Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022 στις 20.30

Αφιερωμα | Γκοντάρ: Με κομμένη την ανάσα - Προβολή, συζήτηση & Μπαρ

«Ποια είναι η φιλοδοξία σας στη ζωή;»
«Να γίνω αθάνατος και μετά να πεθάνω.»
Ο παγκόσμιος κινηματογράφος έχασε μία εμβληματική φιγούρα, έναν ανεπανάληπτο σκηνοθέτη, έναν πρωτοπόρο δημιουργό που επηρέασε όσο κανένας άλλος το ρου της ιστορίας (του σινεμά και του κόσμου όλου). Ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ έφυγε από τη ζωή στα 91 του χρόνια, την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου του 2022, με τεχνική υποβοηθούμενης αυτοκτονίας.

Ο μεγάλος δημιουργός του μοντέρνου σινεμά, ο μεγάλος επαναστάτης της 7ης τέχνης, ο ασυμβίβαστος, ανεπανάληπτα δημιουργικός, σοκαριστικά προκλητικός, ο Ζαν Λυκ Γκονταρ είναι μία εμπειρία, που άφησε ανεξίτηλο σημάδι σε όλους τους κινηματογραφιστές μετά από αυτόν. Αποτέλεσε το θεμέλιο του μοντέρνου κινηματογράφου στην Ευρώπη, ενώ έκανε ένα τεράστιο βήμα εμπρός όχι μόνο τεχνικό, αλλά και ουσιαστικό επίπεδο, στην αναζήτηση νέων δρόμων έκφρασης. Μίας έκφρασης ενός ποιητικού ρεαλισμού, που πατάει στην πραγματικότητα της ρήξης με το χθες και την ουτοπία του μη-ακόμα-πραγματικού, που απο παντού προβάλλει ως δυνατότητα.

Κάθε καρέ του αποτελεί κριτική στο Χόλυγουντ, κάθε φράση είναι ποτισμένη με νόημα, σε μία διαδικασία λογικής εγρήγορσης και αισθητικής απόλαυσης.
Από την κριτική του δεν ξεφεύγει ο καπιταλισμός, ο ιμπεριαλισμός και ο πόλεμος, ο καταναλωτισμός, τα μικροαστικά ήθη, οι συνεχείς συμβάσεις στην ζωή μας και την κοινωνία, που επέβαλλαν συμβάσεις και στην αισθητική πρόσληψη του κινηματογράφου.

Ο Γκοντάρ μας δείχνει τον δρόμο του κινηματογράφου που σπάει τις συμβάσεις και παραμένει απολαυστικός, που διδάσκει αλλά δεν είναι διδακτικός.

Η πρώτη προβολή θα είναι το Breathless, με μικρή εισήγηση στην έκρηξη που επέφερε αυτή η ταινία.

Η δεύτερη θα είναι η Κινέζα, μία από τις πολιτικές του ταινίες, στο μεταίχμιο της απόλυτης στροφής του στην Αριστερά μετά την εξέγερση του Μάη του 1968 στην Γαλλία.

πηγή : email που λάβαμε στις 23 Σεπτεμβρίου 13h