Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022 στις 12.00

3 καλέσματα : 1 2 3

[Θεσσαλονίκη] Συγκέντρωση για την πτώση του φοιτητή

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 12:00 ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΑΠΘ, ΤΕΤΑΡΤΗ 19/10.

Σήμερα ένα τραγικό συμβάν έλαβε χώρα στο κτήριο της Νομικής, όπου φοιτητής έπεσε από παράθυρο 3ου ορόφου κατά τη διάρκεια μαθήματος στο οποίο βρισκόταν, με την αίθουσα διδασκαλίας να είναι ασφυκτικά γεμάτη.

Δύναμη στον τραυματισμένο φοιτητή.

Οι ευθύνες της κοσμητείας και της πρυτανείας είναι προφανείς. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες όλο το προηγούμενο διάστημα φωνάζουμε και διεκδικούμε αξιοπρεπείς συνθήκες σπουδών με επάρκεια σε καθηγητές, δομές και αίθουσες. Η απάντηση είναι ΟΠΠΙ, τουρνικέ, κάμερες.

ΟΥΤΕ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ ΟΥΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

ΕΞΩ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

ΟΥΤΕ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ

ΚΡΑΤΟΣ κ´ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ ΘΑ ΠΕΣΕΤΕ ΕΣΕΙΣ

ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ 12μμ

-Αναρχική Συνέλευση Φοιτητ(ρι)ών QUIETA MOVERE


1 2 3

Συγκέντρωση στην πρυτανεία του ΑΠΘ

Στις 18/10 φοιτητής έπεσε από τον 3ο όροφο του κτηρίου την ΝΟΠΕ την ώρα του μαθήματος. Λόγω υποστελέχωσης/ μειωμένου προσωπικού για να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των φοιτητών, το μάθημα έπρεπε να γίνει σε δύο αίθουσες αντί για τρεις που χρειαζόταν για το πλήθος των φοιτητών. Έτσι ενώ η αίθουσα ήταν ασφυκτικά γεμάτη αναγκάστηκε να καθίσει, μαζί με άλλους φοιτητές, στο παράθυρο για να παρακολουθήσει το μάθημα.

Ο φοιτητής διακομίσθηκε στο νοσοκομείο έχοντας τις αισθήσεις του.

Αυτό σημαίνει υποστελέχωση των πανεπιστημίων, έλλειψη αιθουσών και καθηγητών. Όσο το κράτος φέρνει μέσα στο ΑΠΘ τα ΜΑΤ σε μόνιμη βάση για την "προστασία" μας, οι τραγικές συνθήκες υποδομών και έλλειψης προσωπικού απειλούν στα σοβαρά τις ζωές μας και το υπουργείο κάνει τα στραβά μάτια.

ΑΥΤΟΙ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΖΗΜΙΕΣ, ΕΜΕΙΣ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ.

ΟΥΤΕ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ, ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ ΝΑ ΠΕΣΕΤΕ ΕΣΕΙΣ.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 19.10 ΣΤΙΣ 12.00 ΣΤΗΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 4.30 ΣΤΗΝ 301

Αυτοοργανωμένο σχήμα αρχιτεκτονικής


1 2 3

Συγκέντρωση για την πτώση του φοιτητή στη ΝΟΠΕ


Σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα, όπου αναγκαζόμαστε είτε να καθίσουμε στα σκαλοπάτια, είτε να μην παρακολουθήσουμε το μάθημα, είτε να καθίσουμε στο περβάζι του παραθύρου. Στον 3ο όροφο της νομικής ένας φοιτητής, την ώρα που αναγκαστικά παρακολουθούσε το μάθημα από το περβάζι, έπεσε από το παράθυρο με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά.
Άμεσα καλέστηκε μια αντανακλαστική συγκέντρωση αλληλέγγυων φοιτητριών και φοιτητών στη πρυτανεία, η οποία στη συνέχεια κατέληξε σε πορεία εντός του κτηρίου της ΝΟΠΕ με παρεμβάσεις στα μαθήματα . Η πορεία κατέληξε στη πρυτανεία με τους μπάτσους να επιτίθονται στον κόσμο που ήταν συγκεντρωμένος με κρότου λάμψης.

Οι εικόνες συνωστισμού, οι ελλείψεις καθηγητών και οι μη βιώσιμες συνθήκες των μαθημάτων αντικατοπτρίζουν την καθημερινότητα που συναντάμε χρόνια.

Την ώρα που προσπαθούμε να παρακολουθήσουμε τα μαθήματα μας, κόντρα στις αντίξοες συνθήκες του σήμερα, με τις οικογένειες μας να δυσκολεύονται ή ακόμα και να αδυνατούν να μας στηρίξουν οικονομικά, με τις περισσότερες από εμάς αναγκασμένες να δουλεύουμε για την επιβίωση μας, με την ακρίβεια να αυξάνεται καθημερινά, ερχόμαστε αντιμέτωπα με νόμους (νόμος 4777 και νομοσχέδιο "πανεπιστήμιο 2030) οι οποίοι στερούν κάθε ελευθερία από τα πανεπιστήμια βάζοντας ταξικούς φραγμούς ( ν+2 , πειθαρχικά , διαγραφές, εξίσωση πτυχίου ιδιωτικών και δημόσιων πανεπιστημίων). Όσο το κράτος επενδύει χρήματα σε τουρνικέ, κάμερες και μπάτσους για να περιφρουρούν την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση τα πανεπιστήμια " σαπίζουν " με τις αίθουσες να μην μπορούν να μας χωρέσουν όλους, με τα ταβάνια να στάζουν νερά, αίθουσες να πλημμυρίζουν και με κενά σε μαθήματα λόγω ελλείψεις καθηγητών.

Το σημερινό γεγονός δείχνει πως κάνεις, καμιά και κανένα από μας δεν είναι ασφαλείς μέσα σε αυτό το πανεπιστήμιο και πως είναι ζήτημα χρόνου να έχουμε νεκρό άτομο μέσα στα πανεπιστήμια μας είτε εξαιτίας της υποχρηματοδότησης είτε της κρατικής καταστολής.
Για όσα μας επιβάλλει κεφάλαιο και κράτος η απάντηση μας θα είναι αντίσταση, αυτοοργάνωση και αλληλεγγύη.

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΕΚΡΟ ΣΤΟ ΑΠΘ


ΟΥΤΕ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ ΘΑ ΠΕΣΕΤΕ ΕΣΕΙΣ!

ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΣΧΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΑΠΘ

Περιγραφή εικόνων:

Εικόνα 1: Σύνθημα σε τοίχο " ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΝΑ ΠΕΣΕΤΕ ΕΣΕΙΣ"

Εικόνα 2: Συγκεντρωμένος κόσμος μετά την πτώση του φοιτητή έξω από το κτίριο της ΝΟΠΕ.