Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022 στις 16.00

Κινητοποιηση και ενημερωση για το black friday

Από τη δεκαετία του 1950, η επομένη της Αμερικανικής Ημέρας των Ευχαριστιών θεωρείται η επίσημη έναρξη της εορταστικής περιόδου αγορών. Η ίδια η φράση σηματοδοτεί την ημέρα κατά την οποία τα οικονομικά έτη των λιανοπωλητών θα έκαναν τελικά κέρδη, πηγαίνοντας από το «στο κόκκινο» στο «στο μαύρο». Τις τελευταίες δεκαετίες, αυτή η πρώτη μέρα των εορταστικών αγορών χαρακτηρίζεται ολοένα και περισσότερο από τεράστιες εκπτώσεις, πολλές ώρες λειτουργίας καταστημάτων και εκπτώσεις μέσω διαδικτύου. Γίνεται επίσης όλο και πιο έντονο στην αγορά σε όλο τον κόσμο και επεκτείνεται από μια μέρα σε ένα Σαββατοκύριακο και ακόμη και εκπτώσεις μιας εβδομάδας. Αυτό σπρώχνει τον κόσμο να ψωνίζει ακατάπαυστα και χωρίς να χρειάζεται πραγματικά τα ρούχα τα οποία με σιγουριά θα φορεθούν μία φορά και θα πεταχτούν σε μία γωνιά της ντουλάπας. Αυτά τα ρούχα γίνονται από εργάτες οι οποίοι δουλεύουν υπό άθλιες συνθήκες και κερδίζουν λιγότερα από όσα χρειάζονται για να ζήσουν. Παραμένουν παγιδευμένοι στην φτώχεια, ενώ οι μεγάλες εταιρείες μόδας συνεχίζουν να επωφελούνται από τη σκληρή δουλειά τους. (δες περιστατικό στο Ράνα Πλάζα το 2013).

Θα μαζευτούμε στην Ερμού και θα ενημερώνουμε τον κόσμο που θα επισκεφτεί τα Fast Fashion καταστήματα για το τι συμβαίνει πίσω από την βιομηχανία και τις εκπτώσεις για το εργατικό και το περιβάλλον. Θα μοιραστούν κάποια φυλλάδια με πληροφορίες που μπορείτε να μεταφέρετε στους καταναλωτές. Επίσης, θα υπάρξει καλλιτεχνική παρέμβαση!

Αντί να ψωνίζετε τις εκπτώσεις αυτό το #BlackFriday, σταθείτε αλληλέγγυοι με τους εργάτες ειδών ένδυσης και τους εργαζόμενους των αλυσίδων που εδώ και λίγες μέρες εργάζονται περισσότερες ώρες και πέρασαν training για να αντέξουν την εβδομάδα !

πηγή : email που λάβαμε στις 24 Νοεμβρίου 14h