τι; : πορεία θεματική : Πολυτεχνείο

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022 στις 18.00

4 καλέσματα : 1 2 3 4

Διαδήλωση Πολυτεχνείου

17 Νοέμβρη, Όλοι στη Διαδήλωση του Πολυτεχνείου

ΣΤΟN ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Αθήνα: 15.00, πλ. Κλαυθμώνος

Θεσσαλονίκη: 17:00, Πολυτεχνείο

Ιωάννινα: 18:00, Δόμπολη

Πάτρα: 18.00, Παράρτημα

ΚΑΤΩ Η ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ!

Αγώνας παντού ενάντια σε Φτώχεια, Καταστολή, Πόλεμο, Πολιτική σήψη

49 χρόνια από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973, συνθήματα όπως «ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» και «ΕΞΩ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ» γίνονται δραματικά επίκαιρα - το ίδιο η σημασία, τα διδάγματα της Εξέγερσης. Όλες οι κατακτήσεις από τους αγώνες του Πολυτεχνείου (βιοτικό επίπεδο, καθολική Ασφάλιση, Δημόσια Δωρεάν Παιδεία - Υγεία, συνδικαλιστικά, δημοκρατικά, πολιτικά δικαιώματα και ελευθερίες, ισότητα των γυναικών και προστασία των παιδιών, εργασιακή αξιοπρέπεια κ.ά) ξηλώνονται από τον υπερ-δεκαετή μνημονιακό μεσαίωνα που έχουν επιβάλλει οι αγριάνθρωπες νεοφιλελεύθερες πολιτικές, όλες οι κυβερνήσεις-τσιράκια του μεγάλου κεφαλαίου (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ). Αυτοί που κυβερνούν δια πυρός και σιδήρου, απομονωμένοι από την κοινωνία, βουτηγμένοι μέσα στην χλιδή, τα σκάνδαλα, τη σήψη και την διαφθορά.

Εμείς οι εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι, φτωχά λαϊκά στρώματα μπαίνουμε σε έναν από τους σκληρότερους χειμώνες των τελευταίων ετών. Καλούμαστε να πληρώσουμε ξανά το «μάρμαρο» της τεράστιας ακρίβειας και φτώχειας, των τρομακτικών κινδύνων που εγκυμονεί η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία και η όξυνση του ανταγωνισμού μεταξύ των αστικών τάξεων σε Ελλάδα και Τουρκία.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΠΟΛΕΜΟΣ: η ανθρωπότητα κρατάει την ανάσα της. Η κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ανάμεσα σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και Ρωσία (αλλά και Κίνα), τα αδιέξοδα του αντιδραστικού καθεστώτος Πούτιν, η λυσσασμένη προσπάθεια των δυτικών ιμπεριαλιστών να συντρίψουν τη Ρωσία, λίγο θέλουν να ανοίξουν την πόρτα του τρελοκομείου, της καταστροφής ενός Τρίτου Παγκόσμιου Πολέμου. Είτε με πυροδότηση νέων μετώπων είτε με ανεξέλεγκτη κλιμάκωση ή και χρήση πυρηνικών. Οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ (και όλων των αστικών δυνάμεων ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.ά.) είναι εγκληματικές. Έχουν ταχθεί στην πρώτη γραμμή υπέρ των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, με τον Μητσοτάκη να λέει «είμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία». Στέλνουν όπλα, στηρίζουν το βρώμικο καθεστώς Ζελένσκι, διεξάγουν άθλια αντιρωσική, αντικομμουνιστική προπαγάνδα στο όνομα δήθεν της «ελευθερίας» και «δημοκρατίας». Έχουν μετατρέψει τη χώρα σε απέραντη βάση των «συμμάχων» μας ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, από τη Σούδα μέχρι την Αλεξανδρούπολη, σέρνοντας τον ελληνικό λαό στη δίνη της σύγκρουσης.

