU MÉTRO À EXARCHEIA ET LA PIVATISATION DE NOTRE QUARTIER TOUT CE QUE NOUS AVONS EST L'AUTRE ET C'EST TOUT CE DONT NOUS AVONS BESOIN ΞΑΡΧΕΙΑ'

ΤΑ 7 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤAΛΗΨΗΣ ΜΑΣ

Η αξιοπρέπεια δεν μπορεί να απαιτείται, πρέπει να διεκδικείται.

(Scroll down for French and English)

7 χρόνια ύπαρξης για μια κατάληψη στο κέντρο μιας μεγαλούπολης όπως η Αθήνα, είναι θέμα. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν περάσει από τη Νοταρά 26. Κάποιοι έχουν μείνει για μερικές εβδομάδες ή μήνες. Άλλοι έχουν ζήσει εδώ για χρόνια. Ο χώρος της ζωής και του αγώνα μας, γεννήθηκε από μια ζωτική ανάγκη να ανοίξουμε τις πόρτες της πόλης στους αποκλεισμένους, σε όσους διώκονται στις χώρες τους, αλλά και μέσα σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που οχυρώνεται εδώ και χρόνια, ξοδεύοντας αστρονομικά ποσά για να κυνηγήσει, να φυλακίσει, να βιάσει και να απελάσει τους εξόριστους.

Η κρατική βία κατά των εξόριστων και κατά όλων όσων αρνούνται αυτή τη θανατηφόρα κοινωνία αυξάνεται και επιταχύνεται. Και αυτή η βία γίνεται όλο και πιο ύπουλη. Ένας αλληλέγγυος δικηγόρος, μας ενημερώνει ότι από εδώ και στο εξής, για να κάνεις αίτηση ασύλου στην Ελλάδα, "πρέπει να είσαι καταγεγραμμένος στο στρατόπεδο της Μαλακάσας ή στη Θεσσαλονίκη". Η κύρια συνέντευξη λαμβάνει χώρα μέσα στις επόμενες ώρες. Έτσι, τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει δυνατότητα προετοιμασίας με δικηγόρο καθώς χρειάζονται εβδομάδες ή και μήνες για να φτιάξεις μια ισχυρή υπόθεση. Στη συνέχεια, μετά από λίγες ώρες, η αίτηση ασύλου απορρίπτεται συστηματικά. Μέσα σε 7 ημέρες πρέπει κάποιος/κάποια να έχει φύγει από την Ελλάδα και μετά από 10 ημέρες μπορεί να ασκηθεί έφεση κατά της απόφασης. Η ιεράρχηση, η ταξινόμηση "υπηκόων" και "μη υπηκόων", ο καθορισμός του ποιος "αξίζει" να ζει και ποιος όχι, ήταν πάντα στην ουσία του έθνους-κράτους.

Μετά τις εκκενώσεις δεκάδων καταλήψεων σε όλη την Ελλάδα, τις συστηματικές αστυνομικές παρενοχλήσεις, τα βασανιστήρια, τις κρατικές δολοφονίες και τις φασιστικές επιθέσεις που συχνά διαπράττονται μακριά από τα μάτια μας, από τον Έβρο μέχρι το Αιγαίο, τα κινήματα αλληλεγγύης μας έχουν υποφέρει τα τελευταία χρόνια. Ταλαιπωρημένα από την αβεβαιότητα ή και ακόμα από την φτώχεια, εξαντλημένα από τις δοκιμασίες των συντρόφων μας, σημαδεμένα σωματικά και ψυχολογικά από τη βία των ένθερμων μπράβων της άρχουσας τάξης και του κράτους, είναι αλήθεια ότι μερικές φορές ο πολιτικός και ριζοσπαστικός αναβρασμός του 2015 μοιάζει μακρινός.

Ωστόσο, η αλληλεγγύη εξακολουθεί να υπάρχει. Σήμερα, ακόμα περισσότερο απ' ότι το 2015, γνωρίζουμε ότι το σύστημα στο οποίο επιβιώνουμε μας οδηγεί συλλογικά στην καταστροφή μας. "Επειδή κάθε δραματική είδηση προμηνύει αυτό που αναπόφευκτα πλησιάζει, είναι καιρός, περισσότερο από ποτέ, να αλλάξουμε τη ζωή και την κοινωνία στο σύνολό της. Για να το πετύχουμε αυτό, χρειαζόμαστε τους πάντες. Χρειάζεται να ενθαρρύνουμε ο ένας τον άλλον, να βοηθάμε ο ένας τον άλλον, να αγαπάμε ο ένας τον άλλον, να φροντίζουμε ο ένας τον άλλον στις αντιξοότητες που χτυπούν εδώ και εκεί, σαν αστραπές και χαλάζι, σαν φλόγες και ξηρασία, σαν πείνα και απελπισία", έγραψε πρόσφατα ενας σύντροφος του αγώνα μας.

Η 7η επέτειός μας συμπίπτει με τους αγώνες για μια αξιοπρεπή ζωή στα Εξάρχεια και σε όλη την Αθήνα. Εδώ και χρόνια βλέπουμε τη γειτονιά μας να εξευγενίζεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Τα συμφέροντα Ελλήνων και ξένων καπιταλιστών ροκανίζουν καθημερινά τους χώρους διαβίωσης και την αλληλεγγύη μας. Αγωνιζόμαστε από τον Ελαιώνα μέχρι το Δρακόπουλο, από το Πεδίον του Άρεως μέχρι το λόφο του Στρέφη, από την κατάληψη των προσφυγικών στην Αλεξάνδρας μέχρι την πλατεία των Εξαρχείων, το πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος ή το πάρκο Κύπρου και Πατησίων. Όπου κι αν προσπαθήσουν να επιβάλλουν τη ρατσιστική και αστική τους κοινωνία ο Μπακογιάννης, ο Μητσοτάκης και οι φίλοι τους-καπιταλιστές, θα μας βρουν στο δρόμο τους!

Η Notara 26 θα συμμετάσχει στην ημέρα δράσης στις 24 Σεπτεμβρίου ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και "μουσειοποίηση" της Εξαρχείων. Ξεκινώντας στη 3μμ, θα συναντηθούμε στην κατάληψη μας όπου θα μαγειρέψουμε και θα φάμε μαζί με μουσική - χάρη στους συντρόφους μας από την συλλογική κουζίνα Mano Aperta, την Μαύρη Ομίχλη και την Αγία Φανφάρα. Στη συνέχεια καλούμε στη διαδήλωση που θα ξεκινήσει στις 6μμ μπροστά από το αρχαιολογικό μουσείο.

Ας είμαστε δημιουργικοί, αθόρυβοι, επιθετικοί και αλληλέγγυοι. Η αλληλοβοήθεια γκρεμίζει τα τείχη και τις φυλακές τους.

LES 7 ANS DE NOTRE SQUAT

La dignité ne se demande pas, elle s'arrache

7 années d'existence pour un squat dans le centre-ville d'une métropole comme Athènes, ce n'est pas rien. Des milliers de personnes sont passées par Notara 26. Certaines sont restées quelques semaines ou quelques mois. D'autres sont là depuis des années. Notre espace de vie et de lutte est né d'un besoin vital d'ouvrir les portes de la ville aux exclu.es, à celles et ceux persécuté.es dans leur pays, mais aussi au sein d'une Union Européenne qui se barricade depuis des années, en dépensant des sommes astronomiques pour pourchasser, enfermer, violenter et expulser les exilé.es.

Les violences d'Etat contre les exilé.es et contre tous.tes celles et ceux qui refusent cette société mortifère se renforcent et s'accélèrent. Et elles sont toujours plus sournoises. Une avocate solidaire nous informe que, désormais, pour faire sa demande d'asile en Grèce, « il faut être enregistré dans le camp de Malakassa ou celui de Thessalonique. Après seulement quelques heures, vous avez votre entretien principal. Dans la grande majorité des cas, il n'y a donc aucune possibilité de se préparer avec un avocat ‒ cela demande des semaines voire des mois pour constituer un dossier solide. Ensuite, après quelques heures, vous avez systématiquement un refus de votre demande d'asile. Vous avez 7 jours pour quitter la Grèce et 10 jours pour faire appel de la décision ». Hiérarchiser, classer « nationaux » et « non-nationaux », déterminer qui « mérite » de vivre et qui ne le « mérite » pas, cela a toujours été dans l'essence de l'État-Nation.

Entre les expulsions de dizaines de squats dans toute la Grèce, le harcèlement policier désormais systématique, les cas de torture, les meurtres d'État et les actes fascistes souvent commis loin des regards d'Evros à la mer Egée, notre camp solidaire a énormément souffert ces dernières années.

Rongés par la précarité voire par la misère, épuisés par les procès de nos camarades, marqués physiquement et psychologiquement par la violence des valets zélés de la classe dirigeante et de l'État, il est vrai que l'effervescence politique et radicale de 2015 nous semble parfois bien loin.

Pourtant, la solidarité est toujours là. Aujourd'hui, encore plus qu'en 2015, nous savons que le système dans lequel nous survivons nous mène collectivement à notre perte. « Parce que chaque nouvelle dramatique augure de ce qui se rapproche inéluctablement, il est temps, plus que jamais, de changer la vie et la société tout entière. Pour y parvenir, nous avons besoin de toutes et tous. Nous avons besoin de nous encourager, de nous entraider, de nous aimer, de veiller les uns sur les autres dans l'adversité qui frappe ici et là, comme la foudre et la grêle, comme les flammes et la sécheresse, comme la faim et le désespoir », a écrit récemment une compagnon de luttes.

Notre 7e anniversaire coïncide avec les luttes brûlantes pour vivre dignement à Exarcheia et un peu partout à Athènes. Depuis des années, nous voyons notre quartier s'embourgeoiser à une vitesse vertigineuse. Les intérêts des capitalistes grecs et étrangers grignotent tous les jours un peu plus nos espaces de vie et de solidarité. Nous luttons d'Elaionas à Drakopoulos, de Pedion tou Areos à Strefi du squat de Prosfiyika à Alexandras, de la place d'Exarcheia jusqu'au parc d'Akadimia Platonos. Partout où Bakoyannis, Mitsotakis et leurs amis-rapaces-capitalistes tentent d'imposer leur société raciste et bourgeoise, ils nous trouveront sur leur chemin !

Notara 26 se joindra à la journée d'actions du samedi 24 septembre contre la privatisation et la muséification d'Exarcheia. À partir de 15h, rendez-vous à notre squat où nous cuisinerons et mangerons ensemble et en musique avec nos camarades de Mano Aperta, Mavri Omichli et Agia Fanfara. Nous appelons ensuite à rejoindre la manifestation qui débutera à 18h devant le musée archéologique.

Soyons créatifs, furtifs, offensifs et solidaires. L'entraide renverse leurs murs et leurs prisons.

7 YEARS OF OUR SQUAT

Dignity cannot be asked for, it must be taken away

7 years of existence for a squat in the city center of a metropolis like Athens, that's matter. Thousands of people have passed through Notara 26. Some have stayed for a few weeks or months. Others have been living here for years. Our space of life and struggle was born from a vital need to open the doors of the city to the excluded, to those persecuted in their own countries, but also within a European Union that has been barricading itself for years, spending astronomical sums of money to hunt down, imprisoned, violate and expel the exiles.

The state violence against the exiles and against all those who refuse this deadly society is increasing and accelerating. And this violence is becoming ever more insidious. A solidarity lawyer informs us that, from now on, in order to apply for asylum in Greece, "you have to be registered in the camp of Malakassa or in Thessaloniki. After only a few hours, you have your main interview. So most of the time there is no possibility to prepare with a lawyer - it takes weeks or months in order to make a solid case. Then, after a few hours, your asylum application is systematically refused. You have 7 days to leave Greece and 10 days to appeal the decision. Prioritizing, classifying "nationals" and "non-nationals", determining who "deserves" to live and who does not, has always been in the essence of the nation-state.

After the evictions of dozens of squats all over Greece, the systematic police harassment, the cases of torture, the state murders and the fascist attacks often committed far from sight from Evros to the Aegean Sea, our solidarity movements have suffered in the last years. Gnawed by precariousness and even misery, exhausted by the trials of our comrades, marked physically and psychologically by the violence of the zealous henchmen of the ruling class and the state, it is true that sometimes the political and radical effervescence of 2015 seems far away.

Yet solidarity is still there. Today, even more than in 2015, we know that the system we survive in is collectively leading us to our doom. "Because each dramatic news bodes of what is ineluctably approaching, it is time, more than ever, to change life and society as a whole. To achieve this, we need everyone. We need to encourage each other, to help each other, to love each other, to look after each other in the adversity that strikes here and there, like lightning and hail, like flames and drought, like hunger and despair", wrote recently one of our comrade.

