τι; : πορεία θεματική : Εξάρχεια

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022 στις 19.00

7 καλέσματα : 1 2 3 4 5 6 7

[Αθήνα] Διαδήλωση ενάντια στην κρατική καταστολή και την βία του Κεφαλαίου

Μέσα σε συνθήκες μιας ολοένα και πιο οξυμένης καπιταλιστικής κρίσης σε παγκόσμιο επίπεδο που γεννά ιμπεριαλιστικούς πολέμους, κοινωνική εξαθλίωση και φτωχοποίηση, το ελληνικό κράτος έχει επιλέξει να ακολουθήσει ένα ολοκληρωτικό δόγμα πειθάρχησης και καταστολής οποιασδήποτε κοινωνικής και ταξικής αντίστασης.

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής εντάσσονται οι εκκενώσεις των καταλήψεων, η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, η ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, η ποινικοποίηση του συνδικαλισμού βάσης και του όπλου της απεργίας, οι απαγορεύσεις των διαδηλώσεων, οι συλλήψεις και διώξεις αγωνιστών/στριών.

Προωθημένο κομμάτι αυτού του σχεδιασμού αποτελεί και η ολομέτωπη επίθεση στην γειτονιά των Εξαρχείων. Μια γειτονιά με πλούσια ιστορία αντιστάσεων, γειτονιά σύμβολο σε διεθνές επίπεδο για τους αγώνες που δίνονται ενάντια στην εξουσία, την εκμετάλλευση και την καταπίεση.

Τα Εξάρχεια βρίσκονταν ανέκαθεν στο στόχαστρο της κρατικής καταστολής τόσο μέσω των κρατικών όσο και των παρακρατικών μηχανισμών. Το κράτος έχει πνίξει με χημικά όλη τη γειτονιά, έχει θέσει σε καθεστώς παρακολούθησης πολιτικούς χώρους αγώνα, έχει εκκενώσει καταλήψεις και αυτοοργανωμένες δομές στέγης προσφύγων και μεταναστών φυλακίζοντας τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ανά τα χρόνια αγωνιστές και αγωνίστριες δέχονται ξυλοδαρμούς, βασανιστήρια, ενώ οι μπάτσοι δεν έχουν διστάσει να δολοφονήσουν εξεγερμένους νέους όπως τον Μιχάλη Καλτεζά έξω από το Πολυτεχνείο στις 17/11/1985 και τον αναρχικό μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλο στις 6/12/2008 στην οδό Μεσολογγίου.

Με αφορμή την δημιουργία σταθμού ΜΕΤΡΟ στην πλατεία Εξαρχείων και την ανάπλαση/ εμπορευματοποίηση του λόφου Στρέφη οι συμμορίτικες ομάδες της ΔΡΑΣΗ, ΟΠΚΕ και των ΜΑΤ έχουν στρατοπεδεύσει μόνιμα τόσο περιμετρικά της πλατείας όσο και στον λόφο του Στρέφη και λειτουργούν με όρους στρατού κατοχής ασκώντας υπέρμετρη χρήση βίας προς πάσα κατεύθυνση. Χρησιμοποιούν αυτά τα σημεία ως ορμητήρια τους και δεν χάνουν ευκαιρία να το αποδεικνύουν σε διερχόμενους και σε όσους αντιστέκονται στην εξουσία που τους έχει απονεμηθεί από το κράτος προχωρώντας σε εξευτελισμούς και βίαιους ξυλοδαρμούς. Πιο πρόσφατα περιστατικά της κτηνώδους βίας τους αποτέλεσαν η κακοποίηση γυναίκας από αστυνομικούς εντός του εργοταξίου στην πλατεία επειδή αντιμίλησε σε σεξιστικά σχόλια, καθώς επίσης και στις αρχές του Οκτώβρη ο ξυλοδαρμός ενός πατέρα στο λόφο του Στρέφη που ξυλοκοπήθηκε βάναυσα μπροστά στα δύο του παιδιά επειδή διαμαρτυρήθηκε λεκτικά στην επίθεση που δέχτηκε συντρόφισσα. Η στρατοπέδευση αστυνομικών δυνάμεων έξω από το δημοτικό σχολείο στο λόφο Στρέφη με σκοπό τον εκφοβισμό γονιών και παιδιών ( διόλου τυχαία μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε ο σύλλογος γονέων ) απλώς επισφραγίζει ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν αναδιπλώνεται μετά από επιθέσεις αλόγιστης βίας της ΕΛ.ΑΣ αλλά αναλαμβάνει και την πολιτική ευθύνη.

Η συνολικότερη επίθεση και το κρεσέντο καταστολής δεν σταματά εδώ. Οι μπάτσοι έχοντας το ελεύθερο καταστέλλουν αδιάκριτα και με ιδιαίτερη μανία οποιαδήποτε απεργία, συγκέντρωση, διαδήλωση, μέχρι και την συναυλία που διοργανώθηκε στον εξωτερικό χώρο του ΑΠΘ. Η εξουδετέρωση του «εσωτερικού εχθρού» αποτελεί μονόδρομο ώστε να πληρώσουμε - χωρίς αντιστάσεις και αναχώματα - εμείς και αυτή την κρίση των αφεντικών και να γίνουμε κρέας για τις πολεμικές τους μηχανές.

Η παραπάνω κρατική στρατηγική προσπαθεί να δημιουργήσει μια νέα συνθήκη κανονικοποίησης και εμπέδωσης μιας υπέρμετρης κρατικής βίας προς τα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας που συνεχίζουν να διεκδικούν και να βρίσκονται στον δρόμο. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η στρατηγική δεν περιορίζεται όμως πλέον στους κατεξοχήν εχθρούς του συστήματος αλλά αφορά όλο και μεγαλύτερα κοινωνικά κομμάτια. Πιο πρόσφατο περιστατικό αυτής της νέας συνθήκης αποτελεί ο ομαδικός βιασμός 20χρονης κοπέλας από άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ μέσα στο Α.Τ Ομονοίας. Η ατιμωρησία τους από την αστική δικαιοσύνη και η επιχειρούμενη συγκάλυψη τους από διάφορα καθάρματα και ρουφιάνους του πολιτικού και νομικού «πολιτισμού» τους που βρήκαν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να ξεράσουν τον σεξιστικό τους οχετό αποδεικνύουν ότι η εμπέδωση του δόγματος «νόμου και της τάξης» είναι συνώνυμα της αποδοχής βίας και μόνο βίας στα κορμιά και τις ζωές μας.

