Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022 στις 16.00

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Αντωνία Λεγάκη

Κάτω τα χέρια από την Αντωνία Λεγάκη!

Έπειτα από μια διαδικασία «εξπρές» που προκαλεί διαφόρων ειδών ερωτηματικά, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών κάλεσε σε πειθαρχικό για «απρεπή συμπεριφορά» την δικηγόρο Αντωνία Λεγάκη και μάλιστα με την διαδικασία να ορίζεται πολύ νωρίτερα από το σύνηθισμένο. Αφορμή αποτελεί ο χειρισμός της σε υπόθεση κατά την οποία υπερασπίστηκε με επιτυχία την νόμιμη συνέχεια της λειτουργίας μιας Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης που λειτουργεί φροντιστήριο, εξέλιξη που ήρθε σε σύγκρουση με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα στον χώρο των φροντιστηρίων.

Η Αντωνία Λεγάκη, που πλέον βρίσκεται με γελοίες αιτιολογίες αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο της αφαίρεσης της άδειας άσκησης δικηγορίας της, είναι μια από τις πιο μάχιμες δικηγόρους της Ελλάδας, πάντα στο πλευρό των κινημάτων, των αντικαπιταλιστικών και εργατικών οργανώσεων και των αγωνιστών και αγωνιστριών που κινούνται στον κόσμο του αγώνα. Έχει υπερασπιστεί μέσα στις δικαστικές αίθουσες άπειρες φορές το δίκιο των ανίσχυρων απέναντι στους ισχυρούς και μοιάζει πολύ δύσκολο να αντιληφθεί κανείς την προσχηματική διαδικασία του ΔΣΑ εναντίον της ως ξεκομμένη από αυτή της την δραστηριότητα.

Η δίωξη αυτή έρχεται σε μια χρονική συγκυρία που βρίσκεται σε εξέλιξη μια άλλη υπόθεση που έχει αναλάβει η Αντωνία Λεγάκη. Ο λόγος για την γνωστή υπόθεση trafficking της Ηλιούπολη, εκεί όπου η Αντωνία εκπροσωπεί την Ε., δηλαδή το θύμα της ιστορίας. Η εξόφθαλμη κωλυσιεργία των δικαστικών αρχών αναφορικά με αυτή την υπόθεση έχει γίνει αντικείμενο έντονης κριτικής από την Αντωνία Λεγάκη, που έχει επισημάνει δημόσια τον κίνδυνο αποφυλάκισης των κατηγορουμένων.

Μετά από τις τελευταίες εξελίξεις, ο ΔΣΑ συμβάλλει στο να μην μπορέσει η Αντωνία Λεγάκη να ασκήσει τα καθήκοντά της στην συγκεκριμένη υπόθεση και ταυτόχρονα, στέλνεται ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε κάθε δικηγόρο πως αν δεν σιωπήσει απέναντι στους ευνοϊκούς χειρισμούς των δικαστηρίων για τα επιχειρηματικά συμφέροντα, θα διώκεται και θα απειλείται με απώλεια της επαγγελματικής του άδειας. Υπό αυτή την έννοια, η δικαίωση της Αντωνίας Λεγάκη στην επερχόμενη πειθαρχική διαδικασία αποτελεί αδιαπραγμάτευτη αναγκαιότητα και έχει άμεσα αντίκτυπο στους συσχετισμούς δύναμης που διαμορφώνονται μέσα στις δικαστικές αίθουσες ανάμεσα στους ισχυρούς και τους ανίσχυρους.

Η Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε στέκεται αδιαπραγμάτευτα στο πλευρό της Αντωνίας Λεγάκης και της μάχιμης δικηγορίας που ασκεί και καλεί στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στις 19 Οκτωβρίου, στις 16:00, έξω από τα γραφεία του Δικηγορικού Σύλλογου Αθηνών στην Ακαδημίας 60, οπότε και θα συνεδριάσει το πειθαρχικό για την υπόθεση. Σε αυτή την μάχη η Αντωνία δεν θα είναι μόνη της: η ίδια έχει υπερασπιστεί άπειρες φορές τον κόσμο του αγώνα και τώρα αυτός θα σταθεί στο πλευρό της, να είναι άπαντες σίγουροι για αυτό.

πηγή : http://rocinante.gr/kato-ta-cheria-apo-tin-an…