Our 7th anniversary coincides with the struggles to live with dignity in Exarcheia and all over Athens. For years, we have seen our neighborhood being gentrified at a dizzying speed. The interests of Greek and foreign capitalists are nibbling away at our living spaces and solidarity every day. We fight from Elaionas to Drakopoulos, from Pedion tou Areos to Strefi, from the squat of Prosfiyika in Alexandras to the square of Exarcheia or in the park of Akadimia Platonos. Wherever Bakoyannis, Mitsotakis and their friends-capitalists try to impose their racist and bourgeois society, they will find us on their way!

Notara 26 will join the day of action on September 24 against the privatization and museumization of Exarcheia. Starting at 3pm, we'll meet at our squat where we'll cook and eat together with music - thanks to our comrades from Mano Aperta, Mavri Omichli and Agia Fanfara. Afterwards we call to join the demonstration that will start at 6pm in front of the archaeological museum.

Let's be creative, stealthy, offensive and solidarians. Mutual aid breaks down their walls and prisons.

Νοταρά 26

πηγή : email που λάβαμε στις 22 Σεπτεμβρίου 14h


Η περιοχή των Εξαρχείων πάντα ήταν μία γειτονιά ελεύθερης και ανατρεπτικής έκφρασης στην οποία βρίσκουν την ταυτότητα τους, εργάζονται και δημιουργούν ομάδες και σύνολα με ποικίλες ιδιαιτερότητες και ευαισθησίες με αρμονία και πολλές φορές συλλογικά.

Εδώ και αρκετές ημέρες ζει και αναπνέει με το βάρος μίας δυστοπικής κυβέρνησης η οποία αδιαφορεί για το κοινωνικό σύνολο και τις ανάγκες του προς όφελος επιχειρηματικών συμφερόντων ημετέρων, φίλων, συγγενών και κουμπάρων.

Αν και υπόσχεται ανάπλαση της Πλατείας Εξαρχείων μετά την καταστροφή της, έχει απορρίψει προτάσεις για την κατασκευή σταθμού ΜΕΤΡΟ σε τοποθεσία εντός των Εξαρχείων και σε χώρο που παρέχει πλείστα πλεονεκτήματα στην εξυπηρέτηση των κατοίκων. Εγκαταλείπει τον λόφο του Στρέφη στην φυσιολογική φθορά ενός άλσους εντός του αστικού ιστού, εμποδίζοντας ταυτόχρονα τις εθελοντικές προσπάθειες των κατοίκων για καθαρισμό, πότισμα και διατήρηση της ταυτότητας του λόφου, μόνο για να νομιμοποιήσει το πρόσχημα της περιβαλλοντικής ανάπλασης και να προχωρήσει σε "μάντρωμα", και "τσιμέντωμα" του.

Ενάντια στις φυσιολογικές αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας μία μόνο απάντηση έρχεται από την πλευρά των εξουσιαστών.

"Μπατσοκρατία"

Προφασιζόμενη την διαφύλαξη των εργασιών και του εξοπλισμού από, όπως προσχηματικά τονίζει, τους δέκα διαφωνούντες κατοίκους, τοποθετεί τα σκυλιά φύλακες της, όπως κάνει πάντα σε ανάλογες περιπτώσεις.

Σκυλιά εκπαιδευμένα με μίσος για τους ανθρώπους, με νοοτροπία εξουσιαστών, οι οποίοι όχι μόνο προσβάλουν και κακοποιούν όσους τολμούν να διαμαρτυρηθούν αλλά είναι με το δάχτυλο στη σκανδάλη έτοιμοι να αφαιρέσουν ζωές.

Δεν ξεχνάμε τον Μελίστα, και τον Κορκονέα,

Δεν ξεχνάμε τους δολοφόνους του Βασίλη Μάγκου.

Δεν ξεχνάμε όλους αυτούς που βιαιοπράγησαν και εξευτέλισαν ανθρώπους έχοντας την πλήρη κάλυψη και προστασία της εξουσίας.

Έτοιμοι είναι σε κάθε περίσταση να αποδείξουν στα αφεντικά τους πως είναι άξιοι συνεχιστές του Μάλιου και των βασανιστών της χούντας.

Να γιατί όπου βρεθούν οι φίλοι του Αστέρα, σε κάθε γειτονιά της Αθήνας και όχι μόνο, ένα είναι το σύνθημα που όλους μας ενώνει.

ΜΠΑΤΣΟΙ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ

Δεν μας κάμπτει η βαρβαρότητα της συμμορίας που ονομάζετε ΕΛ.ΑΣ .

Συνεχίζουμε τον Αγώνα σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο κάθε ένα από εμάς.

ΟΧΙ ΜΕΤΡΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΟΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΛΟΦΟΥ ΣΤΡΕΦΗ

ΕΞΩ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ

Στηρίζουμε τη συγκέντρωση και διαδήλωση στη γειτονία το Σάββατο 24 Σεπτέμβρη στις 18:00 στο Μουσείο

κάλεσμα : ΑΣΤΕΡΑΣ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ

πηγή : email που λάβαμε στις 22 Σεπτεμβρίου 18h


ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗΣ, ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Συγκέντρωση-πορεία: Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022, 18:00 | Μουσείο (Πατησίων)

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗΣ, ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ.

Μέσα στο καλοκαίρι, στο λόφο του Στρέφη εισέβαλαν μηχανικοί και εργολάβοι με τη συνοδεία ΜΑΤ ώστε να κηρύξουν την έναρξη των εργασιών ανάπλασης, ενώ λίγες ημέρες μετά ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις τοποθετήθηκαν στην πλατεία Εξαρχείων για να διαφυλάξουν το φρούριο που ανεγέρθηκε προκειμένου να προφυλαχθούν οι εργασίες που αφορούν το μετρό. Τα ΜΑΤ, οι συνεχείς μηχανοκίνητες περιπολίες και η στρατοπέδευση διαφόρων ειδών ένστολων δολοφόνων του κράτους στα Εξάρχεια δεν στοχεύουν παρά στην τρομοκράτηση, τη φίμωση,την αναχαίτιση και το τσάκισμα κάθε κατοίκου, θαμώνα και συλλογικών εγχειρημάτων που αναπτύσσουν αντιστάσεις απέναντι στα καταστροφικά σχέδια της Εξουσίας.

Η εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση που εξελίσσεται από τον Αύγουστο στα Εξάρχεια σηματοδοτεί από τη μια τη συνέχιση της κρατικής στρατηγικής που έχει μόνιμα στο στόχαστρο την αγωνιστική γειτονιά των Εξαρχείων και από την άλλη την έναρξη της υλοποίησης, με επιθετικούς και κατασταλτικούς όρους, των αντικοινωνικών σχεδιασμών κράτους και επενδυτών που στοχεύουν στην ιδιοποίηση και τον έλεγχο των δημόσιων χώρων ευρύτερα, καθώς και των χώρων αστικού πρασίνου στην Αθήνα. Από το πάρκο Δρακοπούλου, το πάρκο Κύπρου και Πατησίων, την Ακαδημία Πλάτωνος και τον λόφο του Φιλοπάππου, μέχρι τον λόφο του Στρέφη και την πλατεία Εξαρχείων κ.α.

Κάτω τα χέρια από τον λόφο του Στρέφη και τα Εξαρχεια των κοινωνικών και ταξικών αγώνων.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

 • που στοχεύουν ευρύτερα στο τσάκισμα των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων
 • που στοχοποιούν, ως κομμάτι της αντιεξεγερτικής πολιτικής του κράτους που εξελίσσεται από το 2009, τη γειτονιά των Εξαρχείων ώστε να σταματήσει να είναι συνυφασμένη με τους αγώνες που έχουν δοθεί και δίνονται απέναντι στον σάπιο κόσμο της καταπίεσης και της εκμετάλλευσης και να ανασταλεί η ανάπτυξη πολιτικών και κοινωνικών διεργασιών που έρχονται σε αντιπαράθεση με τις κυρίαρχες αξίες και σχέσεις που επιβάλει η εξουσία
 • που εκκενώνουν καταλήψεις, εγκαθιστούν ένα στρατό κατοχής στην περιοχή, ξυλοκοπούν νεολαίους/ες, τρομοκρατούν και παρενοχλούν κατοίκους και θαμώνες
 • που καθοδηγούν και εποπτεύουν την ανάπτυξη των ναρκομαφιών που αποτελούν το μακρύ χέρι τους στην περιοχή, επιχειρώντας να συκοφαντήσουν και απονοηματοδοτήσουν το ανοιχτό, ελεύθερο και δημόσιο πεδίο που έχει διαμορφωθεί μέσα από τους αγώνες για ελευθερία, ισότητα και αλληλεγγύη
 • που στοχεύουν στην πλήρη κοινωνική αποσάθρωση της περιοχής, την αλλοίωση των κινηματικών και αγωνιστικών χαρακτηριστικών των Εξαρχείων, την αποστέρηση της αγωνιστικής ιστορίας τους και τη μετατροπή τους σε ελεγχόμενη ζώνη κερδοφορίας.
 • που προγραμματίζουν την ανάπλαση του λόγου του Στρέφη, τη δημιουργία μετρό στην πλατεία των Εξαρχείων και τη μετατροπή του Πολυτεχνείου σε μουσείο επιχειρώντας να ιδιοποιηθούν τον δημόσιο χώρο για την εμπορευματοποίησή του και τη μετατροπή του σε ζώνη κερδοφορίας, κάτι που αποτελεί μέρος των ευρύτερων σχεδιασμών ανάπλασης και «εξευγενισμού» του κέντρου της πόλης

…..έχοντας ως παρακαταθήκη τις κινητοποιήσεις του παρελθόντος, διατηρώντας σταθερές θέσεις μάχης απέναντι σε κράτος, κεφάλαιο, κρατική καταστολή, ναρκομαφίες και κοινωνικό κανιβαλισμό.

ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗΣ, ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Συγκέντρωση-πορεία: Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022, 18:00 | Μουσείο (Πατησίων)

κάλεσμα : α/α στέκι Αντίπνοια

πηγή : https://twitter.com/stekiAntipnoia


ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΟΦΟ ΤΟΥ ΣΤΡΕΦΗ ΕΩΣ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΚΑ, ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ, ΤΟΥΣ ΛΟΦΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΜΑΣ!

Tο προηγούμενο διάστημα, ο Δήμος Αθηναίων και ιδιωτικές εταιρείες προχώρησαν τους επιθετικούς τους σχεδιασμούς τους, θέτοντας στο στόχαστρο τους πλήθος δημόσιων πράσινων χώρων στην Αθήνα, από την πλατεία Εξαρχείων και τον Λόφο του Στρέφη ως το πάρκο Κύπρου και Πατησίων και το πάρκο Δρακοπούλου, την Ακαδημίας Πλάτωνος, τον λόφο Φιλοπάππου κ.α. Ειδικά η γειτονιά των Εξαρχείων έχει βρεθεί ήδη από το καλοκαίρι στο επίκεντρο της επίθεσης: από τις επανειλημμένες εισβολές μηχανικών και εργολάβων φρουρούμενων από αστυνομικές δυνάμεις στον λόφο του Στρέφη έως και την περίφραξη της πλατείας Εξαρχείων με λαμαρίνες και συρματοπλέγματα και την εγκατάσταση ενός αστυνομικού στρατού κατοχής προκειμένου να προχωρήσει η κατασκευή σταθμού μετρό από την εταιρεία ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ. Κάθε λογής κατασταλτικές δυνάμεις επιστρατεύονται, με συλλήψεις, ξυλοδαρμούς και εκφοβισμούς, για να καταπνίξουν κάθε συλλογική έκφραση κοινωνικής αντίστασης απέναντι στα σχέδια ανάπλασης και εμπορευματοποίησης της γειτονιάς.

Από τα Εξάρχεια έως το πάρκο της Κύπρου, όπου το τελευταίο διάστημα επιχειρείται να επιβληθεί η παράδοση του στην εταιρεία Unison για να προχωρήσει το πολυδάπανο έργο βιτρίνας και όπου τα ξημερώματα της 20ης Σεπτεμβρίου αστυνομικές δυνάμεις με εντολή του δήμου Αθηναίων και του δημάρχου Μπακογιάννη, περικύκλωσαν το πάρκο και επιτέθηκαν άγρια στους συγκεντρωμένους, προκαλώντας τους τραυματισμούς και συλλαμβάνοντας έξι συναγωνιστές και συναγωνίστριες, ο σκοπός τους δεν είναι άλλος παρά η ιδιωτικοποίηση και η εν γένει αλλαγή χρήσης του δημόσιου χώρου με τον αποκλεισμό της κοινωνικής βάσης και την καταστολή των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων.

ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΚΥΠΡΟΥ ΕΩΣ ΤΟΝ ΛΟΦΟ ΤΟΥ ΣΤΡΕΦΗ, ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΥ

ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ, ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΊΗΣΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ-ΤΑΞΙΚΩΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΝ!

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖOΜΕΝΟΥΣ/ΕΣ!

Στηρίζουμε τη διαδήλωση υπεράσπισης της γειτονιάς των Εξαρχείων

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022, 18:00 | Μουσείο (Πατησίων).

κάλεσμα : Συνέλευση Αντίστασης και Αλληλεγγύης Κυψέλης/Πατησίων

sakakp.blogspot.com

πηγή : email που λάβαμε στις 23 Σεπτεμβρίου 21h


Κινητοποίηση, Σάββατο 24/9, Μουσείο, 6μμ

-ΟΧΙ ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΕΤΡΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ

-ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΛΑΜΑΡΙΝΕΣ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ! ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ!

-ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

-ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΞΕΥΓΕΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Όλοι και όλες στην κινητοποίηση των κατοίκων το Σάββατο 24/9, στις 18:00, στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Μια νέα πραγματικότητα ήρθε να επιβληθεί με το έτσι θέλω στους κατοίκους της γειτονιάς των Εξαρχείων από τις 9 Αυγούστου κι έπειτα. Κυβέρνηση, Δημοτική Αρχή και Κεφάλαιο (Αττικό Μετρό Α.Ε) σε απόλυτη σύμπνοια επιδιώκουν να μετατρέψουν την πλατεία Εξαρχείων σε ένα περιφραγμένο από λαμαρίνες και συρματοπλέγματα άβατο-εργοτάξιο για την κατασκευή στάσης μετρό της Γραμμής 4. Η νέα εικόνα της πλατείας-φρούριο, που τελεί σε μόνιμη και καθημερινή βάση περιτριγυρισμένη από πάνοπλες δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., θυμίζει σενάριο δυστοπικής ταινίας.

Τη θέση των δένδρων, της παιδικής χαράς, των πολιτικών εκδηλώσεων και των φεστιβάλ βιβλίου, των μουσικών βραδιών και των γιορτών έρχεται να πάρει ένα αποστειρωμένο εργοτάξιο που θα κρατήσει τουλάχιστον 8 χρόνια προκαλώντας επιπλέον προβλήματα ηχορύπανσης και σκόνης στα πέριξ της περιοχής. Ένα εργοτάξιο-άντρο των ένοπλων φρουρών της ΕΛ.ΑΣ. οι οποίοι δίχως ντροπή τραμπουκίζουν και τρομοκρατούν περαστικούς, συλλαμβάνουν αναίτια «ύποπτους κι επικίνδυνους για φασαρίες» στα μάτια τους, ληστεύουν και παρενοχλούν λεκτικά και σωματικά γυναίκες πέριξ και εντός του εργοταξίου, όπως έγινε το βράδυ της Παρασκευής στις 9/9, όπως κάνουν σε συναυλίες στο ΑΠΘ, σε φοιτητικές κινητοποιήσεις, σε απεργούς- εργάτες στη Μαλαματίνα και σε μετανάστες.

Η αντιδραστική επίθεση κεφαλαίου - "επενδυτών"- κυβέρνησης με τη σιωπηρή συμφωνία και ευθύνη της αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να σταματήσει. Το μετρό στην πλατεία Εξαρχείων δεν είναι "ένα αναγκαίο έργο" και δεν αρκούν μερικές τεχνικές βελτιώσεις που υποτιμούν τη συνολική προσπάθεια για επέλαση στην πόλη.Η προσπάθεια ξεριζωμού της μοναδικής πλατείας και της ιστορικής φυσιογνωμίας της γειτονιάς των Εξαρχείων από τη δημοτική αρχή και την κυβέρνηση της ΝΔ δεν αφορά στην βελτιστοποίηση της μετακίνησης κατοίκων και εργαζομένων.

Αποτελεί στρατηγικό σχέδιο της αστικής τάξης και των εκφραστών της να ξεριζώσει τη συλλογική δράση στους ελεύθερους και δημόσιους χώρους, την ριζοσπαστική πολιτιστική ταυτότητα. Πρόκειται για μια γειτονιά συνδεδεμένη με εβληματικούς σταθμούς της σύγχρονης ιστορίας του λαού, από τα Δεκεμβριανά και την εξέγερση του Πολυτεχνείου μέχρι και το Δεκέμβρη του '08, η οποία ταυτόχρονα αποτελεί στο σήμερα «έδρα» συλλογικοτήτων, εργατικών σωματείων και πολιτικών οργανώσεων. Αυτή η ιστορία πρέπει να ξεριζωθεί και να αντικατασταθεί από κάτι άλλο λιγότερο «επικίνδυνο» απέναντι στο δόγμα «Νόμος-Τάξη-Κέρδος», που κράτος και Κυβέρνηση υλοποιούν.

Ο σταθμός μετρό στην πλατεία Εξαρχείων έρχεται να ενισχύσει ένα ευρύτερο σχέδιο τουριστικοποίησης της περιοχής (υπόγεια ενοποίηση των Αρχαιολογικό Μουσείο-Ακροπόλ-Πολυτεχνείο, ιδιωτικοποίηση του λόφου του Στρέφη, η μετατροπή του κτιρίου Γκίνη του ΕΜΠ σε μουσείο και όχι κέντρο αγώνων). Τα Εξάρχεια γίνονται τόπος κατανάλωσης και κερδοφορίας. Ένα επιχειρηματικό πάρκο βιτρίνας, κατάλληλο για τουρίστες και επιχειρηματικές business με ευέλικτες, επισφαλείς και χαμηλόμισθες σχέσεις εργασίας.

Η περίπτωση των Εξαρχείων δεν είναι μοναδική, αποτελεί κομμάτι ενός πολυσύνθετου πάζλ αναμόρφωσης των κοινοτήτων της Αθήνας όπως ο Μεγάλος Περίπατος, η περίφραξη Φιλοπάππου, η τσιμεντοποίηση 30 στρ του Άλσους της Ακαδημίας Πλάτωνος, τα πάρκα Δρακόπουλου και Κύπρου Πατησίων, η Διπλή Ανάπλαση που οδήγησε στην βίαιη απομάκρυνση μεταναστ(ρι)ών από τον Ελαιώνα.

Τέρμα στην αχαλίνωτη καπιταλιστική κερδοφορία στην πόλη. Άμεσα ελεύθεροι και δημόσιοι χώροι στις υπηρεσίες της κοινωνίας, για περισσότερο πράσινο σε κάθε γειτονιά. Για πλατείες και γειτονιές ελεύθερες και καθαρές από αστυνόμευση και καταστολή.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και χαιρετίζουμε τις μέχρι τώρα δράσεις των κατοίκων των Εξαρχείων και της συνέλευσης «ΟΧΙ ΜΕΤΡΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ» για υπεράσπιση της πλατείας και ευρύτερα της γειτονιάς ενώ δηλώνουμε την έμπρακτη στήριξη στον αγώνα υπεράσπισης των Εξαρχείων.

 • Όχι σταθμός του μετρό στην πλατεία Εξαρχείων. Άμεση απόδοση της πλατείας στην κοινή χρήση
 • Όχι στην ιδιωτικοποίηση του λόφου Στρέφη
 • Όχι στην τουριστικοποίηση του ευρύτερου κέντρου. Κατοικία για τις ανάγκες εργαζομένων και νεολαίας. Μείωση των ενοικίων. Μείωση αντικειμενικών αξιών και τελών
 • Ενίσχυση των υπηρεσιών στον δήμο της Αθήνας. Μόνιμες και σταθερές προσλήψεις, όχι στις ευέλικτες σχέσεις εργασίας
 • Όχι σε αναπλάσεις βιτρίνας και τσιμενταρίσματος των γειτονιών. Δημόσιοι και ελεύθεροι χώροι για τον λαό.
 • Πυκνό δίκτυο δημόσιων και δωρεάν συγκοινωνιών και μετρό σε όλη την Αθήνα, με προτεραιότητα τις παραμελημένες λαϊκές γειτονιές
 • Υπεράσπιση όλων των καταπιεσμένων κοινωνικών ομάδων και της ελεύθερης πολιτικής και κινηματικής δράσης στο κέντρο της Αθήνας

Συλλογικοί αγώνες, Συντονισμός, Ενότητα στη δράση

κάλεσμα : εργατική λέσχη "Υδραγωγείο"


[ΚτΒ] Κάλεσμα Στήριξης της Διαδήλωσης στα κατεχόμενα Εξάρχεια (Σάββατο 24/9, Μουσείο 18.00)

από prolprot.espivblogs.net

post image

Κατεχόμενη πλατεία Εξαρχείων, Σεπτέμβρης 2022

Όταν η κατασκευή ενός έργου υποδομής απαιτεί τη συστηματική παράταξη των αστυνομικών δυνάμεων, όταν ένα εργοτάξιο στήνεται σαν ένα στρατιωτικό φυλάκιο, δεν σημαίνει τόσο ότι ο τοπικος πληθυσμός είναι ενάντια σε καθαυτό το έργο, αλλά απεναντίας το αντίθετο: είναι αυτό το συγκεκριμένο έργο που είναι ενάντια σε αυτόν τον τόπο και τον κοινωνικό ιστό που τον κατοικεί.

Αυτή είναι η περίπτωση του σχεδίου κατασκευής ενός σταθμού του Μετρό στην καρδιά της ιστορικής συνοικίας των Εξαρχείων στην Αθήνα, ενάντια στην οποία η εν ενεργεία ελληνική κυβέρνηση έχει εξαπολύσει εδώ και καιρό ένα ξεκάθαρο σχέδιο "κοινωνικής εκκαθάρισης" […]

Radiocane.info (Μιλάνο)

Από τα χαράματα της 9ης Αυγούστου η "δική μας μικρή πατρίδα", τα Εξάρχεια τελούν υπό κατοχή και έχουν μετατραπεί κυριολεκτικά σε μια αττική "Λωρίδα της ΓΑΔΑ". Μια πρωτοφανή και παρατεταμένη επιχείριση άσκησης και επίδειξης κρατικής τρομοκρατίας που προβλέπεται να κρατήσει για (τουλάχιστον) μια οκταετία…

Ενάμισι μήνα τώρα, νυχθημερόν και αδιάκοπα, ένας ολόκληρος εσμός ένστολων (και μη) πραιτοριανών της "ΕΛ.ΑΣ Ελλήνων αστυνομικών ρουφιάνων, δολοφόνων και βασασιστών" τρομοκρατεί και απειλεί, στοχοποιεί και τραμπουκίζει, παρενοχλεί και κακοκοποιεί, εξαπολύει χημικό πόλεμο και ξυλοκοπάει, προσάγει και συλλαμβάνει, φρουρώντας άγρυπνα το εργοτάξιο - φρούριο της Μετρό ΑΕ και του Δήμ(ι)ου Αθηναίων στην Πλατεία.

Ένα εργοτάξιο που στήθηκε νύχτα και λειτουργεί εν κρυπτώ. Ένα εργοτάξιο που -καλλυμένο πίσω από τους άφαντους κρατικούς και εταιρικούς "αναρμοδιοαρμόδιους", την καθεστωτική προπαγάνδα των αργυρώνητων ΜΜΕ και τα παραληρήματα του "άριστου δημάρχου"- προχωράει τις εργασίες λεηλασίας και ρημάγματος, χωρίς καν την τήρηση των δικών τους νόμων. Σπάνε και καταστρέφουν, σκάβουν και ξηλώνουν (χωρίς καν τις προβλεπόμενες άδειες), καθιστώντας σταδιακά την περιφραγμένη Πλατεία σ' ένα κρανίου τόπο.

Σήμερα, το πρωί της Παρασκευής 23/9 αποκαθήλωσαν το εμβληματικό άγαλμα των "3 Αγγέλων", σύμβολο και τοπόσημο της συνοικίας, ενώ -όπως όλα δείχνουν- σειρά έχουν πάρει τα δεκάδες δέντρα που γλίτωσαν εκείνο το ξημέρωμα της Ημέρας Χ στις 9 του περασμένου Αυγούστου…

Πλατεία - Στρέφης - Πολυτεχνείο, τα Εξάρχεια δεν μπαίνουν σε μουσείο.

