τι; : πορεία θεματική : 25η Νοέμβρη

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022 στις 18.00

3 καλέσματα : 1 2 3

25 Νοέμβρη – ολες και ολοι στους δρομους

25 Νοέμβρη - ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑ, ΘΡΕΦΕΙ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΡΑΓΕΙ ΤΗΝ ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ

25η Νοέμβρη, μια ιστορικά αιματηρή μέρα αγώνα που χαράχτηκε στη μνήμη μας ως μέρα βασανισμού και θανάτου των γυναικών. Ως μέρα, την οποία οι γυναικείες οργανώσεις απαίτησαν να καθιερωθεί ως τέτοια, δηλαδή ως ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Η κυριαρχία προσπαθώντας να αφομοιώσει και να απονοηματοδοτήσει την ημέρα αυτή, την καθιέρωσε καθεστωτικά. Διοργανώνοντας φιέστες στο πλευρό των κακοποιημένων γυναικών, με γιορτές και λουλούδια σε χλιδάτες αίθουσες όπου χύνονται κροκοδείλια δάκρια, με εκδηλώσεις κρατικών θεσμών που υπόσχονται να βοηθήσουν, με ομιλίες υπουργών που δεσμεύονται να πατάξουν την έμφυλη βία, με καμπάνιες ενσυναίσθησης ακόμη και από την αστυνομία που για λίγες ώρες σταματά να βιάζει, να δολοφονεί και να βασανίζει φορώντας το ανθρωπιστικό της προσωπείο, κράτος, πατριαρχία και καπιταλισμός επελαύνουν, μεταφέροντας το απόγειο της σήψης που βρίσκονται σήμερα επάνω στην κοινωνία. Γιατί είναι οι ίδιοι που γεννούν, θρέφουν και αναπαράγουν αυτό για το οποίο υποκριτικά διατρανώνουν πως θέλουν να αποτινάξουν. Την έμφυλη βία. Είναι οι ίδιοι που ενώ μας βιάζουν, μας σκοτώνουν και μας κακοποιούν καθημερινά, έρχονται κάθε 25η Νοέμβρη συντονισμένα και ξεδιάντροπα με πύρινους λόγους να αποποιηθούν και να ξεπλύνουν τα εγκλήματά τους εις βάρος μας.

Ζούμε στην εποχή της ολοένα και αυξανόμενης έντασης, αλλά και συχνότερης δημοσιοποίησης των περιστατικών βιασμών και μαστροπείας παιδιών και γυναικών. Των γυναικοκτονιών, των αλλεπάλληλων κακοποιήσεων και των παρενοχλήσεων στους χώρους δουλειάς, στο δρόμο και στο σπίτι. Στην εποχή που η υποχρεωτική συνεπιμέλεια παιδιών στα διαζύγια είναι πρόσφατος νόμος του κράτους, στην εποχή που ο θρησκευτικός σκοταδισμός επιτίθεται εκ νέου στις γυναίκες, απαιτώντας την κατάργηση των αμβλώσεων, στην εποχή που οι μπάτσοι βιάζουν μέσα στα αστυνομικά τμήματα, στην εποχή που οι μπάτσοι βιάζουν και εκδίδουν γυναίκες και παιδιά έξω από τα αστυνομικά τμήματα, στην εποχή που το trafficking γυναικών και παιδιών είναι η απάντηση του κράτους στον ξεριζωμό εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστριών όταν δεν δολοφονούνται στα σύνορα ή δεν θαλασσοπνίγονται στο Αιγαίο, στην εποχή που βιαστές, μαστροποί και γυναικοκτόνοι ξεπλένονται από τα ΜΜΕ, συγκαλύπτονται από το κράτος και πέφτουν στα «μαλακά» από τις δικαστικές αρχές, κυκλοφορώντας ακόμη και ελεύθεροι, ειδικά όταν αποτελούν κομμάτι της «υψηλής» κοινωνίας.

