Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022 στις 19.00

Οι ΟΠΠΙ απο τις σχολες θα φυγουν με κλωτσιες

ΟΙ ΟΠΠΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ ΜΕ ΚΛΩΤΣΙΕΣ

Μετά τις συνεχείς εξαγγελίες για την "πρεμιέρα" της πανεπιστημιακής αστυνομίας που διήρκησαν περίπου 1 χρόνο γίναμε μάρτυρες της πρώτης εισόδου των ΟΠΠΙ με συνοδεία ΜΑΤ και ΟΠΚΕ στο ΑΠΘ, ΕΚΠΑ και ΕΜΠ. Τα αντανακλαστικά των φοιτητών ήταν άμεσα και απέτρεψαν την είσοδό τους περιφρουρώντας τα πανεπιστήμια παρά τη σκληρή καταστολή που επέδειξε το κράτος με συνεχείς ρίψεις χημικών, ξυλοδαρμούς και συλλήψεις απέναντι στους φοιτητές που υπερασπιζόντουσαν το άσυλο. Μέσα σε αυτό το κλίμα τρομοκρατίας οι διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα χτυπήθηκαν με πρόφαση το νόμο περί απαγόρευσης των διαδηλώσεων, μίας τακτικής από μεριάς κράτους αντίστοιχης με αυτή μέσα στα πανεπιστήμια, αφού σκοπός των από τα πάνω αποτελεί ο εκφοβισμός των φοιτητών και του κόσμου του αγώνα , καταστέλλοντας και ποινικοποιώντας κάθε μορφή αντίστασης, τόσο μέσα όσο και έξω από τα πανεπιστήμια. Αποκορύφωμα της επιθετικότητας της περιόδου ήταν το χτύπημα συναυλίας στα πλαίσια του Ελευθεριακού Φεστιβάλ κατειλημμένων χώρων και συλλογικοτήτων που λάμβανε χώρο στο ΑΠΘ, όπου οι διμοιρίες των ΜΑΤ που βρισκόντουσαν μέσα στο πανεπιστημιακό campus επιτέθηκαν σφοδρά με χημικά και αύρες στον παρευρισκόμενο κόσμο.

Όλα αυτά τα γεγονότα δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά αλλά αποτελούν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για τα πανεπιστήμια που οι κυρίαρχοι ονειρεύονται να πραγματώσουν. Ένα πανεπιστήμιο πλήρως αποστειρωμένο από κάθε ίχνος πολιτικής ζύμωσης και δράσης, με στόχο την όλο και πιο έντονη πειθάρχιση των φοιτητών. Άλλωστε τα ΜΑΤ από τη μία με αφορμή την εκκένωση της κατάληψης "στέκι στο Βιολογικό" και από την άλλη με τη προστασία των ΟΠΠΙ έχουν εγκατασταθεί μόνιμα στο ΑΠΘ, κάτι που επιβεβαιώνει ότι το κράτος θέλει να κανονικοποιήσει τους μπάτσους στις σχολές και στις συνειδήσεις των φοιτητών.

Τα παραπάνω αποτελούν κομμάτι της ευρύτερης κρατικής πολιτικής των τελευταίων ετών με αποκορύφωμα τον αντιεκπαιδευτικό νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη. Ένα νόμο που ταιριάζει γάντι στο σχέδιο του κράτους να εναρμονίσει το πανεπιστήμιο στις ανάγκες της αγοράς εργασίας και να επιβάλλει το δόγμα "νόμος και τάξη". Ένα δόγμα που έρχεται να απαντήσει στην κουβέντα για την πάταξη της ανομίας και της εγκληματικότητας στα πανεπιστήμια αλλά στο βάθος έχει σα στόχο την πάταξη των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων όπου παράνομο θα χαρακτηρίζεται οτιδήποτε ξεπερνά το ορισμένο θεσμικό πλαίσιο δηλαδή οτιδήποτε αμφισβητεί την κυρίαρχη αφήγηση.

Τα γεγονότα αυτά δεν πρέπει να αποτελούν μία ξένη πραγματικότητα σε εμάς ως φοιτητές στην Πάτρα. Εμείς από μεριάς μας οφείλουμε να αντισταθούμε στους κρατικούς σχεδιασμούς, όπως συμβαίνει ήδη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κρατώντας τη φλόγα του φοιτητικού κινήματος αναμμένη. Με βασικά μας όπλα τις γενικές συνελεύσεις (κόντρα σε λογικές ανάθεσης), τις συντονισμένες - στη βάση - καταλήψεις διαρκείας και τις μαχητικές-συγκρουσιακές διαδηλώσεις, οφείλουμε να μπλοκάρουμε με κάθε τρόπο στην πράξη την κατάργηση του ασύλου, την παρουσία των μπάτσων μέσα στις σχολές και κάθε άλλο κρατικό σχεδιασμό που προωθεί τον έλεγχο, την επιτήρηση, την εντατικοποίηση και την πειθάρχηση των σπουδών μας.

Να υπερασπιστούμε τους χώρους μας, τα κεκτημένα μας, το άσυλο, να μετατρέψουμε το πανεπιστήμιο σε ένα ζωντανό κύτταρο αγώνα και ζύμωσης ενάντια στα σχέδια των κυρίαρχων. Να μην αφήσουμε τις σχολές μας να γίνουν φυλακές, να οργανωθούμε μέσα και έξω από τα πανεπιστήμια και να περάσουμε στην αντεπίθεση.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

ΕΞΩ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΜΕ ΜΑΧΗΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ

Ελευθεριακό Σχήμα Πανεπιστημίου Πατρών

Δημοσιεύτηκε από eleftheriakosxhmapatras

Προβολή όλων των δημοσιεύσεων από eleftheriakosxhmapatras

πηγή : https://eleftheriakosxhmapatras.wordpress.com…