Τα Εξάρχεια έχουν Ιστορία - Μπάτσοι & Μετρό έξω απ΄ την Πλατεία.

Ανάπλαση σημαίνει φτωχοί εκτοπισμένοι.

Το μόνο που έχουμε είναι ο ένας την άλλη.

Η Κοινωνική Αυτοοργάνωση και η Ταξική Αλληλεγγύη θα νικήσουν.

Ο Αγώνας συνεχίζεται!

Αύριο Σάββατο 24.9 Στηρίζουμε - Συμμετέχουμε στη Διαδήλωση στις 18.00 από το Αρχαιολογικό Μουσείο.

κάλεσμα : Κίνηση της Βιολέττας (ΚτΒ)

Εξάρχεια, 23/9/2022


ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 24/9, 6ΜΜ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

κάλεσμα : Συντονιστικό δράσεων για την υπεράσπιση των Εξαρχείων

Κάλεσμα συμμετοχής και στήριξης στην πορεία ενάντιας στο μετρό στα Εξάρχεια του Σαββάτου 24/9, 6μμ στο Μουσείο.

Το Συντονιστικό Δράσης για την Υπεράσπιση των Εξαρχείων καλεί στη πορεία ενάντιας στο Μετρό που θα γίνει το Σάββατο 24/9, 6μμ στο Μουσείο.

Ο αγώνας για τα Εξάρχεια είναι μακρύς, πολυμέτωπος και πολυμέτωπος. Στηρίζουμε την πορεία που καλείται ενάντια στο Μετρό, συμμετέχουμε και αγωνιζόμαστε διαρκώς για την άτακτη φυγή του στρατού κατοχής που έχει εγκατασταθεί στη γειτονιά των Εξαρχείων.

ΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ ΕΧΟΥΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΠΑΤΣΟΙ ΚΑΙ ΜΕΤΡΟ ΕΞΩ ΑΠ' ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ

ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΤΡΕΦΗΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΑ ΕΞΑΡΧΕΑ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΜΟΥΣΕΙΟ


Κάλεσμα στήριξης πορείας υπεράσπισης των Εξαρχείων | Σαβ. 24/9, 6μμ., Μουσείο

κάλεσμα : Ανοιχτή Συνέλευση για την υπεράσπιση του Λόφου Στρέφη

Η Ανοιχτή Συνέλευση για την Υπεράσπιση του Λόφου Στρέφη στηρίζει την πορεία ενάντια στο μετρό στην πλατεία Εξαρχείων το Σάββατο, 24/9, στις 6μμ στο Ιστορικό και Αρχαιολογικό Μουσείο.

post image

Σήμερα το πρωί ξερίζωσαν ένα κομμάτι της ιστορίας της πλατείας Εξαρχείων μεταφέροντας το άγαλμα με τους "Τρεις Έρωτες" που βρίσκεται εκεί για πάνω από 60 χρόνια.

Μέσα από προσαγωγές και συλλήψεις το σχέδιο της Αττικό Μετρό και του Δήμου για τη διαγραφή της ιστορικής μνήμης των Εξαρχείων συνεχίζεται. Θα μας βρουν απέναντι στο θανατηφόρο χορό της κυβέρνησης και στο ντελίριο μεγαλομανίας της Δημοτικής Αρχής.

Ενάντια σε κάθε ανάπλαση από τα πάνω, προτάσσουμε τη συλλογικοποίηση των ζωών μας και την αυτοοργάνωση από τα κατω. Αντιεμπορευματικά και αντιιεραρχικά. Για τα Εξάρχεια που ζούμε, δουλεύουμε, πολιτικοποιούμαστε και συγκρουόμαστε. Για τη μεγάλη Γειτονιά που ερωτευόμαστε!

Θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε και να υπερασπιζόμαστε το δημόσιο χώρο, τους δρόμους, την πλατεία, το πάρκο και το λόφο. Ενάντια στον εξευγενισμό και την τουριστικοποίηση των Εξαρχείων, ενάντια στην αστυνομοκρατία και στην εμπορευματοποίηση κάθε πτυχής της ζωής. Ενάντια σε ό,τι μας κρατά μακριά, θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε κοντά!

ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΙΣΧΥΕΙ

ΕΡΩΤΑΣ Ή ΤΙΠΟΤΑ

ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 24/9, 6ΜΜ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

*Η Συνέλευση μας μεταφέρεται για την Κυριακή στις 6μμ

ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΤΡΕΦΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΜΟΥΣΕΙΟ


[Ταξική Αντεπίθεση] Κάλεσμα στήριξης της διαδήλωσης ενάντια στην καπιταλιστική ανάπλαση των Εξαρχείων (Μουσείο 24/9, 6μμ)

Η αγωνιστική διάρκεια, το μετωπικό πνεύμα, το πολιτικό περιεχόμενο και η αστείρευτη αποφασιστικότητα, οδήγησαν στη μαζικοποίηση και τη ριζοσπαστικοποίηση του αγώνα υπεράσπισης της γειτονιάς των Εξαρχείων. Στο δρόμο που άνοιξαν οι διαδηλώσεις όλου του καλοκαιριού, στο δρόμο που άνοιξαν οι τελευταίες έξι εβδομάδες καθημερινού ανυποχώρητου αγώνα, στο δρόμο της μεγαλειώδους διαδήλωσης της 9ης Σεπτέμβρη, συνεχίζουμε δυναμικά τον αγώνα μας, απέναντι στους εντεινόμενους σχεδιασμούς κεφαλαίου, κράτους, κυβέρνησης, απέναντι στην κλιμάκωση της καταστολής και στο καθεστώς ιδιότυπης χούντας που έχει επιβληθεί, με στόχο την καθυπόταξη των αγωνιζόμενων Εξαρχείων.

Οι χούντες και τα καθεστώτα πέφτουν με εξεγέρσεις! Και αυτό στα Εξάρχεια το ξέρουμε καλά!

Δύναμη και αλληλεγγύη στις μητροπολιτικές αντιστάσεις, σε όλες τις δομές κοινωνικής αυτοοργάνωσης και αλληλεγγής (Πάρκο Κύπρου και Πατησίων) που δέχονται ή απειλούνται με καταστολή.

Εργατικοί αγώνες, φοιτητικό κίνημα, μητροπολιτικές αντιστάσεις, ρυάκια ενός πολυμορφου κοινωνικού ρεύματος που φουσκώνει...

Όλες και όλοι στη διαδήλωση της 24ης Σεπτέμβρη, στο Μουσείο στις 6μμ

Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα αναρχικών και κομμουνιστ(ρι)ών)

[…] Η πραγματικότητα που διαμορφώνεται στη γειτονιά δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών για το τι σημαίνει Μετρό - και κατ' επέκταση καπιταλιστική αναπλαση- στα Εξάρχεια: Καπιταλιστική ανάπλαση στα Εξάρχεια σημαίνει την επιβολή μιας ιδιότυπης χούντας. Γιατί τι άλλο από χούντα είναι η μόνιμη στρατοπέδευση εντός ελαχίστων τετραγωνικών των δολοφόνων των ΜΑΤ, της ΔΕΛΤΑ και της ΟΠΚΕ σε μια γειτονιά, όπου η αιματοβαμμένη δράση της αστυνομίας αποτελεί καθεστώς εδώ και δεκαετίες∙ και τι άλλο από χούντα είναι η προσπάθεια συλλογικής καθυπόταξης και ταπείνωσης μιας γειτονιάς μέσα από την επιβολή μιας τέτοιας συνθήκης. Αυτή ακριβώς η επιβολή, προσδιορίζει σε τελική ανάλυση και τον αντικοινωνικό χαρακτήρα του ίδιου του έργου του Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων. Μόνο μια εχθρική για την κοινωνία πολιτική, μόνο μια αδυσώπητη ταξική στρατηγική θα είχε την ανάγκη εφαρμογής τέτοιων δικτατορικών μέτρων για να υλοποιηθεί.

Υπό αυτήν την έννοια η συζήτηση για την κοινωνική χρησιμότητα του Μετρό στην Πλατεία Εξαρχείων έχει κριθεί τελεσίδικα. Καμία χούντα δεν μπορεί να φέρει ποτέ την κοινωνική πρόοδο και μόνο φασίστες ή αφελείς μπορούν να περιμένουν ένα καλύτερο αύριο για τα Εξάρχεια μέσω των ΜΑΤ και της ομάδας ΔΕΛΤΑ. Ουσιαστικά η αξία χρήσης του Μετρό στην πλατεία θα είναι αυτή ακριβώς που θα επιβάλλει η νέα αξία χρήσης που θα δώσει στα Εξάρχεια το Κεφάλαιο, ως ζώνη απόλυτης κυριαρχίας των πιο στυγνών καπιταλιστικών σχέσεων, ως μια πλήρως εμπορευματοποιημένη και αστυνομοκρατούμενη περιοχή τουρισμού και διασκέδασης, χαμηλής αισθητικής και εντατικής και κακοπληρωμένης εργασίας, εκκαθαρισμένης από τους κατοίκους της, τις κοινωνικές και πολιτικές δομές της και τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου που της έχουν απομείνει.

Πλανώνται ωστόσο πλάνην οικτράν οι κρατούντες αν νομίζουν ότι με τέτοιες μεθοδεύσεις θα κάμψουν τα Εξάρχεια και τον κόσμο του αγώνα. Οι δυναμικές διαδηλώσεις των τελευταίων δύο μηνών και βέβαια οι μέρες καθημερινού, ανυποχώρητου αγώνα αποδεικνύουν ότι «Εδώ δεν παραδίνεται κανείς!».

Στην πραγματικότητα η παρόξυνση της κρατικής καταστολής - αντίστοιχα όπως στα Πανεπιστήμια και τους πρόσφατους εργατικούς αγώνες- τον πανικό και την ανασφάλεια κεφαλαίου και κράτους μαρτυρούν μπροστά στη γενικευμένη απαξία στην οποία έχουν περιέλθει. Και βέβαια φόβο για τις ταξικές συγκρούσεις και τις κοινωνικές εξεγέρσεις που ωριμάζουν.[…]

(απόσπασμα από το κάλεσμα για την πορεία της 9/9)

πηγή : http://athens.indymedia.org/post/1620818/


ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΞΕΥΓΕΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ - Στηρίζουμε την κινητοποίηση των κατοίκων το Σάββατο 24/9, 18:00, Αρχαιολογικό Μουσείο

Στηρίζουμε την κινητοποίηση των κατοίκων το Σάββατο 24/9, στις 18:00, στο Αρχαιολογικό Μουσείο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ!

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΞΕΥΓΕΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΥΡΥΤΕΡΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Στηρίζουμε την κινητοποίηση των κατοίκων το Σάββατο 24/9, στις 18:00, στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Ο εξευγενισμός και η τουριστικοποίηση των Εξαρχείων και της ευρύτερης περιοχής του κέντρου της Αθήνας τα τελευταία χρόνια είναι γεγονός. Γίνεται για συγκεκριμένους οικονομικούς και ιδεολογικούς λόγους, με οδυνηρές συνέπειες για τους κατοίκους.

Τα παραδείγματα είναι πολλά: η τοποθέτηση του μετρό στην πλατεία Εξαρχείων, η ανάπλαση του λόφου του Στρέφη, η ανάπλαση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, η επιχειρούμενη ανάπλαση της οδού Τοσίτσα, ο «μεγάλος περίπατος», η μεταφορά μεγάλων υπουργείων και οργανισμών από το κέντρο στο λεγόμενο «κυβερνητικό πάρκο» της ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό, η προσπάθεια για εμπορικό κέντρο στην Ακαδημία Πλάτωνος, η περίφραξη Φιλοπάππου, η βίαιη απομάκρυνση μεταναστρ(ι)ών από τον Ελαιώνα και πολλά ακόμα.

Μέσω τέτοιων έργων επιχειρούν συνειδητά την καταστροφή του μεικτού και πολυλειτουργικού χαρακτήρα του κέντρου της πόλης μέσω της απόδοσής του αποκλειστικά στους επισκέπτες και τους τουρίστες και στις χρήσεις γης που τους εξυπηρετούν. Η ευρύτερη περιοχή του κέντρου γίνεται τόπος κατανάλωσης και κερδοφορίας. Ένα επιχειρηματικό πάρκο βιτρίνας, κατάλληλο για τουρίστες και επιχειρηματικές business με ευέλικτες, επισφαλείς και χαμηλόμισθες σχέσεις εργασίας. Η αλλαγή προς αυτή την κατεύθυνση συντελείται ήδη με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών και των ενοικίων που προκλήθηκαν από την αχαλίνωτη επέλαση της βραχυχρόνια μίσθωσης (AirBNB). Η εικόνα της πόλης που αναδύεται είναι πιο δυσλειτουργική, πιο άνιση και πιο ταξικά πολωμένη.