Στην εποχή που ήρθε στο φως το αυτονόητο. Πως τα κυκλώματα διακίνησης και βιασμού γυναικών και παιδιών αποτελούνται από γόνους πλουσίων, από επιχειρηματίες που ανήκουν στην «καλή» κοινωνία, από μπάτσους και δικαστικούς που συμμετέχουν ενεργά συντονίζοντας και συγκαλύπτοντας, από μέλη κομμάτων που κυβερνούν, από μέλη δημοτικών ή περιφερειακών συμβουλίων, από ιερείς και αρχιμανδρίτες. Στην εποχή, που είναι πιο ξεκάθαρο από ποτέ πως τα περιστατικά δεν είναι μεμονωμένα αλλά και ούτε κάποιες αποκλίσεις του κόσμου που ζούμε, αλλά είναι το ίδιο το σύστημα, το κράτος, ο καπιταλισμός και η πατριαρχία που οργανωμένα βιάζουν, σκοτώνουν και κακοποιούν εμάς και τα παιδιά μας. Αυτοί είναι οι υπεύθυνοι για την έμφυλη βία, για τη γυναικεία καταπίεση και συνολικά για την ανθρώπινη υποδούλωση.

Πλανάται πλάνην οικτράν όποιος νομίζει πως στρεφόμενος στους θεσμούς του κράτους που και είναι η γενεσιουργός αιτία όλων των παραπάνω, θα βρει τη λύση στην υπόθεση της έμφυλης βίας και της γυναικείας χειραφέτησης. Από την πλευρά μας, ως γυναίκες αγωνίστριες, ως γυναίκες που αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους ως κομμάτι και πλάι σε όσες βιώνουν στο πετσί τους την έμφυλη βία και καταπίεση, δεν τρέφουμε καμία αυταπάτη για τον κόσμο των αφεντικών. Έχουμε κατανοήσει πλήρως την αναγκαιότητα συγκρότησης ενός οργανωμένου αντιθεσμικού μπλοκ αγωνιζόμενων γυναικών που θα στραφεί ξεκάθαρα ενάντια στο υπάρχον σύστημα καταπίεσης και υποταγής.

Από τις εξεγερμένες γυναίκες στο Ιράν που μάχονται ενάντια στο θρησκευτικό σκοταδισμό και τους αυταρχικούς τους δυνάστες, τις αδερφές και τα παιδιά μας που καθημερινά παλεύουν με τα τέρατα και βρίσκουν το θάρρος να καταγγείλουν τους κακοποιητές τους έως όσες καθημερινά κακοποιούνται και παρενοχλούνται από τους μπάτσους που έχουν στρατοπεδεύσει στην περιοχή των Εξαρχείων, δίνουμε τη μάχη αγωνιζόμενες τελικά για έναν καλύτερο κόσμο. Πορευόμαστε ώμο με ώμο και κατεβαίνουμε στους δρόμους αυτές και αυτοί που αποζητούμε τη ζωή στον κόσμο της γυναικείας χειραφέτησης, της πραγματικής ισότητας, της αξιοπρέπειας όλων. Στον κόσμο των παιδιών που μπορούν να μεγαλώνουν ελεύθερα ανακαλύπτοντας τον κόσμο γύρω τους, στον κόσμο που αφεντικά, μαφίες, κακοποιητές, νταβατζίδες, δολοφόνοι και βιαστές δεν έχουν καμία θέση.

Η ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ

ΜΠΑΤΣΟΙ, TV, ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝΕ ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΟΥΣ, ΒΙΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΣΤΡΟΠΟΥΣ

Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΒΙΑΖΕΙ, ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΑΝΙΖΕΙ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ

ΠΟΡΕΙΑ ενάντια στην έμφυλη βία: Παρασκευή 25/11 6:00 μ.μ. από την πλ. Γεωργίου

κάλεσμα : ανοιχτή συνέλευση ενάντια στην έμφυλη βία

πηγή : http://athens.indymedia.org/event/89140/


1 2 3

post image

Συγκέντρωση στην Πρυτανεία του Πανεπιστήμιου Πατρών με αφορμή την υπόθεση μέλους ΔΕΠ που παρενόχλησε διδακτορική φοιτήτρια

Μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Βιολογίας, επιστημονικός επιβλέποντας της διδακτορικής διατριβής, καθώς και επιστημονικός υπεύθυνος ερευνητικών έργων, παρενοχλεί σεξουαλικά υποψήφια διδάκτορα. Άμεσα, γίνεται καταγγελία προς την Πρυτανεία, το τμήμα Βιολογίας και την Επιτροπή Ισότητας του Πανεπιστημίου και διεξάγεται ΕΔΕ. Για ακόμη μία φορά γινόμαστε μάρτυρες της επιχείρησης συγκάλυψης και ξεπλύματος κακοποιητών, μιας και το πόρισμα της ΕΔΕ αρκέστηκε σε μια έγγραφη επίπληξη. Μια ΕΔΕ που όχι μόνο δεν απομάκρυνε τον εν λόγω κακοποιητή από το χώρο του πανεπιστημίου επιτρέποντάς του έτσι να συνεχίζει τη δράση του ανενόχλητα, αλλά του έδωσε το θάρρος και το θράσος αφήνοντας έκθετους όλους όσους εργάζονται στα συγκεκριμένα ερευνητικά εργαστήρια, να αποτελούν βορρά στις ορέξεις του. Έτσι, και μιας και ήταν ενήμερος για όσα κατατέθηκαν στην ΕΔΕ, ο εργασιακός εκφοβισμός και οι απειλές σε άλλη συνάδελφο της καταγγέλλουσας που εργαζόταν στο αντίστοιχο τμήμα ξεκίνησαν, με αποτέλεσμα την εξώθησή της σε παραίτηση από το διδακτορικό της.

Από την πλευρά μας δηλώνουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στις 2 αυτές γυναίκες, που βρήκαν το θάρρος να ορθώσουν το ανάστημά τους απέναντι στον κακοποιητή τους. Στην εποχή της ολοένα και αυξανόμενης έντασης, αλλά και συχνότερης δημοσιοποίησης των περιστατικών βιασμών και μαστροπείας παιδιών και γυναικών, των γυναικοκτονιών, των αλλεπάλληλων κακοποιήσεων και των παρενοχλήσεων στους χώρους δουλειάς, στις σχολές, στο δρόμο και στο σπίτι, τίποτε να μην μείνει αναπάντητο. Η συντονισμένη επιχείρηση συγκάλυψης και ξεπλύματος κακοποιητών από το κράτος και τους θεσμούς του, από το πανεπιστήμιο Πατρών και τα παραρτήματα των συμβουλευτικών υπηρεσιών των υπουργείων στην Πάτρα, το μόνο που κάνει είναι να οπλίζει το χέρι του κάθε επόμενου κανίβαλου, να συντηρεί και αναπαράγει τα φαινόμενα πατριαρχικής βίας.

Την Παρασκευή το πρωί λοιπόν, μέρα κατά της έμφυλης βίας, βρισκόμαστε στο πλευρό της φοιτήτριας που εξωθήθηκε σε παραίτηση από το διδακτορικό της, γιατί πήρε θέση απέναντι στον κακοποιητή, μέλος ΔΕΠ του Πανεπιστήμιου. Διαδηλώνουμε το απόγευμα, όλες και όλοι μαζί ενάντια στο σύστημα που γεννά, θρέφει και αναπαράγει την έμφυλη βία, δίνοντας στην 25η Νοέμβρη το νόημα που της αρμόζει. Μια μέρα μνήμης και αγώνα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, για την εξάλειψη του κόσμου που την πριμοδοτεί και την χρειάζεται.

ΚΑΜΙΑ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΜΟΝΗ - ΕΞΩ ΟΙ ΚΑΚΟΠΟΙΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

Η ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΠΙΤΑΣΛΙΜΟΣ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ: 11:00 π.μ., Πρυτανεία Πανεπιστημίου Πατρών

ΠΟΡΕΙΑ ενάντια στην έμφυλη βία: 6:00 μ.μ., πλατεία Γεωργίου

πρωτοβουλία γυναικών ενάντια στην πατριαρχία

πηγή : http://athens.indymedia.org/post/1622001/


1 2 3

Καμία εκμετάλλευση στη δουλειά - στο σπίτι - στο δρόμο δε είναι πια ανεκτή

Κείμενο κάλεσμα της επιτροπής του ΣΕΡΕΤΕ ενάντια στις έμφυλες διακρίσεις για την 25η Νοέμβρη -ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

  • Συμμετέχουμε στην συγκέντρωση και πορεία από την Ομόνοια στις 18.30 (Αθήνα) & από την πλατεία Γεωργίου στις 18.00 (Πάτρα).
  • Την ίδια μέρα καλούμε σε κινητοποίηση έξω από την Πρυτανεία του Πα.Πατρών στις 11π.μ για την καταγγελία εργασιακής αυθαιρεσίας κατά συναδέλφισσας.

