Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011 στις 21.30

Προβολή: Ανάμεσα

image

Ματιές στον ευρωπαϊκό και τον ελληνικό κινηματογράφο

Κάθε Πέμπτη στις 21:30 στο χώρο του στεκιού

Πέμπτη 03/11/2011

Η ΣΙΩΠΗ ΤΗΣ ΛΟΡΝΑ LE SILENCE DE LORNA 2010 Βέλγιο

των Ζαν-Πιερ και Λυκ Νταρντέν

με τους Άρτα Ντομπροσί, Ζερεμί Ρενιέρ

image

Η Λόρνα είναι μια μετανάστρια από την Αλβανία που ζει στη Λιέγη. Ονειρεύεται να ανοίξει κάποια μέρα ένα μαγαζί με τον άντρα που αγαπάει. Ο μόνος τρόπος για να μαζέψει τα απαραίτητα χαρτιά είναι ένας λευκός γάμος. Κάπως έτσι, χτυπά την πόρτα ενός μαφιόζου της περιοχής που στήνει ένα σχέδιο: Η Λόρνα παντρεύεται τον Κλωντύ, ένα νεαρό ναρκομανή που δέχτηκε το γάμο για να κερδίσει κάποια χρήματα, δεν ξέρει όμως πως αυτός αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου. Η Λόρνα έχει συμφωνήσει στο να κρατήσει το στόμα της κλειστό όταν η Μαφία της περιοχής θα σκηνοθετήσει το θάνατο του Κλωντύ και στο να παντρευτεί ξανά ένα Ρώσο αρχιμαφιόζο που θέλει κι αυτός με τη σειρά του να αποκτήσει τη βελγική υπηκοότητα. Τα πράγματα όμως δεν πάνε σύμφωνα με το σχέδιο. Ο Κλωντύ σιγά σιγά εκδηλώνει την επιθυμία του να αποτοξινωθεί και η Λόρνα, που ήδη βασανίζεται από ενοχές, προθυμοποιείται να τον βοηθήσει και σιγά σιγά μεταστρέφεται, ακόμα και όταν η κατάσταση φαίνεται να ξεφεύγει από τον έλεγχό της.

Πέμπτη 10/11/2011

Υπό Προστασία Lille Soldat (2008) Δανία

της Annette K. Olesen

μετους Trine Dyrholm, Lorna Brown καιFinn Nielsen

image

Στρατιωτίνα επιστρέφει από τον πόλεμο και αναλαμβάνει τη θέση σοφέρ στις μετακινήσεις αφρικανών κοριτσιών που προσφέρουν σεξουαλικές υπηρεσίες σε Δανούς άντρες, δουλεύοντας ως «υπάλληλοι» στην επιχείρηση του πατέρα της πρώτης. Μία ανορθόδοξη φιλία θα γεννηθεί από το πουθενά ανάμεσα στην συνοδό Lotte και την Νιγηριανή Lily, το αγαπημένο κορίτσι του μπαμπά.

Πέμπτη 17/11/2011

Οι λαχειοπώλες τ'ουρανού Ελλάδα

Εκδόσεις Διάδοση, 93'

image

το ντοκιμαντέρ "Οι Λαχειοπώλες τ' Ουρανού" συνθέτουν οχτώ αφηγήσεις οι οποίες επαναφέρουν στο προσκήνιο την κοινωνική ιστορία της Ελλάδας του '60-'70.

Μέσα από τις μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν από κοντά μερικά από τα πιο σημαντικά πολιτικά γεγονότα της εποχής εκείνης, ανθρώπων που αγωνίστηκαν και διώχθηκαν γι' αυτή τους την συμμετοχή, επιχειρείται μια αναδρομή και μια εκ νέου ανάγνωση των σελίδων της πολιτικής μας ιστορίας.

Είναι επίσης μια απόπειρα να φωτιστούν, άγνωστες για πολλούς, πτυχές της ιστορίας αυτής. Μία απόπειρα να αναδειχθούν οι ταξικοί αγώνες της εποχής, τα στοιχεία που τους χαρακτήρισαν και τους καθόρισαν.