Ταυτόχρονα, αποτελεί στρατηγικό σχέδιο της αστικής τάξης, των εκφραστών της να ξεριζώσει την πολιτική ανυπακοή, τη συλλογική δράση στους ελεύθερους και δημόσιους χώρους, την ριζοσπαστική πολιτιστική ταυτότητα. Ειδικά για τα Εξάρχεια, πρόκειται για μια γειτονιά συνδεδεμένη με εβληματικούς σταθμούς της σύγχρονης ιστορίας του λαού, από τα Δεκεμβριανά και την εξέγερση του Πολυτεχνείου μέχρι και το Δεκέμβρη του '08, η οποία ταυτόχρονα αποτελεί στο σήμερα «έδρα» συλλογικοτήτων και εργατικών σωματείων. Η αναπαράσταση αυτή είναι επικίνδυνη για το κράτος και τις κυβερνήσεις του και γι' αυτό πρέπει να ξεριζωθεί και να αντικατασταθεί από κάτι άλλο λιγότερο «επικίνδυνο» απέναντι στο δόγμα «ΝΟΜΟΣ-ΤΑΞΗ-ΚΕΡΔΟΣ» που κράτος και Κυβέρνηση ευαγγελίζονται.

Καταγγέλουμε την αστυνομοκρατία που έχει επιβληθεί στην περιοχή με πάνοπλες δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ σε καθημερινή βάση που συλλαμβάνουν αναίτια, ληστεύουν και παρενοχλούν, ενώ δεν επιτρέπουν την είσοδο συνδικαλιστών στα εργοτάξια! Καταγγέλουμε τις συνθήκες εργασίες κάτω από τις οποίες αναγκάζονται να εργάζονται συνάδελφοι μηχανικοί. Δε μπορούμε να εργαζόμαστε κόντρα στα συμφέροντα και τη λαϊκή βούληση των κατοίκων της περιοχής, κάτω από την απειλή του οπλισμού της αστυνομίας.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και χαιρετίζουμε τις μέχρι τώρα συλλογικές δράσεις των κατοίκων. Η αντιδραστική επίθεση κεφαλαίου-«επενδυτών»-κυβέρνησης στο πεδίο της πόλης πρέπει να σταματήσει!

Τέρμα στην αχαλίνωτη καπιταλιστική κερδοφορία στην πόλη. Άμεσα ελεύθεροι και δημόσιοι χώροι στις υπηρεσίες της κοινωνίας, για περισσότερο πράσινο σε κάθε γειτονιά, για δημοτικές, κοινωνικές και τεχνικές υπηρεσίες πρασίνου. Για πλατείες και γειτονιές ελεύθερες χωρίς διαρκή αστυνόμευση.

Με τις δυνάμεις του εργατικού κινήματος και των αγώνων για δημόσιους και ελεύθερους χώρους στις γειτονιές βάζουμε φρένο σε αυτά τα σχέδια!

 • Όχι στον σταθμό του μετρό στην πλατεία Εξαρχείων. Ο σταθμός θα καταστρέψει έναν από τους λίγους δημόσιους χώρους στο κέντρο της Αθήνας και τη μοναδική πλατεία της γειτονιάς. Σε μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας το πράσινο θα θυσιαστεί για τα έργα του μετρό. Να αποδοθεί άμεσα η πλατεία πίσω στο κοινό!
 • Όχι στην ιδιωτικοποίηση του λόφου Στρέφη
 • Ενίσχυση των υπηρεσιών στον δήμο της Αθήνας. Μόνιμες και σταθερές προσλήψεις, όχι στις ευέλικτες σχέσεις εργασίας
 • Όχι σε αναπλάσεις βιτρίνας και τσιμεντώματος των γειτονιών. Δημόσιοι και ελεύθεροι χώροι για τον λαό
 • Πυκνό δίκτυο δημόσιων και δωρεάν συγκοινωνιών και μετρό σε όλη την Αθήνα, με προτεραιότητα τις παραμελημένες λαϊκές γειτονιές
 • Υπεράσπιση όλων των καταπιεσμένων κοινωνικών ομάδων και της ελεύθερης πολιτικής και κινηματικής δράσης στο κέντρο της Αθήνας
 • Περιορισμός στη δημιουργία ξενοδοχείων-μέτρα για δραστικό περιορισμό του airbnb.
 • Να μην ασκηθεί καμία δίωξη στους συλληφθέντες στις 23/09 στην πλατεία Εξαρχείων που διαμαρτύρονταν για την απομάκρυνση του αγάλματος της πλατείας, ανάμεσά τους και μέλος του ΣΜΤ. Να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι.

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών

πηγή : https://somt.gr/οχι-στον-εξευγενισμο-και-την-…


ΟΧΙ ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΕΤΡΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ.

ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΛΑΜΑΡΙΝΕΣ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ!

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΞΕΥΓΕΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Όλοι και όλες στην κινητοποίηση των κατοίκων το Σάββατο 24/9, στις 18:00, στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Μια νέα πραγματικότητα ήρθε να επιβληθεί με το έτσι θέλω στους κατοίκους της γειτονιάς των Εξαρχείων από τις 9 Αυγούστου κι έπειτα. Κυβέρνηση, Δημοτική Αρχή και Κεφάλαιο (Αττικό Μετρό Α.Ε) σε απόλυτη σύμπνοια επιδιώκουν να μετατρέψουν την πλατεία Εξαρχείων σε ένα περιφραγμένο από λαμαρίνες και συρματοπλέγματα άβατο-εργοτάξιο για την κατασκευή στάσης μετρό της Γραμμής 4. Η νέα εικόνα της πλατείας-φρούριο που τελεί σε μόνιμη και καθημερινή βάση από πάνοπλες δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. θυμίζει σενάριο δυστοπικής ταινίας.

Τη θέση των δένδρων, της παιδικής χαράς, των πολιτικών εκδηλώσεων και των φεστιβάλ βιβλίου, των μουσικών βραδιών και των γιορτών έρχεται να πάρει ένα αποστειρωμένο εργοτάξιο που μαίνεται να κρατήσει τουλάχιστον 8 χρόνια προκαλώντας επιπλέον προβλήματα ηχορύπανσης και σκόνης στα πέριξ της περιοχής. Ένα εργοτάξιο-άντρο των ένοπλων φρουρών της ΕΛ.ΑΣ. οι οποίοι δίχως ντροπή τραμπουκίζουν και τρομοκρατούν περαστικούς, συλλαμβάνουν αναίτια «ύποπτους κι επικίνδυνους για φασαρίες» στα μάτια τους, ληστεύουν και παρενοχλούν λεκτικά και σωματικά γυναίκες πέριξ και εντός του εργοταξίου, όπως έγινε το βράδυ της Παρασκευής στις 9/9, όπως κάνουν σε συναυλίες στο ΑΠΘ, σε φοιτητικούς συλλόγους, σε απεργούς- εργάτες στη Μαλαματίνα και σε μετανάστες.

Η αντιδραστική επίθεση κεφαλαίου - "επενδυτών"- κυβέρνησης με τη σιωπηρή συμφωνία και ευθύνη της αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να σταματήσει. Το μετρό στην πλατεία Εξαρχείων δεν είναι "ένα αναγκαίο έργο" και δεν αρκούν μερικές τεχνικές βελτιώσεις υποτιμώντας τη συνολική προσπάθεια για επέλαση στο χώρο. Η προσπάθεια ξεριζωμού της μοναδικής πλατείας και της φυσιογνωμίας της γειτονιάς των Εξαρχείων από την ΕΛ.Α.Σ., τη δημοτική αρχή και την κυβέρνηση της ΝΔ δεν αφορά στην βελτιστοποίηση της μετακίνησης κατοίκων και εργαζομένων.

Αποτελεί στρατηγικό σχέδιο της αστικής τάξης και των εκφραστών της να ξεριζώσει την πολιτική ανυπακοή, τη συλλογική δράση στους ελεύθερους και δημόσιους χώρους, την ριζοσπαστική πολιτιστική ταυτότητα. Πρόκειται για μια γειτονιά συνδεδεμένη με τους πιο εβληματικούς σταθμούς της σύγχρονης ιστορίας του λαού, από τα Δεκεμβριανά και την εξέγερση του Πολυτεχνείου μέχρι και το Δεκέμβρη του '08, η οποία ταυτόχρονα αποτελεί στο σήμερα «έδρα» συλλογικοτήτων, εργατικών σωματείων και πολιτικών οργανώσεων. Η αναπαράσταση αυτή είναι επικίνδυνη για το κράτος και τις κυβερνήσεις του και γι' αυτό πρέπει να ξεριζωθεί και να αντικατασταθεί από κάτι άλλο λιγότερο «επικίνδυνο» απέναντι στο δόγμα «ΝΟΜΟΣ-ΤΑΞΗ-ΚΕΡΔΟΣ» που κράτος και Κυβέρνηση ευαγγελίζονται.

Ο σταθμός μετρό στην πλατεία Εξαρχείων έρχεται να ενισχύσει ένα ευρύτερο σχέδιο τουριστικοποίησης της περιοχής ( υπόγεια ενοποίηση των Αρχαιολογικό Μουσείο-Ακροπόλ-Πολυτεχνείο, ιδιωτικοποίηση του λόφου του Στρέφη, η μετατροπή του κτιρίου Γκίνη του ΕΜΠ, σε μουσείο και όχι κέντρο αγώνων). Τα Εξάρχεια γίνονται τόπος κατανάλωσης και κερδοφορίας. Ένα επιχειρηματικό πάρκο βιτρίνας, κατάλληλο για τουρίστες και επιχειρηματικές business με ευέλικτες, επισφαλείς και χαμηλόμισθες σχέσεις εργασίας. Η αλλαγή προς αυτή την κατεύθυνση συντελείται ήδη στο όνομα με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών και των ενοικίων που προκλήθηκαν από την αχαλίνωτη επέλαση της βραχυχρόνια μίσθωσης (AirBNB). Με τις δυνάμεις του εργατικού κινήματος και των αγώνων για δημόσιους και ελεύθερους χώρους στις γειτονιές βάζουμε φρένο σε αυτά τα σχέδια.

Η περίπτωση των Εξαρχείων δεν είναι μοναδική, αποτελεί κομμάτι ενός πολυσύνθετου πάζλ αναμόρφωσης των κοινοτήτων της Αθήνας όπως ο Μεγάλος Περίπατος, η περίφραξη Φιλοπάππου, η τσιμεντοποίηση 30 στρ και μουσειοποίηση της ακαδημίας Πλάτωνα, η διπλή Ανάπλαση που οδήγησε στην βίαιη απομάκρυνση μεταναστ(ρι)ών από τον Ελαιώνα, η μεταφορά των υποργείων στην ΠΥΡΚΑΛ και η λίστα δεν έχει τελειωμό.

Τέρμα στην αχαλίνωτη καπιταλιστική κερδοφορία στην πόλη. Άμεσα ελεύθεροι και δημόσιοι χώροι στις υπηρεσίες της κοινωνίας, για περισσότερο πράσινο σε κάθε γειτονιά, για δημοτικές, κοινωνικές και τεχνικές υπηρεσίες πρασίνου. Για πλατείες και γειτονιές ελεύθερες και καθαρές από μπάτσους και αστυνόμευση.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και χαιρετίζουμε τις μέχρι τώρα δράσεις των κατοίκων των Εξαρχείων και της συνέλευσης «ΟΧΙ ΜΕΤΡΟ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ» για υπεράσπιση της πλατείας και ευρύτερα της γειτονιάς ενώ δηλώνουμε την έμπρακτη στήριξη στον αγώνα υπεράσπισης των Εξαρχείων.