Η συγκεκριμένη κρατική στρατηγική που στοχεύει στην εμπέδωση του προαναφερόμενου ολοκληρωτικού δόγματος πειθάρχησης και υποταγής, δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ξέχωρα από τις βαθύτερες αιτίες που την γεννάνε και τα συμφέροντα τα οποία άμεσα εξυπηρετεί.

Πιο συγκεκριμένα η βαθιά οικονομική κρίση που αντιμετωπίζεται από τον καπιταλισμό με την αναδιαμόρφωση των πεδίων δράσης του ως απόρροια της διαρκής προσπάθειας αναζήτησης νέων αγορών και πεδίων κερδοφορίας έχει ως αποτέλεσμα μεταξύ άλλων τον επαναπροσδιορισμό του ίδιου του αστικού πεδίου.

Έτσι στις δυτικές μητροπόλεις το κενό που άφησε η μεταφορά του βιομηχανικού κεφαλαίου στην (μέχρι πρότινος) καπιταλιστική περιφέρεια καλείται να καλύψει η δημιουργία νέων αγορών μέσω της εμπορευματοποίησης κοινωνικών αναγκών όπως της στέγασης, της πρόσβασης σε δημόσιους χώρους κλπ, μέσω των διαδικασιών της αστικής ανάπλασης, του εξευγενισμού και της τουριστικοποίησης.

Οι συγκεκριμένες διαδικασίες δημιουργούν τον βίαιο μετασχηματισμό της ίδιας της μητρόπολης σε ένα ατέρμονο πεδίο κέρδους και συσσώρευσης για το μεγάλο κεφάλαιο, το οποίο περιφρουρείται και ελέγχεται όλο και πιο άμεσα από τις δυνάμεις καταστολής και τις νέες τεχνολογικές του καινοτομίες. Παράλληλα, από αυτό το πεδίο εκτοπίζονται τα κοινωνικά στρώματα που δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά στις απαιτήσεις της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Έτσι λοιπόν παρατηρούμε την παράδοση των όποιων ανεκμετάλλευτων δημόσιων χώρων και κοιτίδων πράσινου έχουν μείνει στην πόλη στα ιδιωτικά συμφέροντα (λόφος του Στρέφη, λόφος του Φιλοπάππου, πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος, πάρκο Δρακοπούλου).

Μεγάλες εταιρίες όπως η UNISON, ο Άκτωρ και η PRODEA λαμβάνουν τεράστια κονδύλια και θησαυρίζουν υπό την αιγίδα του δήμου Αθηναίων αναλαμβάνοντας την ανάπλαση των δημόσιων χώρων μετατρέποντας τους σε ιδιωτικούς, οικονομικά μεταποιήσιμους, περιφρασσόμενους και ελεγχόμενους, με τσιμέντωμα μονοπατιών, κόψιμο δέντρων, τοποθέτηση καμερών, κάγκελα και φυλάκια για τον έλεγχο των εισόδων. Στήνοντας παράλληλα διαρκώς νέες μπίζνες διαπλοκής και μίζας για το νόμιμο και παράνομο, ντόπιο και διεθνές κεφάλαιο. Παράλληλα ολόκληρες γειτονιές της Αθήνας, βρισκόμενες στο επίκεντρο του εξευγενισμού, της τουριστικοποίησης και της βιομηχανίας εναλλακτικής διασκέδασης, αλλάζουν παντελώς εικόνα και κοινωνική σύνθεση, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα οικονομικά σχέδια τραπεζών, μεσιτικών και κατασκευαστικών εταιριών, πλατφορμών βραχυπρόθεσμης ενοικίασης και της βιομηχανίας της εστίασης.

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν μια νέα και ακόμα υπό διαμόρφωση πραγματικότητα στην μητρόπολη, όπου ολόκληρες εργατικές γειτονιές με πλούσια ιστορία αγώνα πλέον μετατρέπονται σε περιφρουρούμενες ζώνες εναλλακτικής και τουριστικής κατανάλωσης στις οποίες όσοι δεν έχουν τα κατάλληλα οικονομικά και πολιτικά διαπιστευτήρια για να δεχθούν παθητικά αυτή την κατάσταση και να μπορέσουν να πληρώσουν τα υψηλά ενοίκια και τις υπερτιμημένες υπηρεσίες αναψυχής και κατανάλωσης απωθούνται και εκτοπίζονται.

Υπεράσπιση της γειτονιάς των Εξαρχείων

Η γειτονιά των Εξαρχείων, έχοντας υπάρξει διαχρονικά μια περιοχή στην οποία συμπυκνώνονται και εδαφικοποιούνται οι οξύνσεις των ταξικών ανταγωνισμών και συγκρούσεων, αποτελεί το πεδίο, όπου όλες οι παραπάνω διαδικασίες κοινωνικού - οικονομικού μετασχηματισμού βρίσκουν την πιο προωθημένη και βίαιη εφαρμογή τους από το κεφάλαιο και το κράτος.

Έτσι για άλλη μια φορά και στην συγκεκριμένη συγκυρία, ο αγώνας της υπεράσπισης της γειτονίας δεν μπορεί να ιδωθεί ως ένας αγώνας αποκομμένος από τις ευρύτερες αντιστάσεις απέναντι στην καπιταλιστική λαίλαπα που προσπαθεί να ισοπεδώσει το σύνολο της ταξικής βάσης. Αντιθέτως η μάχη για να παραμείνει η γειτονιά των Εξαρχείων ένα ζωντανό κέντρο αγώνα και να μην υποταγεί στα σχέδια μετατροπής της περιοχής σε ένα πολιτικά απονευρωμένο κέντρο παραγωγής υπεραξίας, πρέπει να ιδωθεί ως μια μάχη που αντανακλά και εμπεριέχει το σύνολο της αγωνιζόμενης κοινωνίας απέναντι στην ωμή κρατική καταστολή, την φτωχοποίηση, την κοινωνική σήψη, την έμφυλη βία και την γενικότερη εξαθλίωση που προσπαθούν να μας επιβάλλουν.

