Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011 στις 20.30

Προβολή: Η έβδομη σφραγίδα

Η Έβδομη Σφραγίδα (Det sjunde inseglet) είναι ταινία σε σενάριο και σκηνοθεσία του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν. Προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1957. Βασίζεται στο θεατρικό έργο του Μπέργκμαν "Ζωγραφιά στο ξύλο" και απέσπασε το Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών του 1957. Ο τίτλος αποτελεί αναφορά στο βιβλίο της Αποκάλυψης.

Η υπόθεση της ταινίας ξεκινά με την αφήγηση ενός αποσπάσματος της Αποκάλυψης, σχετικά με την έβδομη σφραγίδα - απ' όπου και ο τίτλος της ταινίας - με τον ιππότη Αντόνιους Μπλόκ και τον ιπποκόμο Γιένς να επιστρέφουν ηττημένοι από τις Σταυροφορίες μετά από 10 χρόνια, σε μια Μεσαιωνική Ευρώπη ρημαγμένη από την πανώλη η οποία γίνεται βάση των δεισιδαιμονιών για την Ημέρα της κρίσεως που πλησιάζει. Τον κουρασμένο ιππότη θα τον επισκεφτεί σε μια παραλία ο Θάνατος και θα του ζητήσει να τον πάρει μαζί του. Ο ιππότης με τη σειρά του θα του ζητήσει να παίξουν μια παρτίδα σκάκι με μόνη προϋπόθεση να μένει ζωντανός όσο κρατάει το παιχνίδι και άμα στο τέλος κερδίσει, να του χαρίσει τη ζωή του. Ο Θάνατος δέχεται. Ο ιππότης προχωρώντας στην ενδοχώρα για να φτάσει στο σπίτι του, θα συναντήσει μόνο φόβο και θρησκευτική λατρεία στα όρια της παράνοιας. Στη συνέχεια θα συναντήσουν το θίασο του Γιόφ, ο οποίος βλέπει οράματα και της γυναίκας του Μία, τον συνεργάτη τους, έναν σιδερά και τη γυναίκα του, και μια νεαρή μουγκή γυναίκα.

Ο Bergman συνθέτει μιά από τις λαμπρότερα εικαστικά ταινίες του, με την ασπρόμαυρη υποβλητική φωτογραφία της ταινίας με την ατμόσφαιρα να σε συναρπάζει από τα πρώτα λεπτά. Κάθε πλάνο μένει ανεξίτηλο στη μνήμη του θεατή.

πηγή : http://stekiiskra.blogspot.com/2011/11/611-83...