Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022 στις 13.00

Συγκέντρωση ενάντια στην βιομηχανία της γούνας

Καλούμε σε συγκέντρωση στις 26/11 στην πλατεία Μοναστηρακίου ενάντια στην βιομηχανία γούνας, με αφορμή την προσπάθεια στήριξης της αιματοβαμμένης αυτής πρακτικής από το ελληνικό κράτος και την Ε.Ε.

Γεγονός αποτελεί το νέο πρόγραμμα κατάρτισης εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα που διοργανώνεται από την ελληνική ομοσπονδία γούνας, ύψους 30 εκατ. ευρώ, που θα δημιουργήσει 1.210 θέσεις εργασίας στον κλάδο εμπορίου γούνας το οποίο χρηματοδοτείται από το ελληνικό κράτος με συγχρηματοδότηση την Ε.Ε. Παράλληλα παρέχεται επιπλέον στήριξη κάθε επιχείρησης γούνας από το υπουργείο επενδύσεων, έως και 58.000 ευρώ.

Σε μια περίοδο όπου οι ευρωπαϊκές χώρες ύστερα από συνεχείς πιέσεις και πολύμορφους αγώνες κλείνουν σταδιακά τις βιομηχανίες γούνας κηρύσσοντάς τες ηθικά μη αποδεκτές, την ίδια στιγμή το ελληνικό κράτος επιλέγει να ενισχύσει το αιματοβαμμένο εμπόριο γούνας και να επενδύσει σε αυτό.

Ταυτόχρονα σε ρεπορτάζ της ΕΡΤ ανακοινώνεται πως ανοίγει η πλατφόρμα για την ενίσχυση επιχειρήσεων του κλάδου των γούνινων και συναφών ειδών, σαν μια επενδυτική ευκαιρία, αφού λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία και τις διεθνείς κυρώσεις προς την Ρωσία έχουν δεχτεί πλήγμα.

Ο ίδιος ο υπουργός ανάπτυξής Άδωνης Γεωργιάδης το 2019 έδωσε υποσχέσεις για περαιτέρω ενίσχυση του κλάδου της γούνας χαρακτηρίζοντας την ως «παραδοσιακή» και πιο «οικολογική» από τις συνθετικές τονίζοντας πως η βιομηχανία γούνας και δέρματος γειώνει την τοπική οικονομία. Στην πραγματικότητα όμως παρ' όλες τις αντιδράσεις των κατοίκων, που έχουν δει την περιοχή να υποβαθμίζεται από την εγκατάσταση εκτροφείων, για μία ακόμα φορά το κεφάλαιο κερδοφορεί πάνω στους ανθρώπους και τα ζώα μολύνοντας το νερό της τοπικής κοινωνίας και θανατώνοντας χιλιάδες ζώα . Ενώ ταυτόχρονα, τρεις εβδομάδες μετά την επίσκεψή του, τα εργοστάσια γουνοποιίας αναγκάστηκαν να κλείσουν λόγω της παραγωγής αυξημένου χρωμίου.

Η βιομηχανία γούνας και δέρματος εκμεταλλεύεται διάφορα γουνοφόρα είδη ζώων (μινκ, κουνάβια, τσιντσιλά, κουνέλια κ.α.) Ο εγκλεισμός σε άθλιες συνθήκες μέσα σε κλουβιά, το γδάρσιμο και η απόσπαση της γούνας εν ζωή είναι κλασσικές διαδικασίες της γουνοποιίας. Από μεριά μας αντιλαμβανόμαστε την βιομηχανία γούνας ως ένα μόνο κομμάτι της ευρύτερης εξουσιαστικής επιβολής του ανθρώπινου πολιτισμού πάνω στα ζώα και την φύση, αφού οι δομές της εκμετάλλευσης των ζώων όντας αμέτρητες συνεχίζουν ακάθεκτες την βασανιστική τους λειτουργία.

Η μαζική εκμετάλλευση των ζώων, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με απομονωμένες ατομικές-καταναλωτικές επιλογές, αλλά χρειάζεται συνολική προσέγγιση και δράση ενάντια στην κυριαρχία.

Ο αντισπισιστικός αγώνας ως κομμάτι του συνολικότερου αγώνα ενάντια στην εξουσία είναι εδώ για να βάλει ένα τέλος στην λογική που θέλει τα ζώα ως αντικείμενα και ως την πρώτη ύλη για να καλυφθούν διάφορες επίπλαστες ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου. Τα ζώα δεν είναι μηχανές παραγωγής, είναι αυτόνομα όντα τα οποία όπως και εμείς έχουν συναισθήματα, δημιουργούν τις δικές τους ξεχωριστές σχέσεις, έχουν την ανάγκη να ζουν ελεύθερα κι ανήκουν στο φυσικό τους περιβάλλον. Δεν υπάρχει καμιά αιτιολόγηση διαχωρισμού του ανθρώπου από τα υπόλοιπα ζώα. Από την απέναντι πλευρά κράτη και ιδιωτικά συμφέροντα χτίζουν καθημερινά καινούργιες φυλακές και λεηλατούν την φύση για να επεκτείνουν τις βιομηχανίες τους και να αυξήσουν την κερδοφορία τους.

Να αναδείξουμε με πολύμορφες δράσεις την εκμετάλλευση των μη ανθρώπινων ζώων και να δράσουμε μαζί με αυτά. Να καταστρέψουμε το σύστημα που σκορπά καθημερινά τον εγκλεισμό και τον θάνατο παλεύοντας για την ζωή.

Αγώνας για την ολική απελευθέρωση ζώων και γης.

αντισπισιστική πρωτοβουλία

πηγή : http://athens.indymedia.org/post/1621784/