Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022 στις 20.00

Προβολή του ντοκιμαντέρ "Paris Is Burning", συζήτηση & μπαρ οικονομικής ενίσχυσης

Την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου στις 20:00 στο αίθριο του Παντείου προβάλλουμε το ντοκιμαντέρ "Paris is burning". Θα ακολουθήσει συζήτηση και μπαρ οικονομικής ενίσχυσης για τα ιατρικά έξοδα επιζώσας έμφυλης τρανσφοβικής βίας.

TW: Περιγραφή τρανσφοβικού, κακοποιητικού περιστατικού

Πριν δύο εβδομάδες ένας άνδρας ξεκίνησε απρόκλητα να ασκεί λεκτική βία στην Ε. καθόταν κοντά στο χοτντογκάδικο ακριβώς έξω από τη σχολή. Οι βρισιές του και η επιθετικότητά του κλιμακώθηκαν, μέχρι που έφτασε να τη χτυπήσει με δυο δυνατές γροθιές στο πρόσωπο, με αποτέλεσμα να χάσει 8 δόντια. Το σκουπίδι αυτό πρόκειται για έναν νταβατζή που εκδίδει κοπέλες στη Συγγρού και η μάτσο αηδιαστική συμπεριφορά του μεταφράζεται μόνο σε τρανσφοβία και μισογυνισμό. Το σκηνικό αυτό συνέβη μπροστά σε περαστικό κόσμο που καθ' όλη τη διάρκεια δεν αντιδρούσε. Τυχαία όμως, μια φοιτήτρια του Παντείου πέρασε λίγα λεπτά μετά την επίθεση, βρήκε την Ε. χτυπημένη και πήγαν μαζί στο νοσοκομείο. Εκεί βιώνοντας πολύ έντονο πόνο αντιμετώπισε εκ νέου την απαξίωση και την τρανσφοβία του ιατρικού προσωπικού, καθώς της απευθύνονταν με αρσενικό γένος, ενώ η νοσοκόμα που τελικά την εξέτασε (για τον τραυματισμό στο πρόσωπό της) με πρόσχημα την «περιέργεια» ακούμπησε παραβιαστικά τα γεννητικά όργανά της για να διαπιστώσει εάν έχει κάνει επαναπροσδιορισμό.

Η βίαιη τρανσφοβική επίθεση και ο επανατραυματισμός της από τους θεσμικούς φορείς μας εξοργίζει και αποκαλύπτει τις πολλαπλές πραγματικότητες και βιώματα που βρίσκονται στην αφάνεια. Βρίσκουμε ειρωνικό το γεγονός ότι η επίθεση αυτή συνέβη έξω από τις πύλες του Παντείου, ένα ίδρυμα που (κατά)ναλώνεται σε μαθήματα κοινωνικής και πολιτικής θεωρίας, φλερτάροντας και με σπουδές φύλου και σεξουαλικότητας, αλλά εν τέλει αδυνατεί να «διαβάσει» τις εξωπαντειακές πραγματικότητες της έμφυλης βίας και καταπίεσης. Διαφαίνονται έτσι τα στενά περιχαρακωμένα όρια του ακαδημαϊκού ενδιαφέροντος πίσω από τις πύλες του πανεπιστημίου. Ακόμη γίνεται ξεκάθαρο με τον πιο ωμό τρόπο ότι για να αποτιναχθεί η βαθιά ριζωμένη σαπίλα της πατριαρχίας και της σις - ετεροκανονικότητας δεν αρκεί η θεωρητικοποίησή τους και η βιβλιογραφική τους ανάγνωση. Εργαλεία μας σε έναν ριζοσπαστικό αντιπατριαρχικό αγώνα είναι η φροντίδα και η αλληλεγγύη προς τα περιθωριοποιημένα υποκείμενα που βάλλονται καθημερινά από μια συνθήκη αορατότητας, αλλά και η έμπρακτη αλληλεγγύη στους αγώνες χειραφέτησής τους.

Από την πλευρά μας, είμαστε οργισμένες και οργισμένα απέναντι σε τέτοιους είδους περιστατικά αλλά και σε κάθε έκφανση της έμφυλης καταπίεσης είτε αυτή αναπαράγεται στους χώρους που υπάρχουμε από το δρόμο, το πανεπιστήμιο και το σπίτι είτε μέσα από τους πατριαρχικά δομημένους θεσμικούς φορείς που φαινομενικά μας προστατεύουν, αλλά στην πραγματικότητα μας αποκλείουν, μας αoρατοποιούν και μας επανατραυματίζουν, συντηρώντας και αναπαράγοντας την έμφυλη βία και καταπίεση. Σε κάθε περίπτωση αναγνωρίζουμε τις διαφορετικές ευαλωτότητες και επισφάλειες που συγκροτούν τις έμφυλες ταυτότητες και τα προνόμια που μπορεί αυτές να φέρουν σε διαφορετικά πεδία του κοινωνικού. Η μόνη απάντηση στις βίαιες και διαφορετικές πραγματικότητες όπου υπάρχουμε είναι η μηδενική ανοχή και η αλληλεγγύη που έχουμε η μια για το άλλο.

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ, ΣΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΤΕ ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ

ΧΕΡΙ ΠΟΥ ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ, ΘΑ ΚΟΒΕΤΑΙ

Η ΣΙΣ-ΕΤΕΡΟΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ ΚΑΙ Η
ΤΡΑΝΣΦΟΒΙΑ ΤΣΑΚΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ

*Σεξιστικές, ομοφοβικές, τρανσφοβικές συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές. Αν κάτι προκύψει απευθυνθείτε στο μπαρ.*

πηγή : email που λάβαμε στις 25 Οκτωβρίου 18h