Η μαζική, σθεναρή και επίμονη αντίσταση στην γειτονιά των Εξαρχείων οφείλει και μπορεί να λειτουργήσει, σε μια περίοδο κοινωνικής άμπωτης και παράλληλα όξυνσης της επίθεσης κράτους και κεφαλαίου, ως ένας αγώνας που θα μπορέσει να εμπνεύσει ακόμα πιο πλατιές μάζες και ευρύτερα κοινωνικά κομμάτια που επιβιώνουν μέσα σε ένα περιβάλλον ακραίας φτώχειας και καταστολής. Γιατί αυτό που είναι πραγματικά επικίνδυνο για το Κράτος είναι οι αξίες και τα προτάγματα της κοινωνικής εξέγερσης και της ταξικής αλληλεγγύης, της μαχητικής αντίστασης, του αντιφασισμού, της κοινωνικής αυτοοργάνωσης, της συνύπαρξης και του σεβασμού διαφορετικών ανθρώπων ανεξαρτήτως φύλου ή καταγωγής. Γιατί αυτό που είναι πραγματικά επικίνδυνο για τους κυρίαρχους είναι η υπεράσπιση της ιστορίας των αγώνων και το όνειρο για έναν κόσμο ισότητας και δικαιοσύνης. Προτάγματα και αξίες που έχουν ριζώσει πια βαθιά σε μια κοινωνία στην οποία τα αφεντικά δεν έχουν να υποσχεθούν τίποτα άλλο πέρα από φτώχεια, καταστολή και φασισμό. Και αυτές τις αξίες, τα προτάγματα και τους αγώνες που γεννούν, είναι που θέλει να ξεριζώσει το κράτος από τα Εξάρχεια, το κέντρο της πόλης και κάθε γειτονιά.

Η ιστορία των αγώνων της γειτονιάς και το όνειρο για έναν κόσμο ελευθερίας, ισότητας και δικαιοσύνης μπορεί να εμπνεύσει αντίστοιχους αγώνες σε όλες τις γειτονίες και τα επιμέρους πεδία αγώνα.

ΟΧΙ Σταθμό Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων

Καμιά παράδοση του λόφου Στρέφη σε ιδιωτικά συμφέροντα

Να παραμείνει το Πολυτεχνείο τόπος συνάντησης και αγώνα

Αντίσταση στην κουλτούρα του ρατσισμού, σεξισμού και της εξουσίας

Μείωση στις τιμές των ενοικίων / Καμία έξωση

Έξω οι μαφίες από τη γειτονιά

Συντονιστικό Δράσεων για την υπεράσπιση των Εξαρχείων

πηγή : email που λάβαμε στις 28 Οκτωβρίου 13h


1 2 3 4 5 6 7

Ο σταθμός μετρό στην πλατεία Εξαρχείων, σηματοδοτεί ξεκάθαρα την κλιμάκωση της επίθεσης που έχει εξαπολύσει εδώ και χρόνια το κράτος μαζί με το κεφάλαιο στη γειτονιά των Εξαρχείων, θέλοντας να την «εξευγενίσει ιδεολογικά» και φυσικά να την απομυζήσει και οικονομικά. Οι σχεδιασμοί λεηλασίας που έχουν οργανώσει δεν σταματά μόνο στη συγκεκριμένη γειτονιά, αλλά επεκτείνεται σε ολόκληρο το κέντρο, σε όλη την περιφέρεια, και σε όλη τη χώρα. Η υπεράσπιση της πλατείας Εξαρχείων και του λόφου Στρέφη, καθώς και κάθε δημόσιου χώρου, εγχειρήματος ή εδάφους που συγκεντρώνει χαρακτηριστικά αντίστασης και αγώνα είναι κομβικής σημασίας και δρομολογεί μια σειρά μαχών που πρόκειται να δοθούν στο άμεσο μέλλον.

Ο ΕΞΕΥΓΕΝΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΑΞΙΚΟΣ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4/11, 19:00, ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

κάλεσμα : Συνέλευση Κατειλημμένων Προσφυγικών

πηγή : http://athens.indymedia.org/event/88960/


1 2 3 4 5 6 7

Η Ανοιχτή Συνέλευση για την Υπεράσπιση του Λόφου Στρέφη καλεί στη διαδήλωση για την υπεράσπιση της γειτονιάς των Εξαρχείων της Παρασκευής, 4/11 7μμ στα Προπύλαια.

Με τον βίαιο αποκλεισμό της πλατείας της γειτονιάς μας, τα έργα και τον αποκλεισμό στο Λόφο μας, τη συνεχή αστυνομοκρατία στους δρόμους των Εξαρχείων και τη σταδιακή απονέκρωση του Κάτω Πολυτεχνείου μας είναι πια ξεκάθαρο πως ο στόχος του εξευγενισμού, της ανάπλασης και των μπάτσων είναι η πολιτική απονέκρωση και κοινωνική αποστείρωση της γειτονιάς μας.

Δε θέλουμε τις γειτονιές μας ζώνες κατανάλωσης και τουριστικά αξιοθέατα. Δε θέλουμε τις γειτονιές μας αντικείμενο εκμετάλλευσης και κερδοφορίας. Δε θέλουμε να ζούμε σε μια διασκεδασούπολη ανάμεσα σε τουρίστες, μπαρ, μπράβους, μπάτσους και σκουπίδια.

Θέλουμε τις γειτονιές μας για να ζούμε και να δρούμε εμείς, τα παιδιά μας και οι φίλοι μας. Θέλουμε τους χώρους μας ανοιχτούς και ελεύθερους. Εκεί που κοινωνικοποιούμαστε, οργανώνουμε τις αντιστάσεις μας και ορίζουμε εμείς οι ίδιες και οι ίδιοι τις ανάγκες μας.