Από τη συντριβή των τάξεων της αστυνομίας από τους απεργούς οικοδόμους το '61, τις δυναμικές διαδηλώσεις του Ιούλη του '65, τους αντιδικτατορικούς αγώνες, στην μεταπολίτευση των εργοστασιακών σωματείων, των καταλήψεων χώρων εργασίας, της αλληλεγγύης, της ένοπλης πάλης και των κινημάτων αμφισβήτησης.

Μια απόπειρα αναβίωσης του κοινωνικού και πολιτικού κλίματος μιας εποχής που χάρισε την πλούσια παρακαταθήκη της στους αγωνιζόμενους του σήμερα και τους αγώνες που έρχονται.

Τα γεγονότα που παρουσιάζονται εδώ, δεν παρατίθενται σαν αρχειακό έκθεμα. Γιατί οι αναμνήσεις μας είναι η δύναμή μας. Η δύναμη που διανύει τις εποχές και καθιστά τους ανθρώπους ικανούς να αντιπαρατεθούν στα τανκς και τους βασανιστές, στις αύρες και τους δολοφόνους, στην αδικία και την πεποίθηση ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει.

Πέμπτη 24/11/2011

Welcome 2010 Γαλλία

του Philippe Lioret

μετους Vincent Lindon, Firat Ayverdi, Audrey Dana, Derya Ayverdi καιThierry Godard

image

Βρισκόμαστε στη γαλλική πόλη Calais, το βορειότερο σημείο της χώρας, που 22 μόνο μίλια νερού τη χωρίζουν από την Αγγλία. Η πόλη αυτή αποτελεί ένα πολύ ευαίσθητο σημείο καθότι ένας μεγάλος όγκος παράνομων μεταναστών 'περιμένει τη σειρά του' να περάσει λαθραία στη Μεγάλη Βρετανία ελπίζοντας πάντα για ένα καλύτερο μέλλον στην απέναντι όχθη της Μάγχης. Ένας από αυτούς είναι και ο 17χρονος Κούρδος Bilal που περπάτησε 4.000 χιλιόμετρα, περνώντας από τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη με σκοπό να περάσει στην Αγγλία για να συναντήσει την αγαπημένη του Mina, διαδικασία που στα εφηβικά του μάτια φαντάζει εύκολη. Όταν όμως θα προσπαθήσει να περάσει παράνομα στη Βρετανία πληρώνοντας 500 ευρώ σε κάποιο δουλέμπορο, τα όνειρά του τερματίζονται απότομα.

Ο Bilal αν και έρχεται αντιμέτωπος με τη γαλλική γραφειοκρατία και δικαιοσύνη δε το βάζει κάτω... Αγναντεύοντας τη Μάγχη συνειδητοποιεί ότι οι ακτές τις Βρετανίας είναι τόσο κοντά που καταπιάνεται μένα νέο σχέδιο... να τη διασχίσει κολυμπώντας. Αρχίζει τότε να συχνάζει στο τοπικό κολυμβητήριο της πόλης, για να προπονηθεί, όπου συναντά και αποκτά φιλικές σχέσεις με τον 40άρη Simon, πρωταθλητή και προπονητή στο κολυμβητήριο, ο οποίος βιώνοντας τη δική του μοναξιά λόγω του πρόσφατου διαζυγίου του με τη Marion συγκινείται από τον πόθο του νεαρού παιδιού να ανταμώσει τον έρωτά του και αποφασίζει να τον βοηθήσει. Καθημερινά λοιπόν τον προπονεί αψηφώντας το νόμο και βάζοντας έτσι σε κίνδυνο την κοινωνική του θέση.

