Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022 στις 13.00

2 καλέσματα : 1 2

Συγκέντρωση αλληλεγγύης: Νίκη στην απεργία στη Μαλαματίνα

Οι εργαζόμενοι στη Μαλαματίνα, δίνουν εδώ και μήνες έναν σκληρό αγώνα ενάντια στην εργοδοσία. Στα πλαίσια σχεδίου "εξυγίανσης" της Οινοποιίας, κουρεύτηκε κατά μέσο όρο το 70% των χρεών της εταιρείας προς το δημόσιο και τους πιστωτές, και σχεδόν τζάμπα αναλαμβάνει το νέο επενδυτικό σχήμα, ο όμιλος MantisGroup.

Οι εργαζόμενοι που είχαν ήδη δει ήδη από τα προηγούμενη διοίκηση μείωση των μισθών τους κατά 20% αντιλαμβάνονται πως το σχέδιο εξυγίανσης το οποίο προβλέπει διασφάλιση των θέσεων εργασίας, πρακτικά μεταφράζεται στο ότι οι ίδιοι αφήνονται βορά στις ορέξεις του βρικόλακα-κεφαλαίου.

Τους προηγούμενους μήνες η εταιρεία αρνείται κάθε συζήτηση για υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, καταργεί το τμήμα των οδηγών και προχωρά σε απολύσεις 15 εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι στην Μαλαματίνα προχωρούν σε 24ωρες αρχικά, και με μεγαλύτερη διάρκεια αργότερα, κυλιόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, με συγκεντρώσεις έξω από το εργοστάσιο, για την ανάκληση των απολύσεων και την υπογραφή νέας επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ενώ η εργοδοσία προχωράει σε πρόσληψη απεργοσπαστών.

Την ίδια ώρα που ο αγώνας των εργαζομένων αγκαλιάζεται άμεσα από τους εργαζόμενους και τον λαό της Θεσσαλονίκης αλλά και όλης της χώρας, Η ΕΛΑΣ αμολάει τους πραιτοριανούς της για να υπενθυμίσει πως όσα δεν καταφέρνει η εργοδοσία, τα καταφέρνουν τα γκλομπς. Η συνέχεια γνωστή: Ξύλο, χημικά, συλλήψεις, τραυματισμοί σε τουλάχιστον 3 περιπτώσεις έτσι ώστε να μπορέσουν οι απεργοσπάστες να μπουν για δουλειά. Από τότε η ΕΛΑΣ επιτελεί χρέη ιδιωτικού μπράβου της εταιρείας, έχοντας μόνιμη παρουσία ΟΠΚΕ, ΜΑΤ και ασφαλιτών πέριξ του εργοστασίου.

Η ιστορία δεν τελειώνει εκεί. Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και έξω από τις πύλες του εργοστασίου με αλλεπάλληλες επιθέσεις των μπάτσων/ μπράβων της Εταιρείας σε μέλη του Σωματείου, απεργούς και απολυμένους καθώς και σε αλληλέγγυο κόσμο από σωματεία, φοιτητικούς συλλόγους, συλλογικότητες και οργανώσεις της πόλης. Επιπλέον η εταιρεία προχωράει στις απολύσεις του Γιάννη Φραγγίδη, προέδρου του επιχειρησιακού Σωματείου και της ΠΟΕΕΠ και του Άρη Μερκενίδη, προέδρου του Σωματείου Οδηγών - Πωλητών Β. Ελλάδας και μέλους του Γενικού Συμβουλίου του ΕΚΘ στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα εκ μέρους όλου του σκυλολογιού των κεφαλαιοκρατών πως "ό,τι αντιστέκεται, θα χτυπιέται".

Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, με επιτροπές αλληλεγγύης να στέλνουν το μήνυμα των απεργών σε όλες τις συνοικίες της πόλης, αλλά και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.

Αντέχοντας για περισσότερους από 3 μήνες και παίρνοντας τη σκυτάλη από τους εμβληματικούς αγώνες σε e-Food, Cosco, Λάρκο, ΒΦΛ & Πετρέλαια Καβάλας αλλά και από δεκάδες ακόμα ταξικές συγκρούσεις σε διαφορετικούς κλάδους και χώρους εργασίας, η μάχη στην Μαλαματίνα συνεχίζει να κρατάει την φωτιά της ταξικής πάλης αναμμένη μέσα στην πυριτιδαποθήκη της ακρίβειας, της φτηνής εργασίας, της ανεργίας, των περικοπών σε Υγεία και Παιδεία, της αστυνομοκρατίας, της λεηλασίας του περιβάλλοντος, της πολεμικής προετοιμασίας.