Θα κρατήσουμε το Λόφο Στρέφη ζωντανό και δημόσιο, θα αποκρούσουμε τα σχέδια εξευγενισμού και πολιτικής απονέκρωσης της γειτονιάς μας.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4/11 ΣΤΙΣ 7ΜΜ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΕ ΛΟΦΟΥΣ ΚΑΙ ΠΛΑΤΕΙΕΣ, ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΜΑΣ ΘΑ ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ ΜΟΝΑΧΑ ΟΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΦΤΩΧΟΙ ΕΚΤΟΠΙΣΜΕΝΟΙ

κάλεσμα : Ανοιχτή Συνέλευση για την Υπεράσπιση του Λόφου Στρέφη

πηγή : http://athens.indymedia.org/event/88994/


1 2 3 4 5 6 7

Γιατί αυτό σε τελική ανάλυση ήταν, είναι και θα είναι τα Εξάρχεια. Ένα σύγχρονο μητροπολιτικό εργαστήρι παραγωγής πρωτότυπων μορφών κοινωνικών σχέσεων, Αντίστασης, Εξέγερσης. [Όλοι- ες στη διαδήλωση στις 4 Νοεμβρίου 7μμ στα Προπύλαια -Όλοι-ες στη διαδήλωση την ημέρα που θα επιχειρηθεί η κοπή των δέντρων στην Πλατεία]

3 μήνες σχεδόν μετά την έναρξη των έργων κατασκευής του Μετρό στην Πλ. Εξαρχείων και την εγκαθίδρυση του καθεστώτος στρατιωτικής καταστολής της γειτονιάς που αυτή σηματοδότησε, τα Εξάρχεια όχι μόνο εξακολουθούν όπως λέει το σύνθημα να "είναι εδώ", αλλά κατορθώνουν να γίνονται πιο δυνατά, πιο συνειδητά, πιο κοινωνικά, πιο εξεγερτικά. Να παράγουν νέες, ακόμα πιο βαθιές, κοινωνικές και συντροφικές σχέσεις, καινούργια και ακόμα πιο πολιτικά στοχευμένα παραδείγματα αγώνα και αντίστασης. Γιατί ακριβώς επιτυγχάνουν, με τον μοναδικό τρόπο που οι αγωνιζόμενοι/ες ων Εξαρχείων γνωρίζουν, να συνθέτουν και να ενσωματώνουν διαφορετικές παραδόσεις και μορφές αγώνα, διαφορετικές πολιτικο -ιδεολογικές θέσεις, διαφορετικές γενιές και κουλτούρες.

Γιατί αυτό σε τελική ανάλυση ήταν, είναι και θα είναι τα Εξάρχεια. Ένα σύγχρονο μητροπολιτικό εργαστήρι παραγωγής πρωτότυπων μορφών κοινωνικών σχέσεων, Αντίστασης, Εξέγερσης.

Ενα εργαστήρι, που όπως η ιστορία των αγώνων του τελευταίου διαστηματος αποδεικνύει, μπορεί να συγκεράζει από παιδικές πορείες, πολιτιστικές εκδηλώσεις και λαϊκά γλέντια μέχρι μαζικές δυναμικές πορείες και στοχεύμενες επιθέσεις στις δυνάμεις καταστολής.

Αυτά ήταν, είναι θα είναι τα Εξαρχεια. Ενα ζωντανό παράδειγμα Εξέγερσης. Και υπό αυτήν ακριβώς την έννοια αποτελει αποτελεί φωτεινο μονοπάτι όλων των κοινωνικών αντιστάσεων.

ΖΗΤΩ ΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ!

ΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΧΑΝΟΥΝ ΠΟΤΕ!

Όλοι- ες στη διαδήλωση στις 4 Νοεμβρίου 7μμ στα Προπύλαια

Όλοι - ες στη διαδήλωση την ημέρα που θα επιχειρηθεί η κοπή των δέντρων στην Πλατεία

κάλεσμα : Ταξική Αντεπίθεση (Ομάδα Αναρχικών και Κομμουνιστ(ριών)

πηγή : http://athens.indymedia.org/post/1621487/


1 2 3 4 5 6 7

Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε μια γενικευμένη επίθεση στη γειτονιά των Εξαρχείων, μια γειτονιά στην οποία πολλοί/ες από εμάς κατοικούμε και ακόμα περισσότεροι/ες πολιτικοποιούμαστε και οργανώνουμε τις αντιστάσεις μας. Οι εκκενώσεις καταλήψεων, οι αστυνομικές επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή, η εκμετάλλευση και προώθηση του ναρκεμπορίου στην γειτονιά από τους μπάτσους και η προσπάθεια μετατροπής της γειτονιας σε αστυνομοκρατούμενη ζώνη με στόχο την καταστολή και τρομοκρατήση όσων αντιστέκονται στους κρατικούς και καπιταλιστικούς σχεδιασμούς, συνθέτουν μεταξύ άλλων την κρατική πολιτική που αφορά τα Εξάρχεια και έχει γίνει από καιρό πρόδηλη σε κάθε γωνιά της γειτονιάς

Τα Εξάρχεια ανέκαθεν ήταν και θα συνεχίσουν να είναι, παρά τις αντιφάσεις τους, μια περιοχή με ιστορικό, κοινωνικό και πολιτικό φορτίο. Εδώ και δεκαετίες, η γειτονιά των Εξαρχείων αποτελεί τον τόπο όπου το ευρύτερο ανταγωνιστικό κίνημα δημιούργησε δεκάδες πολιτικές και κοινωνικές διεργασίες στην βάση της αυτο-οργάνωσης και της αλληλεγγύης. Αυτο-οργανωμένα εγχειρήματα και καταλήψεις ξεπήδησαν, ενώ πλήθος εξεργερτικών στιγμών και γεγονότων εκκίνησαν από εδώ. Το Πολυτεχνείο και η εξέγερση του '73 απέναντι στην Χούντα, η δολοφονία του αναρχικού Μ. Καλτέζα στην επέτειο του πολυτεχνείου '85 από τα ένστολα σκουπίδια ,η εξέγερση του Δεκέμβρη του '08 που ξέσπασε έπειτα από την δολοφονία του αναρχικού Α. Γρηγορόπουλου από μπάτσους και εξαπλώθηκε σε όλες τις πόλεις, αποτελούν μερικά παραδείγματα από τους αγώνες και τις αντιστάσεις που δίνονται στην περιοχή. Ακόμα, μέσα από το πλήθος του αγωνιζόμενου κόσμου που συναντιέται, πολιτικοποιείται και κοινωνικοποιείται στην περιοχή, αναπόφευκτα μέσα στα χρόνια έχει δημιουργηθεί ένας χαρακτήρα κοινότητας με πεδίο αναφοράς τη γειτονιά, όπου κανείς μπορεί να απευθυνθεί σε πλήθος αυτό- οργανωμένων εγχειρημάτων που αφορούν την καθημερινή διαβίωση (κοινωνικές κουζίνες, ιατρεία, παροχές πρώτων αναγκών). Ο αγωνιζόμενος κόσμος δημιουργεί τις υλικές προϋποθέσεις της ύπαρξής του με έδαφος τα Εξάρχεια καθώς αποτελούν το σταθερό και αυθόρμητο σημείο συνάντησης ανά τα χρόνια, είτε σε επίπεδο αγώνων, είτε σε επίπεδο κοινωνικών συνευρέσεων και ζυμώσεων. Γι αυτό και πάντα βρισκόταν στο στόχαστρο της καταστολής, ως τόπος αντίστασης σε όσους οραματίζονται αποστειρωμένες γειτονιές, αντιπαράδειγμα στο πρότυπο της γειτονιάς που λειτουργεί σαν καλοκουρδισμένο ρολόι. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σε αρκετούς αγωνιστές έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι για απαγόρευση εισόδου στην περιοχή των Εξαρχείων αναγνωρίζοντας με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι για το κράτος τα Εξάρχεια αποτελούν μια ειδική ζώνη , μια περιοχή που είναι - και θα παραμείνει - ένας τόπος συλλογικοποίησης και αντίστασης που μέσα σε αυτόν (όπως και σε άλλες γειτονιές) παράγονται εκείνα τα πολιτικά νοήματα και οι πρακτικές που ενοχλούν τους σχεδιασμούς κράτους και κεφαλαίου.