Πέμπτη 01/12/2011

ΑΝΑΜΕΣΑ ANCHE LIBERO VA BENE 2006 Ιταλία

image

Ο δεκάχρονος Tommi (Alessandro Morace) μεγαλώνει σ' ένα διαμέρισμα μαζί με τον πατέρα του Renato (Kim Rossi Stuart) και τη μεγαλύτερη αδερφή του Viola (Marta Nobili). Του αρέσει να περνά χρόνο στη στέγη του σπιτιού τους παρατηρώντας από μακριά τους άλλους, ειδικά όταν ο χαρακτήρας του πατέρα του γίνεται εκρηκτικά βίαιος. Στο σχολείο δεν κάνει εύκολα παρέες και στην κολύμβηση δεν έχει μεγάλες φιλοδοξίες, παρ' όλο που είναι καλός. Η μητέρα του Stefania (Barbora Bobulova), τους έχει εγκαταλείψει ξαφνικά κάποια στιγμή στο παρελθόν, κάνοντας την επιβίωση δύσκολη και απαιτητική. Έτσι ξαφνικά θα ξαναεμφανιστεί μια μέρα, εισβάλλοντας και πάλι στη ζωή των τριών. Ο ερχομός της Stefania θα προσδώσει μια αμφίβολη αίσθηση ευτυχίας, που ο μικρός Tommi θα δυσκολευτεί να δεχτεί αμέσως.

Πέμπτη 08/12/2011

ΧΩΡΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ (2010) Ελλάδα

του Σύλλα Τζουμέρκα

με τους Αμαλία Μουτούση, Θάνος Σαμαρά, Ιωάννα Τσιριγκούλη και Ερρίκο Λίτση

image

Στη δεκαετία του 1970, σε κάποιο νοσοκομείο της Ελλάδας, μια οικογένεια θα αναγκαστεί να πάρει μια σκληρή απόφαση: να δώσει για υιοθεσία το νεογέννητο

μωρό της μιας αδερφής, την οποία οι υπόλοιποι συγγενείς έκριναν ακατάλληλη για να μεγαλώσει και δεύτερο παιδί, στον ωριμότερο και πιο 'τακτοποιημένο' οικογενειακά αδερφό της. Μια εικοσαετία αργότερα, το μυστικό αποκαλύπτεται και οι δεσμοί της οικογένειας έρχονται σε ρήξη, ενώ η χώρα βρίσκεται σε έντονες κοινωνικές αναταραχές. Στη Χώρα Προέλευσης το δράμα μιας οικογένειας στην οποία αποφασίζεται μια ενδοοικογενειακή υιοθεσία ταυτίζεται με το δράμα της χώρας.

Μιλάμε δηλαδή για τις συνέπειες που είχε όλο αυτό το δημόσιο και ιδιωτικό πανηγύρι της Μεταπολίτευσης τα τελευταία τριάντα χρόνια στη ζωή μας.

Όπου ως Μεταπολίτευση εννοούμε την εποχή κατά την οποία τη μία ανοησία - τα πνευματικά και κοινωνικά οράματα συνταγματαρχών - αντικατέστησε μια άλλη: ο σαθρός χαρακτήρας και η απέραντη, ατέλειωτη υποκρισία όσων στη συνέχεια πήραν την εξουσία με την - με το αζημίωτο - υποστήριξη παράξενων πλειοψηφιών με έδρα το βρωμερό καφενείο του χωριού.

Πέμπτη15/12/2011

45m2 (45 ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ) 2010 Ελλάδα

του Στράτου Τζίτζη

με τους Εφη Λογγίνου, Ράνια Οικονομίδου, Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, Αντίνοο Αλμπάνη, και Γιώργο Γιαννόπουλο

image

Η Χριστίνα είναι μια νεαρή πωλήτρια, αντιπροσωπευτικό μέλος της γενιάς των 700 ευρώ (η οποία προσφάτως καλωσόρισε την γενιά των 500), που αποφασίζει να ζήσει μόνη της σε ένα διαμέρισμα 45m2 μακριά από ό,τι της στερεί το δικαίωμά της στην ελευθερία. Η κάμερα του Τζίτζη καταγράφει την καθημερινότητα των νέων ανθρώπων σε μια αφιλόξενη πόλη όπως η πρωτεύουσα, που αντί να προσφέρει ευκαιρίες, αφαιρεί κάθε προοπτική. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο γοητεύει η πρωτοεμφανιζόμενη σε ταινία μεγάλου μήκους Εφη Λογγίνου.

επικοινωνία :

πηγή : email που μας στάλθηκε στις 31 Οκτωβρίου