Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022 στις 20.00

Ανοιχτή συνέλευση στον Μπερντέ

Παρασκευή 4/11/2022: Πρώτη Ανοιχτή Συνέλευση στον Μπερντέ

Αυτές τις μέρες ο Μπερντές κλείνει έντεκα χρόνια λειτουργίας. Σε αυτά τα χρόνια έχει στεγάσει πολιτικές διαδικασίες, πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις, συλλογικότητες έμπρακτης αλληλεγγύης, πολιτιστικές ομάδες και δρώμενα. Έντεκα χρόνια γεμάτα από την προσπάθεια για ένα χώρο αντίστασης στην υποβάθμιση των ζωών μας και στην εξάπλωση της βαρβαρότητας και της φασιστικής χολέρας, ένα χώρο που η θέληση για έναν κόσμο πιο δίκαιο θα συναντά τη δημιουργικότητα, τη χαρά και το γέλιο. Σε μια πορεία γεμάτη από χαρές και απογοητεύσεις, κλυδωνισμούς κι εντάσεις αλλά και στιγμές ανείπωτης ικανοποίησης, πάλεψε και κατάφερε, με όλες τις ελλείψεις του, να ανοίξει ένα δίαυλο ανάμεσα στο ανταγωνιστικό κίνημα και τη ζωή της γειτονιάς και να δηλώσει ότι πάντα υπάρχει ένας άλλος τρόπος για να δίνουμε νοήμα στην ύπαρξή μας πέρα από την απλή επιβίωση.

Στη συνθήκη του covid δεν μείναμε με σταυρωμένα τα χέρια: με πρωτοβουλία του Μπερντέ και μαζί και με άλλο αγωνιζόμενο κόσμο στη γειτονιά συγκροτήθηκε το "Δίκτυο 15771-3, δράσεις αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας σε εποχές καραντίνας", το οποίο μέσα στο πρώτο διάστημα της καραντίνας οργάνωσε δράσεις αλληλεγγύης όπως συλλογή και διανομή ειδών πρώτης ανάγκης σε συνανθρώπους μας, προπαγάνδισης ενάντια στην υποβάθμιση του συστήματος υγείας, την επιβολή της κοινωνικής απομόνωσης και της "ατομικής ευθύνης", αλλά και τον αποκλεισμό της κοινωνίας από τους δημόσιους χώρους στο όνομα των υγειονομικών μέτρων. Αλλά και στη συνέχεια, γίνανε στο χώρο εκδηλώσεις, προβολές ταινιών και συζητήσεις. Παρ' όλ' αυτά, η κοινωνική και πολιτική ερήμωση του τελευταίου διαστήματος έχει στερήσει από τον Μπερντέ το πιο σημαντικό στοιχείο και το βασικό λόγο για την ύπαρξή του: τους ανθρώπους που ανεβοκατέβαιναν τα σκαλιά του για να συγκροτήσουν την κοινότητα αλληλεγγύης και αγώνα που είχε κατορθώσει αυτός ο χώρος να δημιουργήσει. Κι αν δεν αντιστραφεί αυτή η συνθήκη, κάθε άλλη συζήτηση για τα πρακτικά προβλήματα που συσσωρεύονται χάνει το νόημά της, αφού θα έχει χαθεί και το νόημα της ίδιας της ύπαρξης του χώρου.

Από την άλλη, νιώθουμε το βάρος της συγκυρίας και την ευθύνη που μας αναλογεί. Μέσα στην ακρίβεια και τους μισθούς πείνας που κάνουν την καθημερινή επιβίωση ένα όλο και πιο αγχωτικό στοίχημα, στην κτηνωδία των επαναπροωθήσεων και της έμφυλης βίας που επιβάλλεται ως κανονικότητα, στην απώλεια κάθε κοινωνικής συνοχής και στην αίσθηση ότι τίποτα δεν αλλάζει, εμείς επιλέγουμε να μην πάμε σπίτι μας. Μόνο που, για να έχει νόημα η όποια προσπάθεια, χρειάζεται αυτούς στους οποίους αναφέρεται: τον κόσμο που θα έρθει να μοιραστεί σκέψεις, φόβους κι επιθυμίες και θα κάνει την ανάγκη πράξη.

Με όλες αυτές τις σκέψεις, καλούμε σε ανοιχτή συνέλευση στον Μπερντέ, την Παρασκευή 4/11, στις 20:00. Για να δούμε πού πατάμε και πώς προχωράμε στη νέα χρονιά που έρχεται.

πηγή : email που λάβαμε στις 2 Νοεμβρίου 19h