Τα Εξάρχεια πέρα από τα ιδιαιτέρα κοινωνικά και πολιτικά χαρακτηριστικά που τα διακατέχουν αποτελούν μια γειτονιά του μητροπολιτικού κέντρου. Έτσι, αναπόφευκτα, δεν θα μπορούσαν να μην βρεθούν αντιμέτωπα με την διαχρονική στρατηγική του κράτους και του κεφαλαίου για περαιτέρω εξευγενισμό, ανάπτυξη, εμπορευματοποίηση και μετατροπή ολοκλήρου του ιστορικού κέντρου σε τουριστική ζώνη αλλά και «αξιοποίηση» κάθε σπιθαμής ελευθέρου χώρου προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων των αφεντικών. Ακριβά μαγαζιά που πουλάν εναλλακτισμό, ενοίκια που εκτοξεύονται στα ύψη κάνοντας απαγορευτική ακόμα και τη σκέψη της διαβίωσης στη γειτονιά, πολυτελείς διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης - τα λεγόμενα Airbnb- που συντελούν έτι περαιτέρω στη δυσκολία εύρεσης προσιτού ενοικίου, μπάτσοι σε κάθε γωνία, συνθέτουν ένα κλιμακωτό σχέδιο πλήρους μετάλλαξης της γειτονιάς σε ένα πρότυπο κομμάτι μιας «ευρωπαϊκών προδιαγραφών» μητρόπολης που είναι έτοιμη να δεχτεί τους τουρίστες που θα κινήσουν την αγορά και τις διαφόρων ειδών μεγαλοεπενδύσεις.

Ένας επιχειρούμενος εξευγενισμός της περιοχής που ξεδιπλώνεται εδώ και -τουλάχιστον- δυο δεκαετίες στην περιοχή. Το 2003 εν όψει των ολυμπιακών αγώνων, το κράτος επιχείρησε την ανάπλαση της πλατείας Εξαρχείων και του Λόφου Στρέφη κάτι που δεν επιτεύχθηκε λόγω του νικηφόρου αγώνα που δόθηκε από δεκάδες αγωνιστές και αγωνίστριες. Οι ελεύθεροι χώροι βρίσκονται στο στόχαστρο με σκοπό να γίνουν χώροι εμπορευματοποίησης και ιδιωτικών συμφερόντων. Τα παραδείγματα πολλά και σε άλλες γειτονίες όπου κάτοικοι και αγωνιστές/στριες υπερασπίζονται τους ελευθέρους χώρους από τις ορέξεις του κράτους και του κεφαλαίου: Λόφος Φιλοπάππου, Πάρκο Κύπρου και Πατησίων, Πάρκο Δρακοπούλου και Ακαδημίας Πλάτωνος.

Από την Τρίτη 9/8, η πλατεία Εξαρχείων και η ευρύτερη περιοχή βρίσκεται σε πολιορκία. Με την εισβολή όλων των ειδών αστυνομικών δυνάμεων και την στρατοπέδευση τους περιμετρικά της πλατείας, οι οποίοι σε αγαστή συνεργασία με τον δήμο και την ATTIKO METRO εγκατέστησαν λαμαρίνες με σκοπό την έναρξη εργασιών για την κατασκευή σταθμού μετρό στην πλατεία. Ένας σχεδιασμός για την αλλοίωση των χαρακτηριστικών της περιοχής. Σε κάθε γωνία της πλατείας, αλλά και στο μεγαλύτερο εύρος της γειτονιάς πλέον, αυτό που διακρίνει κανείς είναι οι μόνιμες κατασταλτικές δυνάμεις της αστυνομίας, οι οποίες βρίσκονται σε σταθερή βάση πλέον και επιχειρούν εναντίον οποιουδήποτε προσπαθεί να αντισταθεί και να διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη γειτονιά. Οι διαδηλώσεις και οι αντιστάσεις απαγορεύονται και καταστέλλονται προτού καν αρχίσουν, και όσες επιλέγουν να αμφισβητήσουν τους σχεδιασμούς τους έρχονται αντιμέτωπες με την καταστολή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πορεία ενάντια στους βιασμούς, όπου συντρόφισσες διεκδίκησαν δυναμικά την παρουσία στο δρόμο αψηφώντας την απαγόρευση των μπάτσων και η οποία χτυπήθηκε άγρια. Την ίδια στιγμή σε μια ενιαία επίθεση ενάντια στους ελεύθερους χώρους κράτος και αφεντικά επιχειρούν την ανάπλαση του Λόφου Στρέφη με συνεργασία του Δήμου Αθηναίων και της ιδιωτικής εταιρείας Prodea.