Επείγει όσο ποτέ να οικοδομήσουμε ένα μαχητικό αντιπολεμικό κίνημα. Ιδιαίτερα στην Ευρώπη, όπου η σύγκρουση μας απειλεί άμεσα. Ενάντια στους ιμπεριαλιστές - πρώτα απ' όλα στους «δικούς μας» ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ. Ενάντια στις αστικές τάξεις και κυβερνήσεις που στηρίζουν τον πόλεμο, όπως η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΚΑΙ ΦΤΩΧΕΙΑ σαρώνουν. Η βαθύτατη κρίση του καπιταλιστικού συστήματος ετοιμάζεται να ξεσπάσει με μια νέα οδυνηρή ύφεση. ΕΕ και κυβερνήσεις μας σπρώχνουν σε πρωτοφανή φτωχοποίηση: αφήνουν την ακρίβεια να καλπάζει, για να μην θίξουν την «αγορά», τα Χρηματιστήρια Ενέργειας, το μεγάλο κεφάλαιο και την κερδοσκοπία του. Απαιτούν να φορτωθούμε όλα τα βάρη της κρίσης και του πολέμου, να κρυώσουμε και να πεινάσουμε, πετώντας μας ξεροκόμματα («ενίσχυση των πιο ευάλωτων»). Την ίδια στιγμή, μεγάλο κεφάλαιο και πλούσιοι συσσωρεύουν αμύθητα κέρδη και πλούτο.

Για εργαζόμενους, φτωχούς και νέους, ο μήνας δεν βγαίνει με τίποτα. Τρόφιμα, θέρμανση, νοίκι, μετακινήσεις κ.λπ. γίνονται απλησίαστα, σαν είδη πολυτελείας. Τα κυβερνητικά «καλάθια» και "pass" είναι ψίχουλα κοροϊδίας μπροστά στα δισ. που μας αρπάζουν καθημερινά. Η ακρίβεια δεν είναι «θεϊκή κατάρα», οφείλεται στην κρίση του συστήματος. Στην ιδιωτικοποίηση των πάντων, για να πλουτίζουν ιδιώτες-αρπακτικά ανεβάζοντας ανεξέλεγκτα τις τιμές. Στο τάισμα των μεγαλοεπιχειρηματιών με κρατικό χρήμα (επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές κ.λπ.), που όχι μόνο δεν το επενδύουν παραγωγικά, αλλά απαιτούν διαρκή μείωση μισθών και αντεργατικά μέτρα.

ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ: οι λαοί δεν είναι κρέας για τα κανόνια! Ο τουρκικός καπιταλισμός, προσπαθώντας να αναβαθμιστεί, ξεδιπλώνει επικίνδυνες βλέψεις. Αλλά το ίδιο επιθετικός είναι ο ελληνικός καπιταλισμός, που μετατρέπεται σε πρωτοπαλίκαρο των ΗΠΑ, «δεδομένος» και «πρόθυμος» για κάθε τυχοδιωκτισμό. Με θηριώδεις εξοπλισμούς (14 δισ. ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια, κομμένα από κοινωνικές δαπάνες), κυβέρνηση Μητσοτάκη και αστική τάξη εμφανίζονται όλο και πιο έτοιμοι να ρισκάρουν ένα «επεισόδιο», εγκαθιδρύοντας ένα ακόμα πιο σκληρό αντεργατικό και αυταρχικό καθεστώς. Όλο το επίσημο πολιτικό σκηνικό, πρώτη η ΝΔ και από πίσω ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.ά. κρύβονται πίσω από την «τουρκική επιθετικότητα». Έτσι ετοιμάζονται να μας ρίξουν στον τυχοδιωκτισμό μιας στρατιωτικής σύγκρουσης.

Αυτή θα είναι μια τεράστια οπισθοδρόμηση για τους λαούς και στις δύο χώρες - πρέπει να την αποτρέψουμε πάση θυσία, με κοινούς αγώνες! Δεν έχουμε τίποτα να κερδίσουμε, ούτε «ασφάλεια» ούτε «ευημερία» ούτε «εθνική περηφάνεια», από τον αντιδραστικό ανταγωνισμό των δύο αστικών τάξεων.

ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΗΨΗ: «καρκίνος» της κοινωνίας. Ο Μητσοτάκης και η κλίκα του, οι κάθε λογής Πάτσηδες, Μίχοι κ.λπ. έχουν συγκεντρώσει το μίσος των εργαζόμενων, φτωχών λαϊκών στρωμάτων και νέων. Για την εξοργιστική ανικανότητα του «επιτελικού κράτους» και την ακραία ταξική πολιτική τους. Για τα αναρίθμητα σκάνδαλα, τις ανοιχτές δοσοληψίες με μεγαλοεπιχειρηματίες και πλούσιους, την επικίνδυνη παρακολούθηση των πάντων, όπως δείχνει το ξεχείλωμα των υποκλοπών. Με την αρπακτικότητα και τον κυνισμό τους: «όποιος δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει»! Στηρίζονται μόνο στους μηχανισμούς των ΜΜΕξαπάτησης, της ελίτ, των ιμπεριαλιστών. Σάπιοι, απομονωμένοι αλλά επικίνδυνοι, ποντάρουν σε μια πολιτική έντασης και καταστολής για να μείνουν στην εξουσία. Ατιμωρησία για κάθε «δικό τους» (Λιγνάδης, Novartis, Siemens…) - ΜΑΤ, ξύλο και δακρυγόνα σε φοιτητές, απεργούς, διαδηλωτές. Λαίλαπα μέτρων που καταστρέφουν και τα τελευταία δικαιώματα και κατακτήσεις στην εργασία, υγεία, παιδεία κ.λπ. (νόμοι Χατζηδάκη, Κεραμέως κ.ά.). Εκβιασμοί για αστάθεια, ακυβερνησία, εθνικούς κινδύνους, αν ο Μητσοτάκης χάσει την εξουσία… Αλίμονο αν επιτρέψουμε σε αυτούς τους «ά(χ)ριστους» να συνεχίσουν την καταστροφή!

Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ!

Πλησιάζοντας στις εκλογές, επανέρχονται οι γνωστές «προοδευτικές» απάτες. Πρώτη και μεγαλύτερη η «δικαιοσύνη» και «επιστροφή της δημοκρατίας» που πλασάρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός που με την πολιτική του έστρωσε τον δρόμο στον Μητσοτάκη, ενώ έχει ψηφίσει δεκάδες νόμους μαζί με τη ΝΔ. Που έχει την ίδια νεοφιλελεύθερη πολιτική της «αγοράς» και των επιδομάτων φτώχειας, ενώ δίνει ρέστα σε φιλονατοϊσμό και «σκληρή ρητορική» στα ελληνοτουρκικά. Που κρατάει ανοιχτές πόρτες για μελλοντικές συγκυβερνήσεις «εθνικής σωτηρίας»

Η ρεφορμιστική πολιτική του ΚΚΕ είναι εντελώς αδιέξοδη και παραλυτική. Διασπά και καθηλώνει τους αγώνες, με απόλυτο κριτήριο την εκλογική ενίσχυσή του. Ενώ η καταστολή οργιάζει, προτάσσει «συμβολικές κινήσεις» και επερωτήσεις στη βουλή. Στοιχίζεται με τον αστικό εθνικισμό των «κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» ενάντια στην «τουρκική επιθετικότητα».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ ΜΕ ΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ. Χρειαζόμαστε μια τομή. Να διδαχτούμε από την επαναστατική πείρα του Πολυτεχνείου. Συμμετέχοντας ενεργά σε επιτροπές και συνελεύσεις σε χώρους δουλειάς, γειτονιές, σχολές, σχολεία. Με μια ενωτική πολιτική, κόντρα σε κάθε τεχνητή διαίρεση και διάσπαση. Με αγώνες διαρκείας, όχι «συμβολικές» κινητοποιήσεις και ανούσιες θριαμβολογίες. Οργανώνοντας τη μαζική αυτοάμυνα απέναντι στη δολοφονική καταστολή. Ενώνοντας όλες τις αντιστάσεις στον στόχο να διώξουμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη, να μην επιτρέψουμε να σταθεροποιηθεί κανένας επίδοξος διάδοχος.

Σε όλο τον κόσμο, το δράμα της κρίσης, της φτώχειας, του πολέμου, της περιβαλλοντικής καταστροφής και της πυρηνικής απειλής, η αηδία για τη σήψη των επίσημων αστικών δυνάμεων, γεννάει αντιστάσεις, αγώνες, εξεγέρσεις. Να ενώσουμε τους αγώνες μας με αυτούς των εργαζόμενων και νέων στην Ευρώπης ενάντια σε ακρίβεια, φτώχεια, νεοφιλελεύθερα κόμματα και κυβερνήσεις. Η ΟΚΔΕ παλεύει για να χτίσουμε μια στέρεη επαναστατική δύναμη, που θα βοηθήσει αυτά τα κινήματα να φτάσουν στη νίκη. Για να ανοίξει ο δρόμος για τη μοναδική πραγματική εναλλακτική, μια Κυβέρνηση των Εργαζομένων και τον Σοσιαλισμό. Οργανωθείτε - Παλέψτε μαζί μας!

