Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022 στις 19.00

Προβολή Ντοκιμαντέρ: EN LA BRECHA, Οι αναρχικοί ενάντια στον Φράνκο

Το "En la brecha: anarquistas contra Franco" (Στην Παρανομία - Οι αναρχικοί ενάντια στον Φράνκο) είναι ένα βιογραφικό ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Οκτάβιο Αλμπερόλα. Μέσα από τις εμπειρίες του Οκτάβιο, αναπαριστάται μια ιστορική περίοδος, με επίκεντρο την ισπανική δημοκρατική εξορία και τον αντιφρανκικό αγώνα που διεξήγαγαν ορισμένοι αναρχικοί.

Ο Οκτάβιο Αλμπερόλα γεννήθηκε στις 4 Μαρτίου 1928 στη Μενόρκα. Ήταν γιος των ορθολογιστών δασκάλων και ελευθεριακών αγωνιστών Χοσέ Αλμπερόλα Ναβάρο, δασκάλου από την Αραγονία, ο οποίος ήταν εκπαιδευτικός σύμβουλος του Συμβουλίου της Αραγονίας κατά τη διάρκεια της επαναστατικής διαδικασίας του 1936-1937, και της Κάρμεν Σουρίνιαχ, δασκάλας από το Ολότ.

Το 1939 εξορίστηκε με την οικογένειά του στο Μεξικό, όπου σπούδασε πολιτικός μηχανικός στην Πόλη του Μεξικού. Ήταν εξέχον μέλος της Ελευθεριακής Νεολαίας και συμμετείχε στο "Movimiento Español 59" (ME / 59), προετοιμάζοντας αντάρτικες δράσεις ενώ βρισκόταν σε επαφή με τον Χουάν Γκαρθία Όλιβερ.

Το 1962 εγκαταστάθηκε παράνομα στη Γαλλία και αποτέλεσε μέρος της Defensa Interior (Εσωτερική Άμυνα) -μια αναρχική οργάνωση που είχε ως σκοπό την αναβίωση του αντιφρανκικού αγώνα και απώτερο στόχο την εκτέλεση του ίδιου του Φράνκο- μαζί με τον Γκαρθία Όλιβερ, τον Θιπριάνο Μέρα και άλλους γνωστούς αγωνιστές μεταξύ 1962 και 1965.

Από το 1965 και έπειτα, το όνομά του συνδέθηκε με πολλές ένοπλες δραστηριότητες που αποσκοπούσαν στην καταπολέμηση του καθεστώτος του Φράνκο ενώ συμμετείχε σε ομάδες όπως η "1η Μάη", η οποία ήταν υπεύθυνη για δράσεις κατά του ισπανικού φασισμού.

Μετά το τέλος του Φρανκικού καθεστώτος, ο Οκτάβιο συνέχισε τη δράση του στα πλαίσια του αναρχικού κινήματος, συμμετέχοντας ενεργά στο Περπινιάν της Γαλλίας, όπου ζούσε, συνεχίζοντας να διαδίδει το αναρχικό ιδεώδες με ομιλίες, συζητήσεις και βιβλία.

Υποτιτλισμός: Αναρχική συλλογικότητα Άνω Θρώσκω

anwthrwskw.espivblogs.net

anwtexhrwskw@eexspiv.net