Όχι σταθμός του μετρό στην πλατεία Εξαρχείων. Άμεση απόδοση της πλατείας στο κοινό

Όχι στην ιδιωτικοποίηση του λόφου Στρέφη

Όχι στην τουριστικοποίηση του ευρύτερου κέντρου. Κατοικία για τις ανάγκες εργαζομένων και νεολαίας. Μείωση των ενοικίων. Μείωση αντικειμενικών αξιών και τελών

Ενίσχυση των υπηρεσιών στον δήμο της Αθήνας. Μόνιμες και σταθερές προσλήψεις, όχι στις

ευέλικτες σχέσεις εργασίας

Όχι σε αναπλάσεις βιτρίνας και τσιμεντώματος των γειτονιών. Δημόσιοι και ελεύθεροι χώροι για τον λαό

Πυκνό δίκτυο δημόσιων και δωρεάν συγκοινωνιών και μετρό σε όλη την Αθήνα, με προτεραιότητα τις παραμελημένες λαϊκές γειτονιές

Υπεράσπιση όλων των καταπιεσμένων κοινωνικών ομάδων και της ελεύθερης πολιτικής και

κινηματικής δράσης στο κέντρο της Αθήνας

Συλλογικότητα, αυτοοργάνωση, συντονισμός, ενότητα στη δράση.

Συνέλευση Αγωνιζόμενων Ηθοποιών

πηγή : https://www.facebook.com/SyneleyshAgwnizomenw…


Το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα στηρίζει την συγκέντρωση/πορεία της Ανοιχτής Συνέλευσης «Όχι μετρό στην πλατεία Εξαρχείων» για τις 24 Σεπτέμβρη, 6 μμ στο Μουσείο και καλεί όλες/όλους/όλα σε συμμετοχή.

Στηρίζουμε τον αγώνα κατά του σταθμού μετρό στην Πλατεία Εξαρχείων επειδή

- ο σταθμός μετρό θα κατέστρεφε τη μοναδική πλατεία των Εξαρχείων,

- θα κόβονταν όλα τα μεγάλα δέντρα διότι τα σχέδια της Αττικό Μετρό δε θα αφήσουν πάνω στη πλάκα του μπετόν αρκετό χώμα για υψηλό πράσινο,

- κράτος και κυβέρνηση θέλουν το σταθμό μετρό στην πλατεία από πολιτικούς και όχι από λόγους καλύτερης συγκοινωνίας,

- θέλουν να προωθούν τον εξευγενισμό και την τουριστικοποίηση της περιοχής που σημαίνει αύξηση των ενοικίων και εκτοπισμό μεγάλου μέρους των κατοίκων,

- ο σταθμός μετρό, η εμπορευματοποίηση του λόφου του Στρέφη, όπως η πρόθεση να κάνουν το πολυτεχνείο μουσείο, είναι όλα μέρος ενός σχεδίου καταστροφής της γειτονιάς για να γίνει άλλο ένα Γκάζι,

- ελπίζουν ότι έτσι θα σβηστεί η ιστορία των Εξαρχείων ως χώρος εναλλακτικών ιδεών, καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, πολιτικών και κοινωνικών αγώνων.

Τα Εξάρχεια έχουν ιστορία. Όλοι στο δρόμο, όλοι στην Πλατεία!

Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα

πηγή : https://el-gr.facebook.com/diktio/


Σύλλογος Αρχιτεκτόνων-Τμήμα Αττικής: Όχι στην κατασκευή του σταθμού του μετρό στην πλατεία Εξαρχείων

Ο ΣΑΔΑΣ-Τμήμα Αττικής, στην εκλογοαπολογιστική του συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 23/9/2022, πήρε την ακόλουθη απόφαση-ανακοίνωση αναφορικά με την κατασκευή του σταθμού μετρό στην πλατεία Εξαρχείων.

Όχι στην κατασκευή του σταθμού του μετρό στην πλατεία Εξαρχείων

Η χωροθέτηση σταθμού του μετρό στην πλατεία Εξαρχείων θα καταστρέψει την πιο κεντρική πλατεία της περιοχής, βασικό χώρο εκτόνωσης και συγκέντρωσης της γειτονιάς. Και αυτό θα συμβεί όχι μόνο στη φάση της κατασκευής, κατά τη διάρκεια της οποίας θα μετατραπεί σε εργοτάξιο, αλλά και κατά τη φάση της λειτουργίας του έργου, καθώς θα μετατραπεί σε χώρο διέλευσης. Σε πολεοδομικό επίπεδο, η συγκεκριμένη επιλογή χωροθέτησης δεν έχει ως στόχο να εξυπηρετήσει τις μετακινήσεις των κατοίκων της περιοχής, αλλά να απελευθερώσει τις δυναμικές της κτηματαγοράς, την κερδοσκοπία επί της γης και των ακινήτων, με στόχο την αλλοίωση του ιδιαίτερου χαρακτήρα της περιοχής και την απόδοσή της στους τουρίστες, τους επισκέπτες, τη νυχτερινή διασκέδαση και άλλες παρόμοιες χρήσεις γης, όπως έχει δηλώσει ρητά και ο αρμόδιος Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών. Ήδη οι αυξήσεις των τιμών της γης και των ακινήτων στην περιοχή έχουν αρχίσει να εκτοπίζουν τους κατοίκους, οδηγώντας μεταξύ άλλων και σε σημαντική μείωση του σχολικού πληθυσμού, κατάσταση η οποία αναμένεται να απογειωθεί όταν ο σταθμός τεθεί σε λειτουργία. Ο εκτοπισμός αυτός δεν θα αφορά μόνο τους/ις ενοικιαστές/ριες, οι οποίοι/ες θα είναι οι πρώτοι/ες που θα εκδιωχθούν, αλλά ακόμα και τους/ις ιδιοκτήτες/ριες, οι οποίοι/ες, μέσω της κατάστασης που θα διαμορφωθεί, θα πιέζονται να πουλήσουν και να φύγουν.

Ο σχεδιασμός σταθμού του μετρό στην πλατεία Εξαρχείων εξάλλου δεν είναι η μοναδική παρέμβαση στην περιοχή, αλλά εντάσσεται σε ένα συνολικότερο σχέδιο. Πραγματοποιείται μαζί με την ανάπλαση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, με ιδιωτικού τύπου «αρχιτεκτονικό διαγωνισμό» ο οποίος απευθύνεται μόνο σε γραφεία του εξωτερικού, την ανάπλαση της οδού Τοσίτσα και την ανάπλαση του λόφου του Στρέφη. Μάλιστα ο σχεδιασμός της τελευταίας καθορίζεται αποκλειστικά από τις αποφάσεις μεγάλης ιδιωτικής εταιρείας ακινήτων, με τη μέθοδο της «δωρεάς» της μελέτης. Το συνολικό αυτό σχέδιο είναι ο πολεοδομικός εξευγενισμός και η τουριστικοποίηση της περιοχής, στο πλαίσιο παρόμοιων σχεδιασμών για ολόκληρο το κέντρο της πόλης, όπως ο Μεγάλος Περίπατος και η απομάκρυνση επιτελικών λειτουργιών της δημόσιας διοίκησης με σκοπό τη δημιουργία «κυβερνητικού πάρκου» στο ακίνητο της ΠΥΡΚΑΛ μακριά από το κέντρο, ώστε να ανοίξει ο δρόμος στα ξενοδοχεία. Και όλα αυτά σε μία περίοδο σοβαρής κρίσης του δικαιώματος στην κατοικία, με μεγάλες αυξήσεις των τιμών των ενοικίων και του κόστους της κατοίκησης, ενώ επιχειρηματικές δραστηριότητες όπως το AirBnB και η GoldenVisa παραμένουν εσκεμμένα αρρύθμιστες.

Η ιδιωτικοποίηση του σχεδιασμού μέσω ιδιωτικών χορηγιών αποτελεί πάγια πρακτική της κυβέρνησης στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, καταργώντας τον πυρήνα του δικαιώματος στην πόλη για τους/ις κατοίκους. Όχι μόνο δεν επιδιώκεται η ευρεία κοινωνική συμμετοχή στους νέους σχεδιασμούς για την πόλη, αλλά παρακάμπτεται έως και η τυπική διαδικασία διαβούλευσης, ενώ ακόμα και το πλαίσιο για τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς περιορίζεται, για να εξυπηρετηθούν τα μεγάλα συμφέροντα της κτηματαγοράς. Ειδικά στην περίπτωση της πλατείας Εξαρχείων, η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλει τους σχεδιασμούς της με την αστυνομική βία και την καταστολή ενάντια σε όποιον/α διαμαρτύρεται. Το μελλοντικό εργοτάξιο του μετρό φυλάσσεται διαρκώς από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις με εντολές να συμπεριφέρονται σαν στρατός κατοχής απέναντι στους/ις κατοίκους, καθιστώντας την περιοχή αβίωτη για αόριστο χρονικό διάστημα.

Το Τμήμα Αττικής του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ στέκεται στο πλευρό των φορέων και συλλογικοτήτων των κατοίκων των Εξαρχείων που διαμαρτύρονται ενάντια στην καταστροφή της πλατείας της γειτονιάς τους.

Απαιτεί να μην υλοποιηθεί ο σταθμός του μετρό στην πλατεία Εξαρχείων, να αποσυρθούν οι αστυνομικές δυνάμεις από την περιοχή, να απομακρυνθεί η περίφραξη του μελλοντικού εργοταξίου της πλατείας και να αποδοθεί η πλατεία στο κοινό.

Διεκδικεί την έναρξη διαδικασιών πλατειάς διαβούλευσης με ευρεία κοινωνική συμμετοχή, στην οποία θα κατατεθούν ανοιχτά όλα τα επιστημονικά δεδομένα και θα εξεταστούν όλες οι εναλλακτικές χωροθετήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της μη κατασκευής σταθμού μετρό στα Εξάρχεια. Σε αυτή τη διαβούλευση μπορεί να συμβάλει ο Σύλλογος με την επιστημονική του συνδρομή.

Θεωρεί ότι η ανάπτυξη των μέσων σταθερής τροχιάς, συμπεριλαμβανομένης και της γραμμής 4 του μετρό, με έμφαση στις περιοχές με πολύ χαμηλή εξυπηρέτηση όπως οι παραμελημένες λαϊκές γειτονιές του δυτικού λεκανοπεδίου, αποτελεί αναγκαιότητα. Ταυτόχρονα επειδή η κατασκευή σταθμού μετρό σε οποιαδήποτε περιοχή μπορεί να έχει πολύ σοβαρές πολεοδομικές επιπτώσεις στον γειτονικό αστικό ιστό, επιπτώσεις οι οποίες μπορεί και να είναι ανεπιθύμητες, προτείνει τη θεσμοθέτηση της πραγματοποίησης κατάλληλων πολεοδομικών και συγκοινωνιακών μελετών και ενεργοποίηση πολεοδομικών εργαλείων με στόχο την προστασία των περιοχών από αυτές. Μέτρα προστασίας των ενοικιάσεων με έλεγχο τιμών και έλεγχο στις χρήσεις γης.

Να μην ασκηθεί καμία δίωξη στους συλληφθέντες της 23/9, που διαμαρτύρονταν για την απομάκρυνση του αγάλματος της πλατείας, ανάμεσά τους και μέλος του ΣΑΔΑΣ Αττικής.

Καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας την οποία καλούν συλλογικότητες και φορείς των κατοίκων των Εξαρχείων, το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, στις 18:00 στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

πηγή : https://aastinathina.home.blog/2022/09/24/sad…


Εξευγενισμός στα Εξάρχεια σημαίνει ξεριζωμός της πλατείας, της γειτονιάς, των ανθρώπων της

Ανακοίνωση της επιτροπής 1ης δημοτικής κοινότητας της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αθήνα

Όχι σταθμός του μετρό στην πλατεία Εξαρχείων

Όλοι/ες στην πλατεία

Στηρίζουμε την κινητοποίηση των κατοίκων το Σάββατο 24/9

Από τις 9/8 κάποια πράγματα που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα έχουν πάψει να είναι δεδομένα για τους κατοίκους των Εξαρχείων. Αυτονόητα πράγματα όπως το να μπορούν να διασχίζουν τη γειτονιά τους, να πηγαίνουν με τα παιδιά τους σε μια παιδική χαρά, να μπορούν να καθίσουν σε ένα παγκάκι, να μπορούν να κάτσουν σε ένα μαγαζί χωρίς να τους κοιτούν επιθετικά μαρσάροντας οι -κάθε λίγο- διερχόμενοι αστυνομικοί με τα μηχανάκια της ΔΡΑΣΗ, να μην είναι καταδικασμένοι να ζουν για τα επόμενα -τουλάχιστον οκτώ- χρόνια μέσα σε ένα μόνιμο και ασφυκτικό εργοτάξιο που η σκόνη και ο θόρυβος που θα παράγει δεν θα μπορούν να εκτονωθούν προς καμία κατεύθυνση.