Εμείς, ως Συνέλευση Αλληλεγγύης στους φυλακισμένους διωκόμενους και φυγόδικους αγωνιστές, ως κομμάτι αυτού του πολύμορφου μωσαϊκού που εδαφικοποιεί τον αγώνα του και στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων, ως συνέλευση που έχει άρρηκτες και οργανικές σχέσεις με τη γειτονιά όπου έχει πραγματοποιήσει πολλές εκδηλώσεις και πορείες, θεωρούμε πως ο αγώνας απέναντι σε αυτό που με γρήγορους ρυθμούς εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας και επιδιώκει μια ιστορική αλλαγή σελίδας και τελικά τον αφανισμό του αναρχικού/αντιεξουσιαστικού χώρου και των ριζοσπαστικών κινημάτων που σχετίζονται ιστορικά με τα Εξάρχεια, είναι μια αυτονόητη επιλογή. Η συνέλευση αλληλεγγύης, με όσες δυνάμεις διαθέτει, θα βρίσκεται μέσα στον πολύμορφο αυτόν αγώνα. Η αντίσταση απέναντι στην επιχειρούμενη κατασκευή μετρό στην περιοχή των Εξαρχείων, η μετατροπή του Πολυτεχνείου από χώρο αγώνων και συλλογικών διαδικασιών σε τουριστικό μνημείο, η ιδιωτικοποίηση και περίφραξη του Λόφου Στρέφη καθώς και ο ευρύτερος εξευγενισμός της περιοχής και η αλλοίωση των χαρακτηριστικών της είναι ένας αγώνας που αφορά ολόκληρο το ανταγωνιστικό κίνημα και καθέναν/ καθεμία που εξωθείται με βίαια μέσα προς την ευθυγράμμιση με τις επιταγές του κεφαλαίου ή του αφανισμού του. Η απόπειρα του ελληνικού κράτους να «γυρίσει σελίδα» και να «τελειώνει» με την μακρόχρονη αγωνιστική ιστορία των Εξαρχείων αλλά και τελικά με όλη την επαναστατική παράδοση στον ελλαδικό χώρο, πρέπει να μας βρει και πιστεύουμε πως θα μας βρει όλες και όλους σθεναρά απέναντι.

Ως "Συνέλευση Αλληλεγγύης στους φυλακισμένους, φυγόδικους και διωκόμενους αγωνιστές" καλούμε στην διαδήλωση ενάντια στην κρατική καταστολή και την βία του Κεφαλαίου, την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου, στις 19:00, στα Προπύλαια.

Έξω οι μπάτσοι από τα Εξάρχεια!

Κάτω τα χέρια από τον Λόφο Στρέφη!

κάλεσμα : Συνέλευση Αλληλεγγύης στους φυλακισμένους,φυγόδικους και διωκόμενους αγωνιστές

πηγή : http://athens.indymedia.org/event/89004/


1 2 3 4 5 6 7

Στήριξη της πορείας ενάντια στην κρατική καταστολή και τη βία του κεφαλαίου

Στηρίζουμε την κεντρική πορεία ενάντια στην κρατική καταστολή και τη βία του κεφαλαίου, την Παρασκευή 4 Νοέμβρη, στις 19.00, στα Προπύλαια. Έξω οι μπάτσοι και τα κόμματα, έξω οι ρουφιάνοι κι οι εταιρείες από τα Εξάρχεια και τις ζωές μας.

Όταν οι συμμορίες της ΕΛ(λ)ΑΣ και των εταιρειών αλωνίζουν στα Εξάρχεια, τότε κινδυνεύει η ελευθερία όλων μας

Η στρατηγική της υποβάθμισης-αναβάθμισης ολόκληρων περιοχών στο κέντρο της Αθήνας από το κράτος και τις εταιρίες «αστικής μοντερνοποίησης», ειδικά σε σχέση με τα Εξάρχεια, είναι ακόμα μία στρατηγική επίθεσης «εξευρωπαϊσμού», εξημέρωσης κι αποπολιτικοποίησης των κοινωνικών σχέσεων και συνάμα των ιστορικών μαχητικών αγώνων, έτσι όπως αυτοί ανά τα χρόνια, έχουν εκφραστεί και ριζώσει με τίμημα κι αίμα. Από τα βάθη του κράτους, προέρχεται το όπλο που εφαρμόζεται μέσα από τη διαδικασία εισβολής κι αποσκοπεί στην αφομοίωση της αστικής κουλτούρας εκσυγχρονισμού κι εκπολιτισμού, στους κόλπους των αντιστάσεων. Τα airbnb, η τουριστικοποίηση και το εμπόριο του εναλλακτισμού, τα σάλια των επιχειρηματιών για χρήμα κι η μπατσοκρατία συγκροτούν μέρος του εξουσιαστικού σχεδίου -η μέθοδος βέβαια του «εξευγενισμού» είναι μια πρακτική της κυριαρχίας, κι όχι το αίτιο. Το συγκεκριμένο σχέδιο στοχεύει στη διόγκωση των ιεραρχικών κοινωνικών σχέσεων, με την πολυτέλεια και το χρήμα, την επίθεση και την αποδόμηση των ανατρεπτικών ιδεών και πρακτικών, τη λεηλασία εδάφους και δέντρων, τη δημιουργία πρόσβασης σε έναν ανθρωπότυπο που θα καταναλώνει για την κερδοσκοπία και την εγκαθίδρυση επιχειρήσεων κι εταιρειών.

Η υποβάθμιση των Eξαρχείων δεν είναι ένα τυχαίο φαινόμενο· το κράτος εδώ και δεκαετίες διεξάγει έναν πόλεμο θανάτου, βίας και τρομοκρατίας απέναντι σε ό,τι αντιστέκεται και δημιουργεί το ανεξούσια διαφορετικό ως στάση ζωής. Έναν πόλεμο απέναντι στην ελευθερία που γεννιέται και γεννάει τον αντιεξουσιαστικό κόσμο. Από τη δεκαετία του '80 μέχρι και σήμερα, το κράτος δεν έχει σταματήσει να προωθεί το εμπόριο ναρκωτικών από την Ομόνοια και το Μεταξουργείο μέχρι και τα Εξάρχεια· δεν έχει σταματήσει με παρακρατικούς τρόπους, να στρώνει ένα δυστοπικό κλίμα που αντιτίθεται στις πραγματικές προσδοκίες των αγωνιζομένων· δεν έχει σταματήσει να αναβαθμίζει την αστυνομική παρουσία, με τη συμμορία των ΔΡΑΣΗ και των ΜΑΤ να κυκλοφορεί καθημερινά ως στρατός κατοχής σε όλη τη γειτονιά. Παράλληλα, καταφέρνει να εξαντλεί την υπομονή σε ένα κομμάτι των κατοίκων και τελικά, να τους πείθει πως χρειάζονται την κρατική επέμβαση εν είδει σωτήρα, για τα προβλήματα που το ίδιο τούς δημιουργεί.