Θα νικήσουμε - ΜΕ ΑΓΩΝΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ - ΜΕ ΜΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ

  • Κάτω η Ακρίβεια και η Φτώχεια. ΟΧΙ στις Ιδιωτικοποιήσεις. Kατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Εθνικοποίηση της ενέργειας, των τομέων-κλειδιά της οικονομίας, με εργατικό έλεγχο. Κατάργηση ΦΠΑ - Μείωση τιμών στα βασικά αγαθά. Αυξήσεις σε μισθούς - συντάξεις.
  • Κάτω τα αντεργατικά μέτρα και μνημόνια- Κατάργησή του εργατοκτόνου ν. Χατζηδάκη. Διαγραφή του Χρέους. Βαριά φορολογία σε κέρδη - πλούσιους. Λεφτά για τις Κοινωνικές Ανάγκες, ΟΧΙ για Εξοπλισμούς και Καταστολή.
  • ΟΧΙ στους Ιμπεριαλιστές ΗΠΑ-ΕΕ και Ρωσίας. ΟΧΙ σε Εξοπλισμούς και Πυρηνικά. Έξω Βάσεις και ΝΑΤΟ.
  • Στον δρόμο σπάμε την κρατική τρομοκρατία
  • Σε Ελλάδα και Τουρκία: Κοινός αγώνας - Διεθνισμός των λαών ενάντια στον πόλεμο

Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας (ΟΚΔΕ)

πηγή : https://www.okde.gr/archives/18063


1 2 3 4

49 Νοέμβρηδες μετά, να ενώσουμε το νήμα των σύγχρονων εξεγέρσεων.

49 Νοέμβρηδες μετά κι ενώ βρισκόμαστε στο ζοφερό φθινόπωρο του '22, τα συνθήματα και προτάγματα του Νοέμβρη του '73 αντηχούν μέχρι σήμερα. Καθώς το κράτος εδώ και χρόνια προσπαθεί να καταστήσει την ημέρα μια συμβολική γιορτή, παρουσιάζοντας μέσα απ' την επίσημη αφήγησή του ένα συνονθύλευμα εθνικής ενότητας και ύμνων στην αστική δημοκρατία, οι δυναμικές κινητοποιήσεις στους δρόμους διατηρούν ζωντανή τη μνήμη του. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτέλεσε την ιστορική στιγμή συντονισμού του επίμονου αντιδικτατορικού αγώνα, σε μια αυθόρμητη δράση που οργάνωσε και εξέφρασε το γενικευμένο αίσθημα κοινωνικής αγανάκτησης. Έτσι, ανάγκασε το καθεστώς, ακόμα κι επιστρατεύοντας όλες τις δυνάμεις καταστολής, να ηττηθεί.

Στη σημερινή πραγματικότητα, η κοινωνία δέχεται την αδιάκοπη επίθεση του κράτους και με την καταστολή να έχει εισχωρήσει σε κάθε πτυχή της ζωής μας, φυτεύοντας μπάτσους στις σχολές και τις πλατείες μας, οι οποίοι δέρνουν, παρενοχλούν και βιάζουν με την πλήρη υποστήριξη του καθεστώτος. Οι δημόσιοι χώροι συρρικνώνονται διαρκώς, είτε με ιδιωτικοποιήσεις, είτε ακόμα με την βίαιη περίφραξή τους, όπως συμβαίνει με την πλατεία Εξαρχείων. Παράλληλα, με τη γενικευμένη ακρίβεια και φτωχοποίηση της κοινωνίας, όλες βρισκόμαστε σε έναν εξαντλητικό αγώνα για να εξασφαλίσουμε απλά την επιβίωσή μας. Ο διαρκής πολεμικός λόγος που εκφράζεται και θεσπίζει καθεστώτα έκτακτης ανάγκης, η πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία με τη συμμετοχή και του ελληνικού κράτους, τα παιχνίδια δύναμης στο Αιγαίο, αλλά και οι συνεχιζόμενες δολοφονίες και επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστριών, εξισώνουν τις ζωές μας με αριθμούς και μας κάνουν να νιώθουμε αναλώσιμοι. Ακόμα, η στάση της δικαιοσύνης σε περιπτώσεις όπως οι δολοφονίες Σαμπάνη και Μάγγου από κρατικούς φρουρούς, η απεργία πείνας του Μιχαηλίδη, η υπόθεση Λιγνάδη και άλλων τόσων που έχουμε χάσει το μέτρημα, μας γεμίζουν με το αίσθημα της αδικίας και της οργής.