Η μάχη αυτή αφορά μία, μικρή σε πραγματικά μεγέθη, αλλά μεγάλη σε πυκνότητα, απεικόνιση των συνθηκών που δίνεται σήμερα η ταξική πάλη. Ο αγώνας αυτός πλέον ξεπερνά, εκ των πραγμάτων, τα στενά όρια της επιβίωσης και του δίκιου των ίδιων των απεργών και συμπυκνώνει την όξυνση της σύγκρουσης μεταξύ ενός όλο και πιο άγριου και νομικά/ αστυνομικά εξοπλισμένου καπιταλισμού και μίας όλο και πιο υποτιμημένης εργατικής τάξης που όμως αναγκάζεται να παλέψει, να απεργήσει, να συγκρουστεί και μάλιστα με διάρκεια και ως το τέλος, αφού στην ουσία κρίνεται η επιβίωσή της.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΣΤΗ ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ

Μας αφορά όχι γιατί είναι ανένδοτος ή μαχητικός αλλά μας αφορά ο λόγος για τον οποίο είναι ανένδοτος και μαχητικός. Η κατάσταση στην Μαλαματίνα είναι μια εφαρμογή λέξη προς λέξη, γράμμα προς γράμμα του νόμου Χατζηδάκη, ενός νόμου που θέλει να πιστεύει πως θα βάλει μια ταφόπλακα στο εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα, αφού πρώτα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε τον λάκκο του με το ηλεκτρονικό φακέλωμα και μία σειρά αντεργατικών μεταρρυθμίσεων που είχε περάσει.

Με τα ψώνια μέρα με την μέρα να ακριβαίνουν στο μάρκετ και τους λογαριασμούς και τα νοίκια να ανεβαίνουν, οι καπιταλιστές και οι πολιτικοί επιστάτες τους δεν είναι χαζοί. Ξέρουν πως τα κουκιά δεν βγαίνουν για την πλειονότητα της κοινωνίας.

Η άμεση, πλήρης και άνευ όρων, εφαρμογή του ν/σ Χατζηδάκη, εξασφαλίζει τα κέρδη των πλουσιών την ίδια στιγμή που κάμπτει όποια οργανωμένη αντίδραση στην απαξίωση των ζωών μας. Η υλικοτεχνική και οργανική αναβάθμιση της ΕΛΑΣ που λαμβάνει χώρα τον τελευταίο καιρό, και οι επιδείξεις ισχύος της, δεν είναι διόλου τυχαία γεγονότα και αποτελούν πρόβες για τους αγώνες και τις εξεγέρσεις που θα ζήσει ένας καπιταλισμός που νοσεί και που βρίσκει γιατρειά μόνο με την όλο και μεγαλύτερη φτωχοποίηση και υποδούλωσή μας.

Είναι μέσα σε αυτές τις συνθήκες όπου χιλιάδες εργαζόμενοι δίνουν μάχες χαρακωμάτων, όλο και πιο πυκνών τον τελευταίο χρόνο και δίνουν κουράγιο στο σύνολο του κόσμου της εργασίας που υπομένει αλλά και που καρτερά.

Κόντρα στο αφήγημα νεοφιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων, η εργατική τάξη είναι εδώ. Με αντιφάσεις, με προβλήματα, με αυταπάτες, αλλά είναι εδώ.

Αυτή είναι που παράγει τον πλούτο, αυτή είναι που κινεί τον κόσμο, αυτή είναι που καλείται να δουλέψει όλο και πιο φτηνά, όλο και πιο εντατικοποιημένα.

Αυτή είναι που αντιλαμβάνεται τη δύναμή της μόνο μέσα από τον ίδιο τον αγώνα της, αυτή είναι που βιώνει στο πετσί της τον άδικο και εκμεταλλευτικό χαρακτήρα του συστήματος, αυτή είναι που συζητά, που οργανώνεται, που παλεύει ενάντια στην αστική εξουσία, που συνειδητοποιεί κατά τη διάρκεια της ίδιας της πάλης της τα αποτελέσματα που φέρνει για τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων η ατομική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής, στα οποία άλλοι αφήνουν τον ιδρώτα και το αίμα τους και από τα οποία άλλοι γεμίζουν τις τσέπες τους.

Έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο χειμώνα όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι δε θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στο δυσθεώρητο κόστος ζωής, μία απεργία εν εξελίξει με τους απεργούς να αντέχουν και μαζί τους να αντέχουμε και εμείς, αλλά και μία γενική απεργία στις 9 του Νοέμβρη.

Απέναντί του η πρώτη φλόγα ταξικής αντίστασης και λαϊκής κινητοποίησης, έχει ανάψει ήδη στο Καλοχώρι.

Και έχουμε χρέος τη φλόγα αυτή να τη μεταφέρουμε σε κάθε γειτονιά, σε κάθε πόλη, σε κάθε χώρο δουλειάς και σε κάθε πανεπιστήμιο.

Ενάντια στις απολύσεις, τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, την παρανομοποίηση της απεργίας και των σωματείων, την κρατική καταστολή:

ΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ!

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 9 ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ

Καλούμε:

-Σε ανοιχτή συνέλευση για συντονισμό δράσεων συμπαράστασης και για συγκρότηση "πρωτοβουλίας ταξικής αλληλεγγύης στην απεργία στη Μαλαματίνα" τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου στις 19.00 στον πολιτικό χώρο στη Γκαρμπολά 12.

