Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022 στις 18.00

Πορεία 17 Νοέμβρη

Κάλεσμα στήριξης του Φοιτητικού Συλλόγου καλών τεχνών που πήρε απόφαση για ΠΟΡΕΙΑ 17/11 ΣΤΙΣ 18:00 ΣΤΗ ΔΟΜΠΟΛΗ εν όψει του Πολυτεχνείου.

Η κατάσταση η οποία ζούμε τώρα, 49 χρόνια μετά τον αγώνα του '73 δεν έχει να ζηλέψει πολλά από την τότε δικτατορική κυβέρνηση.

Η ακρίβεια σε βασικά αγαθά επιβίωσης, τα υψηλά νοίκια, το ρεύμα, η θέρμανση και η κάθε «νέα εκπαιδευτική αναδιάρθρωση» της εκάστοτε κυβέρνησης σε συνδυασμό με την καταστολή κάθε ελευθερίας κάνουν το ψωμί παιδεία ελευθερία τόσο επίκαιρο όσο και τότε.

Η απάντηση του κράτους σε κάθε μορφή αντίστασης είναι μπάτσοι. Αστυνομοκρατία σε κάθε πτυχή της ζωής μας, στις σχολές, στον δρόμο, στις πλατείες, στα πάρκα… Ο σύγχρονος ολοκληρωτισμός έχει δείξει το πρόσωπό του εδώ και χρόνια και βρίσκει τρόπο να καταστέλλει οποιαδήποτε φωνή που εναντιώνεται στα σχέδιά του.

Η υποτίμηση των κατώτερων τάξεων με υποτιθέμενη οικονομική στήριξη δεν μας ξεγελάει. Power pass, fuel pass και τώρα το «καλάθι του νοικοκυριού» είναι πιόνια σε μια πειραγμένη σκακιέρα. Το κράτος προσπαθεί να τιθασεύσει τους πολίτες ώστε να μην αντιληφθούν την πραγματική αλήθεια και να τους αποβλακώσει περισσότερο κάνοντάς τους να νομίζουν ότι είναι ανίκανοι να αντισταθούν στα συνεχή χτυπήματα του κράτους.

Οι ομοιότητες με τη χούντα όλο και αυξάνονται, καθώς γινόμαστε μάρτυρες μιας κωμικοτραγικής κατάστασης τους τελευταίους μήνες.

Στις σχολές, με πρόφαση το ναρκεμποριο φέρνουν τα ΟΠΠΙ, κάμερες και τουρνικέ. Καμία ελευθερία για τα φοιτητικά υποκείμενα που πρέπει να λογοδοτούν γιατί αλλιώς θα περνάνε πειθαρχικά. Εκπαιδευτικές ιδιωτικοποιήσεις και ένα πανεπιστήμιο-επιχείρηση με νόμους προσφοράς και ζήτησης της κάθε εταιρείας-χορηγού για τη διαμόρφωση του προγράμματος σπουδών. Απομακρύνεται η πρόσβαση στην ελεύθερη γνώση και οδηγείται το πανεπιστήμιο να γίνει χώρος εμπορίου ατόμων για τις μεγάλες εταιρίες όπου θα διαλέγουν την πιο υπάκουη άριστη φοιτήτρια. Μόνο τα άτομα που θα έχουν χρήματα θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα μεταπτυχιακά και αργότερα - γιατί όχι; - και στα προπτυχιακά.

Όλα αυτά, περνάνε από νόμους που θεσπίζονται με τις διάφορες εναλλαγές των κυβερνήσεων -μερικές απλώς, διαφημίζουν καλύτερα το ποσό φοβούνται τα από τα κάτω. Φοβούνται τις εξεγέρσεις, φοβούνται τη συλλογικοποίηση, τους αγώνες και προσπαθούν να εξαλείψουν οποιοδήποτε ψήγμα αντίστασης.

Από την πλευρά μας, ως φοιτητικά υποκείμενα στηρίζουμε την ελευθερία, τους αγώνες από τα κάτω που έχουν ως σκοπό να συμπεριλάβουν όλα τα άτομα. Αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία που θα χωράει κάθε άτομο χωρίς διαχωρισμούς με οργάνωση στη βάση, αδιαμεσολάβητα, με αντίσταση, αυτοοργάνωση και αλληλεγγύη.

Όπως και τότε, και τώρα, η φλόγα της εξέγερσης μένει δυνατή.

ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΟΥ '73 ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΩ Η ΕΞΟΥΣΙΑ

κάλεσμα : ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