Ακολουθώντας το νήμα των σύγχρονων εξεγέρσεων ανά τον κόσμο, παρατηρούμε ότι αυτές εκτυλίσσονται με την οριζόντια οργάνωση της κοινωνίας χωρίς τη μεσολάβηση κομμάτων και αρχηγών. Βλέποντας την εν εξελίξει εξέγερση των γυναικών στο Ιράν, αλλά και εξεγέρσεις όπως αυτή στην Χιλή το '19 αλλά και το κίνημα των κίτρινων γιλέκων στη Γαλλία πριν από 4 χειμώνες, η οργάνωση της κοινωνίας στη βάση για την αντίδραση στις επιμέρους αφορμές, κατορθώνει να θέσει βαθύτερα αντιεξουσιαστικά ζητήματα, να γενικεύσει τον αγώνα και τελικά καταφέρει να νικήσει. Ακόμα κι αν ο τρόπος οργάνωσης δεν έχει βρεθεί σε όλες τις περιπτώσεις, η αδιαμεσολάβητη και επίμονη στάση των κινημάτων πετυχαίνει την μαζική κοινωνική συμμετοχή, την διεκδίκηση ζωτικού εδάφους, την ανάδυση νέων νοημάτων και πραγματικών κοινωνικών αλλαγών. Καταφέρνουν, όμως και κάτι άλλο σημαντικό : την καταγραφή στη συλλογική μας μνήμη ότι μέσα από την μεταξύ μας συνεργασία και δράση προκύπτουν οι συνθήκες για την ανάδυση κινημάτων και μεγάλες νίκες απέναντι σε φαινομενικά πανίσχυρους εχθρούς, όπως άλλωστε έκανε και ο Νοέμβρης.

Έτσι, στις 17 Νοέμβρη δεν κατεβαίνουμε στον δρόμο για να τιμήσουμε την μουσειακή εξέγερση του Πολυτεχνείου και την πτώση της μακρινής Χούντας, αλλά για να κρατήσουμε τεντωμένο το νήμα που μας συνδέει με αυτόν. Από το σύνθημα «κάτω η εξουσία» που φωνάζουμε μέχρι σήμερα, μέχρι την υπενθύμιση ότι οι επίμονοι αγώνες οδηγούν σε νύχτες σαν εκείνη, ο Νοέμβρης σημαίνει πολλά. Να οργανώσουμε τις αντιστάσεις και αρνήσεις του σήμερα για την δημιουργία και νίκη του μέλλοντος.

Χειρονομία - Αντιεξουσιαστική Κίνηση (Ανοιχτή Συνέλευση κάθε Πέμπτη στις 7μμ στον ΕΚΧ Αλιμούρα, Αραβαντινού 6 εντός στοάς)


1 2 3 4

ΠΕΜΠΤΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ 18:00 Η ΩΡΑ ΠΟΡΕΙΑ ΔΟΜΠΟΛΗ

Φ.Σ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

Η εξέγερση πάντα ήταν η ρωγμή για έναν άλλο κόσμο, το πέρασμα από το ανέφικτο προς το εφικτό. Όποτε υπήρξε ήταν το ρήγμα στην ''παραγωγή για την παραγωγή''. Όποτε ''ηττήθηκε'' ή ''νίκησε'' έγινε υπηρέτρια της αστικής τάξης, αφομοιώθηκε για χάρη του κεφαλαίου, της ''εθνικής ενότητας'' και μεταμορφώθηκε ως θέαμα των μαζών.

Τα προστάγματά και τα συνθήματα του Πολυτεχνείου αντηχούν ακόμα στις αντιστάσεις των φοιτητικών συλλόγων μέσα από τις γενικές συνελεύσεις, τις πορείες και τις καταλήψεις ενάντια στην επεκτατική πολιτική του κεφαλαίου και των θεσμών του, στην εκπαίδευση, στα κοινωνικά αγαθά καιστην ζωή μας εν γένει. Οφείλουμε λοιπόν να πιάσουμε το νήμα των ταξικών αγώνων του χθες και ναοργανώσουμε τις αντιστάσεις μας στο σήμερα.