Όμως αυτά που αμφισβητούνται είναι περισσότερα και ακόμα πιο αυτονόητα: το να φορούν τσάντα πλάτης χωρίς άγχος μήπως τους προσάψει η ΕΛ.ΑΣ. τον μισό ποινικό κώδικα, να περπατούν στο δρόμο ελεύθεροι/ες χωρίς να αποφεύγουν δρόμους για να μην τους συλλάβουν, απλά επειδή περπατούν (όπως συνέβη σε δύο δικηγόρους στις 3/9), να μπορούν να βγαίνουν από το σπίτι τους χωρίς να σφίγγουν τα δόντια για να μην απαντήσουν στα υβριστικά, απειλητικά και παρενοχλητικά σχόλια των αστυνομικών. Αλλά και ακόμα πιο αυτονόητα, όπως το να μπορούν μετά την έξοδό τους να γυρίσουν με ασφάλεια στο σπίτι τους, χωρίς τον φόβο μήπως τις/τους εξυβρίσουν, παρενοχλήσουν λεκτικά, σύρουν και κακοποιήσουν εντός του εργοταξίου και τελικά ληστέψουν οι αστυνομικοί που, κατά τ' άλλα, προστατεύουν την περιοχή. Όπως δηλαδή συνέβη σε κάτοικό της το βράδυ της Παρασκευής 9/9. Εν ολίγοις, το αυτονόητο του να μην ζουν υπό κατοχή με έναν ολόκληρο στρατό κάτω από τα σπίτια τους. Με λίγα λόγια, να ζουν σαν άνθρωποι.

Η σταυροφορία εναντίον μιας γειτονιάς

Η ενορχηστρωμένη από την ΕΛ.ΑΣ., τη δημοτική αρχή και κεντρικά την κυβέρνηση και τη Ν.Δ. εκστρατεία για το ξερίζωμα της γειτονιάς των Εξαρχείων από τον χώρο της, ασφαλώς δεν είναι κάτι καινούργιο.Είχε ξεκινήσει από τις εκκενώσεις των καταλήψεων των προσφύγων επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και οξύνθηκε λίγους μόλις μήνες μετά την εκλογή της Ν.Δ. το 2019. Με την απαξίωση και την προβολή των Εξαρχείων ως «άβατου», με τον εκτοπισμό προσφύγ(ισσ)ων και μεταναστ(ρι)ών από την περιοχή και με την επιβολή κλίματος τρομοκρατίας -όπως τώρα- μέσω της έντονης και επιθετικής αστυνομικής παρουσίας στη γειτονιά.

Έτσι λοιπόν, στις 9/8, με μία ακόμη επίδειξη θρασυδειλίας, το τοπικό και κεντρικό κράτος, φυσικά με τις πλάτες και καθοδήγηση οικονομικών μεγαλοπαραγόντων και την τέλεια πρόφαση της κατασκευή σταθμού της νέας Γραμμής 4 του μετρό, επιχείρησαν κυριολεκτικά να κλέψουν τη γειτονιά από τους/ις κατοίκους της, όσο αυτοί/ές έλειπαν από την πόλη. Τα Εξάρχεια πνίγηκαν από δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. που απέκλεισαν κάθε δίοδο προς την πλατεία και συνεργεία εγκατέστησαν περιμετρικά τις λαμαρίνες και σύρματα, μετατρέποντάς την κυριολεκτικά σε φρούριο. Η συνέχεια είναι γνωστή: αυτή τη φορά ένα πραγματικό άβατο για κατοίκους και επισκέπτες, επιβεβλημένο στη γειτονιά από τους ίδιους που ήρθαν ως δήθεν «απελευθερωτές» της.

Το μετρό ως βιτρίνα

Ο σκοπός της εκστρατείας Μπακογιάννη-Ν.Δ.-ΕΛ.ΑΣ.-Αττικό Μετρό, ασφαλώς δεν είναι η δήθεν βελτιστοποίηση της μετακίνησης κατοίκων και εργαζομένων στο Κέντρο της πόλης. Άλλωστε αν ήταν αυτό το ζητούμενο, το όλο εγχείρημα θα έπρεπε να ξεκινήσει με μια συγκοινωνιολογική μελέτη που να απαντά στις ανάγκες των κατοίκων της γειτονιάς και των εργαζομένων της Αττικής στο κέντρο, π.χ. από την αποκατάσταση των δρομολογίων λεωφορείων και τρόλεϊ στην περιοχή, τα οποία έχουν καταργηθεί με αποφάσεις των παραπάνω φορέων. Αντ' αυτού, αναδείχθηκε και προβάλλεται σαν «συνταγή σωτηρίας» η κατασκευή σταθμού του μετρό στην πλατεία Εξαρχείων, σε μία περιοχή που κατά τ' άλλα έχει ήδη σε ακτίνα μικρότερη των 800 μέτρων, όχι έναν, όχι δύο, αλλά τρεις σταθμούς του μετρό και ηλεκτρικού. Και αυτό την ίδια στιγμή που άλλες περιοχές του δήμου μπορεί να απέχουν ακόμα και διπλάσια απόσταση από κάποιον σταθμό. Επιπλέον, θα εξαφανιστούν από την πλατεία περίπου 70 δέντρα υψηλού πρασίνου (πλατάνια, χαρουπιές κ.α.), τα οποία βάσει της μελέτης δε θα αντικατασταθούν, καθώς το ίδιο το έργο δεν επιτρέπει την ανάπτυξη πυκνής βλάστησης. Ο λόγος για «μεταφορά» των δέντρων και «πράσινο ισοζύγιο» πρόκειται για μια κοροϊδία, καθώς θα εξαφανιστεί ακόμα ένας χώρος πρασίνου στο ασφυκτικά τσιμεντοποιημένο κέντρο. Κοροϊδία είναι επίσης τα λόγια για «κλιματική κρίση» και «πράσινη ανάπτυξη», όταν κάθε έργο βιτρίνας καταλήγει να ξεριζώνει, παρά να ενισχύει το πράσινο στην πόλη.

Ενάντια στα Εξάρχεια της αντίστασης

Ο πραγματικός στόχος του όλου πολέμου ενάντια στα Εξάρχεια είναι διττός.Κατ' αρχάς, πρόκειται για μια επιχείρηση που στοχεύει στον έλεγχο και στην αποστείρωση μιας περιοχής που ανέκαθεν αποτελούσε σύμβολο της πολιτικής ανυπακοής και του εναλλακτικού πολιτιστικού αντιπροτάγματος, μιας γειτονιάς όπου έχουν χαραχθεί στιγμιότυπα των μεγαλύτερων αγώνων και κινημάτων του τελευταίου αιώνα, από τα Δεκεμβριανά και το Πολυτεχνείο, ως την εξέγερση του Δεκέμβρη του '08. Τα Εξάρχεια είναι ο χώρος όπου διαχρονικά αναπτύσσεται εντονότατη πολιτική δράση από την αντικαπιταλιστική αριστερά και τον αναρχικό χώρο, λειτουργώντας ως κέντρο αγώνα για το εργατικό και φοιτητικό κίνημα και «έδρα» δεκάδων πολιτικών οργανώσεων, εργατικών σωματείων, συλλογικοτήτων, συνελεύσεων και καταλήψεων. Τα Εξάρχεια ενοχλούν το ελληνικό κράτος, και όσο υπάρχουν θα συνεχίσουν να το ενοχλούν, αποτελώντας το μεγαλύτερο αγκάθι μέσα στο κέντρο της πρωτεύουσας. Έτσι, αυτό που γνωρίζουμε ως γειτονιά των Εξαρχείων δεν αρκεί να περιοριστεί ή να αδρανοποιηθεί, αλλά χρειάζεται να ξεριζωθεί από τον χώρο, και τη θέση της να πάρει κάτι άλλο.

Μια νέα περιοχή όπου πολλοί όμως θα περνάνε, κανείς δεν θα μπορεί να ζει

Πέραν από αυτό τον στόχο, με την κατασκευή του σταθμού του μετρό, το οποίο χωροθέτησε στην πλατεία η Αττικό Μετρό Α.Ε., τα Εξάρχεια θα έρθουν να αγκαλιάσουν την ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής που επιχειρείται με τη σχεδιαζόμενη υπόγεια ενοποίηση των Αρχαιολογικό Μουσείο-Ακροπόλ-Πολυτεχνείο (με χορηγία του Ιδρύματος Λαιμού), την ανάπλαση του λόφου του Στρέφη (με χορηγία της εταιρείας real estate Prodea) και με την πρόταση για μετατροπή του κτιρίου Γκίνη του ΕΜΠ, από μια φιλόξενη στέγη αγωνιστικών διαδικασιών και ζύμωσης, σε έναν κλειστό απονεκρωμένο χώρο. Με τον τρόπο αυτό, τα Εξάρχεια θα μετατραπούν σε έναν αποστειρωμένο και ουδέτερο τόπο κίνησης και κατανάλωσης, αποκλειστικά κατάλληλο για τη σύντομη προσέγγιση, διαμονή και περιήγηση, ως κομμάτι του ευρύτερου σχεδίου μετατροπής του κέντρου της Αθήνας σε ένα επιχειρηματικό θεματικό πάρκο, προσανατολισμένο στην ικανοποίηση των παροδικών αναγκών των επισκεπτών-τουριστών. Έναν τόπο όμως εντελώς ακατάλληλο για τα λιγότερα κερδοφόρα σχολεία, υπηρεσίες και χρήσεις για τους/ις κατοίκους (π.χ. ένα σούπερ μάρκετ αντί 5 εστιατορίων ή μια 3ετής μίσθωση ενός ακινήτου αντί για βραχυχρόνια μίσθωση στο AirBnB). Αντιθέτως, όλα αυτά εκδιώκονται, παρασέρνοντας και τους μόνιμους κατοίκους που εξυπηρετούν. Έτσι, με τα ενοίκια και το κόστος ζωής να πολλαπλασιάζονται, τα χαμηλότερα εισοδήματα δεν θα μπορούν να υπάρξουν στη νέα «γειτονιά» που τους επιφυλάσσεται και με συνοπτικές διαδικασίες, όπως συμβαίνει ήδη, θα εξωθηθούν στον αυτο-διωγμό. Και κάπως έτσι τα Εξάρχεια, με την εμπορευματοποίηση ακόμα και της ιστορικής τους ταυτότητας, θα γίνουν η τέλεια alternative βιτρίνα.

Έτσι γίνεται αντιληπτό ότι το σχέδιο της κυβέρνησης, της δημοτικής αρχής και της Αττικό Μετρό Α.Ε., είναι η κατασκευή σταθμού -συγκεκριμένα- στην πλατεία Εξαρχείων, με βάση μια -συγκεκριμένη- διπλή στόχευση. Κατά συνέπεια, μια συζήτηση περί μεταφοράς του σταθμού, π.χ. στην οδό Τοσίτσα, όπως επιμένουν να υποστηρίζουν οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ ή κατασκευής του με «τήρηση των πολεοδομικών κανονισμών και αποζημίωση των επιχειρηματιών της περιοχής», όπως λένε οι δυνάμεις του ΚΚΕ κατά την πάγια αναπτυξιολαγνεία τους, χάνει την επαφή με το πραγματικό πρόβλημα, καθώς αγνοεί τον συνολικό σχεδιασμό που το γεννά. Συνεπώς, αυτές οι προσεγγίσεις δεν μπορούν να θεωρηθούν παρά ελλειμματικές, αναντίστοιχες και αποπροσανατολιστικές. Κάτι άλλο που υποτιμάται σοβαρά είναι το έλλειμα δημοκρατίας εντός κοινοτικών και δημοτικών συμβουλίων. Εκεί, με συσκέψεις-παρωδία αποφασίζεται «έκτακτα» και προσχηματικά η καταστροφή της πλατείας, με γελοίες αφορμές όπως η μεταφορά του κεντρικού της αγάλματος. Έτσι υποτιμάται η ουσιαστική παρέμβαση των κατοίκων της γειτονιάς, εναντίον της οποίας βγαίνουν έκτακτα εντάλματα απαγορεύσεων διαμαρτυριών, όπως στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 29/8.

Θέλουμε τα Εξάρχεια να παραμείνουν στα χέρια των κατοίκων τους;

Το πραγματικό ερώτημα λοιπόν, δεν είναι το πού «θέλουμε» να μπει σταθμός του μετρό. Είναι το αν θέλουμε τα Εξάρχεια να είναι γειτονιά, αν θέλουμε να παραμείνουν η γειτονιά της πολιτικής αμφισβήτησης και των κινημάτων και αν θέλουμε αυτή η γειτονιά να είναι ζωντανή, με μόνιμους κατοίκους.

