Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022 στις 19.30

Προβολή της ταινίας "Offside" του Τζαφάρ Παναχί από το Ιράν

Με την ταινία Offside του Τζαφάρ Παναχί (2006), αρχίζει ένας κύκλος προβολών ταινιών στο χώρο του infolibre, με θέμα την καταπίεση από το θεοκρατικό, πατριαρχικό καθεστώς στο Ιράν, με σκοπό να ακολουθήσει συζήτηση.

O Τζαφάρ Παναχί επικεντρώνεται σε έμφυλα, κοινωνικά και ταξικά ζητήματα. Χρησιμοποιεί τη σάτιρα και το χιούμορ για να τοποθετήσει στη δημόσια συζήτηση τη χρόνια καταπίεση και υποτίμηση που δέχονται οι γυναίκες, στα πιο μεγάλα μέχρι και στα πιο μικρά ζητήματα.

Στην ταινία Offside, η απαγόρευση της εισόδου για τις γυναίκες στα γήπεδα στο Ιράν, οδηγεί πέντε κορίτσια φιλάθλους του ποδοσφαίρου, να κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να παρακολουθήσουν τον κρίσιμο προκριματικό αγώνα Ιράν - Μπαχρέιν. Διεκδικώντας ένα δικαίωμα το οποίο έχουν μόνο οι άντρες, αποφασίζουν να παλέψουν με τους κρατικούς και θρησκευτικούς θεσμούς και τις προκαταλήψεις.

Η ταινία μπορεί να φαντάζει απλοϊκή αλλά ο τρόπος προσέγγισής του Παναχί, προσπαθεί να οδηγήσει στη συλλογική αφύπνιση, σε μία χώρα όπου οι βάναυσες ποινές και φυλακίσεις σε καλλιτέχνες που εναντιώνονται στην υπάρχουσα κατάσταση ήταν και είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο.

Ο Παναχί το 2010 συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 6ετή φυλάκιση και 20ετή απαγόρευση να κάνει ταινίες ή να γράφει, να ταξιδεύει, ακόμη και να εκφράζεται στα μέσα ενημέρωσης. Η ποινή φυλάκισης δεν είχε άμεση ισχύ και ζούσε ελεύθερος υπό όρους με την απόφαση να μπορεί να ανακληθεί οποιαδήποτε στιγμή. Τον Ιούλιο του 2022 συνελήφθη εκ νέου στην Τεχεράνη για να εκτίσει την 6ετή ποινή του.

Διάρκεια ταινίας: 93'