49 χρόνια, μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου βλέπουμε το άσυλο αγώνων και ιδεών τωνΠανεπιστημίων να έχει μετατραπεί σε άσυλο εταιριών, πρυτάνεων και μαφίας υπό επίβλεψη της αστυνομίας. Όλα αυτά στον δρόμο που χάραξε ο νόμος 4777(Κεραμέως-Χρυσοχοίδη) και ο νέοςνόμος πλαίσιο. Επιδιώκοντας να δημιουργήσουν ένα επιχειρηματικό Πανεπιστήμιο ενάντια στις ανάγκες των σπουδών μας και της κοινωνίας. Οι σπουδές μας εντατικοποιούνται και ελαστικοποιούνται, σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Θεσμοθετούν βιομηχανικά διδακτορικά, ισοτιμούν τα πτυχία μας με τα πτυχία των ιδιωτικών σχολών. Κατακερματίζουν τα επαγγελματικά δικαιώματα στα πτυχία μας, αφαιρώντας μας την παιδαγωγική επάρκεια, με στόχο να κυνηγάμε μετά το πέρας των σπουδών μας σεμινάρια επι πληρωμή και θέτουν τις πρακτικές ασκήσεις υπό την επίβλεψη των εργοδοτών, που αυτό σημαίνει περιορισμός θέσεων και απλήρωτη εργασία.

Ο κρατικός προϋπολογισμός αντί να δίνεται για έρευνες που θα είναι ωφέλιμες για το κοινωνικό σύνολο και στο ύψος των εκπαιδευτικών αναγκών μας, αναλώνεται στα Πανεπιστήμια για έρευνες για το ΝΑΤΟ και τη FRONTEX, με σκοπό οι φοιτητές να δημιουργούν σύγχρονα όπλα και θανατηφόρους φράχτες στα σύνορα ενάντια στους πρόσφυγες.

Παράλληλα με τις σπουδές μας, καλούμαστε να ζούμε σε συνθήκες επιβίωσης, όταν οι τιμές σε βασικά αγαθά όπως τροφή, ρεύμα , στέγη και νερό ανεβαίνουν συνεχώς. Την ίδια στιγμή που το κράτος τους ''χαρίζει'' τα χρέη των μεγάλων επιχειρήσεων , ξεπουλάει την δημόσια περιουσία και δίνει απλόχερα τους δημόσιους χώρους σε ιδιωτικές εταιρίες προς εκμετάλλευση τους.

Και όπως αναφέρθηκε στην αρχή, η αστική τάξη αφομοιώνει κάθε εξέγερση και φυσικά θωρακίζεται για την επόμενη που θα αμφισβητήσει την κυριαρχία της. Γι' αυτό συρρικνώνουν κάθε σπιθαμή δημόσιου χώρου και καταστέλλουν συνεχώς πορείες και διαμαρτυρίες. Επιδιώκουν να καταργήσουν τις συλλογικές διαδικασίες των εργατικών σωματείων και των φοιτητικών συλλόγων.

Καταστέλλοντας και πειθαρχώντας με μικροαστικές υποσχέσεις ''εσύ να κοιτάς τα μαθήματαδουλεία σου και θα σου φερθεί καλά η αγορά εργασίας που σου προετοιμάσαμε'' και αν ''διαβάσεις ή δουλέψεις σκληρά '' μπορείς να ελπίζεις για ένα καλύτερο μισθό.

Ας μην έχουμε αυταπάτες, όσο μας ψιθυρίζουν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική και ότι ο καπιταλισμός μπορεί να μας φερθεί ''ανθρώπινα'' .Εμείς οφείλουμε να οργανώσουμε τις συλλογικές μας ανάγκες και να επιδιώξουμε το ανέφικτο!

Καλούμε Φοιτητικούς Συλλόγους, σωματεία εργαζομένων και πολιτικές συλλογικότητες να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις μέσω Γενικών Συνελεύσεων και να οργανώσουμε τις αντιστάσεις μας και την διεκδίκηση μας από την βάση.

Καλούμε στην πορεία 17 Νοέμβρη 18:00 πορεία στην Δόμπολη

Φ.Σ Καλών Τεχνών

πηγή : email που λάβαμε στις 15 Νοεμβρίου 01h


1 2 3 4

Κάλεσμα στήριξης του Φοιτητικού Συλλόγου καλών τεχνών που πήρε απόφαση για ΠΟΡΕΙΑ 17/11 ΣΤΙΣ 18:00 ΣΤΗ ΔΟΜΠΟΛΗ εν όψει του Πολυτεχνείου.