Η τελευταία αστυνομο-στρατιωτική κατοχή που έχει επιβληθεί στα Εξάρχεια, δημιουργεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο για όλους/ε/α στην περιοχή, καθώς από το ξημέρωμα της 9ης Αυγούστου, πολυάριθμες και κάθε είδους κατασταλτικές δυνάμεις, κατέκλυσαν την πλατεία Εξαρχείων, στην οποία τοποθετήθηκαν περιμετρικά λαμαρίνες και κάγκελα, οικοδομώντας μια περίφραξη εργοταξίου-φυλακή. Η 24/7 στρατοπέδευση κάθε είδους κατασταλτικής δύναμης (ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ΔΡΑΣΗ, ΕΙΔΙΚΩΝ ΦΡΟΥΡΩΝ) στην πλατεία, έχει δημιουργήσει ένα «άβατο» στην περιοχή με στατικές και κινούμενες κατασταλτικές δυνάμεις. Ενδεικτικά, αναφέρεται η επίθεση-κακοποίηση γυναίκας από τους μπατσοφρουρούς, αφού την τράβηξαν εντός του εργοταξίου της πλατείας (που πλέον λειτουργεί κι ως χώρος βασανισμού;), επειδή απλώς, απάντησε στους τραμπουκισμούς από την πλευρά τους. Ακολούθησε ο λόφος του Στρέφη, την 3η Οκτώβρη, στο ίδιο μοτίβο αστυνομο-στρατιωτικής κατοχής, ενώ δυο ημέρες αργότερα έλαβε χώρα στο γηπεδάκι του λόφου, ξυλοδαρμός πατέρα μπροστά στο παιδί του από τη συμμορία ΔΡΑΣΗ που παράλληλα στρατοπεδεύει σταθερά έξω από το δημοτικό σχολείο της περιοχής. Η επιβολή της εξοικείωσης της κοινωνίας και δη, της παιδικότητας, με την εδραιωμένη παρουσία αστυνομικού στρατού κατοχής στην καθημερινότητα μιας πόλης-φυλακής, συνιστά επίθεση (από την πλευρά της κυριαρχίας) βίας κι ολοκληρωτισμού στις συνειδήσεις και το βίωμα.

Κατά την προοδευτική μετάβαση του πολεμικού πεδίου μες στην πόλη -ιδίως κατά τη μεταπολεμική περίοδο-, κατέστη πλέον απαραίτητος ο ρόλος μιας αστυνομίας-στρατού κατοχής, εφόσον ο «εχθρός» της κυριαρχίας μπορεί να βρίσκεται παντού και να είναι ο/η/το οποιοσ/α/οδήποτε. Με τον τρόπο αυτόν, εδραιώνονται ολοένα μιλιταριστικού τύπου πρακτικές «διαχείρισης» επί του συνόλου της κοινωνικής ζωής, με σκοπό την καταστολή και την ποινικοποίηση όχι μόνο των αγωνιζόμενων δυνάμεων αλλά κι όσων τολμούν να πράξουν το αυτονόητο, να σταθούν δηλαδή έμπρακτα αλληλέγγυοι/ες/α στους αγώνες. Το κράτος επιβάλλει με την ισχύ του, στρατό κατοχής σε ζώνες των Εξαρχείων και συνάμα δοκιμάζει αφενός ασκήσεις εκπαίδευσης των φρουρών του στο κοινωνικό πεδίο κι αφετέρου τα όρια των κοινωνικών αντιστάσεων απέναντι στη νέα στρατιωτικοποιημένη αστική συνθήκη.

Η κυριαρχία κράτους και κεφαλαίου συνεχίζει ακάθεκτη στον δρόμο που είχε στρώσει η ανώνυμη εταιρεία «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.», η οποία κι ιδρύθηκε τον Μάιο του 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ (με πρόεδρο τον Ν. Μπελαβίλα), κι επί Νέας Δημοκρατίας (με πρόεδρο της ίδιας εταιρείας τον Κ. Μπακογιάννη), στον συντονισμό, τον σχεδιασμό, τον προγραμματισμό και την υλοποίηση αναπλάσεων εντός των ορίων του δήμου Αθηναίων, ιδίως στο κέντρο της πόλης, με έμφαση στις περιοχές του εμπορικού τριγώνου και των Προσφυγικών της λεωφόρου Αλεξάνδρας, ενώ εταιρείες όπως οι Prodea Investments, Αττικό Μετρό κι Άβαξ, UNISON και Politis Technologies, πρωτοστατούν στις εκδουλεύσεις της εμποροκρατίας, στο όνομα της ανάπλασης της μητροπολιτικής δυστοπίας. Σημειώνεται ως επιτατική της συνέχειας του κράτους, η σταθερή και συστηματική προώθηση των σχεδίων ανάπλασης και στην περιοχή των Εξαρχείων από κάθε διάδοχη διαχειρίστρια κυβέρνηση, με ελαφρώς διαφοροποιημένα σχέδια: επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η εταιρεία «Ανάπλαση Αθήνας» εκπόνησε σχέδια προμελετών, στη βάση της αναβάθμισης του πεζοδρόμου Τοσίτσα με επέκτασή του ως το αστικό πάρκο του λόφου Στρέφη, μαζί με το «άνοιγμα» των δύο συγκροτημάτων Μουσείου-Πολυτεχνείου και τη μετατόπιση του σταθμού μετρό προς την Τοσίτσα. Επί της ακόλουθης διαχειρίστριας κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, η ίδια εταιρεία προχώρησε σε διαφοροποιημένο σχέδιο έργων κατασκευής μετρό στην πλατεία Εξαρχείων κι ανάπλασης του λόφου του Στρέφη, συνοδεία αστυνομικής φρούρησης, προωθώντας κι αυτή σταθερά τον ίδιο κεντρικό σχεδιασμό. Ανεξαρτήτου κυβέρνησης, καθώς το κράτος έχει συνέχεια, με σχεδιασμό για κατασκευή σταθμού μετρό είτε στην Τοσίτσα είτε στην πλατεία Εξαρχείων, επιδιώκεται να κατασταλεί ο πολιτικός χαρακτήρας της περιοχής και να απεδαφικοποιηθούν οι αγωνιζόμενες κοινωνικές δυνάμεις.