Είμαστε γυναίκες, είμαστε εργαζόμενες, έχουμε φωνή
Τα διεκδικούμε όλα!
Καμία εκμετάλλευση και κακοποίηση στη δουλειά - στο σπίτι - στο δρόμο δε θα είναι πια ανεκτή

Μέσα σε 10 μήνες μετράμε 18 γυναικοκτονίες, παιδιά και θηλυκότητες επιζώσες κυκλωμάτων trafficking και βιασμών, κατατρεγμένες εργάτριες και μετανάστριες στο περιθώριο που βιώνουν τον σωματικό και ψυχολογικό βασανισμό εντός και εκτός συνόρων, στην δουλειά, στο σπίτι, στο δρόμο, ενώ παπάδες και πρόσωπα της οικονομικής και πολιτικής ελίτ, όταν δεν πράττουν όλα τα παραπάνω, διαλαλούν την καταπάτηση των δικαιωμάτων μας - των γυναικών και ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων - όσον αφορά την αναπαραγωγή και την αυτοδιάθεση των σωμάτων μας. Για όλα αυτά λοιπόν, την 25η Νοέμβρη είναι αναγκαίο να είμαστε στο δρόμο. Για τα δικαιώματα μας κόντρα στην καταπίεση και την έμφυλη βία. Για να μη περάσει στα ψιλά ως ημέρα δικαιωματισμού, αλλά ως μια ακόμα μέρα συλλογικής μάχης για να αναπνεύσουμε ενάντια στην έμφυλη βία και τις καταπιέσεις του καπιταλισμού και της πατριαρχίας. Ως μια μέρα που σημαδεύεται όχι μόνο από την οργή των φρικτών περιστατικών που έρχονται στο φως, αλλά και από τις χιλιάδες φωνές εργατριών και συναδελφισσών μας κόντρα στο σύστημα που γεννά βία και εκμετάλλευση.

Στο χώρο της έρευνας, με την ίδρυση του σωματείου μας, ήρθαν στο φως περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης αποδεικνύοντας ότι ο ακαδημαϊκός χώρος δε μένει στο απυρόβλητο, αλλά αποτελεί ακόμα έναν κλάδο που οι παραβιαστικές συμπεριφορές τροφοδοτούνται από τις σχέσεις εξουσίας και εργασιακής εξάρτησης. Πίσω από το προσωπείο της αριστείας δε μπορεί να κρυφτεί η ωμή πραγματικότητα ότι μια εργαζόμενη στην έρευνα, υπό τον φόβο της διακοπής της σύμβασης ή του διδακτορικού της, αναγκάζεται να υπομείνει ένα κακοποιητικό εργασιακό περιβάλλον. Δε θα σωπάσουμε άλλο για χάρη του project, του διδακτορικού και το εκάστοτε ερευνητικού υπεύθυνου. Είμαστε εργαζόμενες/α και έχουμε δικαιώματα. Καμία εκμετάλλευση και παρενόχληση δεν θα είναι πια ανεκτή!

Σε έναν κλάδο χωρίς σύμβαση εργασίας, όπου το δικαίωμα στη μητρότητα συνεπάγεται την απομάκρυνση της εκάστοτε ερευνήτριας, όπου παράλληλα δεν προβλέπεται καμιά προστασία ενάντια σε σεξουαλικές παρενοχλήσεις και κακοποιητικές συμπεριφορές γενικότερα, κ.α., είναι αναγκαίο το σωματείο μας να πάρει πρωτοβουλίες για την προστασία των πολλαπλά καταπιεζόμενων και εκμεταλλευόμενων κομματιών της εργατικής τάξης. Θέλουμε σωματεία ασπίδες ενάντια στις ταξικές και έμφυλες καταπιέσεις, που θα ακούσουν, θα φροντίσουν, θα πιστέψουν και θα παλέψουν μαζί με τις επιζώσες, που θα δημιουργήσουν ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον και μέλλον. Παράλληλα μέσα από αυτήν την πάλη να πολιτικοποιήσουν και να πολιτικοποιηθούν αλλά και να αλληλεπιδράσουν με τις μαχητικές και ταξικές φεμινιστικές συλλογικότητες.