Η κατάσταση η οποία ζούμε τώρα, 49 χρόνια μετά τον αγώνα του '73 δεν έχει να ζηλέψει πολλά από την τότε δικτατορική κυβέρνηση.

Η ακρίβεια σε βασικά αγαθά επιβίωσης, τα υψηλά νοίκια, το ρεύμα, η θέρμανση και η κάθε «νέα εκπαιδευτική αναδιάρθρωση» της εκάστοτε κυβέρνησης σε συνδυασμό με την καταστολή κάθε ελευθερίας κάνουν το ψωμί παιδεία ελευθερία τόσο επίκαιρο όσο και τότε.

Η απάντηση του κράτους σε κάθε μορφή αντίστασης είναι μπάτσοι. Αστυνομοκρατία σε κάθε πτυχή της ζωής μας, στις σχολές, στον δρόμο, στις πλατείες, στα πάρκα… Ο σύγχρονος ολοκληρωτισμός έχει δείξει το πρόσωπό του εδώ και χρόνια και βρίσκει τρόπο να καταστέλλει οποιαδήποτε φωνή που εναντιώνεται στα σχέδιά του.

Η υποτίμηση των κατώτερων τάξεων με υποτιθέμενη οικονομική στήριξη δεν μας ξεγελάει. Power pass, fuel pass και τώρα το «καλάθι του νοικοκυριού» είναι πιόνια σε μια πειραγμένη σκακιέρα. Το κράτος προσπαθεί να τιθασεύσει τους πολίτες ώστε να μην αντιληφθούν την πραγματική αλήθεια και να τους αποβλακώσει περισσότερο κάνοντάς τους να νομίζουν ότι είναι ανίκανοι να αντισταθούν στα συνεχή χτυπήματα του κράτους.

Οι ομοιότητες με τη χούντα όλο και αυξάνονται, καθώς γινόμαστε μάρτυρες μιας κωμικοτραγικής κατάστασης τους τελευταίους μήνες.

Στις σχολές, με πρόφαση το ναρκεμποριο φέρνουν τα ΟΠΠΙ, κάμερες και τουρνικέ. Καμία ελευθερία για τα φοιτητικά υποκείμενα που πρέπει να λογοδοτούν γιατί αλλιώς θα περνάνε πειθαρχικά. Εκπαιδευτικές ιδιωτικοποιήσεις και ένα πανεπιστήμιο-επιχείρηση με νόμους προσφοράς και ζήτησης της κάθε εταιρείας-χορηγού για τη διαμόρφωση του προγράμματος σπουδών. Απομακρύνεται η πρόσβαση στην ελεύθερη γνώση και οδηγείται το πανεπιστήμιο να γίνει χώρος εμπορίου ατόμων για τις μεγάλες εταιρίες όπου θα διαλέγουν την πιο υπάκουη άριστη φοιτήτρια. Μόνο τα άτομα που θα έχουν χρήματα θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα μεταπτυχιακά και αργότερα - γιατί όχι; - και στα προπτυχιακά.

Όλα αυτά, περνάνε από νόμους που θεσπίζονται με τις διάφορες εναλλαγές των κυβερνήσεων -μερικές απλώς, διαφημίζουν καλύτερα το ποσό φοβούνται τα από τα κάτω. Φοβούνται τις εξεγέρσεις, φοβούνται τη συλλογικοποίηση, τους αγώνες και προσπαθούν να εξαλείψουν οποιοδήποτε ψήγμα αντίστασης.

Από την πλευρά μας, ως φοιτητικά υποκείμενα στηρίζουμε την ελευθερία, τους αγώνες από τα κάτω που έχουν ως σκοπό να συμπεριλάβουν όλα τα άτομα. Αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία που θα χωράει κάθε άτομο χωρίς διαχωρισμούς με οργάνωση στη βάση, αδιαμεσολάβητα, με αντίσταση, αυτοοργάνωση και αλληλεγγύη.

Όπως και τότε, και τώρα, η φλόγα της εξέγερσης μένει δυνατή.

ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΟΥ '73 ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΩ Η ΕΞΟΥΣΙΑ

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