-Στη συγκέντρωση στα Δικαστήρια της Θεσσαλονίκης την Τρίτη 1 Νοέμβρη στις 08.00 ενόψει της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων για τις απολύσεις των Γιάννη Φραγγίδη και Άρη Μερκενίδη

-Σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στον αγώνα των απεργών στο Άγαλμα του Βενιζέλου το Σάββατο 5/11 στις 13.00

Πολιτικός χώρος Γκαρμπολά 12


ΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΣΤΗ ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ

Η Μαλαματίνα είναι άλλη μια κλασική ιστορία αεριτζίδικου καπιταλισμού. Τον Μάρτιο του 2022 η Mantis Group, συνιδιοκτησίας του γαμπρού του υπουργού περιβάλλοντος και ενέργειας Κώστα Σκρέκα, ανέλαβε την εταιρεία υποτίθεται στο πλαίσιο της "εξυγίανσης" μετά από πολλά χρόνια αβεβαιότητας αλλά κι αγώνων των εργαζομένων της για να συνεχίσει να λειτουργεί. Το 70% των χρεών που είχε δημιουργήσει η προηγούμενη διοίκηση προς το δημόσιο και προς τρίτους πιστωτές… απλά διαγράφηκε (!), ενώ το υπόλοιπο 30% έγινε συμφωνία να αποπληρωθεί σε είκοσι χρόνια σε άτοκες δόσεις. Στο πλαίσιο της συμφωνίας προβλέπεται ρητά η διασφάλιση των θέσεων εργασίας (με ονοματεπώνυμο και μισθό).

Οι κλασσικές ιστορίες ελληνικού καπιταλισμού όμως δεν σταματάν εδώ. Φάνηκε ότι η απληστία της Mantis Group δεν κορέστηκε με την σκανδαλώδη συμφωνία που έκλεισε για την Μαλαματίνα. Η νέα διοίκηση έδειξε πολύ γρήγορα ότι αυτό που την ενδιαφέρει είναι το τσάκισμα του σωματείου και η άνευ όρων εκμετάλλευση των εργατών. Αυτή τη στιγμή έχει απολύσει 17 άτομα, όλοι μέλη του σωματείου. Παράλληλα αρνείται την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας προτιμώντας να προσλαμβάνει στις θέσεις των απολυμένων εργάτες με τον βασικό μισθό και ατομικές συμβάσεις.

Οι αντεργατικές ενέργειες της διοίκησης ανάγκασαν το σωματείο στη Μαλαματίνα να προκηρύξει απεργία διαρκείας με αιτήματα την ανάκληση των απολύσεων και την υπογραφή συλλογική σύμβασης εργασίας.

Το κράτος για ακόμη μια φορά ανέλαβε, μέσω της αστυνομίας και της δικαστικής εξουσίας τον ρολο του μπράβου των καπιταλιστών. Οι προσπάθειες για περιφρούρηση της απεργίας από τον απεργοσπαστικό μηχανισμό που έχει στήσει η εταιρεία έχουν καταλήξει πολλές φορές σε ξυλοδαρμούς και χρήση χημικών από τα ΜΑΤ και σε διώξεις συνδικαλιστών εργατών.

Οι εργάτες της Μαλαματίνας όμως δεν είναι μόνοι. Στο πλευρό τους έχουν ταχθεί ενεργά πολλά σωματεία, συλλογικότητες, οργανώσεις και μεμονωμένοι αλληλέγγυοι που αντιλαμβανόμαστε πως όταν χτυπάνε ένας από εμάς μας χτυπάνε όλους. Με περιφρουρήσεις της απεργίας έξω από την πύλη του εργοστασίου, συγκεντρώσεις και πορείες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, εκδηλώσεις, δράσεις αλλά και έμπρακτη στήριξη των απεργών η αλληλεγγύη είναι παρούσα και δυναμώνει τον αγώνα των απεργών.

Στηρίζουμε τον δίκαιο αγώνα των εργατών στη Μαλαματίνα. Δίνουμε πάντα βάρος στους αγώνες ενάντια σε απολύσεις, για την καταβολή δεδουλευμένων, για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ενάντια σε οποιαδήποτε αντισυνδικαλιστική ή αντεργατική πρακτική ή νόμο προωθώντας την εργατική αλληλεγγύη και τη σύνδεση των αγώνων. Γνωρίζουμε καλά πως η ενότητα στη δράση, η αλληλεγγύη, η οργάνωση στη βάση και η μαχητικότητα είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι για τον δύσκολο αγώνα της εργατικής χειραφέτησης και της απελευθέρωσης από τη μισθωτή σκλαβιά.

• Ανάκληση των απολύσεων
• Υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας
• Καμία δίωξη σε απεργούς & συνδικαλιστές
• Ενάντια σε κράτος, αφεντικά & απεργοσπάστες

ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους απεργούς στη Μαλαματίνα: Σάββατο 5/11, 13:00, άγαλμα Βενιζέλου

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης

blog: libertasalonica.wordpress.com

mail: lib_exthess@hoextmail.coexm

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.