Ο αγώνας ενάντια στις πατριαρχικές σχέσεις εξουσίας πρέπει και οφείλει να περνάει μέσα από τα σωματεία, με την σύνδεση του εργατικού με το φεμινιστικό κίνημα, για ένα ανασυγκροτημένα ταξικό εργατικό κίνημα πέρα από τις λογικές του παρελθόντος που αντιμετώπιζαν τις έμφυλες διακρίσεις, την έμφυλη βία και την πάλη της κατάργησης κάθε πατριαρχικής αντίληψης ως δευτερευούσης σημασίας. Μαζί με την πάλη για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, για δουλειά με δικαιώματα, για ένα κόσμο χωρίς φτώχεια, ανέχεια και φασισμό είναι αναγκαίο να παλέψουμε αλληλένδετα και συλλογικά ενάντια στις έμφυλες καταπιέσεις μας. Ενάντια στον νόμο Χατζηδάκη, που εξισώνει στους χώρους εργασίας θύτη με θύμα, τον νόμο για την συν-επιμέλεια και τις συντηρητικές και καταπιεστικές επιλογές της κυβέρνησης που προτάσσει το ''Πατρίς-θρησκεία-Οικογένεια'' ως ''κανονικότητα''.

Διεκδικούμε:

- Η επιτροπή ενάντια στην έμφυλη καταπίεση και βια του ΣΕΡΕΤΕ να δέχεται καταγγελίες συναδελφισσών για ζητήματα έμφυλων διακρίσεων λόγω φύλου και σεξουαλικότητας, παρενοχλήσεων, εκφοβισμού. Καμία εμπιστοσύνη στις ΕΔΕ

- Μέριμνα για προστασία από περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης στην έρευνα. Συλλογική σύμβαση εργασίας στην έρευνα που θα μεριμνά και για αυτό και δε θα εγκλωβίζει την επιζώσα στο κακοποιητικό περιβάλλον, αλλά θα της εξασφαλίζει τη συνέχεια της δουλειάς/διατριβής της.

- Καμία ανοχή / συγκάλυψη στους βιασμούς, στις παρενοχλήσεις, στις διακρίσεις λόγω φύλου και σεξουαλικότητας στους χώρους δουλειάς. Να προβλεφθούν στις συλλογικές συμβάσεις διατάξεις για την προστασία των εργαζομένων από την σεξουαλική παρενόχληση και την κακοποίηση. Μισθοί υπερημερίας όταν εξαναγκάζεται μία γυναίκα να φύγει από τη δουλειά λόγω παρενόχλησης από τον εργοδότη. Άμεση δικαίωση σε περιστατικά σεξιστικών, εργοδοτικών αυθαιρεσιών, ηθικής και ψυχολογικής παρενόχλησης (mobbing) στους εργασιακούς χώρους.

- Πλήρη προστασία της μητρότητας. Καμία απόλυση εγκύου! Άδειες εγκυμοσύνης και λοχείας ανεξάρτητα απ' τη μορφή απασχόλησης.

- Όχι στη μονιμοποίηση της τηλεργασίας που πλήττει περισσότερο τις εργαζόμενες γυναίκες ενοποιώντας το περιβάλλον της εργασία και του σπιτιού.

- Να αναγνωριστεί νομικά ο όρος «γυναικοκτονία».

- Δημόσια και δωρεάν ιατρική, ψυχολογική, νομική υποστήριξη των επιζωσών βίας λόγω φύλου και σεξουαλικότητας. Οικονομική στήριξη και πρακτική στήριξη των επιζωσών με ξενώνες φιλοξενίας και μονάδες περίθαλψης.

- Προστασία στο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του σώματος. Καμία απαγόρευση ή περιορισμός των εκτρώσεων. Δημόσιες, δωρεάν ασφαλείς εκτρώσεις για όλες όσες το επιθυμούν.

- Να καταργηθεί ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη. Ίση αμοιβή για ίση εργασία. Ίσα δικαιώματα για όλες/α/ους. Όχι στις μισθολογικές διακρίσεις σε βάρος των γυναικών. Συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλες και όλους με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, ωράριο και μισθό.

- Κατάργηση του αντιδραστικού νομοσχεδίου Τσιάρα για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια. Προστασία μητέρας-παιδιού από την κακοποίηση.

πηγή : https://unionresearchers.wordpress.com/2022/1…