Στα πλαίσια αυτού ακριβώς του ερωτήματος, οφείλουμε να πάρουμε ξεκάθαρη θέση υπέρ της δημιουργίας πυκνού δικτύου μέσων σταθερής τροχιάς, το οποίο θα περιορίζει τις ανισότητες ανάμεσα στις συνοικίες της Αθήνας, αντί να δίνει επιπλέον συγκριτικά πλεονεκτήματα στις συνοικίες της αστικής τάξης. Και για τον ίδιο λόγο, να ταχθούμε απερίφραστα κατά της κατασκευής του σταθμού μετρό στην πλατεία, ενός σταθμού ο οποίος θα ακολουθήσει το μοντέλο των μεγα-σταθμών που διαλύουν τους δημόσιους χώρους, και σχεδιάζονται από μια Α.Ε. ιδιωτικού δικαίου, χωρίς ούτε την τυπική διαβούλευση, με επίκληση «τεχνικών προϋποθέσεων» και «απαιτήσεων» που κανένας/μια δεν μπορεί να ελέγξει.

Κυρίως όμως οφείλουμε να μην επιτρέψουμε τη συνέχιση του σχεδίου που αποσκοπεί στην εξόντωση μιας γειτονιάς με σκοπό την εξουδετέρωση της πολιτικής αμφισβήτησης και τον έλεγχο, όχι μόνο αυτής, αλλά και του κέντρου της πόλης συνολικά. Το σχέδιο αυτό φαίνεται ήδη να αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες, όχι μόνο από τη μεριά των κατοίκων, που από την πρώτη κιόλας μέρα κινητοποιούνται μέσω συλλογικοτήτων όπως η συνέλευση «Όχι Μετρό στην Πλ. Εξαρχείων» με μαζικές και πολύμορφες δράσεις, αλλά και από τους εργαζομένους στο εργοτάξιο που εναντιώνονται στα σχέδια κυβέρνησης-δήμου-Αττικό Μετρό Α.Ε. με αλλεπάλληλες στάσεις εργασίας και απεργίες.

Όμως πέρα από τους κατοίκους και τους εργαζόμενους, είναι υποχρέωση όλων των πολιτικών και κινηματικών οργανώσεων της εργατικής τάξης να υποστηρίξουν τον αγώνα ενάντια στην κατασκευή σταθμού μετρό στην πλατεία Εξαρχείων, χωρίς υπεκφυγές. Ούτως ώστε ο αγώνας αυτός να βγει και από το στενό πλαίσιο των Εξαρχείων, καθώς αφορά την καταπιεσμένη κοινωνική πλειοψηφία όλης της πόλης.

Η επίθεση στα Εξάρχεια ως κομμάτι ενός μεγάλου παζλ

Το σχέδιο για τα Εξάρχεια αποτελεί αιχμή και πλευρά της συνολικής αναμόρφωσης και των εφτά κοινοτήτων του πόλης στις επιταγές του κεφαλαίου και στην αδηφάγα μανία του για κίνηση και κέρδος. Ο «Μεγάλος Περίπατος», η περίφραξη Φιλοπάππου, η τσιμεντοποίηση 30 στρ. και μουσειοποίηση του πάρκου της Ακαδημία Πλάτωνα, οι τσιμεντένιες αναπλάσεις στο πάρκο «Κύπρου και Πατησίων» και στο «Δρακόπουλο», τα «πάρκα τσέπης» στο Παγκράτι, η εκρίζωση των μεταναστ(ρι)ών στον Ελαιώνα για τα συμφέροντα της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, το παραλιακό μέτωπο που εκκινεί από το κέντρο και η μεταφορά των υπουργείων στην ΠΥΡΚΑΛ είναι κάποια ακόμα από τα σχέδια που διαμορφώνουν μια πόλη χωρίς κατοίκους. Για εμάς, όλα αυτά τα σχέδια υποτάσσονται στην καπιταλιστική κερδοφορία, μέσω της τουριστικοποίησης ενός από τα ελάχιστα μητροπολιτικά κέντρα με μεικτό πληθυσμό και χρήσεις. Η ολοκλήρωση αυτού του project θα σημάνει τον ξεριζωμό της λαϊκής κατοικίας, τη διάλυση του κοινωνικού ιστού και την ταφόπλακα στον αγώνα των κατοίκων για γειτονιές λαίκές, πολύχρωμες, πολυεθνικές και πολύθησκες, κόντρα στον ρατσισμό και τον φασισμό. Για εμάς οι «πίσω αυλές» της πόλης δεν χρειάζονται φαραωνικά έργα βιτρίνας, αλλά ενισχυμένες δημοτικές, κοινωνικές και τεχνικές υπηρεσίες και υπηρεσίες πρασίνου. Δεν χρειάζονται τσιμέντο και αστυνόμευση, αλλά ελεύθερους δημόσιους χώρους και πράσινο. Για αυτές και μαζί με αυτές τις γειτονιές θα παλέψουμε για μια πόλη σύμφωνα με τις ανάγκες μας.

Η μάχη των Εξαρχείων τώρα αρχίζει. Όπως έχει ήδη φανεί, θα είναι πιο δύσκολη από όσο περίμεναν.

 • Όχι σταθμός του μετρό στην πλατεία Εξαρχείων. Άμεση απόδοση της πλατείας στο κοινό
 • Όχι στην ιδιωτικοποίηση του λόφου Στρέφη
 • Όχι στην τουριστικοποίηση του ευρύτερου κέντρου. Κατοικία για τις ανάγκες εργαζομένων και νεολαίας. Μείωση των ενοικίων. Μείωση αντικειμενικών αξιών και τελών
 • Ενίσχυση των υπηρεσιών στον δήμο της Αθήνας. Μόνιμες και σταθερές προσλήψεις, όχι στις ευέλικτες σχέσεις εργασίας
 • Όχι σε αναπλάσεις βιτρίνας και τσιμεντώματος των γειτονιών. Δημόσιοι και ελεύθεροι χώροι για τον λαό
 • Πυκνό δίκτυο δημόσιων και δωρεάν συγκοινωνιών και μετρό σε όλη την Αθήνα, με προτεραιότητα τις παραμελημένες λαϊκές γειτονιές
 • Υπεράσπιση όλων των καταπιεσμένων κοινωνικών ομάδων και της ελεύθερης πολιτικής και κινηματικής δράσης στο κέντρο της Αθήνας
 • Συλλογικότητα, αυτοοργάνωση, συντονισμός, ενότητα στη δράση.

πηγή : https://aastinathina.home.blog/2022/09/16/exe…


Ολοι και όλες στη συγκέντρωση-πορεία, Σάββατο 24/9, 6μμ, Μουσείο

Η ιστορική πλατεία των Εξαρχείων στην καρδιά της Αθήνας αποτελεί τον τόπο όπου διαχρονικά συμπυκνώνεται ολόκληρη η ριζοσπαστικοποίηση και η μαχητική διάθεση της νεολαίας και του κόσμου της αντίστασης, είναι η πλατεία των εξεγέρσεων του Πολυτεχνείου και του Δεκέμβρη του 2008. Με όλα αυτά προσπαθεί να τελειώνει η κυβέρνηση και για αυτό έχει σκυλιάσει να την ξηλώσει με ΜΑΤ, χημικά και λαμαρίνες. Ο τρόπος που έχει επιλέξει; Η δημιουργία ενός αχρείαστου σταθμού του μετρό, σε μια γειτονιά όπου εξυπηρετείται πολλαπλώς από ΜΜΜ, ενώ άλλες περιοχές -προφανώς λιγότερο κερδοφόρες για το τουριστικό κεφάλαιο και το real estate- εξακολουθούν να μην συνδέονται με μέσα σταθερής τροχιάς. Ένας σταθμός μάλιστα που εκτός από την ίδια την πλατεία θα καταστρέψει και το πράσινό της, ενώ θα προωθήσει τον συντελούμενο εξευγενισμό και την τουριστικοποίηση της περιοχής (βλ. «ανάπλαση» της PRODEA στον λόφο του Στρέφη), που τινάζει τις τιμές των ενοικίων στον αέρα και πετάει έξω τους απλούς κατοίκους της γειτονιάς!

Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο! Ήδη εξελίσσεται στην γειτονιά ένα πλειοψηφικό ρεύμα αντίστασης στο μετρό, τις αναπλάσεις και την αστυνομοκρατία, με μεγαλειώδεις πορείες χιλιάδων ανθρώπων, ενώ πραγματοποιήθηκε πολυήμερη απεργία αρχαιολόγων και τεχνικών στα έργα του μετρό. Η διαδήλωση στο Μουσείο στις 24/9, 6μμ είναι ένας μεγάλος σταθμός σε αυτή την μάχη! Είναι ώρα να κλιμακώσουμε την σύγκρουση! Το κίνημα υπεράσπισης των Εξαρχείων ενάντια στην καταστολή, την περιβαλλοντική καταστροφή, την τουριστικοποίηση και τον εξευγενισμό που πετάει έξω από την γειτονιά κατοίκους και φοιτητές να γίνει υπόθεση των φοιτητικών συνελεύσεων, που ετοιμάζονται να ξηλώσουν την πανεπιστημιακή αστυνομία και τα μέτρα Κεραμέως-Χρυσοχοίδη, όπως και των συνδικάτων που με την κινητοποίηση στη ΔΕΘ ξεκίνησαν ένα καυτό φθινόπωρο απεργιακής σύγκρουσης και κλιμακώνουν με Γενική Απεργία στις 9 Νοέμβρη. Έχουμε τη δύναμη να σταματήσουμε την επίθεση της κυβέρνησης και του Μπακογιάννη στα Εξάρχεια και να τους πετάξουμε στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας. Εκεί ανήκουν!

ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

πηγή : https://el-gr.facebook.com/antarsiageitoniesa…


Οι λαμαρίνες "κοσμούν" την πλατεία της γειτονιάς μας εδώ και πάνω από ένα μήνα. Οι εργασίες στο χώρο γίνονται με πλήρη αδιαφάνεια, κάτι το οποίο είναι εμφανές όλο αυτό το χρονικό διάστημα, αλλά η κατάσταση αυτή γίνεται ακόμα χειρότερη όταν οι συλλογικότητες της γειτονιάς μαζί με τα σωματεία απευθύνονται στην Αττικό Μετρό, για να λάβουν τις άδειες εργασιών και της κοπής των δέντρων και η <<διεύθυνση της Αττικό Μετρό>> δεν δίνει καμία ενημέρωση και πετά τη μπάλα στην εξέδρα.

Προφανώς και δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια, θα υπερασπιστούμε την πλατεία μας, τα δέντρα της γειτονιάς μας και τη δυνατότητα μας να ζούμε σε αυτή. Για αυτό το λόγο καλούμε στην κινητοποίηση που οργανώνουν οι συλλογικότητες της γειτονιάς το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου στις 6μμ, στο Αρχαιολογικό Μουσείο.

Ανυπότακτη Αθήνα

πηγή : https://el-gr.facebook.com/anypotaktiathina/


Στηρίζουμε την κινητοποίηση των κατοίκων των Εξαρχείων!

Όλοι το Σάββατο 24/9 στις 18.00 στο Αρχαιολογικό Μουσείο-Πατησίων

Για εμάς οι «πίσω αυλές» της πόλης δεν χρειάζονται φαραωνικά έργα βιτρίνας, αλλά ενισχυμένες δημοτικές, κοινωνικές και τεχνικές υπηρεσίες και υπηρεσίες πρασίνου. Δεν χρειάζονται τσιμέντο και αστυνόμευση, αλλά ελεύθερους δημόσιους χώρους και πράσινο. Για αυτές και μαζί με αυτές τις γειτονιές θα παλέψουμε για μια πόλη σύμφωνα με τις ανάγκες μας.

- Όχι σταθμός του μετρό στην πλατεία Εξαρχείων. Άμεση απόδοση της πλατείας στο κοινό

- Όχι στην ιδιωτικοποίηση του λόφου Στρέφη

- Όχι στην τουριστικοποίηση του ευρύτερου κέντρου. Κατοικία για τις ανάγκες εργαζομένων και νεολαίας. Μείωση των ενοικίων. Μείωση αντικειμενικών αξιών και τελών.

ΝΑΡ για την κομμουνιστική απελευθέρωση

πηγή : https://www.facebook.com/narkomapel/


Όλες,Όλα,Όλοι στην Πορεία Σάββατο 24/9, 6μμ στο Μουσείο Ενάντια σε: εξευγενισμό αστυνομική κατοχή καταστολή για την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου την απελευθέρωση των χαμένων εδαφών την αυτοδιαχείριση

Κοινότητα Κατειλημμένων Προσφυγικών

πηγή : https://twitter.com/Prosfygika