Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022 στις 19.00

Συζήτηση για τη δημιουργία κινηματικής τράπεζας αίματος

Γιατί είναι απαραίτητη η προσφορά αίματος

Το αίμα είναι βασικό κι αναντικατάστατο θεραπευτικό μέσο σε μια μεγάλη σειρά έκτακτων ή χρόνων προβλημάτων υγείας. Χειρουργικές επεμβάσεις, ατυχήματα, αναιμίες, αιμοκάθαρση, ορισμένες χημειοθεραπείες, κλπ είναι μερικές από τις καταστάσεις όπου απαιτείται η παροχή αίματος μέσω μετάγγισης. Δυστυχώς, το αίμα δε μπορεί να παρασκευαστεί τεχνητά οπότε η μοναδική πηγή είναι η αιμοδοσία. Στην Ελλάδα χρειάζονται ετησίως περίπου 650.000 μονάδες αίματος για να καλυφθούν οι ανάγκες. Μέχρι στιγμής, η εθελοντική αιμοδοσία καλύπτει το 43% των αναγκών ενώ πάνω από το 50% καλύπτεται σε έκτακτες περιστάσεις από συγγενείς και φίλους των ασθενών σε ένα πολύ αγχωτικό και πιεστικό πλαίσιο. Οι ανάγκες μπορούν να καλυφθούν ικανοποιητικά αν το 2% του πληθυσμού δίνει αίμα 2-3 φορές τον χρόνο. Έτσι, στην Ελλάδα χρειάζονται περίπου 200.000 τακτικοί εθελοντές αιμοδότες. Το αίμα συντηρείται μόνο για 35-42 μέρες, άρα η ανάγκη είναι συνεχής ειδικά σε περιόδους όπως το καλοκαίρι που παρατηρείται μείωση της προσφοράς. Μια μονάδα μπορεί να σώσει μέχρι και 3 ζωές, είτε με τη μορφή του αίματος είτε με τη μορφή υποπροϊόντων αυτού όπως το πλάσμα, τα ερυθρά αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλια. Γϊνεται εύκολα κατανοητό πως η έκτακτη προσφορά αίματος σε περιπτώσεις όπου κάποιος φίλος ή συγγενής έχει ανάγκη, δεν λύνει το πρόβλημα.

Τι γίνεται στην αιμοδοσία

Η αιμοδοσία είναι μια απόλυτα ασφαλής και ανώδυνη διαδικασία που διαρκεί λίγα λεπτά της ώρας. Αίμα μπορούν να δώσουν τα άτομα από 18-65 ετών και δεν έχουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Αίμα δε μπορούν να δώσουν άτομα που είναι φορείς του HIV, έχουν περάσει ηπατίτιδα B ή C, έχουν κάποιο σοβαρό νόσημα, κανουν ενδοβλέφια χρήση ουσιών, έχουν κάνει χειρουργείο, tatoo ή piercing τους τελευταίους 6 μήνες, έχουν κάνει σεξ χωρίς προφύλαξη με περιστασιακούς συντρόφους τους τελευταίους 6 μήνες, άτομα με σοβαρές αλλεργίες και γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή με τοκετό τους τελευταίους 6 μήνες. Ακόμη όμως κι αυτά τα άτομα μπορούν και πρέπει να βοηθήσουν στην οργάνωση της εθελοντικής αιμοδοσίας. Ο ανθρώπινος οργανισμός διαθέτει 4-6 λίτρα αίματος. Σε κάθε αιμοδοσία προσφέρονται 450ml αίματος κι η αναπλήρωση αυτού του όγκου αρχίζει αμέσως και ολοκληρώνεται σε περίπου 72 ώρες. Η προσφορά αίματος πέρα από τη δεδομένη βοήθεια που προσφέρει στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη, έχει αποδειχτεί ότι παρέχει και πολλά οφέλη για την υγεία.

Γιατί να δημιουργήσουμε μια κινηματική ομάδα εθελοντικής αιμοδοσίας

Αρχικά επειδή η αιμοδοσία είναι μια απλή και στοιχειώδης πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης. Επίσης, πολύ συχνά έρχονται καταστάσεις όπου σύντροφοι/ισσες, συγγενείς και φίλοι/ες χρειάζονται αίμα και ξεκινάει μια πολύ αγχωτική διαδικασία έκτακτης αναζήτησης μονάδων για να καλυφθούν οι ανάγκες. Αν και πάντα οι ανάγκες καλύπτονται γρήγορα, θα ήταν πολύ προτιμότερο να υπάρχει η ασφάλεια ότι υπάρχουν πάντα διαθέσιμες μονάδες αίματος για όσους/ες τις έχουν ανάγκη παρακάμπτοντας σε δύσκολες ώρες μια επιπλέον δύσκολη διαδικασία. Πρακτικά, μια ομάδα εθελοντικής αιμοδοσίας έχει εξασφαλισμένο έναν αριθμό (ανάλογα με την προσφορά που έχει υπάρξει) μονάδων αίματος. Έτσι, στη δύσκολη ώρα αντί να βγαίνουν ανακοινώσεις και να γίνεται αναζήτηση υποψήφιων αιμοδοτών, αρκεί μια απλή επικοινωνία για να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες. Θέλουμε λοιπόν να δημιουργήσουμε μια βασική δομή αλληλεγγύης, με υψηλό συμβολικό αλλά και πρακτικό αντίκτυπο.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΔΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΑΙΜΑ ΜΑΣ

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ 30 ΝΟΕΜΒΡΗ 19:00
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ OVRADERA