Παράλληλα, με «δούρειο ίππο» τα μμε και τη νεοφιλελεύθερη ρητορική, επιδιώκεται βάσει κρατικού σχεδίου, η πολιτική αποδόμηση των κινημάτων, των αγωνιζόμενων υποκειμένων και της πολιτικής ιστορικότητας της περιοχής, αποσκοπώντας σε μια ανεστραμμένη κι απολίτικη ανάγνωση των κοινωνικοπολιτικών ζητημάτων. Απώτερος σκοπός του επικοινωνιακού αυτού marketing των «ρουφιάνων των οχτώ», είναι η ηθική κι ιδεολογική υπονόμευση του εξεγερτικού βιώματος κι η παραγωγή πειθαρχημένων καταναλωτικών ανθρωποτύπων που θα λειτουργούν με βάση την ιδιοτέλεια, τον ωφελισμισμό και το ατομικό κέρδος, αναπαράγοντας τον κοινωνικό κανιβαλισμό. Το θέαμα καταπίνει τη δράση κι όταν αυτή εκλείπει, τότε πρωταγωνιστεί. Όσο δε, αποριζοσπαστικοποιούνται οι αγώνες κι αποπολιτικοποιείται η περιοχή από τον συγκρουσιακό χαρακτήρα της (με απαρχή την περίοδο της σοσιαλδημοκρατίας, την εκκένωση καταλήψεων των Εξαρχείων και τον ρεφορμισμό), τόσο η μπατσοκρατία και τα κόμματα προελαύνουν αφομοιώνοντας.

Ωστόσο, όσο συντελούνται αυτές οι διεργασίες, όλοι/ες/α εμείς, έχουμε να αντιμετωπίσουμε την κρατική τρομοκρατία στην καθημερινότητά μας. Ιδιαίτερα στα Εξάρχεια, όσοι/ες/α αντιστεκόμενοι/ες/α αλλά κι όσοι/ες/α στέκονται αλληλέγγυα στον αγωνιζόμενο κόσμο, δέχονται συνεχείς επιθέσεις και διώξεις από την κρατική καταστολή σε καθημερινή βάση. Η μπότα των κυρίαρχων ολιγαρχών και των φρουρών τους καιροφυλακτεί ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια μας όποτε κοιτούμε προς την αξιοπρέπεια, επιβάλλοντάς μας όλο και πιο πολύ την ασφυξιογόνο συνθήκη νόμου και τάξης. Απέναντι σε νέα και παλαιά δόγματα, απέναντι σε κόμματα και σώματα ασφαλείας, απέναντι στην πλαστική φενάκη της ανάπλασης-ανάπτυξης και της αγοράς, να αυτοοργανωθούμε και να συνοργανωθούμε, για να αναπνεύσουμε ξανά στα Εξάρχεια και σε όλη την πόλη, πετώντας έξω με τις κλωτσιές την κρατική καταστολή.

Τα Εξάρχεια αποτελούν κέντρο εξεργεμένων, σημείο αναφοράς επαναστατικών διεργασιών, ανήσυχων πνευμάτων δρόμου και ελευθερίας. Σταθμός αυτοοργάνωσης της συμμετοχικής εμπλοκής ατόμων, ομάδων και συλλογικοτήτων στους κοινωνικούς αγώνες. Μέσα από την αντικαθεστωτική παρουσία στεκιών και καταλήψεων, εδαφικοποιούνται κομμάτια του οράματός μας για την αντίσταση και την αλληλεγγύη.

Για δεκαετίες, από το '80, η πλατεία στεκόταν ζωντανό πεδίο συνάντησης του δρόμου, της νεολαίας και της ελευθερίας. Μετά από την τελευταία πολύπαθη δεκαετία, η διεκδίκησή της ως ζωντανού διασυλλογικού κόμβου, είναι επίδικο αγώνα. Το ίδιο και το Πολυτεχνείο, ως ζωντανό κύτταρο ιστορικής μνήμης κι αντίστασης στο εδώ και το τώρα.

Τα σχέδια κράτους και κεφαλαίου

να συγκρουστούν με τα σχέδια της εξέγερσης και της φωτιάς.

Η πλατεία Εξαρχείων, ο λόφος του Στρέφη, το Πολυτεχνείο, το Γκίνη, η Μεσολογγίου, οι αγωνίστ(ρι)ες, ο δρόμος κι ό,τι άλλο ενσαρκώνει τον αναρχικό αγώνα, δε χωράνε στη γυάλα της εμπορευματοποίησης και του πλαστικού κόσμου του χρήματος και της υποταγής.

ΣΑΜΠΟΤΑΖ ΣΤΟΝ «ΕΞΕΥΓΕΝΙΣΜΟ»

ΚΑΤΩ Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΜΑΣ

ΕΞΩ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ

ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΣΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ

ΟΛΟΙ/ΕΣ/Α ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ

ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ, ΑΥΡΙΟ Η ΠΟΛΗ ΟΛΗ

ΚΑΤΩ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ

Ανοιχτή Συνέλευση Ⓐναρχικών

πηγή : http://athens.indymedia.org/event/89035/


1 2 3 4 5 6 7

Η Ανοιχτή Συνέλευση #ΌχιΜετρόΣτηνΠλατείαΕξαρχείων καλεί στη διαδήλωση για την υπεράσπιση της γειτονιάς των Εξαρχείων της Παρασκευής, 4/11 7μμ στα Προπύλαια.

ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΕ ΛΟΦΟΥΣ ΚΑΙ ΠΛΑΤΕΙΕΣ, ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΜΑΣ ΘΑ ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ ΜΟΝΑΧΑ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

πηγή : https://twitter.com/NExarcheia/status/1588490…